Cursus JAVA leren Programmeren

Software Ontwikkeling

Software Ontwikkeling

In deze cursus leert u de taal JAVA in de volle breedte kennen en u doet diverse opdrachten.

Cursusduur: 3 dagen
0
0

Gegeven door:

Introductie tot de Object-georiƫnteerde Programmeertaal

Object-georiƫnteerd programmeren (OOP) is een fundamenteel concept dat de basis vormt voor veel moderne programmeertalen, waaronder Java. Deze benadering van programmeren is revolutionair omdat het een structuur biedt waarmee je complexe software op een meer georganiseerde, flexibele en duidelijke manier kunt ontwikkelen. In plaats van te denken in termen van functies of procedures, focust OOP op objecten: entiteiten die zowel data (eigenschappen) als methoden (functies) bevatten.

Wat Maakt OOP Zo Krachtig?
De kracht van object-georiƫnteerd programmeren ligt in enkele kernconcepten: abstractie, encapsulatie, overerving, en polymorfisme.

 • Abstractie laat je complexiteit beheren door de meest relevante aspecten van een probleem te isoleren.
 • Encapsulatie beschermt de data binnen een object, waardoor je software veiliger en gemakkelijker te onderhouden wordt.
 • Overerving maakt het mogelijk om nieuwe klassen te creĆ«ren die bestaande klassen uitbreiden of wijzigen, wat leidt tot herbruikbaarheid van code en een hiĆ«rarchische classificatie.
 • Polymorfisme geeft objecten de mogelijkheid om op verschillende manieren te reageren op dezelfde boodschap, wat flexibiliteit in de code verhoogt.

De Rol van Java in OOP
Java, ontwikkeld door Sun Microsystems in de vroege jaren ’90, is ontworpen met het oog op object-georiĆ«nteerd programmeren. Het is een platformonafhankelijke taal die de principes van OOP belichaamt, waardoor het een ideale taal is voor het ontwikkelen van robuuste, herbruikbare software. Door Java’s “Write Once, Run Anywhere” (WORA) filosofie, kunnen ontwikkelaars applicaties schrijven die op elk systeem uitgevoerd kunnen worden waar Java geĆÆnstalleerd is.

Waarom OOP Leren met Java?
Leren programmeren met een focus op de object-georiĆ«nteerde principes via Java biedt verschillende voordelen. Niet alleen krijg je inzicht in een van de meest gebruikte programmeringstalen ter wereld, maar je leert ook denken in termen van objecten en klassen, wat essentieel is voor het ontwikkelen van moderne software. Daarnaast biedt Java’s rijke API, krachtige ontwikkeltools zoals Eclipse, waar wij ook in deze training mee zullen gaan werken. Ā Dit is een uitstekend platform om je programmeervaardigheden te ontwikkelen en te verfijnen.

Door de focus op geo-informatie en geodata binnen de context van Geo-ICT, kan kennis van Java en object-georiƫnteerd programmeren je uitrusten met de vaardigheden om innovatieve oplossingen te creƫren in de wereld van geospatiale technologieƫn. Deze benadering biedt een solide basis, niet alleen voor het begrijpen van de theoretische aspecten van OOP, maar ook voor het toepassen ervan in real-world projecten die de kracht van geo-informatie benutten.

Basisprincipes van Java

Wanneer je begint met de Cursus Java Programmeren bij Geo-ICT, duik je in de wereld van Java, een taal die bekend staat om zijn kracht en flexibiliteit. Java maakt gebruik van object-georiƫnteerd programmeren om je te helpen bij het ontwikkelen van robuuste en schaalbare applicaties. Maar voordat je complexe code kunt schrijven, is het essentieel om de basisprincipes van Java onder de knie te krijgen. Hier zijn enkele fundamentele concepten die je zult leren:

 • Java Syntax: De bouwstenen van Java-programma’s. Het omvat de regels voor het schrijven van de code zodat de Java Virtual Machine (JVM) deze kan begrijpen en uitvoeren.
 • Datatypes en Variabelen: Begrijp de verschillende soorten gegevens die in Java kunnen worden opgeslagen en hoe je variabelen gebruikt om ze op te slaan en te manipuleren.
 • Operators: Leer hoe je met data kunt werken door verschillende operaties uit te voeren, zoals optellen, aftrekken, vergelijken, en meer.
 • Controlestructuren: Maak je code logisch en besluitvaardig door gebruik te maken van if-statements, loops, en switch-statements.

Deze basisprincipes vormen de ruggengraat van je Java-programmeervaardigheden. Door ze te beheersen, leg je een solide basis waarop je verder kunt bouwen met meer geavanceerde concepten en technieken. Bij Geo-ICT zorgen we ervoor dat je deze principes niet alleen leert, maar ook toepast door middel van praktische oefeningen en projecten. Zo kun je:

 • Ontwikkelen van Gebruikersinterfaces: Leer hoe je interactieve gebruikersinterfaces kunt maken voor je applicaties, een cruciaal element voor elk softwareproject.
 • Bouwen van Java Applicaties: Pas je kennis toe door complete Java-applicaties te bouwen die draaien op zowel desktops als mobiele apparaten.
 • Werken met Java Softwarepakketten: Maak kennis met de uitgebreide set tools en bibliotheken die beschikbaar zijn in de Java-ecosysteem, waardoor je krachtige en efficiĆ«nte software kunt ontwikkelen.

Onthoud dat het leren van Java meer is dan alleen code schrijven; het gaat om het denken in termen van objecten en klassen, en het begrijpen hoe deze kunnen worden gebruikt om problemen op te lossen. Met de focus op geo-informatie en geodata biedt Geo-ICT een unieke kans om je programmeervaardigheden te verrijken en toe te passen in de boeiende wereld van geospatiale technologieƫn.

Java en de Moderne Softwareontwikkeling

In de dynamische wereld van de softwareontwikkeling blijft Java een van de meest populaire en veelzijdige programmeertalen, essentieel voor zowel beginners als ervaren ontwikkelaars. De aanhoudende relevantie van Java in de moderne softwareontwikkeling is te danken aan verschillende sleutelfactoren die het niet alleen een krachtig hulpmiddel maken, maar ook een noodzakelijke vaardigheid voor iedereen die in de IT-sector wil excelleren.

Java’s platformonafhankelijkheid, betrouwbaarheid en uitgebreide bibliotheek van open-source tools en bibliotheken maken het de voorkeurstaal voor een breed scala aan projecten, van kleine mobiele applicaties tot grote enterprise systemen. Hier zijn enkele redenen waarom Java zo cruciaal is in de hedendaagse softwareontwikkeling:

 • Platformonafhankelijkheid: Dankzij Java’s “Write Once, Run Anywhere” (WORA)-filosofie, kunnen applicaties geschreven in Java op elk apparaat of besturingssysteem draaien waar een Java Virtual Machine (JVM) beschikbaar is. Dit vergroot de toegankelijkheid en bruikbaarheid van Java-applicaties aanzienlijk.
 • Robuuste Community en Ondersteuning: Java geniet van een levendige gemeenschap van ontwikkelaars en programmeurs, waardoor je gemakkelijk toegang hebt tot ondersteuning, frameworks en bibliotheken om je ontwikkelproces te versnellen en te vereenvoudigen.
 • Veiligheid: Java biedt ingebouwde beveiligingsfuncties die het een betrouwbare keuze maken voor netwerk- en webgebaseerde applicaties, essentieel in een tijd waarin cyberveiligheid van het grootste belang is.

Bij Geo-ICT begrijpen we het belang van deze taal in de context van geo-informatie en geodata. Java’s vermogen om complexe gegevens te verwerken en te manipuleren, maakt het een onmisbare vaardigheid voor iedereen die werkt met geospatiale technologieĆ«n. Door onze cursus Java Programmeren te volgen, zul je niet alleen leren hoe je efficiĆ«nte en effectieve Java-applicaties ontwikkelt, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen in de echte wereld van geo-informatietechnologie:

 • Ontwikkelen van geavanceerde geospatiale applicaties: Gebruik Java om krachtige applicaties te bouwen die grote sets van geodata verwerken en analyseren.
 • Werken met geo-gerelateerde API’s en bibliotheken: Leer hoe je Java integreert met specifieke tools en frameworks die gericht zijn op geospatiale data-analyse en -visualisatie.

Java blijft een cruciale pijler in de toolkit van elke softwareontwikkelaar, en door je vaardigheden in deze taal te ontwikkelen bij Geo-ICT, rust je jezelf uit met de kennis en het gereedschap dat nodig is om te excelleren in de wereld van geo-informatietechnologie. Of je nu nieuwe software ontwikkelt, bestaande systemen verbetert, of innovatieve oplossingen bedenkt voor de uitdagingen van vandaag, Java biedt een solide basis voor succes.

Wat je Zult Leren in de Cursus Java Programmeren

Van Java Syntax tot Datatypes

De reis van het leren programmeren in Java begint met het begrijpen van de syntax en de datatypes. Dit zijn de fundamenten die elke Java-ontwikkelaar moet kennen om effectieve en efficiƫnte code te kunnen schrijven. De syntax in Java verwijst naar de set regels die bepalen hoe een Java-programma is opgebouwd. Het is het fundament dat je in staat stelt om instructies te schrijven die de computer kan uitvoeren.

Aan de andere kant zijn datatypes essentieel omdat ze bepalen welk type gegevens een variabele kan bevatten. In Java worden datatypes onderverdeeld in twee hoofdcategorieƫn:

 • Primitive Datatypes: Dit zijn de meest basale vormen van datatypes in Java. Ze omvatten:
  • int voor gehele getallen
  • double voor zwevende-kommagetallen
  • boolean voor waar/niet-waar waarden
  • char voor enkele karakters
 • Niet-primitieve Datatypes: Deze omvatten klassen, interfaces, en arrays. Ze zijn meer complex dan primitieve datatypes en bieden meer mogelijkheden voor het manipuleren van gegevens.

Het beheersen van Java’s syntax en datatypes is als het leren van de basiswoorden en grammaticaregels van een nieuwe taal. Zonder deze kennis is het moeilijk om de logica te bouwen die nodig is voor het oplossen van programmeerproblemen. Bij Geo-ICT zorgen we ervoor dat je een stevige grip krijgt op deze essentiĆ«le concepten, waardoor je in staat zult zijn om:

 • Duidelijke en efficiĆ«nte code te schrijven: Begrijp hoe je de Java syntax kunt gebruiken om code te schrijven die niet alleen werkt, maar ook gemakkelijk te lezen en te onderhouden is.
 • Problemen effectief op te lossen: Gebruik datatypes om gegevens correct te manipuleren en logica op te bouwen die complexe problemen oplost.
 • De basis te leggen voor verdere leer: Een grondige kennis van syntax en datatypes is cruciaal voor het begrijpen van meer geavanceerde Java-concepten zoals object-georiĆ«nteerd programmeren en datastructuren.

Deze kennis is niet alleen essentieel voor het succesvol ontwikkelen van software, maar ook voor het begrijpen van hoe deze concepten kunnen worden toegepast in de context van geo-informatie en geodata. Bij Geo-ICT combineren we theorie met praktijk, zodat je niet alleen leert over de basis van Java, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen om echte problemen op te lossen, vooral die binnen de geospatiale technologieƫn.

Objectgeoriƫnteerd Programmeren en Java Applicaties

Een van de meest invloedrijke paradigma’s in de softwareontwikkeling is objectgeoriĆ«nteerd programmeren (OOP), en Java is een taal die dit paradigma tot in de kern omarmt. OOP gebruikt objecten – entiteiten die data (attributen of eigenschappen) en gedragingen (methoden of functies) combineren – als de fundamentele bouwstenen van applicaties. Deze benadering vergemakkelijkt het ontwerpen van flexibele, modulaire en herbruikbare software. Hier zijn enkele kernconcepten van OOP die in Java worden geĆÆmplementeerd:

 • Klassen en Objecten: Klassen zijn blauwdrukken voor objecten. Ze definiĆ«ren de eigenschappen en het gedrag dat hun objecten zullen hebben. Wanneer je een instantie van een klasse maakt, heb je een object gecreĆ«erd.
 • Encapsulatie: Dit principe verbergt de interne staat van een object en vereist dat alle interacties via publiek blootgestelde methoden plaatsvinden, wat leidt tot betere data-integriteit en -beveiliging.
 • Overerving: Hiermee kunnen nieuwe klassen eigenschappen en methoden erven van bestaande klassen, wat codeherbruikbaarheid en een hiĆ«rarchische organisatie van gerelateerde klassen bevordert.
 • Polymorfisme: Dit stelt objecten in staat om op verschillende manieren te reageren op dezelfde boodschap of methode-aanroep, afhankelijk van hun type of klasse, wat leidt tot meer flexibele en uitbreidbare code.

Het toepassen van deze OOP-concepten in Java-applicaties levert een aantal voordelen op:

 • Onderhoudbaarheid en Schaalbaarheid: Door code in modules (klassen) te organiseren, wordt het makkelijker om applicaties te onderhouden en uit te breiden.
 • Herbruikbaarheid: Overerving maakt het mogelijk om bestaande code opnieuw te gebruiken, waardoor de ontwikkelingstijd wordt verkort.
 • Robuustheid: Encapsulatie helpt bij het beschermen van de data-integriteit van objecten, waardoor applicaties stabieler en betrouwbaarder worden.

Bij Geo-ICT begrijpen we hoe belangrijk deze concepten zijn, niet alleen voor het ontwikkelen van generieke software maar ook voor het creƫren van gespecialiseerde applicaties die geo-informatie en geodata verwerken. Door je vaardigheden in objectgeoriƫnteerd programmeren te verdiepen met Java, word je uitgerust met de kennis en tools om:

 • Geavanceerde geospatiale applicaties te ontwikkelen die complexe gegevens efficiĆ«nt kunnen verwerken en analyseren.
 • Modulaire en herbruikbare code te schrijven die kan worden toegepast op een breed scala van geospatiale projecten.

Deze vaardigheden zijn essentieel in het hedendaagse digitale landschap, waar de vraag naar slimme, efficiƫnte en flexibele softwareoplossingen blijft groeien. Door te leren hoe je objectgeoriƫnteerd kunt programmeren met Java bij Geo-ICT, zet je een belangrijke stap richting het worden van een veelzijdige softwareontwikkelaar, klaar om de uitdagingen van de moderne softwareontwikkeling aan te gaan.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Java Programmeren?

Bij Geo-ICT begrijpen we dat het kiezen van de juiste cursus voor het leren van Java programmeren een belangrijke beslissing is. Onze Cursus Java Programmeren onderscheidt zich door een combinatie van kwalitatieve inhoud, praktijkgerichte leerervaringen, en de focus op de toepassingen binnen geo-informatie en geodata. Hier zijn enkele redenen waarom onze cursus de perfecte keuze is voor iedereen die zijn vaardigheden in Java wil ontwikkelen:

 • Expert Instructeurs: Onze docenten zijn niet alleen ervaren Java-programmeurs, maar hebben ook diepgaande kennis van geo-informatietechnologieĆ«n. Ze brengen een schat aan praktijkervaring mee in de klas, waardoor je van de besten leert.
 • Praktijkgerichte Aanpak: We geloven sterk in leren door te doen. Onze cursus is ontworpen om je hands-on ervaring te bieden met het schrijven van echte Java-applicaties. Je werkt aan projecten die niet alleen je programmeervaardigheden verbeteren, maar je ook laten zien hoe Java kan worden toegepast in de wereld van geospatiale technologieĆ«n.
 • Flexibele Leerpaden: Of je nu een beginner bent of je vaardigheden naar een hoger niveau wilt tillen, onze cursus biedt verschillende modules die zijn afgestemd op jouw leerbehoeften. Van de basis van Java-syntax tot geavanceerde objectgeoriĆ«nteerde programmering, je vindt alles wat je nodig hebt om te groeien als Java-ontwikkelaar.
 • Toegang tot Moderne Tools en TechnologieĆ«n: Tijdens de cursus krijg je toegang tot de nieuwste ontwikkeltools en -technologieĆ«n die worden gebruikt in de industrie. Dit zorgt ervoor dat je leert en werkt met de tools die professionals dagelijks gebruiken.

Kiezen voor onze Cursus Java Programmeren betekent investeren in je toekomst. Je ontwikkelt niet alleen de technische vaardigheden die nodig zijn om te slagen als Java-ontwikkelaar, maar je verwerft ook specifieke kennis die je in staat stelt om unieke oplossingen te creĆ«ren binnen de boeiende wereld van geo-informatie. Met onze steun en begeleiding kun je je carriĆØre naar een hoger niveau tillen en je aansluiten bij de gelederen van de vele succesvolle programmeurs die hun reis begonnen bij Geo-ICT.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  ā‚¬1495,- Excl. btw

  ā‚¬1495,- Excl. btw

  Dagindeling cursus JAVA Programmeren

  Dag 1

  De cursus begint met een presentatie waarin de functies en mogelijkheden van JAVA worden benoemd. Hierna leert u de basisprincipes van het programmeren met JAVA. Aan de hand van oefeningen maakt u de eerste stappen om JAVA eigen te maken.

  Dag 2

  Op de tweede cursusdag ligt de focus op het object georiƫnteerd programmeren. U maakt diverse oefeningen onder begeleiding van de docent en leert u alle basisconcepten goed toepassen.

  Dag 3

  Op de laatste cursusdag leert u werken met de complexere functies van JAVA. U leert diverse tools gebruiken en maakt oefeningen. Aan het einde van deze cursusdag kunt u vaardig en zelfstandig met JAVA kunnen werken.

  Cursusduur: 3 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen cursus JAVA Programmeren

  • De cursist kan zelfstandig JAVA-programmatuur schrijven
  • Je hebt kennis van basis programmeerconcepten
  • De cursist heeft een breder begrip gecreĆ«erd van de mogelijkheden en de achtergrond van JAVA
  Kennis van de volgende onderwerpen:
  • Encapsulating data
  • Object references
  • Garbage collection
  • Overerving van classes
  • Method overloading en overriding
  • Polymorfisme
  • Abstract classes
  • Interfaces

  Als van al deze kennis meer begrip is ontwikkeld zullen een aantal extra onderwerpen worden uitgelegd. Denk hierbij aan exception handling, packages en import statements, filesystem I/O en de JAVA API.

  Na deze cursus bent u in staat om zelfstandig JAVA applicaties te schrijven. Ervaring met programmeren is niet noodzakelijk, maar kan u enorm helpen om de concepten makkelijker tot u te nemen. Cursus programmeren met Python geeft u extra handvatten hierbij.

  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privƩ cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over JAVA Programmeren

  In onze cursus Java Programmeren leer je de basis van Java syntax, objectgeoriƫnteerd programmeren, het ontwerpen van Java applicaties, en het gebruik van Java softwarepakketten.

  Deze cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren professionals in de geosector, omscholers, en medewerkers van bedrijven die hun kennis van Java willen uitbreiden of opfrissen.

  Java is een veelgebruikte object-georiƫnteerde programmeertaal die essentieel is voor het ontwikkelen van diverse geo-toepassingen en software, dankzij zijn platformonafhankelijkheid en veelzijdigheid.

  In de cursus gebruiken we Eclipse, een populaire ontwikkelomgeving, om je praktische ervaring te bieden in het programmeren en testen van Java applicaties.

  De cursus behandelt uitgebreid de verschillende datatypes en variabelen in Java, essentieel voor het effectief programmeren en oplossen van problemen.

  Je leert hoe je classes en objecten kunt definiƫren en gebruiken in Java, wat cruciaal is voor objectgeoriƫnteerd programmeren.

  Ja, na het voltooien van de cursus ben je in staat om zelfstandig Java applicaties te ontwerpen en te ontwikkelen, met een sterke basis in zowel theorie als praktijk.

  Ja, de cursus omvat training in het gebruik van verschillende Java softwarepakketten, waardoor je veelzijdig inzetbaar wordt in de geosector.

  Platformonafhankelijkheid betekent dat Java-programma’s op verschillende soorten computersystemen kunnen draaien zonder aanpassing, wat een groot voordeel is in de geosector.