R Spatial

Data-Analyse Cursusduur: 2 dagen

In deze cursus komen de belangrijkste programmeerconcepten langs om met R ruimtelijke analyses uit te voeren.

Geo-ICT Training Center, Nederland - R SpatialHet softwarepakket R, wat ontworpen is door Ross Ihaka en Robert Gentleman, is speciaal ontwikkeld voor statistiek en data-analyse. Het is een gebruiksklare versie van de programmeertaal S. Het grote voordeel van R is het object-georiënteerde karakter, waardoor het vrij eenvoudig is uit te breiden met packages. R is een van de meest gebruikte wetenschappelijke statistiekpakketten en wordt ook steeds meer gebruik voor geo-spatial analyse. QGIS is een opensource GIS systeem die in alle sectoren wordt toegepast.

We kijken in hoeverre R zelfstandig ruimtelijke analyses kan uitvoeren. Hierin zullen we zien dat R op zich zelf al ontzettend veel mogelijkheden heeft op het gebied van ruimtelijke presentatie en analyse. Daarna zullen we verder ingaan op de extensies die R biedt op QGIS.

Inschrijven






    Korting: 10% bij 3 cursisten
    15% vanaf 4 cursisten

    €1095,- Excl. btw

    Cursusduur: 2 dagen

    Dagindeling

    Dag 1

    De eerste cursusdag begint met een presentatie waarin de functie en mogelijkheden van het softwarepakket R en in het bijzonder R Spatial zal worden toegelicht. Hierna gaan de cursisten zelf aan de slag met het laten uitvoeren van statistische en geografische analyses door R.

    Dag 2

    Op de tweede cursusdag gaan de cursisten verder met oefeningen omtrent geografische analyses met geodata uit diverse bronnen. Ook wordt er ingegaan op de extensies van R in QGIS en de ruimtelijke presentatie.

    Leerdoelen

    • Het leren van basisvaardigheden voor gegevensverwerking en -beheer in R Spatial: Een belangrijk leerdoel is om vertrouwd te raken met het gebruik van R Spatial voor het importeren, manipuleren en beheren van geografische gegevens. Dit omvat het leren lezen en schrijven van gegevens in verschillende geospatiale formaten, het uitvoeren van basisbewerkingen zoals selecties en filters, het beheren van attribuutgegevens en het omgaan met verschillende coördinatensystemen.
    • Het ontwikkelen van vaardigheden voor ruimtelijke gegevensanalyse en -visualisatie met R Spatial: Een leerdoel is om de mogelijkheden van R Spatial te leren gebruiken voor ruimtelijke gegevensanalyse en -visualisatie. Dit omvat het leren uitvoeren van ruimtelijke query’s en analyses, zoals bufferen, overlay-operaties en ruimtelijke aggregatie. Daarnaast is het belangrijk om te leren hoe geografische gegevens effectief kunnen worden gevisualiseerd met behulp van kaarten, grafieken en andere geovisualisatietechnieken.
    • Het integreren van QGIS en R Spatial voor gegevensanalyse en -visualisatie: Aangezien QGIS een veelgebruikt open-source geografisch informatiesysteem is, is een leerdoel om te leren hoe R Spatial kan worden geïntegreerd met QGIS voor gegevensanalyse en -visualisatie. Dit omvat het leren importeren en exporteren van gegevens tussen QGIS en R, het uitvoeren van analyses in R en het weergeven van de resultaten in QGIS. Het begrijpen van de interactie tussen beide tools en het effectief combineren van hun mogelijkheden is essentieel voor een efficiënte geospatiale workflow.
    • Het ontwikkelen van geautomatiseerde geoprocessingworkflows met behulp van R Spatial en QGIS: Een belangrijk leerdoel is om te leren hoe geoprocessingtaken kunnen worden geautomatiseerd met behulp van R Spatial en QGIS. Dit omvat het leren schrijven van scripts en het ontwikkelen van workflows om repetitieve taken uit te voeren, zoals gegevensconversie, gegevensopruiming, geavanceerde ruimtelijke analyses en de creatie van complexe kaartproducten. Het vermogen om geautomatiseerde workflows te ontwikkelen kan de efficiëntie vergroten en de nauwkeurigheid verbeteren bij het werken met grote hoeveelheden geografische gegevens.

    Meer informatie?

    Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

    Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

    Veelgestelde vragen

    Na de cursus mag je nog 2 weken vragen stellen aan de docent. De docent geeft al weer andere cursussen dus het best kun je je vragen mailen naar info@geo-ict.nl. Je vraag wordt voorgelegd aan de docent en binnen 24 uur krijg je antwoord op je vraag.

    Als je al wat verder bent en je loopt in de praktijk tegen problemen op waar je zelf niet uit komt dan kun je het best gebruik gaan maken van een Online Support. Je gaat dan één dag online met de docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

    Als je in de praktijk tegen problemen op loopt waar je zelf niet uit komt dan kun je 2 dingen doen. Je schrijft je in voor een basis of gevorderde cursus of je schrijft je in voor Online Support.

    Je gaat dan één dag online met een docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

     

    Alle cursussen worden in contact les gegeven. De cursustijden zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Voor koffie, thee, lunch en laptop wordt gezorgd. Online mee doen kan ook altijd. Je zit dan thuis op je eigen laptop en volgt de cursus in Google Meet mee. De lunch, koffie en thee moet je dan wel zorg voor zorgen.

    Je kunt per cursusdag beslissen of je naar onze locatie komt of dat je het online wil doen. Geef dit dan wel op tijd door aan de cursuscoördinator.

    Ja, dit doen we regelmatig. Onze docent komt dan naar uw locatie toe. Hij heeft laptops voor de cursisten bij zich. U hoeft alleen maar een lokaal bij u op locatie te regelen.

    U kunt uw wensen doormailen naar info@geo-ict.nl  dan mailen we u een offerte. Na opdrachtverlening neemt onze cursuscoördinator contact met u op om de lesdagen in te plannen.

    Na iedere cursus krijgen de cursisten een link naar ons evaluatieportaal. Daar kunt u melden wat je wel en niet goed vond aan de cursus. We doen altijd ons uiterste best maar toch kan het natuurlijk voorkomen dat u een klacht heeft. Klik op Klachtenregeling.  Daarin staat beschreven wat u kunt doen. Geo-ICT Training Center, Nederland is lid van de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden ( NRTO ).

    Na de cursus mailen we u een link naar ons evaluatieportaal. Daar kun u inloggen en een evaluatieformulier in vullen en daar kunt u ook uw deelname certificaat downloaden.