Python Gevorderd

Software Ontwikkeling

Software Ontwikkeling

De cursus Python Gevorderd behandelt alle onderwerpen die van belang kunnen zijn bij het programmeren in projecten zoals testen, debuggen, packages, multithreading, databases en netwerk sockets.

Cursusduur: 4 dagen
2

Gegeven door:

Violet Bothof
Nederlands

Introductie tot Python-programmering

Geo-ICT Training Center, Nederland - Python Gevorderd

In de wereld van het programmeren is Python uitgegroeid tot een taal die zowel door beginners als door ervaren ontwikkelaars wordt gewaardeerd. Maar wat maakt Python zo geliefd en waarom is het de moeite waard om je in deze taal te verdiepen, vooral als je al wat programmeerervaring hebt? Python staat bekend om zijn eenvoudige syntax die sterk lijkt op de Engelse taal, waardoor het niet alleen toegankelijk is maar ook mogelijk maakt om met minder code meer te doen. Dit is een essentieel voordeel in een wereld waar tijd gelijk staat aan geld.

Python draait op een interpreter systeem, wat betekent dat code direct uitgevoerd kan worden zodra deze is geschreven. Dit faciliteert een snelle prototypeontwikkeling, een onmisbare eigenschap in het snel veranderende landschap van technologie en geo-informatie. De veelzijdigheid van Python laat zich ook zien in de diverse toepassingen; van webontwikkeling en data-analyse tot kunstmatige intelligentie en wetenschappelijk onderzoek.

In deze cursus ga je dieper in op Python packages zoals NumPy, SciPy, en Pandas, waardoor je geavanceerde data-analyse en wetenschappelijke berekeningen uit kan voeren. Dit zijn essentiële vaardigheden in velden die rijk zijn aan geo-data. Dit, gecombineerd met een focus op het verbeteren van je vermogen om efficiënte Pythoncode te schrijven door gebruik te maken van syntax-highlighting en command line arguments met de module argparse, zorgt ervoor dat je na het voltooien van deze cursus niet alleen Python op een gevorderd niveau beheerst, maar dat je deze kennis ook direct in de praktijk kunt brengen.

Een goede voorbereiding op deze cursus Python Gevorderd is het volgen van onze cursus Python Basis.

De Diverse Wereld van Python-interpreters

Wanneer je je duikt in de Cursus Python Gevorderd van Geo-ICT, open je de deur naar de veelzijdige wereld van Python-interpreters. Python is uniek omdat het meerdere ‘dialecten’ of implementaties heeft die verschillende doeleinden dienen, afhankelijk van de technische behoeften en omgevingen. Deze diversiteit is een kracht die Python bijzonder maakt in de programmeerwereld, en hier zijn een paar voorbeelden:

 • CPython: De standaardversie van Python, geschreven in C. Het is de meest gebruikte implementatie en dient als de referentie voor Python. CPython is geweldig voor algemene doeleinden, biedt goede prestaties en de breedste ondersteuning voor externe bibliotheken.
 • Jython: Speciaal ontworpen voor integratie met Java. Jython draait op de Java Virtual Machine (JVM) en stelt je in staat om Java libraries en objecten naadloos te gebruiken binnen Python-code. Dit maakt het een ideale keuze voor projecten die vereisen dat Python en Java samenwerken.
 • IronPython: Gericht op .NET-framework integratie. IronPython maakt het mogelijk om .NET Framework bibliotheken te gebruiken binnen Python-scripts, waardoor een brug wordt geslagen tussen Python en het krachtige .NET-ecosysteem.

Elk van deze interpreters breidt de functionaliteit van Python uit en opent nieuwe mogelijkheden voor ontwikkeling, vooral in gespecialiseerde gebieden zoals geo-informatie en geodata verwerking. Door de verschillende interpreters te begrijpen en te weten hoe je ze kunt toepassen, verhoog je jouw flexibiliteit en aanpasbaarheid als ontwikkelaar.

In onze cursus verkennen we niet alleen deze interpreters, maar leren we je ook hoe je de juiste keuze maakt voor jouw projecten. Of je nu geïnteresseerd bent in webontwikkeling, data-analyse, softwareontwikkeling of werken binnen een specifiek framework zoals .NET of JVM, onze Cursus Python Gevorderd biedt je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt.

Dit begrip van de verschillende Python-interpreters is slechts het begin. Door je te verdiepen in deze materie, vergroot je niet alleen jouw technische kennis maar ook jouw vermogen om geavanceerde softwareoplossingen te creëren die kunnen worden aangepast aan een breed scala van technische uitdagingen.

Waarom Python Een Topkeuze is Voor Ontwikkelaars

Python is niet zomaar een programmeertaal; het is een gereedschap dat ontwikkelaars in staat stelt om met minder moeite meer te bereiken. Dit is waarom Python consequent als een topkeuze naar voren komt voor zowel beginners als ervaren ontwikkelaars in de wereld van de softwareontwikkeling, en specifiek voor toepassingen in geo-informatie en geodata verwerking. Hier zijn enkele redenen waarom Python zo’n populaire keuze is:

 • Eenvoudig te leren en te gebruiken: Python’s eenvoudige syntaxis, die dicht bij de menselijke taal ligt, maakt het voor nieuwkomers gemakkelijker te begrijpen en te schrijven. Dit verlaagt de instapdrempel voor programmeren aanzienlijk.
 • Brede toepasbaarheid: Van webontwikkeling tot machine learning, Python is veelzijdig inzetbaar. Dit maakt het een gewilde vaardigheid in bijna elke tak van technologie, vooral in sectoren die afhankelijk zijn van data-analyse en geo-informatie.
 • Rijke bibliotheekondersteuning: Met een uitgebreide standaardbibliotheek en talloze externe bibliotheken kunnen ontwikkelaars gebruik maken van voorgebouwde modules en frameworks, waardoor de ontwikkelingstijd aanzienlijk wordt verkort.

Wat maakt Python dan specifiek ideaal voor werk in de geo-informatie sector? Het antwoord ligt in zijn vermogen om complexe datastructuren te hanteren, te manipuleren en te analyseren. Geo-informatie vereist vaak het werken met grote datasets, zoals kaarten en satellietbeelden, waarbij Python’s capaciteiten voor data-analyse en -verwerking, ondersteund door bibliotheken als NumPy, Pandas, en GeoPandas, van onschatbare waarde zijn.

Daarbij komt nog dat Python een levendige gemeenschap heeft. Problemen? Vragen? De kans is groot dat iemand al een oplossing of antwoord heeft gepost. Dit netwerk van ondersteuning, gecombineerd met de constante evolutie van Python, zorgt ervoor dat je als ontwikkelaar nooit stil staat.

In onze Cursus Python Gevorderd duiken we diep in al deze aspecten, waardoor je niet alleen de taal zelf leert kennen, maar ook leert hoe je deze effectief kunt inzetten in de praktijk. Dit bereidt je voor op een toekomst waarin Python en geo-informatie een centrale rol spelen in de technologische vooruitgang.

Wat je Zult Leren in de Cursus Python Gevorderd

Jouw Python-omgeving Upgraden: Anaconda en Jupyter Notebooks

Als je serieus aan de slag gaat met Python, is het opzetten van een robuuste en flexibele werkomgeving essentieel. Dit is waar Anaconda en Jupyter Notebooks om de hoek komen kijken. Deze tools zijn niet zomaar hulpmiddelen; ze zijn essentiële componenten die de kracht van Python ontsluiten, vooral voor geavanceerde projecten in geo-informatie en data-analyse.

 • Anaconda is een open-source distributie die het gemakkelijk maakt om wetenschappelijk programmeren en datawetenschap te beoefenen in Python (en R). Denk aan Anaconda als een toolbox die niet alleen Python zelf bevat, maar ook een schat aan handige tools en libraries, klaar voor gebruik. Met Anaconda kun je gemakkelijk:
  • Verschillende versies van Python en packages beheren zonder conflicten.
  • Een geïsoleerde omgeving creëren voor elk project om afhankelijkheden te beheren.
  • Toegang krijgen tot meer dan 1.500 wetenschappelijke packages die vooraf zijn gecompileerd en makkelijk te installeren zijn.
 • Jupyter Notebooks bieden een interactieve omgeving waar je live code kunt schrijven en uitvoeren, visualisaties kunt bekijken en je bevindingen in real-time kunt documenteren. Jupyter is onmisbaar voor data-analyse, machine learning en statistische modellering. Met Jupyter Notebooks kun je:
  • Code in hapklare “cellen” schrijven en individueel uitvoeren, waardoor experimenten makkelijker en overzichtelijker worden.
  • Direct feedback krijgen door output en visualisaties naast de code te zien.
  • Notebooks delen met collega’s of de community, compleet met code, output, en annotaties.

De combinatie van Anaconda en Jupyter maakt je Python-ontwikkelingsproces niet alleen efficiënter maar ook plezieriger. Ze stellen je in staat om met complexe datasets te werken, analyses uit te voeren en je resultaten op een begrijpelijke manier te presenteren. Of je nu diep in de geodata duikt of machine learning modellen ontwikkelt, deze tools zullen een fundament vormen voor je werk.

In onze Cursus Python Gevorderd, besteden we speciale aandacht aan het opzetten en optimaal gebruiken van je Python-omgeving met deze krachtige tools. Je leert niet alleen hoe je Anaconda en Jupyter Notebooks installeert en configureert, maar ook hoe je deze kunt inzetten om jouw projecten naar een hoger niveau te tillen. Zo word je perfect uitgerust om elk Python-uitdaging aan te gaan, met de zekerheid dat je werkomgeving je ondersteunt bij elke stap.

Geavanceerde Packages Beheersen: NumPy, SciPy, en Pandas

Wanneer je de diepten van Python-programmering verkent, zoals je zult doen in de Cursus Python Gevorderd van Geo-ICT, is het essentieel om bekend te raken met enkele van de meest krachtige tools in je ontwikkelingsarsenaal: NumPy, SciPy, en Pandas. Deze packages vormen de ruggengraat van wetenschappelijke computing in Python en bieden ongekende mogelijkheden voor data-analyse, wiskundige berekeningen en het werken met geo-informatie.

 • NumPy (Numerical Python) is de fundamentele package voor wetenschappelijke computing in Python. Het biedt ondersteuning voor grote, multi-dimensionale arrays en matrices, samen met een breed scala aan wiskundige functies om deze te manipuleren. Enkele kenmerken van NumPy zijn:
  • Efficiënte arraybewerkingen.
  • Basis voor Pandas en veel andere data science tools.
  • Uitgebreide wiskundige functies voor snelle operaties op arrays.
 • SciPy (Scientific Python) bouwt voort op de functionaliteiten van NumPy en voegt daar een uitgebreide collectie van algoritmen voor wiskundige optimalisatie, statistiek, en signaalverwerking aan toe. SciPy is bijzonder nuttig voor:
  • Complexe wetenschappelijke en technische berekeningen.
  • Integratie, interpolatie, eigenwaardeproblemen, en andere geavanceerde analyses.
  • Werken met specifieke domeinen zoals signaalverwerking of optimalisatie.
 • Pandas is een open-source, BSD-gelicentieerde library die hoogwaardige, eenvoudige datastructuren en data-analyse tools biedt voor Python. Het is ontworpen om te werken met “relational” of “labeled” data op een intuïtieve manier. Pandas is ideaal voor:
  • Data cleaning en transformatie.
  • Tijdreeksanalyse.
  • Data aggregatie en manipulatie.

Deze tools samen bieden een krachtig platform voor iedereen die zich bezighoudt met data-analyse, wetenschappelijk onderzoek of elke vorm van computationele statistiek. Of je nu patronen wilt identificeren in geodata, complexe berekeningen wilt uitvoeren, of eenvoudigweg je datasets wilt verkennen en visualiseren, deze libraries zullen je efficiëntie en effectiviteit aanzienlijk verhogen.

In onze cursus krijg je niet alleen de kans om deze tools te leren kennen en te gebruiken, maar we zullen ook dieper ingaan op hoe je ze kunt integreren in je projecten om complexe problemen op te lossen. We zullen praktische voorbeelden gebruiken die laten zien hoe NumPy, SciPy, en Pandas samenwerken om krachtige data-analyse pipelines te creëren, waardoor je een voorsprong krijgt in je werk met geo-informatie en ver daarbuiten.

Schrijf Efficiëntere Pythoncode met Syntax-highlighting en argparse

Elke ontwikkelaar weet dat het schrijven van code slechts een deel van het werk is; het begrijpelijk en onderhoudbaar maken is een kunst op zich. Hier komen syntax-highlighting en argparse van pas, twee onmisbare gereedschappen voor elke Python-programmeur die ernaar streeft om hun code niet alleen functioneel maar ook leesbaar te maken.

 • Syntax-highlighting verbetert de leesbaarheid van je code door verschillende onderdelen van je Python-script in verschillende kleuren te tonen. Dit maakt het gemakkelijker om de structuur van je code op een snelle blik te begrijpen en helpt bij het identificeren van syntaxisfouten. Door gebruik te maken van ontwikkelomgevingen of editors die syntax-highlighting ondersteunen, kun je:
  • Snel sleutelwoorden, variabelen, strings en andere syntaxelementen onderscheiden.
  • Fouten en typefouten in je code gemakkelijker opsporen.
  • Je code gestructureerder en leesbaarder maken voor jezelf en anderen.
 • Argparse is een module voor het verwerken van command line argumenten. Het stelt je in staat om complexe command line interfaces te bouwen met minimale code. Door argparse te gebruiken, kun je jouw scripts flexibeler en gebruiksvriendelijker maken, met functies zoals:
  • Definiëren van verplichte en optionele argumenten.
  • Toevoegen van help-berichten voor elk commando en argument, waardoor de bruikbaarheid voor de eindgebruiker toeneemt.
  • Het ondersteunen van sub-commando’s binnen je script, waardoor je complexe command line applicaties kunt bouwen.

Door deze tools te combineren, niet alleen verhoog je de kwaliteit van je code, maar maak je het ook makkelijker voor andere ontwikkelaars om met je scripts te werken en deze te begrijpen. In de Cursus Python Gevorderd van Geo-ICT zullen we diep duiken in het effectief gebruiken van syntax-highlighting en argparse, zodat je in staat bent om robuuste, efficiënte en gebruiksvriendelijke Python-applicaties te ontwikkelen. Je zult leren hoe deze technieken niet alleen je code verbeteren, maar ook hoe ze bijdragen aan betere projecten, vooral bij het werken met geo-informatie en andere complexe datasets.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Python Gevorderd?

In een tijd waarin de vraag naar deskundige Python-ontwikkelaars blijft groeien, biedt onze Cursus Python Gevorderd bij Geo-ICT niet alleen een uitgebreide duik in de geavanceerde aspecten van Python maar ook een unieke blend van expertise in geo-informatie. Maar wat maakt onze cursus zo speciaal in vergelijking met anderen? Hier zijn een paar redenen:

 • Diepgaande kennis en praktijkervaring: Onze cursus is ontworpen door experts met jarenlange ervaring in zowel Python-programmering als de geo-informatiesector. Dit betekent dat je niet alleen leert coderen, maar ook inzicht krijgt in hoe Python kan worden toegepast op echte geo-data uitdagingen.
 • Gepersonaliseerd en toegankelijk leren: Wij geloven in een persoonlijke benadering. Onze cursussen zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften van elke student, ongeacht hun ervaringsniveau. Met klassen van beperkte grootte zorgen we ervoor dat elke student de aandacht krijgt die hij of zij verdient.
 • Praktijkgerichte aanpak: Vanaf dag één werk je aan praktische projecten en oefeningen die ontworpen zijn om je kennis te verdiepen en je vaardigheden in de praktijk te brengen. Deze hands-on ervaring is cruciaal voor het begrijpen van complexe concepten en het voorbereiden op echte werkuitdagingen.
 • Flexibele leeropties: We begrijpen dat onze studenten uit verschillende achtergronden komen en variërende verplichtingen hebben. Daarom bieden we flexibele studieopties, inclusief online lessen en zelfstudiepakketten, om aan ieders behoeften te voldoen.
 • Toewijding aan studentensucces: Bij Geo-ICT gaat het niet alleen om het lesgeven; het gaat om het waarborgen van je succes. Van loopbaanadvies tot ondersteuning na de cursus, we staan klaar om je te helpen je doelen te bereiken.

Door te kiezen voor onze Cursus Python Gevorderd, kies je niet alleen voor een opleiding; je kiest voor een pad naar meesterschap in Python met een speciale focus op geo-informatie. Je wordt niet alleen uitgerust met geavanceerde programmeervaardigheden, maar je wordt ook ondergedompeld in de specifieke uitdagingen en kansen die de wereld van geo-informatie biedt. Dit maakt onze cursus een onmisbare stap voor iedereen die ernaar streeft om een ware expert te worden in Python en zijn toepassingen in de echte wereld.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1950,- Excl. btw

  €1950,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  Op de eerste dag van de Python-cursus herhalen we basisprincipes zoals collecties en functies. De rest van de dag staat in het teken van objectgeoriënteerd programmeren (OOP), waarbij we eerst de focus leggen op klassen, objectinstanties en overerving. Later behandelen we ook meer geavanceerde onderwerpen, zoals polymorfisme en design patterns. Praktische toepassing staat centraal met hands-on oefeningen om dit abstracte onderwerp goed te begrijpen.

  Na deze dag bent u in staat om:

  • Objectgeoriënteerde programmeerconcepten, waaronder klassen, objectinstanties en overerving, effectief toe te passen.
  • Geavanceerde OOP-principes, zoals polymorfisme en design patterns, te herkennen en in de praktijk toe te passen.
  • OOP-concepten succesvol te vertalen naar concrete toepassingen.

  Dag 2

  Op dag twee van de Python Gevorderden cursus focussen we op het verfijnen van programmeervaardigheden. Beginnend met foutafhandeling, leert u gestructureerd omgaan met uitzonderingen. Daarna duiken we in logging en debugging, waarbij u leert logbestanden te gebruiken voor programma-analyse en bugfixes. De dag eindigt met unittesting, waar u essentiële vaardigheden verwerft om de betrouwbaarheid van uw code te waarborgen. Een praktische dag die uw Python-programmeervaardigheden naar een hoger niveau tilt.

  Na deze dag kunt u:

  • Effectief foutafhandelingstechnieken toepassen in uw Python-programma’s.
  • Gebruik maken van logging en debugging-tools om programma’s te analyseren en bugs op te sporen.
  • Zelfstandig unittests schrijven en uitvoeren om de betrouwbaarheid van uw code systematisch te verifiëren.

  Dag 3

  Op dag drie van de cursus verkent u Lambda-functies, recursie, decorators en generators. Efficiënt coderen en geheugenbeheer staan hierbij centraal. Vervolgens pakken we databaseconnecties op. Hierbij zal de focus liggen op SQLite en PostgreSQL, inclusief het gebruik van SQL-query’s in Python. De dag eindigt met praktische oefeningen voor directe toepassing van de geleerde concepten. Een intensieve dag die uw Python-vaardigheden versterkt en direct toepasbaar maakt.

  Na deze dag kunt u:

  • Lambda-functies, recursie, decorators en generators begrijpen en toepassen voor efficiënt coderen.
  • Werken met databaseconnecties, met nadruk op SQLite en PostgreSQL, inclusief het gebruik van SQL-query’s in Python.

  Dag 4

  Op de laatste dag van de cursus Python Gevorderd verkennen we cruciale concepten. We beginnen met modules, packages en distributie om uw code beter te structureren en te delen. Vervolgens behandelen we sockets en pipes voor procescommunicatie. In het laatste deel richten we ons op threading en multiprocessing voor parallelle taken en optimale prestaties. Een waardevolle afsluiting om uw Python-repertoire naar een hoger niveau te tillen.

  Na deze dag kunt u:

  • Effectief gebruikmaken van modules, packages en distributie om uw Python-code beter te structureren en te delen.
  • Begrijpen hoe sockets en pipes werken voor efficiënte procescommunicatie in Python.
  • Implementeren en beheren van threading voor parallelle taken en multiprocessing voor optimale prestaties in uw programma’s.
  Cursusduur: 4 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Ontwerpen, implementeren en onderhouden van complexe Python-toepassingen.
  • Toepassen van geavanceerde technieken zoals logging, debugging, testen, efficiënt coderen, en procescommunicatie.
  • Verdiepen van kennis en uitbreiden van de toolkit met geavanceerde Python-technologieën.
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Python Gevorderd

  Deze cursus biedt gevorderde kennis in Python, met focus op testen, debuggen, packages, multithreading, databases en netwerk sockets.

  Deze cursus is ideaal voor ervaren Python-programmeurs die hun kennis willen verdiepen en hun vaardigheden willen uitbreiden.

  Belangrijke packages zoals NumPy, SciPy en Pandas worden behandeld, essentieel voor geavanceerde data-analyse.

  De cursus duurt 4 dagen en is intensief en praktijkgericht.

  Ja, de cursus bevat hands-on oefeningen en praktijkvoorbeelden om de theorie toe te passen.

  Basisvaardigheden in Python zijn nodig, zoals kennis van de basis syntax en eenvoudige datastructuren.

  Ja, na de cursus is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de docent via e-mail.

  Ja, het is mogelijk om de cursus online te volgen via Google Meet.

  Ja, er zijn kortingen beschikbaar: 10% bij 3 cursisten en 15% vanaf 4 cursisten.

  Inschrijven kan direct via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan).