Docker en Kubernetes

Data-Analyse

Data-Analyse

De cursist leert werken met het raamwerk van Docker en de verpakking tools van Kubernetes op met professioneel standaard.

Cursusduur: 3 dagen
4
2 studenten gingen je voor

Gegeven door:

Peter Schols

Introductie tot Docker en Kubernetes

In de dynamische wereld van softwareontwikkeling spelen Docker en Kubernetes een cruciale rol in het efficiĆ«nt beheren en orkestreren van applicaties. Kubernetes ontpopte zich in ā€˜no timeā€™ tot de populairste standaard voor uitrol en management (orkestratie) van containers en gecontaineriseerde workloads. Kubernetes werkt met Docker-containers, die veruit het populairst zijn, maar is ook compatibel met andere containertechnologieĆ«n zoals LXD of rkt. Dit zorgt voor een ongekende flexibiliteit en eenvoud in het uitrollen en beheren van applicaties.

Voor professionals in de geo-informatie sector biedt de combinatie van Docker en Kubernetes krachtige mogelijkheden. Het stelt je in staat om geodata en geo-informatie applicaties snel te deployen, te schalen en te beheren, ongeacht de complexiteit of de grootte van de data. Dit biedt ongeƫvenaarde mogelijkheden voor het werken met grote datasets en complexe geografische informatiesystemen (GIS).

Door Docker te gebruiken, kan een ontwikkelaar in de geo-informatiesector applicaties bouwen die draaien in een geĆÆsoleerde omgeving met alle noodzakelijke dependencies. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het compatibel zijn met verschillende systemen of het conflict tussen verschillende versies van tools en bibliotheken. Kubernetes voegt hier een laag van automatisering en schaalbaarheid aan toe, waardoor deze applicaties efficiĆ«nt beheerd kunnen worden, ongeacht de omvang van het project.

Het leren en toepassen van Docker en Kubernetes biedt dus niet alleen een solide basis voor moderne softwareontwikkeling maar opent ook de deur naar innovatieve oplossingen in de geo-informatie. Door deze technologieƫn te omarmen, kun je jouw projecten naar een hoger niveau tillen, met verbeterde efficiƫntie, betrouwbaarheid en schaalbaarheid.

In deze cursus van Geo-ICT duik je diep in zowel Docker als Kubernetes, waarbij je leert hoe je deze krachtige tools kunt gebruiken om jouw geo-informatieprojecten te revolutionaliseren. Of je nu nieuw bent in deze wereld of je kennis wilt verdiepen, deze cursus biedt een solide basis en praktische ervaring die je zal helpen om je projecten naar het volgende niveau te tillen.

Wat is Docker en het belang van containerisatie

Docker is meer dan een buzzword; het is een revolutionaire tool die de manier waarop we software ontwikkelen en deployen heeft veranderd. Met Docker kun je jouw applicaties en hun afhankelijkheden inpakken in containers. Deze containers zijn geĆÆsoleerde omgevingen die alles bevatten wat een applicatie nodig heeft om te draaien, ongeacht het platform. Hierdoor zijn Docker-containers uiterst portabel en consistente, waardoor de beruchte “het werkt op mijn machine” problemen tot het verleden behoren. Laten we eens dieper duiken in waarom containerisatie zo belangrijk is:

 • Consistentie: Docker-containers garanderen dat je applicatie altijd in dezelfde omgeving draait, van ontwikkeling tot productie. Dit elimineert veelvoorkomende problemen die ontstaan door verschillen in ontwikkel- en productieomgevingen.
 • Schaalbaarheid: Met Docker kun je gemakkelijk meerdere instanties van je applicatie draaien. Dit maakt het schalen van jouw applicatie een stuk eenvoudiger, of je nu te maken hebt met een toename in verkeer of een uitbreiding van jouw diensten.
 • Isolatie: Containers draaien geĆÆsoleerd van elkaar, wat betekent dat ze niet interfereren met de werking van andere containers. Dit verbetert de veiligheid en stabiliteit van je applicaties.

In de context van geo-informatie en geodata, biedt Docker een ongekende flexibiliteit. Je kunt geavanceerde geo-applicaties bouwen, testen en deployen zonder je zorgen te maken over de onderliggende infrastructuur. Of je nu werkt aan een project dat geavanceerde geografische analyses uitvoert, of een interactieve kaarttoepassing ontwikkelt, Docker zorgt ervoor dat je je volledig kunt concentreren op het innoveren en verbeteren van je applicatie.

De invoering van Docker en containerisatie in je workflow brengt vele voordelen met zich mee:

 • Snellere deployments: Doordat containers alle noodzakelijke afhankelijkheden bevatten, kunnen applicaties sneller en betrouwbaarder worden uitgerold.
 • Ontwikkelingsflexibiliteit: Ontwikkelaars kunnen werken in omgevingen die nauwkeurig de productieomgeving nabootsen, waardoor de kwaliteit van de software verbetert.
 • EfficiĆ«nt gebruik van bronnen: Containers delen de host-systeembronnen, waardoor ze efficiĆ«nter zijn dan traditionele virtualisatie.

Door het adopteren van Docker en de principes van containerisatie, kun je de manier waarop je geo-informatie applicaties ontwikkelt, aanzienlijk verbeteren. Dit niet alleen door de efficiƫntie en betrouwbaarheid te vergroten, maar ook door het mogelijk maken van snellere innovatie en schaalbaarheid. In onze cursus leer je precies hoe je deze voordelen kunt benutten om jouw projecten naar een hoger niveau te tillen.

De rol van Kubernetes in het orkestreren van containers

Wanneer we het hebben over het beheren van containers op schaal, is Kubernetes een naam die steeds weer opduikt. Deze krachtige tool, oorspronkelijk ontwikkeld door Google, heeft zich snel ontwikkeld tot de de-facto standaard voor containerorkestratie. Maar wat maakt Kubernetes zo bijzonder, en hoe speelt het een cruciale rol in het orkestreren van containers, vooral voor applicaties die werken met geo-informatie en geodata?

Kubernetes is in essentie een open-source platform dat automatisering biedt voor het deployen, schalen en beheren van containerapplicaties. Het maakt het mogelijk om containergebaseerde applicaties over meerdere servers te verdelen, wat essentieel is voor high-availability en schaalbaarheid. Kubernetes biedt een reeks krachtige features die essentieel zijn voor een efficiƫnte containerorkestratie:

 • Automatische schaling: Kubernetes kan automatisch het aantal containerreplica’s aanpassen op basis van de gebruikte resources of andere gedefinieerde criteria. Dit zorgt voor optimale prestaties en kostenefficiĆ«ntie.
 • Zelfherstellend vermogen: Het platform kan falende containers automatisch herstarten, vervangen of omleiden naar andere nodes, wat zorgt voor hoge beschikbaarheid en betrouwbaarheid van applicaties.
 • Load balancing: Kubernetes kan netwerkverkeer intelligent verdelen over containers, zodat de belasting gelijkmatig wordt verdeeld en gebruikers een vlotte ervaring hebben.

Voor applicaties in de geo-informatiesector biedt Kubernetes aanzienlijke voordelen. Het werken met geodata vereist vaak het verwerken van grote hoeveelheden informatie en het uitvoeren van complexe berekeningen. Kubernetes stelt teams in staat om:

 • Gemakkelijk geo-informatie applicaties te schalen naar de behoeften van het project.
 • Betrouwbaarheid en uptime te verzekeren, cruciaal voor applicaties die continu toegankelijk moeten zijn.
 • EfficiĆ«nt bronnenbeheer te realiseren, door alleen de noodzakelijke resources te gebruiken, wat vooral belangrijk is bij het werken met resource-intensieve geografische data.

Kubernetes fungeert als de dirigent in een orkest van containers, waarbij het ervoor zorgt dat elke container zijn deel op het juiste moment en op de juiste manier speelt. Dit is bijzonder relevant voor geo-informatie projecten, waar de harmonieuze samenwerking tussen verschillende containers kan leiden tot de ontwikkeling van robuuste, schaalbare en efficiƫnte geo-applicaties.

Door Kubernetes in je workflow te integreren, kun je niet alleen de complexiteit van het beheren van meerdere containers verminderen, maar ook zorgen voor een soepele en schaalbare uitvoering van je geo-informatie applicaties. In onze cursus leer je hoe je de kracht van Kubernetes kunt benutten om je projecten efficiƫnter en effectiever te maken, met een focus op het verbeteren van de levering en het beheer van geo-data gedreven applicaties.

Wat je Zult Leren in de Cursus Docker en Kubernetes

Basisprincipes van Docker en Kubernetes

Om de wereld van containerisatie en orkestratie echt te begrijpen, is het essentieel om te starten bij de basis. Zowel Docker als Kubernetes spelen een sleutelrol in het moderne landschap van softwareontwikkeling, met name voor projecten die zich richten op geo-informatie en geodata. Hier zijn enkele fundamentele concepten die je moet kennen:

Docker:

 • Containers: In de kern maakt Docker gebruik van containers om applicaties te verpakken met alle benodigde afhankelijkheden. Dit zorgt voor consistentie over verschillende ontwikkelings- en productieomgevingen.
 • Docker Images: Een Docker image is een onveranderbare bestand dat de code, runtime, libraries, en afhankelijkheden bevat die nodig zijn voor het uitvoeren van een applicatie. Images worden gebruikt om containers te creĆ«ren.
 • Dockerfile: Een Dockerfile is een tekstbestand dat de stappen bevat om een Docker image te bouwen. Het is als een blauwdruk voor uw applicatie en zijn omgeving.

Kubernetes:

 • Pods: De kleinste en eenvoudigste eenheid in het Kubernetes ecosysteem. Een pod bevat Ć©Ć©n of meerdere containers die nauw samenwerken en dezelfde resources delen.
 • Services: Een abstracte manier om een reeks pods als een netwerkdienst bloot te stellen. Met services kun je permanente IP-adressen toewijzen aan een groep pods voor gemakkelijke toegang.
 • Deployments: Hiermee kun je de gewenste staat van je applicatie definiĆ«ren. Kubernetes zorgt ervoor dat de werkelijke staat overeenkomt met de gewenste staat, wat zorgt voor schaalbaarheid en updatebeheer.

Het begrijpen van deze basisprincipes is cruciaal voor iedereen die met Docker en Kubernetes wil werken, vooral in het veld van geo-informatie. Deze technologieƫn bieden de gereedschappen om:

 • Flexibel en snel geo-applicaties te deployen, met de zekerheid dat ze consistent zullen presteren, ongeacht de omgeving.
 • EfficiĆ«nt schaalbare oplossingen te creĆ«ren die kunnen groeien en krimpen op basis van de behoeften van je project.
 • Betrouwbare en beschikbare systemen te bouwen die essentieel zijn voor het beheren en verwerken van geodata.

Door de basisprincipes van Docker en Kubernetes te leren, leg je de fundamenten voor het ontwikkelen van robuuste, schaalbare en efficiƫnte geo-informatiesystemen. Onze cursus is ontworpen om je een diepgaand begrip van deze technologieƫn te bieden, niet alleen vanuit een theoretisch perspectief, maar ook door hands-on ervaring en praktijkvoorbeelden. Zo bereiden we je voor op de uitdagingen en kansen die de toekomst van geo-informatie biedt.

Praktische toepassingen van containerisatie en orkestratie

Het echte potentieel van Docker en Kubernetes wordt zichtbaar wanneer we kijken naar de praktische toepassingen, vooral binnen projecten gericht op geo-informatie en geodata. Deze technologieƫn zijn niet alleen theoretische concepten; ze bieden concrete oplossingen voor alledaagse uitdagingen in softwareontwikkeling en systeembeheer. Laten we enkele praktische toepassingen verkennen waar Docker en Kubernetes een game-changer kunnen zijn:

 • Snelheid en flexibiliteit in deployment: Met Docker kun je applicaties snel en consistent deployen, ongeacht het onderliggende platform. Dit is ideaal voor geo-informatieprojecten die vaak moeten worden bijgewerkt of aangepast aan nieuwe gegevens of vereisten.
 • Schaalbaarheid van geo-data applicaties: Kubernetes maakt het eenvoudig om je applicaties te schalen. Of je nu te maken hebt met een toename in dataverkeer of de noodzaak om complexe geografische analyses te verwerken, Kubernetes biedt de mogelijkheid om resources dynamisch aan te passen.

Enkele specifieke voorbeelden van hoe deze technologieƫn kunnen worden toegepast in de context van geo-informatie zijn:

 • Geografische informatiesystemen (GIS): Het beheren en deployen van GIS-applicaties wordt vereenvoudigd met Docker, terwijl Kubernetes zorgt voor het efficiĆ«nt schalen van deze applicaties naarmate de vraag toeneemt.
 • Remote sensing en beeldverwerking: Grote datasets van satellietbeelden kunnen efficiĆ«nt worden verwerkt en geanalyseerd met behulp van gecontaineriseerde workloads, waarbij Kubernetes de verwerkingssnelheid en het resourcegebruik optimaliseert.
 • Real-time data processing: Voor projecten die real-time gegevensverwerking vereisen, zoals het volgen van weersveranderingen of het monitoren van verkeersstromen, bieden Docker en Kubernetes de mogelijkheid om snel data pipelines te deployen en te schalen.

Door de praktische toepassing van Docker en Kubernetes te omarmen, kun je de manier waarop je werkt met geo-informatie transformeren. Deze technologieƫn stellen je in staat om:

 • Flexibeler te zijn in het ontwikkelen en deployen van applicaties.
 • EfficiĆ«nter om te gaan met resources, wat kostenbesparingen oplevert.
 • Sneller te reageren op nieuwe kansen of uitdagingen, dankzij de mogelijkheid om applicaties snel te schalen en aan te passen.

In onze cursus duiken we dieper in deze praktische toepassingen, en leer je hoe je Docker en Kubernetes kunt gebruiken om jouw geo-informatieprojecten naar een hoger niveau te tillen. Met een mix van theoretische kennis en hands-on oefeningen, zul je klaargestoomd worden om deze krachtige tools effectief in te zetten in jouw eigen werk.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Docker en Kubernetes?

De keuze voor een cursus Docker en Kubernetes bij Geo-ICT is niet zomaar een beslissing. Het is een investering in jezelf en in je toekomst binnen de wereld van geo-informatie en technologie. Hier zijn enkele overtuigende redenen waarom onze cursus de juiste keuze is voor iedereen die zijn vaardigheden op het gebied van containerisatie en orkestratie wil verdiepen:

 • Deskundige trainers: Onze cursus wordt gegeven door ervaren professionals die niet alleen diepgaande kennis hebben van Docker en Kubernetes maar ook een rijke ervaring in de geo-informatiesector. Deze experts brengen een schat aan praktijkervaring mee, waardoor je leert van de besten in het veld.
 • Praktijkgerichte leerervaring: Wij geloven sterk in het leren door te doen. Onze cursus omvat daarom uitgebreide hands-on sessies waarin je direct met Docker en Kubernetes aan de slag gaat. Dit betekent dat je niet alleen theoretische kennis opdoet, maar ook leert hoe je deze tools effectief in de praktijk kunt toepassen.
 • Afgestemd op de behoeften van geo-professionals: Onze cursus is specifiek ontworpen met het oog op de unieke uitdagingen en kansen in de geo-informatie sector. Je leert hoe Docker en Kubernetes kunnen worden toegepast om geo-data efficiĆ«nter te beheren en te verwerken, waardoor je beter voorbereid bent op de eisen van moderne geo-projecten.

Enkele kernpunten die onze cursus onderscheiden:

 • Toegang tot de laatste technologieĆ«n: We zorgen ervoor dat je leert werken met de meest recente versies van Docker en Kubernetes, zodat je kennis altijd up-to-date is.
 • Flexibiliteit: We bieden zowel online als fysieke klassen aan om aan verschillende leerbehoeften en -voorkeuren te voldoen.

Kiezen voor onze cursus Docker en Kubernetes betekent kiezen voor een toekomst waarin je uitgerust bent met de kennis en vaardigheden om geavanceerde technologieĆ«n toe te passen in de steeds veranderende wereld van geo-informatie. Of je nu je carriĆØre naar een hoger niveau wilt tillen of nieuwe mogelijkheden wilt verkennen, onze cursus biedt de middelen en ondersteuning die je nodig hebt om te slagen.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  ā‚¬1695,- Excl. btw

  ā‚¬1695,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  • Wat is het verhaal van Docker
  • Docker Containers
  • Introductie van afbeeldingen
  • Afbeeldingen maken
  • Afbeeldingen managen
  • Links
  • Een continu integratie model toepassen voor Docker
  • Gebruik van volumes
  • Labs

  Dag 2

  • Basis Configuratie
  • Docker Networking Basics
  • Swarm Operations
  • Limieten Docker
  • Managen applicaties, VMs en infrastructuur met Kubernetes
  • Kubernetes architectuur

  Dag 3

  • Kubernetes
  • Clusteren, applicatie management
  • Pods, Labels, Replication Controllers and Services
  • Installeren Kubernetes op locale machine (Windows/Mac/Linux)
  • Veiligheid
  • High Available masters
  • Namespaces/grouping
  • Logging
  • Metrics collection and DNS addons
  • Rolling updates/rollbacks
  • CI/CD
  Cursusduur: 3 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Overzicht en inzicht in Docker en Kubernetes en het toepassen daarvan.
  • Inzicht en overzicht welke rol deze kunnen spelen bij het eenvoudig kunnen deployen en beheren van applicaties.

  Trainers

  Peter Schols

  ArcGIS, QGIS, Python
  4.5    
  200 beoordelingen
  354 studenten gingen je voor


  Jan Willem van der Lichte

  2 weken geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privƩ cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Docker en Kubernetes

  In onze cursus Docker en Kubernetes leer je alles over containerisatie met Docker en orkestratie met Kubernetes, inclusief praktische toepassingen en technieken.

  Docker biedt een unieke benadering van containerisatie door zijn lichte, efficiƫnte en draagbare containeroplossingen, waardoor het ideaal is voor zowel ontwikkeling als productieomgevingen.

  Kubernetes speelt een cruciale rol in de IT-infrastructuur door het beheer van gecontaineriseerde applicaties te vereenvoudigen en te automatiseren, wat zorgt voor efficiƫntie en schaalbaarheid.

  Docker containers bieden voordelen zoals consistentie in ontwikkelomgevingen, snellere deploymenttijden, en betere controle over versies en afhankelijkheden.

  Kubernetes optimaliseert het beheer van workloads door automatische scaling, load balancing en zelfherstellende functies, wat zorgt voor een robuuste en efficiƫnte operatie.

  Docker afbeeldingen zijn lichtgewicht, standalone, uitvoerbare softwarepakketten die alles bevatten wat nodig is om een applicatie te draaien, inclusief de code, runtime, systeemtools, bibliotheken en instellingen.

  Docker-containers zijn lichter en efficiĆ«nter dan traditionele VM’s omdat ze minder overhead hebben en direct op het Docker-platform draaien, wat zorgt voor snellere opstarttijden en betere prestaties.

  De cursus duurt 3 dagen en omvat een diepgaande verkenning van Docker en Kubernetes, inclusief praktische labs en interactieve sessies.

  Je leert over het creƫren, beheren en toepassen van Docker Containers, inclusief het gebruik van afbeeldingen en het implementeren van een continu integratie model.

  In de cursus verkennen we hoe Kubernetes workloads beheert door middel van orkestratie, automatisering en schaalbaarheid van gecontaineriseerde applicaties.