Cursus Qlik Sense

Data-Analyse

Data-Analyse

In deze cursus leert uĀ Qlik Sense data uit verschillende gegevensbronnen te bewerken, analyseren en visualiseren. Met Qlik Sense bouwt u slimme dashboards.

Cursusduur: 2 dagen
3.2
15 studenten gingen je voor

Gegeven door:

Dirk van Campenhout

Introductie tot Data-Analyse

In de wereld van vandaag, waar data koning is, vormt data-analyse de ruggengraat van bijna elke sector. Of je nu in de financiĆ«n, marketing, gezondheidszorg of technologie werkt, het vermogen om data te interpreteren en er waarde uit te halen is een onmisbare vaardigheid. Data-analyse stelt ons in staat om verborgen patronen, correlaties, en trends te identificeren, wat leidt tot betere besluitvorming en strategische bedrijfsplanning. In het bijzonder heeft de opkomst van Qlik Sense de manier waarop we met data omgaan getransformeerd, door het bieden van een intuĆÆtief platform voor interactieve data-visualisatie en -analyse.

Qlik Sense maakt het mogelijk voor gebruikers om zonder uitgebreide technische vaardigheden krachtige data-analyses uit te voeren en inzichtelijke dashboards te creƫren. Met zijn drag-and-drop interface kunnen gebruikers eenvoudig data uit verschillende bronnen laden, combineren en visualiseren. Dit maakt het een krachtig hulpmiddel voor het vertellen van verhalen met data, waardoor complexe datasets begrijpelijk worden voor een breed publiek.

Een van de kernaspecten van data-analyse in Qlik Sense is het vermogen om ‘slimme dashboards’ te bouwen. Deze dashboards zijn niet alleen visueel aantrekkelijk maar ook interactief, wat betekent dat gebruikers specifieke elementen kunnen verkennen om diepere inzichten te verkrijgen. Bijvoorbeeld, door te klikken op een specifiek segment in een cirkeldiagram, kunnen gebruikers de onderliggende data bekijken die bijdraagt aan die specifieke waarde. Dit niveau van interactie en exploratie onderscheidt Qlik Sense van andere data-analyse tools en stelt organisaties in staat om een data-gedreven cultuur te cultiveren.

VerderĀ biedt Qlik Sense een flexibel platform dat aanpasbaar is aan de unieke behoeften van elke organisatie. Of het nu gaat om CRM-systemen, spreadsheets, databases of cloud-based services, Qlik Sense kan naadloos integreren en waardevolle inzichten bieden uit alle beschikbare data.

Tot slot, de ‘beginnen met de basis’-aanpak van Qlik Sense zorgt ervoor dat zelfs beginners zich kunnen verdiepen in de wereld van data-analyse. Van het begrijpen van de fundamentele concepten van data-analyse en visualisatie tot het ontwikkelen van complexe data-modellen en -scripts, Qlik Sense biedt een uitgebreide leerervaring die gebruikers in staat stelt om hun data-analysevaardigheden te verbeteren en te verfijnen.

Ontdek wat Qlik Sense voor jou kan betekenen

Als het hart van moderne data-analyse biedt Qlik Sense talloze mogelijkheden om de waarde uit je data te halen. Maar wat kan Qlik Sense specifiek voor jou betekenen? Laten we enkele belangrijke voordelen en functionaliteiten verkennen die het biedt:

 • Interactieve Dashboards: Met Qlik Sense kun je dynamische dashboards maken die rijke, interactieve visualisaties van je gegevens bevatten. Of je nu trends wilt volgen, patronen wilt ontdekken of diepgaande analyses wilt uitvoeren, Qlik Sense maakt het mogelijk. Bijvoorbeeld:
  • Visuele data-ontdekking maakt het makkelijker om inzichten te verkrijgen.
  • Gebruik van kleurcodes en dynamische filters voor een duidelijk overzicht.
 • Gegevensintegratie: Een van de grootste krachten van Qlik Sense is het vermogen om data uit verschillende bronnen samen te brengen. Of je nu data hebt in Excel-spreadsheets, cloud-based diensten of interne databases, Qlik Sense helpt je deze te combineren tot een coherent geheel. Bijvoorbeeld:
  • Samenvoegen van financiĆ«le gegevens uit verschillende afdelingen.
  • Integratie van klantgegevens uit zowel CRM-systemen als directe feedbackkanalen.
 • Zelfbedieningsanalyse: Qlik Sense is ontworpen met de eindgebruiker in gedachten, waardoor niet-technische gebruikers zelfstandig data-analyses kunnen uitvoeren zonder diepgaande kennis van datawetenschap. Dit vergroot de data-geletterdheid binnen organisaties en stelt iedereen in staat om datagedreven beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld:
  • Marketingteams die campagneresultaten analyseren.
  • Productmanagers die klantgedrag onderzoeken voor productverbeteringen.
 • Mobiele Toegankelijkheid en Delen: In onze altijd verbonden wereld is de toegankelijkheid van informatie cruciaal. Qlik Sense’s mobiele apps en cloud-based oplossingen zorgen ervoor dat je altijd en overal toegang hebt tot je dashboards en rapporten, waardoor samenwerking en delen van inzichten binnen teams en organisaties eenvoudiger wordt. Bijvoorbeeld:
  • Verkooprapporten delen met het team, ongeacht waar ze zich bevinden.
  • Toegang tot real-time voorraadgegevens via mobiele apparaten.

Door deze mogelijkheden te benutten, kun je niet alleen de efficiƫntie binnen je organisatie verhogen maar ook een cultuur van datagedreven besluitvorming bevorderen. Of je nu op zoek bent naar verbeterde besluitvormingsprocessen, diepere inzichten in klantgedrag, of efficiƫnter projectmanagement, Qlik Sense heeft de tools en mogelijkheden om je doelen te bereiken.

Basisprincipes van data-analyse en visualisatie

Bij het duiken in de basisprincipes van data-analyse en visualisatie met Qlik Sense, ontdek je de kracht van gegevens om verhalen te vertellen en belangrijke beslissingen te ondersteunen. Data-analyse draait om het begrijpen van gegevens en het vinden van patronen, trends, en inzichten die niet direct zichtbaar zijn. Visualisatie speelt hierbij een cruciale rol door complexe gegevens toegankelijk en begrijpelijk te maken. Qlik Sense, met zijn intuĆÆtieve drag-and-drop interface, maakt deze processen toegankelijk voor gebruikers van alle niveaus.

Belangrijke concepten omvatten:

 • Data-analyseproces: Beginnend met het verzamelen en opschonen van gegevens, tot aan het analyseren en interpreteren ervan. Het proces is cyclisch en iteratief, waarbij elke stap nieuwe inzichten kan onthullen die het waard zijn verder te verkennen. Bijvoorbeeld:
  • Identificatie van gegevensbronnen.
  • Data opschonen om fouten of inconsistenties te verwijderen.
 • Visualisatietypes: Qlik Sense biedt een verscheidenheid aan visualisatietools, waaronder staafdiagrammen, lijndiagrammen, cirkeldiagrammen, en scatter plots. Elk type heeft zijn eigen sterke punten en is geschikt voor het weergeven van verschillende soorten datarelaties. Bijvoorbeeld:
  • Staafdiagrammen voor vergelijkingen.
  • Lijndiagrammen om trends over tijd te tonen.
 • Interactieve Dashboards: Een krachtig aspect van Qlik Sense is het vermogen om interactieve dashboards te creĆ«ren. Gebruikers kunnen selecties en filters toepassen om de weergegeven gegevens te verfijnen, waardoor diepgaande analyse mogelijk is zonder de noodzaak voor complexe queries of programmering. Bijvoorbeeld:
  • Dashboards voor sales performance monitoring.
  • FinanciĆ«le dashboards voor budgettering en forecasting.
 • Gegevensmodellering: De structuur en relaties tussen verschillende gegevenssets definiĆ«ren. Goede modellering is cruciaal voor effectieve analyse en visualisatie, omdat het de basis vormt waarop analyses worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld:
  • Het bouwen van een datamodel dat verkoopgegevens koppelt aan klantendemografie.
  • Het opstellen van een model dat financiĆ«le transacties relateert aan tijd en locatie.

De integratie van deze principes binnen Qlik Sense faciliteert een omgeving waarin gebruikers niet alleen gegevens kunnen visualiseren, maar ook interactief kunnen verkennen, waardoor het gemakkelijker wordt om geĆÆnformeerde beslissingen te nemen. Door het democratiseren van data-analyse, stelt Qlik Sense organisaties in staat om een cultuur van datagestuurd inzicht te cultiveren, de efficiĆ«ntie te verhogen en innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor complexe zakelijke uitdagingen.

Wat je Zult Leren in de Cursus Qlik Sense

De basis van Qlik Sense: Een solide start voor beginners

Qlik Sense is ontworpen om jou, ongeacht je ervaring met data-analyse, een solide start te geven. Met zijn gebruiksvriendelijke interface en krachtige visualisatiemogelijkheden kun je binnen no-time data omzetten in inzichtelijke informatie. Hier zijn enkele fundamenten die je als beginner moet kennen:

 • Gebruiksgemak: Qlik Sense stelt je in staat om met een eenvoudige drag-and-drop-beweging complexe datasets te verkennen. Je hebt geen voorkennis van programmeren nodig om te beginnen met analyseren. Belangrijke punten:
  • Eenvoudige interface die gebruikersvriendelijk is.
  • Geen noodzaak voor voorafgaande technische kennis of vaardigheden.
 • Data-integratie: Een van de krachtigste aspecten van Qlik Sense is het vermogen om data uit meerdere bronnen te combineren. Dit betekent dat je data kunt verzamelen vanuit spreadsheets, databases, en online bronnen, en deze kunt samenvoegen in een enkele app. Belangrijke punten:
  • Combineer gegevens uit verschillende bronnen in Ć©Ć©n overzicht.
  • Biedt een holistisch beeld van bedrijfsgegevens.
 • Visualisaties: Qlik Sense’s reeks aan visualisatiemogelijkheden helpt je complexe data te vereenvoudigen. Van staafdiagrammen tot geavanceerde geografische kaarten, je kunt visuele analyses maken die gemakkelijk te begrijpen zijn. Belangrijke punten:
  • Diverse visualisatiemogelijkheden maken data gemakkelijker te begrijpen.
  • Mogelijkheid om data visueel te verkennen en inzichten te delen.
 • Interactieve Dashboards: Met Qlik Sense kun je interactieve dashboards bouwen die diepgaande inzichten bieden. Gebruikers kunnen filters en selecties toepassen om specifieke data segmenten te verkennen zonder hulp van een data-analist.Ā Belangrijke punten:
  • CreĆ«er aanpasbare en interactieve dashboards.
  • Onderzoek data op intuĆÆtieve wijze door selecties en filters.

Voor beginners in Qlik Sense is het belangrijk om te starten met deze basisprincipes. Door de gebruiksvriendelijkheid van de tool kan iedereen leren hoe je data verzamelt, visualiseert, en analyseert om waardevolle inzichten te verkrijgen. Dit maakt Qlik Sense een ideale keuze voor organisaties die een datagedreven cultuur willen bevorderen.

Van data naar inzicht: Laden, bewerken en visualiseren van gegevens

In het hart van elke krachtige data-analyse staat de capaciteit om niet alleen gegevens te laden en te bewerken, maar ook om deze te transformeren naar inzichtelijke visualisaties. Qlik Sense maakt dit proces intuĆÆtief en toegankelijk, zelfs voor beginners in de wereld van data. Het platform biedt uitgebreide tools en functies die je begeleiden van het initiĆ«le laden van ruwe gegevens tot aan de creatie van interactieve dashboards die verhalen vertellen met jouw data.

 • Gegevens laden: Het avontuur begint met het laden van je gegevens in Qlik Sense. Of het nu gaat om spreadsheets, databases of cloud-services, Qlik Sense faciliteert de integratie van diverse gegevensbronnen. Dit proces is cruciaal, aangezien de kwaliteit en structuur van je geladen data de basis vormen van je analyse. Stappen om te volgen:
  • Identificeren van relevante gegevensbronnen.
  • Gebruik maken van Qlik Sense’s Data Manager voor een visuele benadering van data laden.
 • Gegevens bewerken en manipuleren: Na het laden is het vaak nodig om je data te bewerken of te manipuleren om deze klaar te maken voor analyse. Qlik Sense biedt een scala aan mogelijkheden om je gegevens te transformeren, zoals het hernoemen van velden, het creĆ«ren van nieuwe berekende velden, en het filteren van gegevens voor een gerichtere analyse. Voorbeelden van manipulatie:
  • Het filteren van data op specifieke criteria.
  • Het creĆ«ren van nieuwe dimensies en metingen door bestaande gegevens te berekenen.
 • Visualisatie en dashboardcreatie: De ware kracht van Qlik Sense ligt in zijn vermogen om complexe gegevenssets om te zetten in begrijpelijke en interactieve visualisaties. Door gebruik te maken van een breed scala aan grafiektypen ā€“ van staafdiagrammen en lijndiagrammen tot geavanceerde geografische kaarten ā€“ kun je diepgaande inzichten verkrijgen en deze delen met anderen. Kernaspecten van visualisatie:
  • Kies het juiste type grafiek voor je gegevens en analyse.
  • Pas interactiviteit toe, zoals selectiefilters en drill-down mogelijkheden, om gebruikers in staat te stellen dieper in de data te duiken.

De reis van ruwe data naar waardevolle inzichten vereist niet alleen de juiste tools, maar ook een begrip van hoe je deze tools kunt gebruiken om je gegevens te laden, te bewerken en te visualiseren. Met Qlik Sense worden deze processen vereenvoudigd, waardoor zelfs diegenen zonder technische achtergrond krachtige data-analyses kunnen uitvoeren en delen.

Bouw je eigen app: Praktische stappen en creatieve visualisaties

Het creƫren van je eigen app in Qlik Sense opent een wereld van mogelijkheden om data te verkennen, te analyseren en te visualiseren. Hieronder vind je een handleiding om dit proces te starten, waarbij we de inhoud uit de documentatie en de beschikbare informatie gebruiken, en dit toepassen in de context van wat we weten over Qlik Sense en data-analyse.

 • Starten met een Idee: Elk project begint met een idee. Bepaal wat het doel van je app is. Wil je inzichten verkrijgen in klantgedrag, financiĆ«le prestaties analyseren, of misschien operationele efficiĆ«ntie verbeteren? Zodra je een duidelijk doel voor ogen hebt, wordt het makkelijker om te bepalen welke data je nodig hebt en hoe je deze wilt visualiseren.
 • Gegevens Laden en Voorbereiden: De basis van elke Qlik Sense-app is de data. Begin met het verzamelen en laden van de benodigde gegevens. Dit kan variĆ«ren van eenvoudige Excel-spreadsheets tot complexe databases. In Qlik Sense kun je data uit verschillende bronnen laden en via de script editor voorbereiden en transformeren voor analyse. Hier zijn enkele stappen om te volgen:
  • Identificeren van gegevensbronnen en laden van gegevens.
  • Opschonen en transformeren van data om deze analyse-klaar te maken.
  • CreĆ«ren van een gegevensmodel dat effectieve analyse mogelijk maakt.
 • Ontwerpen van Visualisaties: Nu je gegevens geladen en voorbereid zijn, is het tijd om na te denken over hoe je deze data wilt presenteren. Qlik Sense biedt een breed scala aan visualisatiemogelijkheden, van eenvoudige staafdiagrammen tot complexe geografische kaarten en scatter plots. Hierbij enkele tips:
  • Kies visualisatietypes die het beste passen bij de data en het verhaal dat je wilt vertellen.
  • Gebruik kleuren en lay-outs op een manier die de leesbaarheid en begrijpelijkheid van je visualisaties verbetert.
  • Overweeg het gebruik van interactieve elementen, zoals filters en selecties, om gebruikers in staat te stellen dieper in de data te duiken.
 • Het Bouwen van Dashboards: Combineer je visualisaties in dashboards om een samenhangend verhaal te vertellen. Dashboards bieden een holistisch overzicht van je analyse, waarbij elk element bijdraagt aan het grotere geheel. Houd bij het ontwerpen van dashboards rekening met het volgende:
  • Zorg voor een logische opbouw waarbij elk element een duidelijk doel heeft.
  • Maak gebruik van tekst en uitleg om context te bieden en inzichten te verduidelijken.
  • Test je dashboards om zeker te zijn van hun effectiviteit en pas ze aan op basis van feedback.
 • Delen en Samenwerken: Een van de krachten van Qlik Sense is het vermogen om eenvoudig apps en dashboards te delen met anderen binnen je organisatie. Dit bevordert samenwerking en helpt bij het verspreiden van data-gedreven besluitvorming.

Door deze stappen te volgen, kun je een krachtige Qlik Sense-app bouwen die niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook waardevolle inzichten biedt die actie kunnen stimuleren.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Qlik Sense?

Het kiezen van de juiste cursus voor het ontwikkelen van vaardigheden in Qlik Sense is cruciaal voor zowel beginners als gevorderden in het veld van data-analyse en visualisatie. Onze Qlik Sense-cursus biedt een unieke combinatie van eigenschappen die je niet alleen voorziet van de kennis en vaardigheden om krachtige data-analytische applicaties te bouwen maar je ook voorbereidt op een succesvolle toekomst in de branche.

 • Expertise en Ervaring: Onze instructeurs zijn ervaren professionals met een diepe kennis van Qlik Sense. Ze brengen real-world ervaringen in de cursus om ervoor te zorgen dat de geleerde vaardigheden direct toepasbaar zijn in jouw werk of projecten. Voorbeelden:
  • Instructeurs delen case studies en best practices uit hun professionele ervaring.
  • Praktische sessies waarbij je direct feedback krijgt van experts.
 • Aangepaste Leerervaring: Wij begrijpen dat elke student uniek is met verschillende leerbehoeften. Onze cursus biedt gepersonaliseerde leermogelijkheden, waaronder hands-on labs, interactieve Q&A sessies, en toegang tot een uitgebreide kennisbank. Voorbeelden:
  • Kleine klasgroottes om persoonlijke aandacht te garanderen.
  • Toegang tot online resources en communities.
 • Certificering en Erkenning: Aan het eind van de cursus ontvang je een certificaat van voltooiing dat erkend is binnen de industrie. Dit certificaat is een bewijs van je kennis en vaardigheden in Qlik Sense en verhoogt je waarde op de arbeidsmarkt.Ā Voorbeelden:
  • Certificaat erkend door de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden (NRTO).
  • Het certificaat kan worden gebruikt om je professionele profiel te versterken op LinkedIn en andere platforms.

Door voor onze Qlik Sense-cursus te kiezen, investeer je niet alleen in je professionele ontwikkeling maar ook in je toekomst. Je wordt onderdeel van een community van data-analyse professionals, krijgt toegang tot de nieuwste tools en technologieƫn, en bouwt de vaardigheden op die nodig zijn om te slagen in de snel veranderende wereld van data.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  ā‚¬1195,- Excl. btw

  ā‚¬1195,- Excl. btw

  Dagindeling Cursus Qlik Sense

  Dag 1

  De eerste cursusdag begint met een introductie waarin de basisprincipes van Qlik Sense worden uitgelegd. U gaat aan de slag met App visualisaties, metingen en dimensies en het maken van selecties.

  Dag 2

  Deze dag ligt de focus op de stappen die u dient te ondernemen om een app te bouwen. De onderdelen die op deze dag aan bod komen zijn het laden van data, app design en het creĆ«ren van visualisaties. Ook wordt er uitleg geoefend met het hergebruiken van visualisatie, dimensies en metingen. Daarnaast leert u over de vormen om data te presenteren.Ā U leert met scripts te werken en ze te bewerken en te manipuleren voordat u de data in de app laadt.

  Cursusduur: 2 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Het leren kennen van de basisprincipes van Qlik Sense
  • U leert met Qlik Sense een app te bouwen
  • U leert scripts te maken om data te bewerken en te manipuleren

  Trainers

  Dirk van Campenhout

  ...
  3.6    
  8 beoordelingen
  27 studenten gingen je voor


  Anoniem

  2 jaren geleden

  Anoniem

  2 jaren geleden

  Anoniem

  2 jaren geleden

  Anoniem

  2 jaren geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privƩ cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Qlik Sense

  In de Cursus Qlik Sense leer je data uit verschillende bronnen te bewerken, analyseren en visualiseren.

  Deze cursus is ideaal voor startende en ervaren geo-specialisten, bedrijven in de geosector, omscholers en onderwijsinstellingen.

  De Cursus Qlik Sense is een 2-daagse training over app visualisaties, data laden, app design en het schrijven van scripts.

  Basiskennis van data-analyse is nuttig, maar niet vereist. De cursus begint met de basisprincipes van Qlik Sense.

  Inschrijven kan direct via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan). Voor vragen, contacteer info@geo-ict.nl.

  Ja, je ontvangt een deelnamecertificaat van Geo-ICT Training Center, erkend door de NRTO.

  Ja, er is ondersteuning van de docent en na afloop een evaluatieportaal voor feedback.

  Leerdoelen omvatten het begrijpen van Qlik Sense basisprincipes, app bouwen, en scripts maken.

  De eerste dag omvat een introductie in Qlik Sense basisprincipes, app visualisaties, en meer.

  De cursus wordt gegeven van 9.00 tot 16.00 uur, zowel contactonderwijs als online via Google Meet.