Cursus Python voor beginners en beginnende programmeurs

Software Ontwikkeling

Software Ontwikkeling

Deze cursus is voor gebruikers die willen leren programmeren in Python en code van deze taal willen begrijpen. Om deel te nemen aan deze cursus, is ervaring met programmeren niet noodzakelijk.

Cursusduur: 4 dagen
4
4 studenten gingen je voor

Cursus python voor beginnende programmeurs

Geo-ICT Training Center, Nederland - Cursus Python voor beginnende programmeursWanneer we het over programmeren hebben, betreden we een wereld die de ruggengraat vormt van alle moderne technologieën die we vandaag de dag gebruiken. Of het nu gaat om het surfen op het internet, het gebruiken van een app op je telefoon, of zelfs het automatiseren van taken in je huis; programmeren speelt een sleutelrol. Bij Geo-ICT begrijpen we het belang van deze vaardigheid in de huidige digitale wereld en bieden we een cursus Python voor beginners aan om jou op een toegankelijke wijze kennis te laten maken met de basis van programmeren.

Deze cursus, speciaal ontworpen voor beginners en beginnende programmeurs, neemt je mee door de fundamentele concepten van programmeren met Python, een taal bekend om zijn helderheid en veelzijdigheid. Je leert niet alleen hoe je Python installeert en basis scripts schrijft, maar duikt ook in de wereld van variabelen, flow-control, en logica. Dit alles met een sterke focus op praktische toepasbaarheid, waarbij geo-informatie en geodata worden gebruikt als inspirerende voorbeelden van hoe programmeren kan worden toegepast in diverse velden.

Na afloop van deze cursus cursus python voor beginnende programmeurs ben je klaar voor het programmeren in Python. Wil je nog verder leren? Dan zijn de cursussen Python Gevorderd of Python en Datascience een mooi vervolg op deze cursus.

Waarom Programmeren Essentieel is in de Moderne Wereld

In onze hedendaagse digitale maatschappij is programmeren niet meer weg te denken. Het is de sleutel tot innovatie en efficiëntie in bijna elk aspect van ons leven. Hier zijn enkele redenen waarom de vaardigheid van programmeren zo cruciaal is geworden:

 • Automatisering en efficiëntie: Met programmeren kun je tijdrovende taken automatiseren, waardoor processen efficiënter worden.
 • Probleemoplossend vermogen: Het leert je op een structurele manier na te denken over problemen en deze op te lossen.
 • Creativiteit en innovatie: Programmeren biedt de tools om je creatieve ideeën tot leven te wekken en bij te dragen aan technologische vooruitgang.
 • Carrièremogelijkheden: Kennis van programmeren opent deuren in diverse industrieën. Van geo-informatie tot gezondheidszorg, elk veld heeft behoefte aan programmeervaardigheden.
 • Begrip van de digitale wereld: In een wereld waar technologie een steeds grotere rol speelt, helpt het begrijpen van de basis van programmeren je om beter te navigeren en beslissingen te nemen.

Door de Cursus Python voor Beginners bij Geo-ICT te volgen, rust je jezelf uit met een van de meest gevraagde vaardigheden op de arbeidsmarkt. Bovendien biedt het je een solide basis om de mogelijkheden van geodata en geo-informatie volledig te benutten, twee gebieden die steeds belangrijker worden in onze samenleving.

De Basis van Programmeren Begrijpen

Voordat je diep in de wereld van programmeren duikt, is het essentieel om de basis goed te begrijpen. Deze fundamenten vormen het bouwwerk waarop alle complexere programmeervaardigheden zijn gebouwd. In de Cursus Python voor Beginners bij Geo-ICT, begin je met de grondbeginselen die elke beginnende programmeur moet kennen:

 • Variabelen en Datatypes: Leer hoe je informatie opslaat en manipuleert in je programma.
 • Flow-Control: Begrijp hoe je de logica van je programma’s bestuurt met beslissingen en loops.
 • Functies: Ontdek hoe je herbruikbare codeblokken maakt voor efficiënter programmeren.

Elk van deze concepten wordt niet alleen uitgelegd, maar ook meteen in de praktijk gebracht. Door te werken met geo-informatie en geodata, leer je hoe deze basisprincipes worden toegepast in real-world scenario’s, waardoor de theorie levend wordt en je inspiratie krijgt voor je eigen projecten.

Wat je leert in de Cursus Python voor beginnende programmeurs

Kennismaking met Python: De Eerste Stappen

Je avontuur in programmeren begint met het zetten van de eerste stappen in Python, een krachtige, veelzijdige taal die ideaal is voor beginners en gevorderden. Bij Geo-ICT zorgen we ervoor dat je deze reis start op solide grond, met aandacht voor:

 • Installatie van Python: We leiden je door het proces van het klaarzetten van je ontwikkelomgeving.
 • Schrijven van je eerste script: Je leert de basis syntax van Python en schrijft je eerste regels code.
 • Basisprincipes toepassen: Met praktische oefeningen pas je direct toe wat je hebt geleerd, gericht op relevante voorbeelden uit de wereld van geo-informatie.

Deze initiële stappen zijn ontworpen om je zelfvertrouwen te geven en je uit te rusten met de kennis die nodig is om verder te verkennen wat programmeren in Python allemaal te bieden heeft.

Dieper Duiken in Python

Na de eerste kennismaking met Python, is het tijd om dieper in de materie te duiken. Deze fase van je leerproces bij Geo-ICT omvat complexere concepten die essentieel zijn voor het ontwikkelen van geavanceerde programmeervaardigheden:

 • Geavanceerde Datatypes: Je leert over lijsten, dictionaries, en meer, en hoe je deze kunt gebruiken om complexe gegevens te beheren.
 • Objectgeoriënteerd Programmeren (OOP): Ontdek de principes van OOP, een kernaspect van Python dat je helpt bij het schrijven van georganiseerde en herbruikbare code.
 • Projectgestuurd Leren: Pas alles wat je hebt geleerd toe in projecten die de realiteit van geo-informatie en geodata weerspiegelen, waarbij je werkt aan echte problemen en oplossingen.

Deze diepgaande verkenning zorgt ervoor dat je niet alleen de taal leert, maar ook hoe je je kennis kunt toepassen in praktische, real-world scenario’s.

Waarom kiezen voor onze Cursus Python voor Beginners?

De keuze voor onze Cursus Python voor Beginners bij Geo-ICT is eenvoudig te rechtvaardigen wanneer je de unieke voordelen bekijkt die we bieden:

 • Praktijkgerichte Aanpak: Vanaf dag één duik je in het echte programmeren, met projecten die echte problemen oplossen.
 • Deskundige Instructeurs: Onze leraren zijn niet alleen experts in hun veld, maar hebben ook een passie voor lesgeven en delen graag hun kennis.
 • Focus op Toepasbaarheid: Wij zorgen ervoor dat wat je leert direct toepasbaar is, met speciale aandacht voor geo-informatie en geodata.

Kies voor een cursus die niet alleen leert programmeren, maar je ook voorbereidt op de toekomst.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1725,- Excl. btw

  €1725,- Excl. btw

  Dagindeling Cursus Python voor beginnende programmeurs

  Dag 1

  De eerste dag van de cursus python voor beginnende programmeurs wordt besteed aan de basisprincipes van Python. Er zal gestart worden met het installeren en klaarzetten van de Python omgeving, waarna de eerste regels code worden geschreven in een integrated developer environment (IDE). Tijdens deze eerste dag maakt u kennis met de primitieve datatypen (getallen, teksten en booleaanse waarden) en leert u werken met logica en flow-control binnen de Python programmeertaal.

  Na deze dag kunt u:

  • een Python omgeving installeren.
  • gebruik maken van syntax-highlighting, autocompletion en andere functionaliteiten van een IDE.
  • de primitieve datatypen benoemen en deze gebruiken in Python scripts.
  • de basisprincipes van flow-control benoemen en de basisfunctionaliteit implementeren.

  Dag 2

  Tijdens deze cursusdag zult u kennis maken met collecties (lijsten & dictionaires) en het definiëren van functies. Deze functies bevatten een x-aantal regels code die u met één aanroep op verschillende plaatsen in uw code kunt (her)gebruiken. Functies schrijven wordt veel in de praktijk gedaan, waardoor het ook niet altijd nodig is om zelf functionaliteit op te stellen. Daarom leert u welke functionaliteiten beschikbaar zijn in de built-in modules en hoe u extra onderdelen (third-party modules) kunt installeren. Aan de hand van praktijkvoorbeelden (o.a. gegevens van het internet ophalen) leert u hoe deze modules gebruikt kunnen worden.

  Na deze dag kunt u:

  • nuttige functies schrijven en gebruiken.
  • de eigenschappen van de collectie data-typen van Python benoemen en deze datatypen gebruiken.
  • gebruik maken van verschillende built-in modules.
  • third-party packages installeren en gebruiken.
  • beschrijven hoe gegevens via het internet (via een API) met Python modules zijn op te halen.

  Dag 3

  Deze derde dag staat in het teken van bestanden. Dit zijn onder andere het opsplitsen van uw python code naar zelfgemaakte modules/packages en het lezen/schrijven van tekstbestanden. Bij deze handelingen zult u merken dat de scripts groter en complexer beginnen te worden en dat meer data wordt verwerkt. Hierbij kunnen (onvoorziene) fouten ontstaan die uw programma’s doen vastlopen. Om crashes te voorkomen zult u leren hoe u exceptions kunt afvangen en zelf foutmeldingen kunt opstellen.

  Na deze dag kunt u:

  • een projectstructuur aanmaken door Python scripts op te delen naar verschillende modules.
  • met Python navigeren binnen een operating system (OS) en bestanden lezen/schrijven.
  • fouten tijdens het uitvoeren van code afvangen met exceptions.

  Dag 4

  Tijdens de laatste dag van de training worden de puntjes op de i gezet. Dit is onder andere het combineren van onderwerpen uit voorgaande cursusdagen, maar ook de introductie van twee veel gebruikte Python onderdelen. Dit is het principe van object oriënted programming (OOP) en de third-party package Pandas. OOP is een programmeer paradigma waarmee u datastructuren kunt definiëren. Met deze datastructuren wordt geprobeerd om de echte wereld te modelleren naar digitale objecten. In deze objecten worden zowel data als functionaliteiten opgeslagen. Pandas is daarentegen een python package die veel wordt gebruikt voor het lezen-, bewerken-/analyseren- en het wegschrijven van gegevens.

  Na deze dag kunt u:

  • basisprincipes van Object Oriënted Programming beschrijven.
  • basisverwerkingen uitvoeren met de third-party package Pandas.
  Cursusduur: 4 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • De cursist kent de vele mogelijkheden van Python.
  • De cursist kent een groot aantal bibliotheken binnen Python.
  • De cursist kent een groot aantal specifieke Python concepten.
  • De cursist kan Python code lezen en schrijven.
  • De cursist kan met behulp van Pythoncode eenvoudige problemen oplossen.

  Trainers

  Peter Schols

  ArcGIS, QGIS, Python
  4.5    
  200 beoordelingen
  354 studenten gingen je voor

  Cas Poelenije

  Geodata Science
  4.2    
  15 beoordelingen
  24 studenten gingen je voor


  Anoniem

  8 maanden geleden

  Anoniem

  1 jaar geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Python voor beginnende programmeurs

  Deze cursus biedt een introductie in Python, gericht op beginnende programmeurs. Het omvat basisprincipes zoals Python scripts, primitieve datatypen en flow-control.

  De cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren geo-professionals, omscholers en onderwijsinstellingen die hun kennis in Python willen ontwikkelen.

  Deelnemers leren de basis van Python programmeren, inclusief het installeren van de Python omgeving en het gebruik van een IDE.

  De cursusduur varieert, maar is ontworpen om een grondige introductie te bieden in een compact tijdsbestek.

  Nee, deze cursus is speciaal ontworpen voor beginners zonder eerdere programmeerervaring.

  Deze cursus is specifiek gericht op de geosector en wordt gegeven door ervaren professionals met uitgebreide kennis van geo-toepassingen.

  Ja, na succesvolle afronding ontvangen deelnemers een certificaat.

  Inschrijven kan direct via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan).

  Op de eerste dag focussen we op de basisprincipes van Python, zoals het installeren van de Python omgeving, het schrijven van de eerste regels code in een IDE, en het werken met primitieve datatypen en flow-control.

  De cursus gebruikt praktijkvoorbeelden en projecten waarbij je leert werken met Python collecties, Object Oriënted Programming en de module Pandas, en het afvangen van fouten met exceptions.