Cursus: C++ leren Programmeren

Software Ontwikkeling

Software Ontwikkeling

C++ is een object georiënteerde programmeertaal die vanuit de taal C is ontstaan. C# is een soortgelijke taal.

Cursusduur: 3 dagen
4
2 studenten gingen je voor

Gegeven door:

Jeroen van der Zwam

Introductie tot C++ Programmeren

C++ staat bekend als een van de meest krachtige en flexibele programmeertalen ter wereld, die de deur opent naar efficiënte en hoogwaardige softwareontwikkeling. Deze taal, die objectgeoriënteerd programmeren ondersteunt, maakt het mogelijk om complexe systemen en applicaties met een solide structuur te bouwen. Van het ontwikkelen van besturingssystemen tot het creëren van de meest geavanceerde games, C++ biedt de gereedschappen die nodig zijn voor zowel beginners als ervaren ontwikkelaars.

In je ontdekkingsreis naar C++ zul je leren hoe deze taal verschillende programmeerparadigma’s ondersteunt, waaronder procedureel, objectgeoriënteerd en zelfs functioneel programmeren. Dit maakt C++ niet alleen krachtig, maar ook aanpasbaar aan diverse programmeerbehoeften en projecten. Een uniek aspect van C++ is de Standard Template Library (STL), die een rijke set aan gereedschappen biedt, zoals vooraf gedefinieerde classes en functies, voor het effectief manipuleren van datastructuren.

De flexibiliteit van C++ strekt zich uit tot het geheugenbeheer, waarbij je als ontwikkelaar directe controle hebt over zowel de statische als de dynamische geheugentoewijzing. Dit draagt bij aan de optimalisatie van de prestaties van applicaties. Bovendien stelt C++ je in staat om geavanceerde concepten zoals inheritance, polymorfisme, functie-overloading, en exception handling te verkennen, waarmee je robuuste en onderhoudbare code kunt schrijven.

Geo-ICT biedt je de kans om niet alleen de theoretische fundamenten van C++ te leren, maar ook om hands-on ervaring op te doen door middel van praktijkgerichte projecten. Of je nu interesse hebt in geodata verwerking of het ontwikkelen van geo-informatie systemen, de C++ cursus bij Geo-ICT bereidt je voor op de uitdagingen van de moderne softwareontwikkeling. Door onze focus op de praktische toepassing van C++ in de context van geo-informatietechnologie, zul je ontdekken hoe je deze programmeertaal kunt gebruiken om geavanceerde en efficiënte oplossingen te creëren.

De Evolutie van C++: Van C tot Nu

C++ heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de jaren ’70, toen het werd ontwikkeld door Bjarne Stroustrup als een uitbreiding van de C programmeertaal. Deze taal, die aanvankelijk “C with Classes” werd genoemd, was bedoeld om programmeurs in staat te stellen complexe systemen op een meer georganiseerde manier te ontwerpen. Door de jaren heen heeft C++ zich ontwikkeld tot een van de meest gebruikte programmeertalen ter wereld, en dat is niet zonder reden. Hier zijn enkele hoogtepunten in de evolutie van C++:

 • De introductie van objectgeoriënteerd programmeren (OOP), waardoor code herbruikbaar en makkelijker te onderhouden werd.
 • De standaardisatie van de taal in 1998 (en latere updates), wat zorgde voor meer uniformiteit in de manier waarop programmeurs C++ code schrijven en begrijpen.
 • De toevoeging van de Standard Template Library (STL), die een rijke set van algoritmen en containers biedt.

Enkele sleutelmomenten in de evolutie van C++ zijn:

 • Eind jaren ’70: Ontwikkeling van “C with Classes”
 • 1983: Naamswijziging naar C++
 • 1998: Eerste officiële standaardisatie van C++ (ISO/IEC 14882:1998)
 • 2011: Belangrijke update met C++11, die moderne functies zoals lambda-expressies en slimme pointers introduceerde.

De kracht van C++ ligt in zijn flexibiliteit en de breedte van toepassingen, van het ontwikkelen van besturingssystemen tot het creëren van high-performance applicaties zoals games of server-applicaties. Geo-ICT maakt gebruik van deze veelzijdigheid door cursussen aan te bieden die niet alleen de basis van C++ behandelen, maar je ook kennis laten maken met geavanceerde concepten en technieken. Door je te verdiepen in C++, ontdek je een wereld waarin je gegevens en geo-informatie op krachtige wijze kunt manipuleren, waardoor je in staat bent om complexe problemen op te lossen en innovatieve oplossingen te ontwikkelen.

Wat C++ bijzonder maakt, is niet alleen de historische betekenis, maar ook hoe het blijft evolueren om te voldoen aan de hedendaagse behoeften van programmeurs en ontwikkelaars. Met elke nieuwe versie worden de mogelijkheden uitgebreid, terwijl de kernprincipes die C++ zo krachtig maken, behouden blijven. Door te kiezen voor de C++ Programmeren cursus bij Geo-ICT, stap je in een leertraject dat niet alleen de technische vaardigheden biedt die je nodig hebt, maar je ook voorbereidt op de toekomstige uitdagingen in de technologiewereld.

Belangrijke Kenmerken van C++ en Hun Toepassingen

Wanneer je je verdiept in de wereld van C++, duik je in een programmeertaal die zowel krachtig als flexibel is. C++ staat bekend om zijn veelzijdigheid en efficiëntie, eigenschappen die het tot een favoriete keuze maken voor softwareontwikkeling in diverse domeinen. Laten we enkele van de meest impactvolle kenmerken en hun toepassingen verkennen:

 • Objectgeoriënteerd Programmeren (OOP): Het hart van C++ is de mogelijkheid om met objecten te werken. Dit betekent dat je programma’s kunt structureren rondom objecten en klassen, wat leidt tot een betere code-organisatie en herbruikbaarheid. Denk hierbij aan de ontwikkeling van complexe software zoals simulatieprogramma’s of spelengines.
 • Geheugenbeheer: C++ biedt uitgebreide controle over het geheugenbeheer. Dit stelt ontwikkelaars in staat om efficiënt met systeembronnen om te gaan, wat essentieel is voor de prestaties van systeemsoftware, embedded systems en real-time toepassingen.
 • Standaard Template Bibliotheek (STL): Een krachtige set van gereedschappen waarmee datastructuren en algoritmes gemakkelijk kunnen worden geïmplementeerd. Dit faciliteert snelle ontwikkeling van hoogperformante applicaties die zware data processing vereisen, zoals database management systemen of financiële analyse tools.
 • Functie-Overloading en Default Parameters: Deze kenmerken vergroten de flexibiliteit van de taal en ondersteunen de ontwikkeling van meer intuïtieve en aanpasbare interfaces voor je software. Ze zijn bijzonder nuttig in het creëren van bibliotheken die gemakkelijk door andere ontwikkelaars gebruikt kunnen worden.
 • Compatibiliteit met C: Een van de meest waardevolle aspecten van C++ is zijn achterwaartse compatibiliteit met C, wat betekent dat het mogelijk is om bestaande C code naadloos te integreren en te verbeteren met C++. Dit is vooral belangrijk voor de upgrading van legacy systemen in sectoren zoals telecommunicatie of ingebedde systemen.

Door deze kenmerken efficiënt te gebruiken, kunnen ontwikkelaars robuuste, veilige en snelle applicaties bouwen die over de hele wereld inzetbaar zijn, van geodata-analyse tot de backend-systemen van moderne webtoepassingen. C++ blijft een fundamentele pijler in de ontwikkeling van software die kracht en precisie vereist, waardoor jouw vaardigheden in deze taal onmisbaar zijn in het huidige technologische landschap.

Wat je Zult Leren in de Cursus C++ Programmeren

Basisbeginselen: Classes, Objecten, en Functie-overloading

In de fascinerende wereld van C++, zijn de concepten van classes, objecten, en functie-overloading niet alleen fundamenten maar de bouwstenen die de ruggengraat vormen van objectgeoriënteerd programmeren. Deze elementen bieden een structuur waarmee je als ontwikkelaar gegevens kunt modelleren en manipuleren op een manier die zowel krachtig als intuïtief is. Laten we eens kijken hoe deze basisbeginselen bijdragen aan het ontwikkelen van robuuste en flexibele software:

 • Classes en Objecten:
  • Een class fungeert als een blauwdruk voor objecten. Het definieert de eigenschappen (ook bekend als attributen of velden) en gedragingen (methoden of functies) die objecten van die class gemeenschappelijk hebben.
  • Een object is een instantie van een class. Het is een zelfstandige entiteit met de gedefinieerde eigenschappen en het gedrag. Door objecten te gebruiken, kun je de werkelijkheid binnen je programma nabootsen, waardoor je software kunt ontwikkelen die natuurlijk aanvoelt en gemakkelijk te begrijpen is.
 • Functie-overloading:
  • Dit krachtige kenmerk van C++ stelt je in staat om meerdere functies te hebben met dezelfde naam maar verschillende parameters. Dit vergroot de leesbaarheid en gebruiksgemak van de code, omdat je verschillende operaties kunt uitvoeren onder dezelfde functienaam, afhankelijk van de context.
  • Bijvoorbeeld, je zou een functie print kunnen overladen om verschillende datatypes te hanteren, zoals integers, floats, en strings, elk met hun eigen implementatie. Dit maakt je code niet alleen schoon en leesbaar maar ook uiterst aanpasbaar.

Deze concepten zijn de kern van C++ en stellen je in staat om complexe software te ontwerpen die efficiënt, onderhoudbaar, en schaalbaar is. Of je nu werkt aan gegevensanalyse, het ontwikkelen van games, of het creëren van bedrijfssystemen, deze basisbeginselen zullen je helpen om krachtige en efficiënte oplossingen te bouwen. Door het omarmen van deze principes, leg je een solide basis voor je programmeringsvaardigheden in C++, klaar om de uitdagingen van moderne softwareontwikkeling aan te gaan.

Geavanceerde Onderwerpen: Inheritance, STL, en Geheugenbeheer

Als je de basisbeginselen van C++ onder de knie hebt, ben je klaar om je te verdiepen in de meer geavanceerde onderwerpen die deze taal te bieden heeft. Deze onderwerpen, zoals inheritance, de Standard Template Library (STL), en geavanceerd geheugenbeheer, tillen je vaardigheden naar een hoger niveau en stellen je in staat om complexe en hoogperformante applicaties te ontwikkelen. Laten we eens dieper ingaan op elk van deze concepten:

 • Inheritance (Overerving):
  • Overerving stelt classes in staat om eigenschappen en gedragingen van andere classes te erven. Dit bevordert codehergebruik en creëert een hiërarchische organisatie van classes, wat leidt tot een heldere en gestructureerde codebasis.
  • Het maakt het mogelijk om algemene functionaliteiten in een basisklasse te definiëren, en gespecialiseerde implementaties in afgeleide klassen. Denk aan een basisklasse Voertuig met afgeleide klassen zoals Auto, Fiets, en Vrachtwagen, elk met hun eigen unieke eigenschappen.
 • Standard Template Library (STL):
  • De STL is een krachtige bibliotheek die een reeks van vooraf gedefinieerde classes en functies biedt voor algemene programmeringstaken, zoals datastructuren, algoritmes, en iterators. Het gebruik van STL kan de ontwikkelingstijd aanzienlijk verkorten en de prestaties van je applicaties verbeteren.
  • Voorbeelden van STL-componenten zijn:
   • Vector en list voor dynamische arrays en gelinkte lijsten.
   • Map voor het opslaan van sleutel-waarde paren.
   • Algoritmes zoals sort en find voor efficiënte data manipulatie.
 • Geavanceerd Geheugenbeheer:
  • Een diepgaand begrip van geheugenbeheer is essentieel voor het ontwikkelen van efficiënte C++ applicaties. C++ biedt volledige controle over de toewijzing, het gebruik, en de vrijgave van geheugen, wat cruciaal is voor het optimaliseren van de prestaties en het voorkomen van geheugenlekken.
  • Het correct beheren van geheugen omvat technieken zoals dynamische geheugentoewijzing met new en delete, en het gebruik van smart pointers (zoals std::unique_ptr en std::shared_ptr) om automatische geheugenbeheer te faciliteren.

Door je te verdiepen in deze geavanceerde onderwerpen, ontgrendel je het volledige potentieel van C++ en ben je in staat om software te ontwikkelen die niet alleen functioneel en betrouwbaar is, maar ook efficiënt en schaalbaar. Deze vaardigheden zijn bijzonder waardevol in domeinen waar prestaties en efficiëntie van cruciaal belang zijn, zoals systeemontwikkeling, high-performance computing, en game development.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus C++ Programmeren?

Bij Geo-ICT begrijpen we dat de keuze voor een C++ programmeringscursus een belangrijke stap is in jouw carrière- of persoonlijke ontwikkeling. C++ Programmeren is een vaardigheid die deuren opent naar tal van mogelijkheden, zowel in de wereld van softwareontwikkeling als in de steeds groeiende behoefte aan geo-informatie verwerking. Hier zijn een paar redenen waarom onze cursus zich onderscheidt:

 • Ervaring en Expertise: Onze docenten zijn niet alleen ervaren programmeurs, maar ook experts in het toepassen van C++ binnen de geo-informatie sector. Zij brengen praktijkervaring mee die je nergens anders vindt, waardoor je leert hoe je deze krachtige programmeertaal kunt toepassen op echte problemen.
 • Praktijkgerichte Aanpak: Bij ons staat leren door doen centraal. Onze cursus bevat talrijke praktische opdrachten en projecten die je zullen helpen om je vaardigheden te verfijnen en je klaar te stomen voor de echte wereld. Vanaf dag één zul je hands-on ervaring opdoen die essentieel is voor je succes.
 • Flexibiliteit en Toegankelijkheid: Wij begrijpen dat iedereen een ander leertraject heeft. Daarom bieden we flexibele leeropties aan, inclusief online lessen en toegang tot uitgebreid cursusmateriaal, zodat je kunt leren op een manier die het beste bij jou past.
 • Gemeenschap en Ondersteuning: Als deelnemer aan onze cursus word je onderdeel van een levendige gemeenschap van medestudenten en docenten. Deze netwerk van peers biedt ondersteuning, stimuleert samenwerking en deelt kennis, wat je leerervaring verrijkt en je vooruitgang versnelt.

Door te kiezen voor onze Cursus C++ Programmeren bij Geo-ICT, investeer je niet alleen in het leren van een programmeertaal, maar ook in een ervaring die je voorbereidt op de toekomst. Of je nu geïnteresseerd bent in softwareontwikkeling, geodata-verwerking of het ontwikkelen van geavanceerde geo-informatiesystemen, onze cursus biedt je de kennis, vaardigheden en het netwerk om je doelen te bereiken. Begin vandaag nog aan jouw reis met Geo-ICT en ontdek hoe ver C++ jou kan brengen.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1495,- Excl. btw

  €1495,- Excl. btw

  Dagindeling C++ Cursus

  Dag 1

  Tijdens de eerste dag van de cursus komen de volgende begrippen uitgebreid aan bod: data-abstractie met het C++ class-concept, inheritance en dynamic binding.

  Dag 2

  De tweede dag van de training is gewijd aan operator overloading en de faciliteiten van de object-georiënteerde I/O-bibliotheek.

  Dag 3

  Op de laatste cursusdag komen templates en exception handling aan de orde. Ook wordt ingegaan op STL, het belangrijkste onderdeel van de C++-bibliotheek.

  Cursusduur: 3 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen Cursus C++ leren programmeren

  • De cursist heeft kennis van de C++ syntax
  • U kunt de besproken C++ specifieke concepten toepassen in de praktijk
  • De cursist is bekend met de voor- en nadelen van de programmeertaal C++

  Trainers

  Jeroen van der Zwam

  ...
  4.2    
  5 beoordelingen
  7 studenten gingen je voor


  Anoniem

  10 maanden geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over C++ Programmeren

  Je leert de basis en geavanceerde aspecten van C++ programmeren, waaronder objectgeoriënteerde programmering, geheugenbeheer, en het gebruik van de Standard Template Library (STL).

  Deze cursus is geschikt voor zowel beginnende als ervaren programmeurs die hun kennis van C++ willen uitbreiden.

  De cursus duurt 3 dagen.

  Onderwerpen zijn onder andere classes, inline functies, functie-overloading, constructoren en destructoren, en exception handling.

  Ja, na de cursus kun je nog 2 weken vragen stellen per e-mail.

  Ja, de cursus is gericht op het toepassen van C++ concepten in de praktijk.

  C++ biedt meer controle en efficiëntie, vooral in termen van geheugenbeheer en prestaties.

  Ja, je kunt de cursus online volgen via Google Meet.

  Ja, er zijn mogelijkheden voor 1 op 1 maatwerk lessen.

  Ja, er zijn kortingen voor groepen vanaf 3 cursisten.