Python en Arduino

Software Ontwikkeling

Software Ontwikkeling

In de Cursus Python en Arduino leert de cursist microcontrollers en slimme objecten te bouwen.

Cursusduur: 2 dagen
4
1

Gegeven door:

Introductie tot Python en Arduino

Duik in de dynamische wereld van programmeren en technologische innovaties, waar Python en Arduino de voorhoede vormen. Python, bekend om zijn veelzijdigheid en gebruikersvriendelijkheid, is een fundament in de gebieden van softwareontwikkeling, data-analyse en kunstmatige intelligentie. Aan de andere kant biedt Arduino de sleutels tot het bouwen van interactieve hardwareprojecten, waarmee het creƫren van slimme apparaten en oplossingen voor het Internet of Things binnen handbereik komt. Deze cursus van Geo-ICT staat garant voor een leerervaring die je meeneemt op een avontuur door de essenties van coderen en elektronica, uitgerust om de limieten van je creativiteit te verkennen en te verleggen.

Bij Geo-ICT is het onze missie om iedereen te empoweren met de mogelijkheid om de kracht van technologie te benutten. Onze cursus Python en Arduino is zorgvuldig samengesteld om je door zowel de basis als de complexere aspecten van deze technologieƫn te leiden, met praktische lessen die je kennis laten maken met alles van de fundamentele principes tot de integratie van sensoren en actuatoren. Dit alles vindt plaats in een ondersteunende en stimulerende leeromgeving.

Wat maakt deze cursus onmisbaar voor jou? Het beheersen van Python en Arduino opent een universum aan mogelijkheden. Of je nu je huis wilt automatiseren, geavanceerde wetenschappelijke instrumenten wilt ontwikkelen, of simpelweg nieuwe technologische vaardigheden wilt opdoen, de kennis die je hier verwerft, stelt je in staat om innovatieve oplossingen te creƫren voor de uitdagingen van de toekomst. Geo-ICT biedt niet alleen theoretische kennis maar zorgt er met een hands-on aanpak voor dat je deze kennis ook in de praktijk brengt door middel van realistische projecten, wat je leerproces verrijkt en waardevol maakt.

Wat is Python en waarom is het belangrijk?

Na je kennismaking met de boeiende mogelijkheden van Python en Arduino in onze introductie, vraag je je misschien af: “Wat maakt Python zo speciaal?” Python is niet alleen een programmeertaal; het is een instrument dat creativiteit en innovatie binnen de technologische en wetenschappelijke gemeenschap ontsluit. Deze veelzijdige taal heeft de manier waarop we met data en systemen werken, revolutionair veranderd en speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van moderne software en netwerksystemen.

Wat Python echt onderscheidt, is zijn eenvoud en toegankelijkheid. Zelfs beginners vinden het gemakkelijk om Python-code te lezen en te schrijven, wat de drempel voor het betreden van de wereld van programmeren aanzienlijk verlaagt. Maar vergis je niet; zijn eenvoud doet niets af aan zijn kracht. Python wordt gebruikt door ontwikkelaars, datawetenschappers, en ingenieurs over de hele wereld voor:

 • Data-analyse en machine learning: Python’s uitgebreide bibliotheken zoals NumPy en pandas maken het verwerken en analyseren van grote datasets eenvoudig.
 • Webontwikkeling: Met frameworks zoals Django en Flask kunnen gebruikers snel en efficiĆ«nt webapplicaties bouwen.
 • Automatisering en scripting: Python-scripts kunnen tijdrovende taken automatiseren, waardoor de efficiĆ«ntie wordt verhoogd.
 • Wetenschappelijk en numeriek rekenen: De taal is onmisbaar in de wetenschappelijke gemeenschap, waar het wordt gebruikt voor complexe berekeningen en onderzoek.
 • Ontwikkeling van software en toepassingen: Van eenvoudige scripts tot grote systemen, Python biedt een solide basis voor softwareontwikkeling.

Daarnaast is Python onmisbaar in de geo-informatiewereld, waar het wordt gebruikt voor het verwerken en analyseren van geodata, het creƫren van GIS-toepassingen en het automatiseren van geospatiale gegevensverwerkingstaken. Dit maakt het een cruciale vaardigheid voor professionals die werken met geo-informatie en geodata-analyse.

Python’s invloed strekt zich uit over diverse sectoren, van webontwikkeling tot kunstmatige intelligentie, en speelt een sleutelrol in de vooruitgang van technologische innovatie. Door deze taal te beheersen, open je een wereld van mogelijkheden en leg je een solide fundament voor je toekomst in de technologie- en informatiesector. Geo-ICTā€™s cursus biedt je de kans om deze krachtige tool in handen te krijgen en je eigen toekomst vorm te geven.

Met de hands-on ervaring die je opdoet tijdens onze cursus, zul je niet alleen leren programmeren, maar ook ontdekken hoe je Python kunt toepassen om echte problemen op te lossen en innovatieve projecten te creƫren.

Arduino: De sleutel tot fysieke projecten en IoT

Nu we de veelzijdigheid en het belang van Python hebben besproken, laten we onze aandacht richten op Arduino – een platform dat de deur opent naar het creĆ«ren van interactieve elektronische objecten. Arduino, een open-source elektronica-platform op basis van eenvoudig te gebruiken hardware en software, is essentieel voor iedereen die geĆÆnteresseerd is in het maken van slimme apparaten die kunnen reageren op de omgeving.

Waarom is Arduino zo belangrijk in de wereld van IoT (Internet of Things) en fysieke projecten? Het antwoord ligt in zijn toegankelijkheid en flexibiliteit. Arduino maakt het mogelijk voor zowel beginners als professionals om snel en efficiƫnt projecten te ontwikkelen die sensoren, actuatoren, en communicatie-interfaces kunnen bevatten. Dit zijn enkele manieren waarop Arduino wordt gebruikt:

 • Prototyping: Voor zowel hobbyisten als engineers is het een ideale tool voor het snel prototypen van ideeĆ«n en concepten.
 • Educatie: Door de eenvoudige leercurve is Arduino een populaire keuze in STEM-onderwijs en universiteiten voor het onderwijzen van elektronica en programmeren.
 • Kunst en Design: Kunstenaars en ontwerpers gebruiken Arduino om interactieve kunstwerken en installaties te creĆ«ren.

Met Arduino kun je projecten ontwikkelen zoals:

 • Slimme woningen: Automatiseer je huis met Arduino door het regelen van verlichting, temperatuur, en zelfs het water geven van planten.
 • Wearable technologie: CreĆ«er je eigen smartwatches of fitness trackers die je bewegingen volgen en met je smartphone communiceren.
 • Robotica: Bouw je eigen robots die kunnen navigeren door ruimtes of taken uitvoeren.

Arduino’s kracht ligt in zijn gemeenschap en de open-source filosofie. Er is een schat aan kennis, tutorials, en codevoorbeelden beschikbaar die je helpen bij het leren en experimenteren. Of je nu geĆÆnteresseerd bent in het verzamelen en analyseren van geo-informatie, het bouwen van een weerstation, of het creĆ«ren van een autonoom rijdend voertuig, Arduino biedt de bouwstenen die je nodig hebt om je projecten tot leven te brengen.

Bij Geo-ICT omarmen we de mogelijkheden die Arduino biedt voor het ontwikkelen van innovatieve projecten. Onze cursus is ontworpen om je niet alleen de technische vaardigheden bij te brengen, maar ook om je te inspireren om je eigen ideeƫn te verkennen en te realiseren. Door de combinatie van Python en Arduino te beheersen, open je de deur naar een wereld vol creatieve en technologische mogelijkheden.

Wat je Zult Leren in de Cursus Python en Arduino

Basisprincipes en Setup

Voordat je duikt in de praktische toepassingen van Python en Arduino, is het essentieel om de basisprincipes te begrijpen en je omgeving correct in te stellen. Deze voorbereidende stappen zijn cruciaal om te zorgen voor een soepele leerervaring en om je in staat te stellen het meeste uit je cursus bij Geo-ICT te halen. Laten we beginnen met het opzetten van de basis voor je avontuur in programmeren en elektronica.

Het opzetten van je ontwikkelomgeving omvat een paar eenvoudige, maar belangrijke stappen:

 • Installatie van Software: Zorg ervoor dat je de laatste versie van de Arduino IDE en Python op je computer hebt geĆÆnstalleerd. Deze tools zijn je beste vrienden op je reis naar het bouwen van innovatieve projecten.
 • Begrijpen van de Arduino IDE: Vertrouwd raken met de interface van de Arduino IDE is essentieel. Het is de plek waar je sketches (programma’s voor Arduino) zult schrijven, debuggen en uploaden naar je Arduino bord.
 • Verbinden van de Arduino met je Computer: Gebruik een USB-kabel om je Arduino bord aan te sluiten. Zodra aangesloten, selecteer je het juiste bord en de poort in de Arduino IDE.

Voor Python:

 • Werken met Bibliotheken: Leer hoe je externe bibliotheken zoals PySerial installeert en gebruikt, die communicatie tussen Python en Arduino mogelijk maakt.
 • Schrijven van Eenvoudige Scripts: Begin met het schrijven van eenvoudige Python-scripts die commando’s naar de Arduino sturen en sensorgegevens lezen.

Enkele belangrijke concepten om te begrijpen zijn:

 • Digitale en analoge pinnen: Leer het verschil tussen digitale en analoge pinnen op je Arduino, en hoe je ze in je projecten kunt gebruiken.
 • Basis elektronica: Een fundamenteel begrip van elektronica is essentieel om met Arduino te werken. Dit omvat kennis over weerstanden, LED’s, en hoe circuits te bouwen.

Door deze basis te leggen, zet je de eerste stappen naar het ontwikkelen van je eigen projecten. De combinatie van Python en Arduino opent een wereld van mogelijkheden voor het creƫren van interactieve projecten. Of het nu gaat om het automatiseren van taken in huis, het bouwen van een weerstation, of het verkennen van de mogelijkheden van IoT, deze vaardigheden bieden je de tools om je ideeƫn tot leven te brengen.

Bij Geo-ICT richten we ons op een hands-on benadering, waarbij je leert door te doen. Dit betekent dat je niet alleen leert over de theorie achter deze krachtige tools, maar dat je ook direct aan de slag gaat met het bouwen van projecten. Dit zorgt voor een diepgaand begrip en een veel bevredigender leerervaring.

Van Sensoren tot Actuatoren: Een praktische gids

Na de basisprincipes te hebben gelegd en je ontwikkelomgeving te hebben opgezet, is het tijd om dieper in te duiken in de wereld van sensoren en actuatoren. Deze componenten zijn het hart van interactieve projecten met Arduino, waardoor je creaties kunnen reageren op de omgeving en actie kunnen ondernemen. Of je nu temperatuur wilt meten, beweging wilt detecteren, of apparaten wilt aansturen, het begrijpen van sensoren en actuatoren is essentieel.

Sensoren zijn apparaten die veranderingen in de omgeving kunnen detecteren, zoals licht, temperatuur, beweging, of vochtigheid. Actuatoren daarentegen, zijn mechanismen die fysieke acties uitvoeren als reactie op een signaal, zoals het draaien van een motor of het aansteken van een LED. Hier zijn enkele veelgebruikte sensoren en actuatoren die je in je Arduino-projecten kunt gebruiken:

Sensoren:

 • Lichtsensoren: Detecteren lichtniveaus en kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om automatisch lichten aan of uit te schakelen.
 • Temperatuursensoren: Meten de omgevingstemperatuur, ideaal voor weerstations of slimme thermostaten.
 • Bewegingssensoren (PIR-sensoren): Detecteren beweging in een ruimte, perfect voor beveiligingssystemen.
 • Afstandsmeters (Ultrasonische sensoren): Meten de afstand tot een object, nuttig voor obstakelvermijdende robots.

Actuatoren:

 • LED’s: Eenvoudige actuatoren die licht uitstralen wanneer ze worden geactiveerd.
 • Servomotoren: Precieze motoren die kunnen draaien naar een specifieke hoek, ideaal voor robotarmen of automatische gordijnen.
 • DC motoren: Worden gebruikt voor beweging in projecten, zoals voertuigen of ventilatoren.
 • Relais: Schakelen grotere ladingen aan en uit, zoals huishoudelijke apparaten.

Werken met deze componenten vereist een basisbegrip van elektronica en programmeren, maar dankzij de veelzijdigheid van Arduino en de beschikbare bibliotheken is het eenvoudiger dan ooit om te starten. Bijvoorbeeld, het integreren van een temperatuursensor in je project kan zo simpel zijn als het verbinden van een paar draden en het schrijven van enkele regels code om de temperatuurgegevens te lezen.

Het mooie van Arduino is dat het experimenten en leren door te doen bevordert. Of je nu een beginner bent of al wat ervaring hebt, het platform biedt een toegankelijke manier om te werken met hardware en software. In onze cursus bij Geo-ICT, zul je leren hoe je deze sensoren en actuatoren kunt gebruiken om echte projecten te bouwen die reageren op hun omgeving, van automatische lichtschakelaars tot geavanceerde weerstations.

Door te leren werken met sensoren en actuatoren, open je een wereld van mogelijkheden voor je projecten. Je zult niet alleen begrijpen hoe je gegevens uit de omgeving kunt verzamelen, maar ook hoe je deze informatie kunt gebruiken om acties uit te voeren en interactie met de wereld om je heen te creƫren. Dit is de kern van wat Arduino zo krachtig en spannend maakt voor makers van alle niveaus.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Python en Arduino?

Het kiezen van de juiste cursus voor het leren van Python en Arduino is een belangrijke stap op je weg naar het worden van een deskundige in technologische innovatie en ontwikkeling van slimme projecten. Maar waarom zou je juist voor de cursus bij Geo-ICT kiezen? Het antwoord ligt in onze unieke benadering van leren, onze ervaring, en de waarde die we toevoegen aan jouw educatieve reis.

Deskundige Instructeurs en Praktijkgerichte Aanpak:
Bij Geo-ICT zijn we trots op onze deskundige instructeurs die niet alleen grondige kennis hebben van Python en Arduino, maar deze ook toepassen in real-world projecten. Onze cursussen zijn ontworpen met een praktijkgerichte aanpak, waarbij je:

 • Leert door middel van hands-on projecten die simuleren hoe Python en Arduino worden gebruikt in de industrie.
 • Toegang krijgt tot up-to-date lesmateriaal dat voortdurend wordt aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen en trends.
 • De kans krijgt om te werken aan persoonlijke projecten met begeleiding van onze instructeurs, waardoor je portfolio wordt verrijkt.

Flexibiliteit en Ondersteuning:
Wij begrijpen dat elke leerling uniek is, met verschillende behoeften en leerstijlen. Daarom bieden wij:

 • Een flexibele leeromgeving waar je op je eigen tempo kunt leren, met ondersteuning wanneer je die nodig hebt.
 • Persoonlijke begeleiding om ervoor te zorgen dat je het maximale uit de cursus haalt en eventuele struikelblokken kunt overwinnen.

Toegang tot een Gemeenschap van Gelijkgestemden:
Door je in te schrijven voor onze cursus word je onderdeel van een actieve en ondersteunende gemeenschap van medecursisten en alumni. Deze gemeenschap biedt je:

 • De kans om ervaringen en kennis te delen.
 • Toegang tot netwerkmogelijkheden met professionals in de sector.
 • Inspiratie voor toekomstige projecten en samenwerkingen.

Gericht op de Toekomst:
Ons doel is niet alleen om je de technische vaardigheden te leren, maar ook om je voor te bereiden op een succesvolle carriĆØre. Daarom leggen we een sterke nadruk op:

 • Het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden die essentieel zijn in elke technologische en engineering rol.
 • Het bieden van inzicht in hoe Python en Arduino kunnen worden toegepast in verschillende industrieĆ«n, waaronder geo-informatie en geodata-analyse.

Door voor Geo-ICT te kiezen, investeer je niet alleen in het leren van Python en Arduino, maar ook in een toekomst vol mogelijkheden. Onze cursus is ontworpen om je niet alleen kennis en vaardigheden bij te brengen, maar ook om je te inspireren en te motiveren om innovatieve oplossingen te creƫren die een impact hebben op de wereld.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  ā‚¬995,- Excl. btw

  ā‚¬995,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  De eerste cursusdag begint met een presentatie waarin de functies en mogelijkheden van de Arduino worden besproken. U leert op welke signaleren een Arduino kan reageren. Ook worden de basisprincipes van het programmeren met Python geleerd en leert u de taal van de Arduino. U krijgt deze dag oefeningen om het programmeren met Python onder de knie te krijgen.

  Dag 2

  Op de tweede cursusdag leert u hoe een Arduino geprogrammeerd kan worden en welke stappen daarvoor nodig zijn. U bouwt deze dag aan de hand van opdrachten een eigen programma voor de Arduino.

  Cursusduur: 2 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Leerdoel 1: Basiskennis van Python verwerven
   • Begrijpen van de syntaxis en basisconcepten van de Python-programmeertaal.
   • Kennis opdoen van variabelen, datatypes, operators en controlestructuren in Python.
   • In staat zijn om eenvoudige Python-programma’s te schrijven en uit te voeren.
  • Leerdoel 2: Vertrouwd raken met de Arduino-omgeving
   • Begrijpen hoe Arduino-boards werken en hoe ze kunnen communiceren met de computer.
   • Leren hoe je de Arduino-software kunt installeren en configureren.
   • Vertrouwd raken met de Arduino-ontwikkelomgeving en het uploaden van programma’s naar Arduino-boards.
  • Leerdoel 3: Integratie van Python – Arduino
   • Leren hoe je Python kunt gebruiken om Arduino-boards aan te sturen en gegevens te verzamelen.
   • Begrijpen hoe je seriĆ«le communicatie kunt opzetten tussen Python en Arduino.
   • In staat zijn om sensorgegevens van Arduino naar Python te verzenden en acties op Arduino aan te sturen met behulp van Python.
  • Leerdoel 4: Projectmatig werken met Python – Arduino
   • Ontwikkelen van de vaardigheden om projecten te plannen en implementeren met behulp van Python – Arduino.
   • In staat zijn om complexere projecten te ontwerpen waarbij meerdere sensoren, actuatoren en logica worden geĆÆntegreerd.
   • Probleemoplossende vaardigheden ontwikkelen om technische uitdagingen aan te pakken die kunnen optreden tijdens het werken met Python – Arduino.

  Trainers  Anoniem

  3 jaren geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privƩ cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Python en Arduino

  In deze cursus leer je de basis van Python en Arduino, inclusief programmeren met microcontrollers, het gebruik van verschillende sensoren, en het ontwikkelen van slimme objecten en projecten.

  Deze cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren geo-professionals, omscholers, en medewerkers van bedrijven in de geosector die hun kennis willen uitbreiden op het gebied van Python en Arduino.

  De cursus duurt twee dagen en omvat een mix van theoretische instructies en praktische projecten, waarbij je leert hoe je sensoren en actuatoren integreert met Python en Arduino.

  Basiskennis van programmeren is handig, maar niet vereist, aangezien de cursus begint met de basisprincipes van Python en Arduino.

  Ja, na succesvolle afronding van de cursus ontvang je een certificaat, wat waardevol is voor je professionele ontwikkeling in de geosector.

  Inschrijven kan direct via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan).

  De leerdoelen omvatten het verwerven van basiskennis van Python, vertrouwd raken met de Arduino-omgeving, leren integreren van Python met Arduino, en het ontwikkelen van projectmatige vaardigheden voor het werken met Python en Arduino.

  Ja, na de cursus kun je nog twee weken vragen stellen aan de docent via e-mail.

  Ja, alle cursussen kunnen zowel contact als online gevolgd worden. Bij online deelname volg je de cursus via Google Meet vanaf jouw eigen locatie.

  Ja, we bieden de mogelijkheid om de cursus op jouw locatie te organiseren. Je kunt jouw wensen mailen naar info@geo-ict.nl voor een offerte en planning.