Nvivo

Data-Analyse

Data-Analyse

In deze cursus leert u werken met NVivo. Dit is een kwalitatief software pakket voor het organiseren, managen en analyseren van kwalitatieve ongestructureerde data. 

Cursusduur: 1 dag
0
0

Gegeven door:

Introductie tot de Kwalitatieve Analyse

In de wereld van onderzoek en data-analyse, waar de hoeveelheid informatie overweldigend kan zijn, biedt kwalitatieve analyse een diepgaand inzicht in complexe vraagstukken. Kwalitatieve analyse gaat verder dan de cijfers en grafieken; het duikt in de rijke, gedetailleerde data die ons verhalen vertellen over menselijk gedrag, ervaringen, en percepties. Het stelt onderzoekers in staat om patronen en thema’s te identificeren die niet direct zichtbaar zijn in kwantitatieve datasets. Maar hoe ga je te werk met deze uitgebreide hoeveelheden ongestructureerde data, zoals interviews, enquêtes, en sociale mediaberichten?

Hier komt NVivo om de hoek kijken, als een krachtig instrument dat speciaal is ontworpen voor de ondersteuning van kwalitatieve en gemengde methoden van onderzoek. NVivo faciliteert het organiseren, analyseren en vinden van inzichten in kwalitatieve data. Het stelt je in staat om data niet alleen efficiënt te ordenen en op te slaan, maar ook om diepgaande analyses uit te voeren die de basis vormen voor robuuste conclusies en aanbevelingen.

Met NVivo kunnen gebruikers diverse datatypes importeren, waaronder tekst, audio, video en afbeeldingen, en deze data op een gestructureerde manier organiseren. Je kunt thema’s en patronen identificeren, coderingen toewijzen en complexe relaties tussen data-elementen verkennen. Dit proces wordt ondersteund door de mogelijkheid om aantekeningen en memo’s toe te voegen, wat de diepgang van je analyse verder verrijkt.

Het gebruik van NVivo in geo-informatie en geodata onderzoek opent nieuwe deuren naar het begrijpen van ruimtelijke vraagstukken en menselijke interacties met de omgeving. Het vermogen om rijke, kwalitatieve data te analyseren, biedt een aanvullende laag van begrip die essentieel is voor het ontwikkelen van oplossingen en strategieën in dit veld. Geo-ICT erkent de waarde van deze benadering en integreert NVivo in haar cursusaanbod om deelnemers uit te rusten met de vaardigheden die nodig zijn om deze uitdagende maar lonende analysevorm te beheersen.

Wat is Kwalitatieve Analyse?

Wanneer we het hebben over kwalitatieve analyse, spreken we over het exploreren van data die niet in getallen is uit te drukken. Het is een manier om dieper in te duiken in de menselijke ervaring, emoties, en de subtiele nuances die ons gedrag drijven. Maar wat maakt kwalitatieve analyse zo uniek en waardevol in het veld van onderzoek, met name in gebieden gerelateerd aan geo-informatie en geodata?

 • Diepte en Detail: Kwalitatieve analyse graaft dieper dan cijfers kunnen, het onthult de verhalen achter de data.
 • Contextueel Begrip: Het helpt ons de context en complexiteit van menselijk gedrag en sociale fenomenen te begrijpen.
 • Flexibiliteit: In tegenstelling tot kwantitatieve methoden, staat kwalitatieve analyse open voor aanpassing en verkenning gedurende het onderzoeksproces.

Een belangrijk aspect van kwalitatieve analyse is het vermogen om patronen en thema’s te identificeren die zich voordoen binnen de data. Of je nu werkt met tekst, audio, video, of afbeeldingen, de focus ligt op het begrijpen van de betekenis achter de informatie. Dit proces is essentieel voor onderzoek in sociale wetenschappen, marktanalyse, en geo-informatietechnologie, waar inzichten vaak verborgen liggen in uitgebreide narratieven of complexe visuele gegevens.

Kwalitatieve analyse stelt onderzoekers in staat om:

 • Verbindingen te leggen tussen verschillende datapunten en de grotere context te zien.
 • Inzichten te genereren die kunnen leiden tot innovatieve oplossingen en strategieĂ«n.
 • Diepgaande antwoorden te vinden op ‘waarom’ en ‘hoe’ vragen die kwantitatieve data alleen niet kan beantwoorden.

Het gebruik van tools zoals NVivo versterkt deze analysemethode door het bieden van geavanceerde mogelijkheden voor het organiseren, coderen, en analyseren van ongestructureerde data. NVivo maakt het mogelijk om rijke, gedetailleerde datasets te beheren en de verborgen verhalen binnen je onderzoek te ontrafelen. Dit maakt het een onmisbare tool voor iedereen die zich bezighoudt met het verkennen van de complexiteit van menselijk gedrag en sociale patronen, vooral binnen de dynamische en steeds evoluerende wereld van geo-informatie.

Door de kracht van kwalitatieve analyse te omarmen, open je de deur naar een wereld vol diepgaand begrip en nieuwe ontdekkingen. Het stelt je in staat om verder te kijken dan de oppervlakte en de rijke, gelaagde complexiteit van onze wereld te verkennen. Of het nu gaat om het analyseren van sociale media interacties, het interpreteren van interviewtranscripties, of het ontcijferen van visuele data, kwalitatieve analyse biedt de sleutel tot waardevolle inzichten die anders ongezien zouden blijven. Bereid je voor om de diepten van je data te duiken met Geo-ICT en NVivo, en onthul de verhalen die wachten om verteld te worden.

De Belangrijke Rol van NVivo in Kwalitatieve Data-Analyse

NVivo speelt een cruciale rol in de wereld van kwalitatieve data-analyse. Dit krachtige softwarepakket is ontworpen om onderzoekers te helpen bij het beheren, analyseren en interpreteren van rijke, ongestructureerde data. Maar wat maakt NVivo zo onmisbaar voor professionals die werken met geo-informatie en geodata? Laten we eens duiken in de kernfuncties die NVivo zo waardevol maken in dit proces.

 • Data Organisatie: NVivo ondersteunt een breed scala aan dataformaten, waaronder tekst, audio, video, en digitale foto’s. Deze veelzijdigheid stelt je in staat om alle vormen van kwalitatieve data efficiĂ«nt te beheren.
 • Diepgaande Analyse: Met NVivo kun je dieper graven in je data door thema’s, patronen en relaties te identificeren die niet direct zichtbaar zijn. Het helpt je de onderliggende betekenis in je data te onthullen.
 • Visuele Weergaven: NVivo biedt de mogelijkheid om je bevindingen visueel te presenteren door middel van mindmaps, woordwolken en andere diagrammen. Dit is bijzonder waardevol bij het delen van inzichten met collega’s of tijdens presentaties.

Een van de meest opvallende aspecten van NVivo is hoe het de complexiteit van kwalitatieve analyse vereenvoudigt. Of je nu bezig bent met het coderen van interviews, het analyseren van sociale media data, of het onderzoeken van gedragspatronen in geodata, NVivo stroomlijnt dit proces en maakt het toegankelijker. Dit is essentieel in een veld waar de hoeveelheid beschikbare data exponentieel groeit en waar de behoefte aan grondige analyse belangrijker is dan ooit.

Bovendien bevordert NVivo de samenwerking binnen onderzoeksteams. Door projecten te delen en gezamenlijk aan data-analyse te werken, kunnen teams hun inzichten verdiepen en verrijken. Deze collaboratieve benadering is cruciaal in onderzoeksprojecten waar meerdere perspectieven en expertises nodig zijn om tot een holistisch begrip te komen.

In het hart van Geo-ICT’s aanbod ligt de erkenning van de waarde die NVivo brengt voor iedereen die betrokken is bij kwalitatieve onderzoeksprocessen. Het maakt niet uit of je een beginnende onderzoeker bent of een ervaren analist; het leren beheersen van NVivo via de cursus bij Geo-ICT kan je helpen om:

 • EfficiĂ«nter te werken door de organisatie en analyse van je data te stroomlijnen.
 • Diepere inzichten te verkrijgen door geavanceerde analysetechnieken toe te passen.
 • Samenwerkingsmogelijkheden te benutten, wat je onderzoek verrijkt en versterkt.

Door de kracht van NVivo te omarmen, zet je een belangrijke stap naar het ontdekken van de verborgen verhalen in je data. Dit is de kans om de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om de complexe wereld van kwalitatieve data-analyse te navigeren en om inzichten te onthullen die een impact kunnen hebben. Met Geo-ICT en NVivo ontdek je niet alleen wat mensen zeggen, maar ook wat hun woorden echt betekenen.

Wat je Zult Leren in de Cursus NVivo

De Basisprincipes van NVivo: Een Kennismaking

Dompel jezelf onder in de wereld van NVivo, een tool die transformatief kan zijn voor iedereen die zich bezighoudt met kwalitatieve data-analyse. NVivo is niet alleen een softwarepakket; het is een partner in je onderzoeksreis, die complexe data transformeert in duidelijke, begrijpelijke inzichten. Laten we eens kijken naar de basisprincipes die NVivo zo’n krachtig instrument maken voor onderzoekers, docenten, en studenten die werken met geo-informatie en geodata.

 • Data Importeren: NVivo ondersteunt een breed scala aan dataformaten. Of je nu werkt met tekstbestanden, PDF’s, audio-opnames, video’s, of datasets, NVivo maakt het gemakkelijk om je materiaal te importeren en klaar te maken voor analyse.
 • Data Organiseren: Eenmaal geĂŻmporteerd, helpt NVivo je om je data te organiseren in een structuur die zinvol is voor je onderzoek. Dit omvat het maken van categorieĂ«n, thema’s, en cases die relevant zijn voor je studiegebied.

De kern van NVivo is het vermogen om diepgaand en flexibel te analyseren. Het staat je toe om verbanden te leggen, patronen te ontdekken, en thema’s te ontwikkelen die essentieel zijn voor het begrijpen van je onderwerp. Het gebruik van NVivo in het veld van geo-informatietechnologie betekent dat je in staat bent om de complexiteit en rijkdom van geografische en ruimtelijke data te verkennen op manieren die voorheen niet mogelijk waren.

NVivo is speciaal ontworpen om te helpen bij:

 • Coderen: Het toewijzen van labels of ‘codes’ aan stukken data, waarmee je kunt markeren wat belangrijk is en patronen kunt beginnen te zien.
 • Query’s Uitvoeren: Gebruik maken van de krachtige zoek- en queryfuncties van NVivo om specifieke informatie te vinden of om de relatie tussen verschillende data-elementen te verkennen.
 • Visualiseren: Het creĂ«ren van grafieken, kaarten, en modellen die je helpen om je bevindingen te visualiseren en te presenteren op een manier die gemakkelijk te begrijpen is voor anderen.

Een introductie tot NVivo bij Geo-ICT betekent een diepe duik in deze basisprincipes, maar ook een kennismaking met geavanceerde functies die je onderzoek kunnen verrijken. Je leert niet alleen hoe je NVivo kunt gebruiken om je data te beheren en te analyseren, maar ook hoe je deze inzichten kunt toepassen in de praktijk. Dit omvat het leren werken met geodata en het begrijpen van de ruimtelijke dimensies van je onderzoek, wat essentieel is in velden als stadsplanning, milieubeheer, en sociale geografie.

De cursus NVivo bij Geo-ICT is ontworpen om je een grondige basis te geven in de software, terwijl je ook de vaardigheden ontwikkelt die nodig zijn om kwalitatieve data-analyse toe te passen in jouw specifieke vakgebied. Door de principes van NVivo te omarmen, open je een wereld van mogelijkheden voor je onderzoek, waarin je dieper kunt graven, bredere verbindingen kunt maken, en rijkere inzichten kunt onthullen. Maak je klaar om de kracht van kwalitatieve analyse met NVivo te verkennen en til je onderzoek naar een hoger niveau.

Van Data Importeren tot Analyseren: Een Rondleiding door de Functionaliteiten van NVivo

NVivo is een veelzijdig instrument dat de hele reis van kwalitatieve data-analyse bestrijkt, van het eerste moment van data-import tot de diepgaande analyse die nieuwe inzichten onthult. Deze reis door de functionaliteiten van NVivo biedt onderzoekers, studenten en professionals de tools die nodig zijn om gecomplexificeerde data te transformeren in begrijpelijke en actiegerichte informatie. Laten we de reis stap voor stap doorlopen:

 • Data Importeren: Alles begint met het binnenhalen van je data in NVivo. Dit kan variĂ«ren van tekstbestanden en interviews tot enquĂŞtes, video-opnamen en zelfs tweets. NVivo’s flexibiliteit in het ondersteunen van diverse datatypes maakt het een onmisbare tool voor elke onderzoeker.
 • Data Organiseren: Na importeren komt de organisatie. NVivo helpt je om je data te categoriseren en structureren op een manier die zinvol is voor jouw specifieke onderzoeksvragen. Dit omvat het creĂ«ren van nodes (thema’s) en cases, en het toewijzen van attributen aan je data voor een gedetailleerdere analyse.

Tijdens deze initiële stappen wordt de kracht van NVivo duidelijk: het vermogen om grote hoeveelheden ongestructureerde data te beheren en voor te bereiden op verdere analyse. Maar de echte magie begint zodra je dieper in de analyse duikt:

 • Coderen: Een kernfunctie van NVivo is het coderen van je data. Dit proces betreft het markeren van stukjes informatie die relevant zijn voor je onderzoeksvragen en deze koppelen aan specifieke thema’s of categorieĂ«n. Coderen in NVivo is zowel flexibel als intuĂŻtief, waardoor je snel en efficiĂ«nt patronen kunt herkennen en thema’s kunt ontwikkelen.
 • Query’s en Zoekopdrachten: Met NVivo kun je complexe zoekopdrachten uitvoeren om specifieke inzichten in je data te vinden. Of je nu zoekt naar frequent voorkomende thema’s, de relaties tussen verschillende data-elementen onderzoekt of de sentimenten binnen je data analyseert, NVivo biedt de functionaliteit om diepere vragen te stellen en antwoorden te vinden.
 • Visualisatie: Een beeld zegt meer dan duizend woorden. NVivo stelt je in staat om je bevindingen te visualiseren met behulp van kaarten, modellen, grafieken en woordwolken. Deze visualisaties zijn niet alleen nuttig voor je eigen begrip, maar ook voor het delen van je inzichten met anderen, of het nu in academische papers is, tijdens presentaties of in rapporten aan stakeholders.

Deze rondleiding door de functionaliteiten van NVivo benadrukt hoe essentieel de software is voor iedereen die betrokken is bij kwalitatieve data-analyse. Het leren beheersen van deze tools binnen de cursus aangeboden door Geo-ICT is een investering in je professionele ontwikkeling, Ă©Ă©n die je in staat stelt om complexe data te navigeren met vertrouwen en precisie. Of je nu bezig bent met geo-informatie, sociale wetenschappen, marktonderzoek of een ander veld dat rijk is aan kwalitatieve data, NVivo is je gids en bondgenoot op de weg naar inzicht en innovatie.

Praktische Toepassingen: Analyseren van Tekst, Foto, Video en Audio in NVivo

NVivo staat bekend om zijn vermogen om een breed scala aan dataformaten te hanteren, waardoor het een onmisbare tool is voor onderzoekers in verschillende disciplines, waaronder die gericht op geo-informatie en geodata. De mogelijkheid om tekst, foto’s, video’s en audio niet alleen te importeren maar ook grondig te analyseren, opent nieuwe perspectieven voor diepgaand onderzoek. Laten we de praktische toepassingen van deze functionaliteiten in NVivo verkennen:

 • Tekstanalyse: Of het nu gaat om interviewtranscripties, open enquĂŞteresponsen of artikelen, NVivo faciliteert een gedetailleerde analyse van tekstuele data. Je kunt belangrijke thema’s coderen, de frequentie van bepaalde termen meten en relaties tussen concepten ontdekken. Voor onderzoekers in het veld van sociale wetenschappen of marktanalyse biedt dit de mogelijkheid om patronen in menselijk gedrag en opinies te identificeren.
 • Fotoanalyse: In vakgebieden zoals stadsplanning of milieustudies, kunnen foto’s cruciale data bieden over ruimtelijke veranderingen, milieueffecten, of community ontwikkelingen. NVivo stelt je in staat om foto’s te coderen, waardoor je visuele data kunt categoriseren en analyseren naast je andere data.
 • Video- en Audioanalyse: Het analyseren van video- en audio-opnamen in NVivo gaat verder dan alleen het transcriberen van gesproken woord. Het stelt onderzoekers in staat om non-verbale communicatie, toon en context te analyseren, wat essentieel kan zijn voor het volledig begrijpen van de onderzochte onderwerpen. Dit is vooral waardevol in studies naar communicatiepatronen of gedragswetenschappen.

De integratie van deze diverse dataformaten in Ă©Ă©n analytisch framework biedt een aantal voordelen:

 • Rijkere Inzichten: De combinatie van tekstuele, visuele en auditieve data biedt een holistisch beeld van het onderzoeksobject, wat leidt tot diepere en meer genuanceerde inzichten.
 • Meerlaagse Analyse: NVivo maakt het mogelijk om verschillende lagen van analyse toe te passen, van oppervlakkige thematische codering tot complexe relaties en patronen.
 • GeĂŻntegreerde Aanpak: Door alle soorten data binnen Ă©Ă©n platform te analyseren, kunnen onderzoekers gemakkelijker verbindingen leggen en een samenhangend verhaal bouwen.

De praktische toepassingen van NVivo strekken zich uit over vele vakgebieden, maar de waarde ervan is universeel: het biedt onderzoekers de tools om de rijkdom van hun data volledig te exploreren en te begrijpen. Of je nu werkt aan een project in geografische informatiesystemen (GIS), een studie in de sociale wetenschappen, of een marktanalyse, NVivo versterkt je vermogen om grondige, betrouwbare analyses uit te voeren. Door deel te nemen aan de cursus NVivo bij Geo-ICT, zet je een grote stap voorwaarts in het beheersen van deze krachtige analysetool, waardoor je in staat bent om je onderzoeksvaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus NVivo?

In een wereld waar data in overvloed aanwezig is, wordt het vermogen om deze efficiënt en effectief te analyseren steeds crucialer. Onze NVivo-cursus bij Geo-ICT biedt niet alleen een diepgaande kennismaking met deze krachtige tool, maar ook een unieke benadering die onze cursus onderscheidt van de rest. Waarom zou je voor ons kiezen? Hier zijn enkele overtuigende redenen:

 • Praktijkgerichte Benadering: We leggen een sterke nadruk op het praktisch toepassen van NVivo binnen je eigen onderzoeksprojecten. Dit betekent dat je leert door te doen, waardoor je een dieper begrip ontwikkelt van hoe NVivo kan worden ingezet om complexe data-analyse uitdagingen aan te gaan.
 • Flexibele Leeromgeving: Wij begrijpen dat iedereen een andere leerstijl en -tempo heeft. Onze cursus is ontworpen om flexibel te zijn, met een mix van online en offline materialen, interactieve sessies, en de mogelijkheid om vragen te stellen en feedback te krijgen van je instructeurs.
 • Community Toegang: Als deelnemer aan onze cursus word je onderdeel van een levendige community van onderzoekers en professionals die ook NVivo gebruiken. Dit netwerk biedt een waardevolle bron van kennis, inspiratie en ondersteuning, zowel tijdens de cursus als daarna.

De cursus biedt ook specifieke voordelen voor diegenen die werken met geo-informatie en geodata, waaronder:

 • Toepassingen in Geo-Informatietechnologie: Je leert hoe NVivo kan worden gebruikt om ruimtelijke data en geografische informatie te analyseren, wat van onschatbare waarde is voor projecten op het gebied van stadsplanning, milieubeheer, en meer.
 • Diepgaande Data-Insights: Door de praktische toepassingen en oefeningen zul je in staat zijn om diepere inzichten te verwerven in je data, wat essentieel is voor het ontwikkelen van effectieve oplossingen en strategieĂ«n in je vakgebied.

Kiezen voor onze NVivo-cursus bij Geo-ICT betekent investeren in jezelf en in je vermogen om met vertrouwen en expertise door de wereld van kwalitatieve data-analyse te navigeren. Of je nu een beginner bent of je vaardigheden wilt aanscherpen, onze cursus biedt de kennis, tools, en community-ondersteuning die je nodig hebt om te excelleren. Ontdek de mogelijkheden van NVivo en til je onderzoeksprojecten naar een hoger niveau met Geo-ICT.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €695,- Excl. btw

  €695,- Excl. btw

  Dag indeling

  Dag 1

  Deze cursus start met het bespreken van enkele basisconcepten die belangrijk zijn om te weten wanneer u met NVivo werkt. Aan de hand van een voorbeeldproject worden de interface, de hoofdfuncties en de verschillende tabbladen besproken. Vervolgens wordt de cursist door de verschillende fasen van een analyseproces geleid.

  Voor het opbouwen van een project leert de cursist eerst de data te importeren in het programma en hierop een eerste verkenning te doen. Afhankelijk van de onderzoeksmethode die wordt gehanteerd wordt vervolgens een boomstructuur opgebouwd vanuit de data (inductief) of vanuit de theorie (deductief). Hiermee leert de cursist overzicht en ordening in de geĂŻmporteerde data aan te brengen.

  Cursusduur: 1 dag
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • De cursist kan na deze cursus in de praktijk verder werken met NVivo, waarbij hij de voorbeelden en oefeningen die hij tijdens de cursus geleerd heeft kan gebruiken.
  • Basisconcepten kwalitatieve analyse.
  • Importeren van data.
  • Organiseren van data.
  • Gebruikersinterface NVivo.
  • Hoofdfunctionaliteiten NVivo.
  • Boomstructuur opbouwen.
  • Analyseren van data.
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Nvivo

  In de Cursus WebGIS leer je Webmaps maken, GIS-analyses in webmaps uitvoeren, en werken met Openlayers en PostGIS.

  Deze cursus is ideaal voor startende geo-specialisten.

  Inschrijven kan direct via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan).

  Op de eerste dag worden basisconcepten van kwalitatieve analyse behandeld.

  Ja, na de cursus kun je nog 2 weken vragen stellen aan de docent via e-mail.

  Absoluut, onze docent kan naar jouw locatie komen.

  Na elke cursus ontvang je een link naar ons evaluatieportaal.