Cursus C# leren Programmeren

Software Ontwikkeling

Software Ontwikkeling

C# is een objectgeoriƫnteerde programmeertaal die vanuit de programmeertaal C is afgeleid. Ook de taal Java heeft veel gemeen met deze taal.

Cursusduur: 3 dagen

Gegeven door:

Julian Hoogvorst

Introductie tot Object-georiƫnteerde Programmeertalen

In de wereld van de softwareontwikkeling is object-georiƫnteerd programmeren (OOP) een paradigma dat niet meer weg te denken is. Het verschilt fundamenteel van procedurele programmering doordat het gebruikmaakt van objecten in plaats van acties en data in plaats van logica. Maar wat maakt OOP nu zo uniek en waardevol, vooral voor een taal als C#?

Ten eerste, door het bundelen van data en de functies die data manipuleren binnen dezelfde eenheid, bekend als een object, biedt OOP een krachtige manier om software te organiseren. Dit leidt niet alleen tot betere herbruikbaarheid van code, maar ook tot een eenvoudigere onderhoud en uitbreidbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan het definiƫren van een klasse in C#, die als een blauwdruk dient voor objecten. Deze klassen bevatten eigenschappen (variabelen) en methoden (functies) die de werkelijke acties definiƫren die een object kan ondernemen.

Een andere pijler van OOP is encapsulatie, het principe dat een object zijn data kan verbergen voor externe toegang en wijziging, en alleen operaties beschikbaar stelt die veilig zijn voor de rest van het systeem. Dit zorgt voor een duidelijke scheiding van wat extern toegankelijk is en wat intern beheerd wordt, waardoor de complexiteit van grotere applicaties aanzienlijk wordt verminderd.

Polymorfisme en overerving zijn ook kernconcepten binnen OOP die in C# een grote rol spelen. Polymorfisme stelt ons in staat om een methode op verschillende manieren te laten werken, afhankelijk van het object dat het aanroept, terwijl overerving het mogelijk maakt om bestaande klassen uit te breiden en aan te passen zonder deze volledig te herschrijven.

Het leren van C# binnen de context van OOP biedt een diep begrip van hoe moderne softwareontwikkeling werkt. Met zijn rijke set aan functies en ondersteuning voor geavanceerde programmeerconcepten, biedt C# een solide basis voor het bouwen van robuuste en schaalbare applicaties. Het is dan ook niet verrassend dat vele gegevensgestuurde applicaties en software die we dagelijks gebruiken, zoals mobiele apps en webdiensten, zijn gebouwd met de principes van OOP en de flexibiliteit van C#.

Door de principes van OOP te omarmen, kun je als ontwikkelaar complexe problemen op een meer intuĆÆtieve en gestructureerde manier benaderen, wat leidt tot code die makkelijker te lezen, te onderhouden en te testen is. Het aanleren van C# in combinatie met deze programmeerparadigma’s biedt een krachtige toolkit voor elke softwareontwikkelaar, of je nu aan het begin staat van je programmeercarriĆØre of al ervaren bent in de geo-informatie wereld.

Het belang van object-georiƫnteerd programmeren

Waarom leggen we zoveel nadruk op object-georiƫnteerd programmeren (OOP) wanneer we het hebben over moderne softwareontwikkeling, en in het bijzonder bij het leren van C#? OOP is niet zomaar een programmeerstijl; het is een fundament dat de manier waarop we denken over en bouwen van software transformeert. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste voordelen die OOP biedt:

 • Modulariteit: Door code te organiseren rond objecten, kan elke component van een applicatie als een afzonderlijk stuk worden gezien en beheerd. Dit maakt je code niet alleen makkelijker te begrijpen, maar ook makkelijker om te testen en te onderhouden.
 • Herbruikbaarheid: OOP stimuleert het hergebruik van code. Eenmaal gecreĆ«erde klassen en objecten kunnen in verschillende projecten worden gebruikt, wat tijd bespaart en de consistentie verhoogt.
 • Flexibiliteit door polymorfisme: Polymorfisme maakt het mogelijk voor eenzelfde functie om op verschillende manieren te werken, afhankelijk van het object dat het aanroept. Dit voegt een laag van flexibiliteit toe aan je applicaties die moeilijk te bereiken is met andere programmeerparadigma’s.
 • Veiligheid door encapsulatie: Door data en methoden te encapsuleren binnen objecten, beschermt OOP gevoelige gegevens en vermindert het de kans op fouten in de code.

Maar het gaat niet alleen om de technische voordelen. Object-georiĆ«nteerd programmeren komt ook overeen met de manier waarop we over de wereld denken – als een verzameling van objecten die met elkaar interageren. Dit maakt OOP niet alleen krachtig in termen van softwareontwikkeling, maar ook intuĆÆtief voor nieuwe programmeurs.

In het bijzonder voor C# is OOP van cruciaal belang omdat het de basis vormt waarop de taal is gebouwd. C# is ontworpen met het oog op .NET framework, een platform dat zwaar leunt op OOP-concepten voor het creƫren van zowel eenvoudige als complexe applicaties. Of je nu werkt aan een klein persoonlijk project of aan een grote, gegevensintensieve applicatie in de wereld van geo-informatie, de principes van OOP bieden een solide basis voor je werk.

Dus, door de kernprincipes van OOP te begrijpen en toe te passen in je C#-programmering, rust je jezelf uit met een veelzijdige en krachtige benadering van softwareontwikkeling. Het is een investering in je toekomst als ontwikkelaar, waardoor je de tools en het denkkader krijgt om creatieve, efficiƫnte en veilige applicaties te bouwen.

De unieke kenmerken van C

C# (uitgesproken als “C sharp”) is een krachtige, object-georiĆ«nteerde programmeertaal ontwikkeld door Microsoft, die de wereld van softwareontwikkeling sinds zijn introductie heeft getransformeerd. Maar wat maakt C# nu echt uniek en waarom zou je juist deze taal willen leren? Laten we eens duiken in enkele van de onderscheidende kenmerken die C# zo aantrekkelijk maken voor ontwikkelaars:

 • Type Veiligheid: C# is ontworpen met een sterke focus op type veiligheid. Dit betekent dat de taal ervoor zorgt dat je niet per ongeluk een type data in een ander type variabele stopt, wat veelvoorkomende fouten helpt voorkomen.
 • Geheugenbeheer: Dankzij het .NET framework, waar C# een integraal onderdeel van is, wordt het geheugen automatisch beheerd. Dit betekent dat ontwikkelaars zich minder zorgen hoeven te maken over het vrijmaken van geheugen en het voorkomen van geheugenlekken.
 • Moderne Syntax: C# heeft een schone, moderne syntax die het gemakkelijk maakt om te lezen en te schrijven. Dit draagt bij aan de algehele efficiĆ«ntie van het ontwikkelproces.
 • Veelzijdigheid: Met C# kun je een breed scala aan applicaties ontwikkelen, van eenvoudige desktopapplicaties tot complexe webdiensten en mobiele apps. Deze veelzijdigheid maakt het een uitstekende keuze voor ontwikkelaars die in verschillende domeinen willen werken.

Enkele specifieke voordelen van C# in de context van geo-informatie en geodata zijn onder meer:

 • Rijke Bibliotheek: C# biedt toegang tot een uitgebreide bibliotheek van vooraf gedefinieerde klassen die het werken met geografische data en kaarttechnologieĆ«n vergemakkelijken.
 • Ondersteuning voor Parallelle Verwerking: Voor applicaties die grote hoeveelheden geodata moeten verwerken, biedt C# ingebouwde ondersteuning voor parallelle verwerking, waardoor taken sneller en efficiĆ«nter kunnen worden uitgevoerd.
 • Integratie met Microsoft TechnologieĆ«n: Voor organisaties die al gebruik maken van Microsoft technologieĆ«n, zoals Azure voor cloud computing, biedt C# naadloze integratie, wat de ontwikkeling van robuuste, schaalbare geodata-applicaties vereenvoudigt.

C# blijft zich ontwikkelen met regelmatige updates van Microsoft, elk met nieuwe functies en verbeteringen die het programmeren nog krachtiger en gebruiksvriendelijker maken. Door C# te leren, open je de deur naar een wereld van mogelijkheden, niet alleen in de traditionele softwareontwikkeling, maar ook in gespecialiseerde velden zoals geo-informatie. De combinatie van zijn robuuste feature set, de steun van Microsoft, en de levendige community maken C# een aantrekkelijke keuze voor elke ontwikkelaar die op zoek is naar een taal die zowel krachtig als toegankelijk is.

Wat je Zult Leren in de Cursus C# Programmeren

Basisprincipes van C# syntax en data-types

Aan de basis van elke programmeertaal liggen de syntax en de data-types, en C# vormt hier geen uitzondering op. De syntax van C# is logisch opgebouwd en ontworpen om zowel leesbaar als eenvoudig te zijn, waardoor je snel de basis van het programmeren in C# kunt oppikken. Wat de data-types betreft, biedt C# een rijke verzameling die je in staat stelt om met verschillende soorten data te werken, van de meest eenvoudige tot de meest complexe. Laten we enkele van de fundamentele aspecten van C# syntax en data-types verkennen:

Syntax

 • Verklaringen en Toewijzingen: Net als veel andere programmeertalen, gebruikt C# verklaringen om variabelen te creĆ«ren en toewijzingen om waarden aan die variabelen te geven. Een unieke eigenschap van C# is de sterke typecontrole, wat betekent dat je expliciet het type van de variabele moet aangeven bij de verklaring.
 • Condities en Loops: Voor het controleren van de stroom van je programma biedt C# structuren zoals if-statements, switch-cases, en loops zoals for, foreach, en while. Deze constructies helpen je om beslissingen te maken in je code en herhalende taken efficiĆ«nt uit te voeren.

Data-types

 • Primitieve Types: C# heeft een reeks primitieve types, zoals int (gehele getallen), double (dubbele precisie floating-point getallen), char (karakters), en bool (booleaanse waarden).
 • Complexe Types: Naast de primitieve types ondersteunt C# ook complexere datastructuren zoals arrays, lijsten, en dictionaries, evenals eigen gedefinieerde types via klassen en objecten.

Bijzonderheden van C# data-types in de context van geo-informatie en geodata:

 • Gebruik van decimal voor Geografische Coƶrdinaten: Voor applicaties die werken met geografische coƶrdinaten, biedt het decimal type in C# de nauwkeurigheid die nodig is voor dergelijke gegevens, waarbij de precisie van cruciaal belang is.
 • Complexere Structuren voor Geodata: Het manipuleren van geodata vereist vaak het gebruik van complexere datastructuren, zoals lijsten van objecten die geografische entiteiten vertegenwoordigen. C# maakt het eenvoudig om dergelijke structuren te creĆ«ren en te beheren, wat essentieel is voor de ontwikkeling van GIS-applicaties.

Door de basisprincipes van C# syntax en data-types te begrijpen, leg je een stevig fundament voor je verdere ontwikkeling als softwareontwikkelaar. Deze kennis stelt je in staat om met vertrouwen te beginnen aan het bouwen van applicaties in C#, van eenvoudige command-line tools tot complexe systemen die werken met geo-informatie. Het is deze mix van toegankelijkheid en diepte die C# zo aantrekkelijk maakt voor zowel beginners als ervaren programmeurs.

Variabelen, condities, en loops beheersen

Na het leggen van een solide fundament met de basisprincipes van C# syntax en data-types, is het tijd om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen door de beheersing van variabelen, condities, en loops. Deze concepten zijn essentieel voor elke programmeur, omdat ze de basis vormen voor het ontwikkelen van logica binnen applicaties. Laten we eens dieper ingaan op hoe deze concepten in C# worden gebruikt en waarom ze zo belangrijk zijn.

 • Variabelen in C# zijn containers voor het opslaan van gegevenswaarden. Het correct gebruik van variabelen is cruciaal voor het creĆ«ren van flexibele en efficiĆ«nte code. Bij het declareren van variabelen is het belangrijk om het juiste data-type te kiezen om de intentie van de code duidelijk te maken en om geheugengebruik te optimaliseren.
 • Condities bieden de mogelijkheid om beslissingen te nemen in je code. Door het gebruik van if, else if, en else statements, kun je verschillende uitvoeringen van codeblokken bepalen op basis van of aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Dit is essentieel voor het afhandelen van verschillende scenario’s binnen je applicaties.
 • Loops zijn structuren die het herhalen van een blok code mogelijk maken zolang aan een bepaalde voorwaarde wordt voldaan. In C# zijn er verschillende soorten loops, waaronder:
  • for loops, perfect voor situaties waar je weet hoe vaak een blok code moet worden uitgevoerd.
  • while en do-while loops, ideaal voor het uitvoeren van een blok code zolang aan een bepaalde voorwaarde wordt voldaan, waarbij het aantal iteraties niet van tevoren bekend is.

Door deze concepten te begrijpen en effectief toe te passen, kun je complexe logica in je programma’s creĆ«ren. Het stelt je in staat om te reageren op gebruikersinput, gegevens te verwerken, en taken te automatiseren binnen je geo-informatie applicaties. Bijvoorbeeld:

 • Gebruik variabelen om geodata op te slaan en te manipuleren.
 • Pas condities toe om te bepalen hoe je applicatie reageert op verschillende geografische scenario’s.
 • Implementeer loops om door datasets te itereren en berekeningen of transformaties uit te voeren.

Een grondige beheersing van deze concepten zal je niet alleen helpen bij het schrijven van efficiƫnte en effectieve C# code, maar het zal je ook voorbereiden op meer geavanceerde programmeertechnieken. Of je nu een applicatie ontwikkelt die complexe geografische informatie verwerkt of een eenvoudig beheersysteem, de kracht van variabelen, condities, en loops is onmisbaar. Het is deze beheersing die de basis legt voor succes in elke programmeertaak.

Geavanceerde C# specifieke concepten en gebruikersinterfaces

Naarmate je verder duikt in de wereld van C# programmeren, zul je ontdekken dat er een reeks geavanceerde concepten zijn die de taal onderscheiden en je applicaties naar een hoger niveau kunnen tillen. Deze concepten, gecombineerd met de mogelijkheid om effectieve gebruikersinterfaces te creĆ«ren, vormen de kern van het ontwikkelen van professionele en interactieve applicaties. Laten we enkele van deze geavanceerde C#-concepten verkennen, evenals hoe C# je in staat stelt om intuĆÆtieve gebruikersinterfaces te bouwen:

 • LINQ (Language Integrated Query): LINQ is een revolutionaire toevoeging aan C# die query-mogelijkheden direct in de taal integreert. Hiermee kun je krachtige en expressieve queries schrijven voor het manipuleren van data, ongeacht de bron (zoals arrays, SQL databases, XML documenten). Dit maakt het werken met gegevens aanzienlijk eenvoudiger en intuĆÆtiever.
 • Asynchrone programmering: Met C#’s ondersteuning voor asynchrone programmering kun je applicaties ontwikkelen die efficiĆ«nter omgaan met I/O-bewerkingen en lange taken, wat resulteert in een responsievere gebruikerservaring. Asynchrone methoden helpen om de UI thread vrij te houden en vermijden dat je applicatie “bevriest” tijdens het uitvoeren van langdurige bewerkingen.
 • Gebruikersinterface ontwikkeling: Met frameworks zoals Windows Presentation Foundation (WPF) en Universal Windows Platform (UWP), biedt C# krachtige tools voor het ontwerpen van rijke, interactieve gebruikersinterfaces. Deze frameworks ondersteunen:
  • Data binding, waardoor je UI componenten direct kunt koppelen aan data bronnen.
  • Templates en stijlen, om de look en feel van je applicatie consistent en gemakkelijk aan te passen.
  • Een uitgebreid event-systeem, waardoor je applicatie dynamisch kan reageren op gebruikersacties.

Het beheersen van deze geavanceerde concepten en technieken stelt je in staat om niet alleen functionele, maar ook visueel aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke applicaties te bouwen. Of je nu een desktopapplicatie ontwikkelt voor geo-informatie verwerking of een interactieve webapplicatie, de mogelijkheden zijn eindeloos met de tools en functies die C# biedt.

Door de kracht van LINQ te combineren met asynchrone programmering en geavanceerde UI-ontwikkeling, kun je complexe problemen oplossen en tegelijkertijd een naadloze ervaring bieden aan je gebruikers. Deze aspecten van C# maken het een uitstekende keuze voor ontwikkelaars die streven naar het creƫren van moderne, robuuste en schaalbare applicaties in het veld van geodata en daarbuiten.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus C# Programmeren?

Bij het kiezen van een cursus C# Programmeren zijn er veel factoren die meespelen. Onze cursus onderscheidt zich echter op meerdere vlakken, waardoor het niet alleen een leerzame, maar ook een unieke ervaring wordt. Hier zijn enkele redenen waarom onze cursus de juiste keuze is voor iedereen die zich wil verdiepen in de wereld van C# en softwareontwikkeling:

 • Diepgaande Kennis en Praktijkervaring: Onze cursus is ontworpen door ervaren ontwikkelaars met een diepe kennis van C# en een passie voor onderwijs. Dit betekent dat je niet alleen leert over de theoretische aspecten van C#, maar ook praktijkgerichte kennis opdoet die direct toepasbaar is in echte projecten.
 • Persoonlijke Begeleiding: We begrijpen dat iedereen op zijn eigen tempo leert. Daarom bieden we persoonlijke begeleiding aan alle cursisten. Of je nu vastloopt op een complex probleem of extra uitleg nodig hebt over een bepaald concept, onze instructeurs staan klaar om je te helpen.
 • Hands-on Projecten: Theorie is belangrijk, maar praktijkervaring is onmisbaar. Onze cursus bevat diverse hands-on projecten die je uitdagen om de geleerde kennis toe te passen. Deze projecten simuleren real-world scenario’s en bereiden je voor op de uitdagingen die je als C# ontwikkelaar kunt tegenkomen.
 • Flexibiliteit: Wij begrijpen dat niet iedereen dezelfde agenda heeft. Onze cursus biedt de flexibiliteit die je nodig hebt om te leren op een manier die bij jou past, zonder dat dit ten koste gaat van je huidige verplichtingen.
 • Toegang tot de nieuwste TechnologieĆ«n: De wereld van technologie is altijd in beweging. Daarom zorgen we ervoor dat onze cursus altijd up-to-date is met de nieuwste ontwikkelingen en technologieĆ«n binnen C# en het .NET framework. Zo ben je altijd voorbereid op de toekomst.

Kiezen voor onze Cursus C# Programmeren betekent kiezen voor een cursus die niet alleen je technische vaardigheden versterkt, maar je ook voorbereidt op een succesvolle carriĆØre in de softwareontwikkeling. Of je nu interesse hebt in geo-informatie, het bouwen van webapplicaties, of het ontwikkelen van desktop software, onze cursus biedt een solide basis waarop je kunt bouwen. Ontdek de kracht van C# en zet vandaag nog de eerste stap naar het realiseren van je dromen in de wereld van softwareontwikkeling.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  ā‚¬1495,- Excl. btw

  ā‚¬1495,- Excl. btw

  Dagindeling cursus C# programmeren

  Dag 1

  De eerste dag gaan we aan de slag met het instellen van Visual Studio (IDE) en gaan we data toewijzen aan variabele en controles uitvoeren met condities.

  Aan het einde van deze dag:

  • Kunt u Visual Studio instellen voor het programmeren in C#
  • Bent u bekend met de onderwerpen data-types, type-conversies, collecties, variabelen en condities

  Dag 2

  De tweede dag is gewijd aan objectgeoriƫnteerd programmeren en classes. Ook leert u om de code beter te structureren door afscherming.

  Aan het einde van deze dag:

  • Kunt u objectgeoriĆ«nteerd programmeren
  • Bent u bekend met de daaraan gerelateerde concepten functie-overloading, contructoren, initialisatie, overerving en namespaces
  • Code structureren met access modifiers en namespaces

  Dag 3

  De derde dag van de training is gewijd aan overige onderwerpen van de .NET bibliotheek. U leert code te schijven die minder foutgevoelig is, en het lezen en schijven van externe data in uw programma. Ook leert u hoe u code efficiƫnt kunt hergebruiken.

  Aan het einde van de deze dag:

  • Bent u bekend met concepten zoals operator overloading, abstact classes, interfaces, generics en exceptions
  • Kunt u bestaande data inlezen en resultaten wegschijven met C#
  • Code van andere gebruiken door midden van NuGet en usings
  Cursusduur: 3 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • De cursist heeft kennis van de C# syntax
  • De cursist kan de besproken C# specifieke concepten toepassen in de praktijk
  • De cursist is bekend met de voor- en nadelen van de programmeertaal C# en alles wat daarbij komt kijken
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privƩ cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over C# Programmeren

  De cursus duurt 3 dagen.

  Nee, ervaring met programmeren is niet noodzakelijk.

  U leert Visual Studio instellen voor C# en werkt met data-toewijzing en condities.

  U leert over C# syntax, data-types, type-conversies, collecties, variabelen, en condities.

  De leerdoelen omvatten kennis van C# syntax, toepassing van C# concepten, en inzicht in de voor- en nadelen van C#.

  Ja, er is e-mailondersteuning na de cursus.

  Ja, de cursus is online te volgen via Google Meet.

  Ja, de cursus kan op jouw locatie gegeven worden.

  Via ons evaluatieportaal kun je feedback geven en jouw certificaat downloaden.

  U kunt onze klachtenregeling raadplegen en we zijn lid van de NRTO.