Cursus R Programmeren

Data-Analyse

Data-Analyse

De cursist leert de taal R kennen en doet diverse oefeningen met deze meest gebruikte wetenschappelijke programmeertalen van dit moment.

Cursusduur: 3 dagen
4
11 studenten gingen je voor

Gegeven door:

Cas Poelenije

Introductie tot Data-Analyse en Statistiek

Data-analyse en statistiek vormen de ruggengraat van de hedendaagse geo-informatie en wetenschappelijk onderzoek, en het softwarepakket R speelt hierin een cruciale rol als een van de meest veelzijdige en toegankelijke programmeertalen. Met R kun je ingewikkelde datasets transformeren in heldere inzichten en voorspellingen, essentieel voor besluitvorming in verschillende domeinen van wetenschap tot industrie. Deze introductie neemt je mee in de wereld van data-analyse en statistiek door de lens van R, waarbij we de essentie en het belang ervan voor de hedendaagse data-gedreven beslissingen benadrukken.

Het begrijpen van de basis van R, waaronder het inlezen van gegevens, data bewerken, en statistische analyses uitvoeren, biedt een krachtige toolkit voor iedereen die te maken heeft met data. Van het visualiseren van complexe gegevens tot het uitvoeren van diepgaande analyses, R stelt gebruikers in staat om met een ongekende precisie door gegevens te navigeren. Dit wordt mogelijk gemaakt door zijn objectgeoriënteerde karakter en de beschikbaarheid van uitgebreide packages, waardoor R uiterst flexibel en aanpasbaar is aan verschillende analytische behoeften.

Geo-ICT erkent het belang van deze vaardigheden in de huidige geo-data gedreven wereld en biedt daarom een cursus R Programmeren aan die diep duikt in zowel de basis als de meer geavanceerde aspecten van R. Dit omvat niet alleen het leren van de syntax en functies van R maar ook het toepassen van deze kennis op real-world datasets om praktische problemen op te lossen.

Door deze cursus te volgen bij Geo-ICT, krijg je niet alleen toegang tot hoogwaardige educatieve materialen en expertise maar ook de mogelijkheid om je te verdiepen in de boeiende wereld van data-analyse en statistiek met R.

Wat is R en waarom is het belangrijk?

R is meer dan zomaar een programmeertaal; het is een krachtig instrument voor data-analyse, statistiek, en grafische presentaties, essentieel in de wereld van geo-informatie en geodata. Waarom is R zo belangrijk? Het antwoord ligt in zijn veelzijdigheid en open-source karakter, waardoor iedereen van studenten tot professionele data-analisten de mogelijkheid heeft om diepgaande analyses uit te voeren zonder hoge kosten.

R wordt wereldwijd erkend voor zijn statistische analyse-capaciteiten en het gemak waarmee het complexe data kan manipuleren en visualiseren. Of het nu gaat om het in kaart brengen van geografische informatie, het analyseren van milieugegevens, of het voorspellen van trends, R biedt de tools die je nodig hebt. Met R kun je van ruwe gegevens naar inzichtelijke conclusies gaan, een proces dat cruciaal is in een tijd waarin data gedreven besluitvorming aan de basis ligt van succes in vele sectoren.

Het belang van R in de hedendaagse data-analyse kan niet overschat worden. De taal ondersteunt het volledige spectrum van data-analyse en -bewerking: van gegevens inlezen en gegevensselectie tot geavanceerde statistische analyses en plots creëren. Dit maakt R onmisbaar voor iedereen die werkzaam is in velden waar data een centrale rol speelt.

Door de cursus R Programmeren bij Geo-ICT te volgen, duik je in deze boeiende wereld en leer je hoe je jouw data-analysevaardigheden naar een hoger niveau kunt tillen. Het is jouw toegang tot een wereld waarin data niet alleen wordt begrepen maar ook wordt gebruikt om krachtige, op inzichten gebaseerde beslissingen te nemen.

De rol van R in de hedendaagse data-analyse

In de wereld van data-analyse en statistiek neemt R een centrale plaats in. Zijn rol strekt zich uit over diverse domeinen, van geo-informatie tot gezondheidswetenschappen, en biedt ongekende mogelijkheden voor het analyseren, visualiseren, en interpreteren van complexe datasets. Hier zijn enkele manieren waarop R zich onderscheidt in de hedendaagse data-analyse:

 • Flexibiliteit in data-manipulatie: R is uitgerust met een breed scala aan pakketten voor data-invoer, -bewerking, en -visualisatie, wat het een krachtige tool maakt voor datawetenschappers.
 • Geavanceerde statistische analyse: Van eenvoudige beschrijvende statistieken tot complexe voorspellende modellen, R kan het allemaal aan.
 • Open-source gemeenschap: Een actieve gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars betekent continue innovatie en toegang tot hulp.

Het belang van R in data-analyse is niet alleen te danken aan zijn technische capaciteiten, maar ook aan de wijze waarop het de toegankelijkheid van geavanceerde data-analyse democratiseert. Met R kun je:

 • Gegevens inlezen uit diverse bronnen, waaronder bestanden, databases, en zelfs online bronnen.
 • Gegevens schoonmaken en voorbereiden, een cruciale stap in het waarborgen van de kwaliteit van je analyses.
 • Statistische tests uitvoeren om hypothesen te toetsen en inzichten te verkrijgen.
 • Visuele representaties creëren zoals grafieken en plots, die essentieel zijn voor de interpretatie en presentatie van data.

Deze aspecten maken R tot een onmisbare tool voor iedereen die zich bezighoudt met data-analyse. Of je nu een beginner bent of een ervaren data-analyst, de vaardigheden die je ontwikkelt door het leren en gebruiken van R zullen een waardevolle aanvulling zijn op je toolkit. Door je te verdiepen in R binnen de context van onze cursus, open je de deur naar nieuwe mogelijkheden voor data-analyse en -visualisatie, waardoor je in staat bent om krachtige, data-gedreven beslissingen te nemen in jouw vakgebied.

Wat je Zult Leren in de Cursus R Programmeren

Basisbeginselen van R Programmeren

Aan de basis van elk succesvol data-analyseproject ligt een grondige kennis van de gebruikte tools. Voor R, dat aan de voorhoede staat van data-analyse en statistiek, betekent dit een goed begrip van zijn basisbeginselen. Onze cursus is ontworpen om je een stevige fundering te bieden in de wereld van R programmeren, met aandacht voor zowel theorie als praktijk. Hier is wat je kunt verwachten te leren:

 • Inleiding tot R: Je maakt kennis met R en het R softwarepakket, waaronder de installatie en configuratie, zodat je snel aan de slag kunt.
 • Werken met RStudio: RStudio is een essentiële omgeving die het werken met R vergemakkelijkt, en we zullen de basisfunctionaliteiten en handige shortcuts verkennen.
 • Gegevensbeheer: Leer hoe je gegevens efficiënt kunt inlezen, selecteren en bewerken met R. Dit omvat:
 • Het inlezen van gegevens uit verschillende bronnen zoals CSV-bestanden en databases.
 • Het uitvoeren van basisbewerkingen zoals sorteren, filteren en gegevensmutaties.
 • Het toepassen van gegevensaggregatie en samenvattingstechnieken voor betere inzichten.
 • Basis van statistische analyses: We duiken in de basis van statistische analyses, waarbij je leert hoe je beschrijvende statistieken kunt berekenen en eenvoudige hypothesetoetsen kunt uitvoeren.

Door deze basisbeginselen onder de knie te krijgen, rusten we je uit met de kennis en vaardigheden die nodig zijn om met vertrouwen data-analyseprojecten aan te gaan. Of je nu geïnteresseerd bent in geo-informatie, milieustudies, of een ander veld waarin data-analyse een rol speelt, de vaardigheden die je opdoet in deze cursus vormen de basis van jouw succes.

Bij Geo-ICT begrijpen we het belang van praktijkervaring. Daarom zorgen we ervoor dat je niet alleen leert over de theorie achter R, maar ook hands-on ervaring opdoet door middel van oefeningen en projectwerk. Zo kun je jouw nieuw verworven kennis direct toepassen in de echte wereld, waardoor je leerervaring niet alleen boeiend en informatief is, maar ook direct relevant voor jouw professionele doelen.

Geavanceerde Analysetechnieken

Na de basisbeginselen van R onder de knie te hebben, ben je klaar om de wereld van geavanceerde analysetechnieken te verkennen. Deze technieken stellen je in staat om dieper in je data te duiken, complexe patronen te ontdekken, en voorspellende modellen te bouwen die krachtige inzichten leveren. Bij Geo-ICT zorgen we ervoor dat je uitgerust wordt met kennis en vaardigheden om deze geavanceerde technieken effectief toe te passen. Hieronder vind je enkele van de technieken die je zult leren:

 • Voorspellende modellering: Leer hoe je toekomstige trends en uitkomsten kunt voorspellen op basis van historische data.
 • Machine learning: Duik in de basisprincipes van machine learning en ontdek hoe je R kunt gebruiken om machine learning modellen te trainen en te evalueren.
 • Tijdreeksanalyse: Ontdek hoe je tijdgebonden gegevens kunt analyseren om seizoenspatronen, trends en cycli te identificeren.

Deze vaardigheden zijn niet alleen waardevol in de geo-informatie sector, maar ook in tal van andere velden waar data-analyse een cruciale rol speelt. Of je nu geïnteresseerd bent in milieuwetenschap, marketing, financiën, of volksgezondheid, de kennis van geavanceerde R technieken biedt je de mogelijkheid om:

 • Complexe data-analyseprojecten met vertrouwen aan te pakken.
 • Inzichtelijke en overtuigende datavisualisaties te creëren.
 • Besluitvormingsprocessen te ondersteunen met kwantitatieve gegevens.

Bij Geo-ICT zijn we toegewijd aan het bieden van een leerervaring die niet alleen theoretisch, maar ook praktisch en toepasbaar is. Je leert hoe je deze geavanceerde technieken kunt toepassen op echte datasets, waardoor je de vaardigheden ontwikkelt die je nodig hebt om een expert in data-analyse te worden.

Praktische Toepassingen met R

De echte kracht van R ligt niet alleen in de theoretische kennis van statistiek en data-analyse, maar vooral in de praktische toepassingen ervan. Bij Geo-ICT benadrukken we het belang van het toepassen van wat je hebt geleerd in real-world situaties. Dit betekent dat je niet alleen leert hoe je analyses uitvoert, maar ook hoe je deze vaardigheden kunt gebruiken om echte problemen op te lossen. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe de vaardigheden die je in onze cursus ontwikkelt, kunnen worden toegepast:

 • Analyse van geo-informatie: Leer hoe je R gebruikt om geografische data te visualiseren en te analyseren, wat essentieel is voor stedelijke planning, milieubeheer, en meer.
 • Gezondheidsonderzoek: Pas je vaardigheden toe om gezondheidsgegevens te analyseren, wat kan helpen bij het opsporen van ziektepatronen of het evalueren van de effectiviteit van behandelingen.
 • Marktonderzoek: Gebruik R voor het analyseren van consumentengedrag en markttrends, wat cruciaal is voor bedrijven die hun marketingstrategieën willen optimaliseren.

Deze praktische toepassingen laten zien dat de kennis en vaardigheden die je opdoet met R breder inzetbaar zijn dan je misschien denkt. Het maakt niet uit in welke sector je werkt of wilt gaan werken; de mogelijkheid om data te analyseren en te interpreteren is tegenwoordig een waardevolle vaardigheid.

In onze cursus zorgen we ervoor dat je niet alleen leert hoe je deze analyses uitvoert, maar ook waarom ze belangrijk zijn. Dit betekent dat je niet alleen de tools en technieken leert kennen, maar ook begrijpt hoe je deze kunt toepassen om geïnformeerde beslissingen te nemen. Bij Geo-ICT streven we ernaar je niet alleen te leren programmeren in R, maar je ook voor te bereiden op het toepassen van deze kennis in je dagelijkse werk en onderzoek, waardoor je waardevolle inzichten uit je data kunt halen.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus R Programmeren?

Het kiezen van de juiste cursus voor het leren of verbeteren van je R-programmeervaardigheden is een belangrijke stap in je carrière. Bij Geo-ICT begrijpen we dit en bieden we een cursus aan die niet alleen uitgebreide kennis biedt, maar ook praktische toepasbaarheid benadrukt. Hier zijn enkele redenen waarom onze cursus R Programmeren de juiste keuze voor jou is:

 • Expert Docenten: Onze instructeurs zijn experts in hun vakgebied, met jarenlange ervaring in het toepassen van R in diverse sectoren. Zij delen niet alleen hun uitgebreide kennis, maar ook hun passie voor data-analyse en programmeren.
 • Praktijkgerichte Leerervaring: We leggen een sterke nadruk op hands-on leren. Dit betekent dat je vanaf de eerste dag aan echte projecten werkt, waardoor je praktische ervaring opdoet die direct toepasbaar is in je werk.
 • Flexibele Leerpaden: Of je nu een beginner bent of je vaardigheden naar een hoger niveau wilt tillen, onze cursus biedt flexibele leerpaden die aangepast kunnen worden aan jouw specifieke behoeften en leerdoelen.

Enkele unieke voordelen van het volgen van onze cursus:

 • Toegang tot de nieuwste tools en technologieën: Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in R en data-analyse door middel van ons up-to-date curriculum.
 • Ondersteuning na de cursus: Ook na afronding van de cursus staan we voor je klaar. Of je nu vragen hebt of advies nodig hebt, ons team is er om je te ondersteunen.

Door voor Geo-ICT te kiezen, kies je voor een cursus die niet alleen je kennis van R en data-analyse verdiept, maar je ook voorbereidt op de uitdagingen en kansen van de toekomst. We zijn toegewijd aan jouw succes en bieden een leeromgeving die zowel uitdagend als ondersteunend is.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1495,- Excl. btw

  €1495,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  Op de eerste dag wordt er een inleiding gegeven in de basis. Na de eerste dag is de cursist in staat gegevens in te lezen, bewerkingen uit te voeren en eenvoudige statistische vragen te beantwoorden met behulp van gegevensselectie, beschrijvende statistiek en plots.

  Dag 2

  Op de tweede dag leert de cursist tabellen maken, deze interpreteren en marginalen te berekenen. Daarnaast krijgt hij/zij inzicht in S3/S4 methoden. Ook wordt er aangeleerd om te gaan met missende waarden en uitzonderingsgevallen als Inf. en NULL. Tot slot heeft de cursist geleerd te werken met R Studio projecten en kennisgemaakt met het schrijven van scripts en functies in R.

  Dag 3

  De derde en laatste dag van de cursus wordt de basiskennis verfijnd. Aan het eind van deze dag kan de cursist onafhankelijkheidstoetsen uitvoeren op categoriale gegevens en geavanceerde (lineaire) regressiemethoden uitvoeren en interpreteren. Daarnaast is de cursist in staat automatische modelselectiemethoden uit te voeren met R. Verder wordt er ook uitgebreid aandacht besteed aan een aantal principes achter grafische analysemethoden. De cursist kan zelfstandig een aantal veelgebruikte plottypen produceren, aanpassen en interpreteren. Als laatst wordt er nog aandacht besteedt aan de geografische component, er wordt verteld hoe geografische data moet worden ingelezen en op kaartjes geplot.

  Cursusduur: 3 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen Cursus R Programmeren

  • Alle basis zaken van de taal R leren kennen
  • Data analyses kunnen uitvoeren door R toe te passen.

  Trainers

  Cas Poelenije

  Geodata Science
  4.2    
  15 beoordelingen
  24 studenten gingen je voor


  Anoniem

  11 maanden geleden

  Anoniem

  2 jaren geleden

  Anoniem

  2 jaren geleden

  Anoniem

  2 jaren geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over R programmeren

  Je leert hoe je R-Studio gebruikt, gegevens inleest, selecteert en bewerkt voor statistische analyses en wetenschappelijke programmeertalen.

  Deze cursus is ideaal voor startende en ervaren geo-specialisten, bedrijven in de geosector, omscholers en onderwijsinstellingen.

  Onze cursus biedt een unieke combinatie van praktische vaardigheden in R Programmeren, gericht op data-analyse en objectgeoriënteerd programmeren, met een focus op toepassingen in de geosector.

  De cursus duurt 3 dagen.

  De cursus omvat onderwerpen zoals data-analyse, het gebruik van R-Studio, gegevens inlezen en bewerken, en statistische analyses.

  Basiskennis van programmeren is handig, maar niet vereist. De cursus begint met de basisprincipes van R.

  De cursus is zeer praktisch met diverse oefeningen in R, gericht op het toepassen van geleerde vaardigheden in realistische scenario’s.

  Ja, na de cursus kun je nog 2 weken vragen stellen per e-mail aan de docent.

  Ja, het is mogelijk om de cursus online te volgen via Google Meet.

  De cursus kost €1495,- exclusief btw.