Tableau Basis

Data-Analyse

Data-Analyse

Tijdens deze cursus leert u in Ă©Ă©n dag de basisfunctionaliteiten van Tableau kennen en kunt hiermee in korte tijd effectieve analyses en visualisaties uitvoeren.

Cursusduur: 1 dag

Gegeven door:

Violet Bothof

Introductie tot Data-Analyse en Visualisatie

In de wereld van geo-informatie en geodata speelt data-analyse een cruciale rol. Het is het proces waarbij ruwe data wordt omgezet in betekenisvolle inzichten, die vervolgens worden gebruikt om complexe vraagstukken op te lossen en strategische beslissingen te nemen. Visualisatie is de brug die deze inzichten vertaalt naar een vorm die voor iedereen begrijpelijk is, door middel van grafieken, kaarten en dashboards. Deze combinatie van analyse en visualisatie is niet alleen essentieel voor professionals in de geo-sector; het is de ruggengraat van datagedreven werken in allerlei disciplines.

Door te leren werken met Tableau, kun je de verborgen verhalen achter geo-informatie ontdekken. Of je nu gegevens analyseert over verkeersstromen, klimaatverandering, of stedelijke ontwikkeling, de vaardigheden die je opdoet in deze cursus stellen je in staat om invloedrijke beslissingen te nemen gebaseerd op concrete gegevens. Data-analyse en visualisatie met Tableau transformeren de manier waarop organisaties hun gegevens benaderen, van eenvoudige data connecties tot geavanceerde analytische calculaties en interactieve dashboards.

In deze Cursus Tableau Basis leer je niet alleen de basisprincipes van het maken van verbinding met data en het bouwen van je eerste visualisaties, maar je zult ook ontdekken hoe je diepere inzichten kunt halen uit je data. Van het analyseren van verkoopcijfers en het identificeren van trends tot het maken van voorspellingen op basis van historische data; de mogelijkheden zijn eindeloos. Je leert hoe je data visualiseert op een manier die zowel krachtig als eenvoudig te begrijpen is, waardoor je een onmisbare schakel wordt in het besluitvormingsproces van je organisatie.

Het belang van data in de hedendaagse wereld

In een tijdperk waarin informatie de kern vormt van bijna elke beslissing, is het belang van data in de hedendaagse wereld niet te onderschatten. Data biedt ons de inzichten en kennis om onze omgeving te begrijpen en te verbeteren. Voor professionals die werken met geo-informatie, is data onmisbaar geworden. Hier zijn enkele redenen waarom data zo cruciaal is:

 • Besluitvorming: Data stelt organisaties in staat om geĂŻnformeerde beslissingen te nemen, wat leidt tot betere resultaten en efficiĂ«ntie.
 • Innovatie: Door data-analyse kunnen we patronen en trends ontdekken die tot innovatieve oplossingen leiden.
 • Personalisatie: In de marketingwereld maakt data het mogelijk om aanbiedingen en berichten te personaliseren, wat leidt tot een hogere klanttevredenheid.

De cursus Tableau Basis biedt een diepgaand begrip van hoe je deze data kunt manipuleren, analyseren en visualiseren, waardoor je vaardigheden ontwikkelt die in veel beroepsvelden waardevol zijn. Of het nu gaat om het onderzoeken van stadsplanning, het optimaliseren van transportroutes of het analyseren van klimaatverandering; de kennis van data-analyse en visualisatie met Tableau maakt het verschil.

Tableau zelf is ontworpen met het oog op gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit, waardoor het een favoriete tool is voor zowel beginners als ervaren data-analisten. Door deze cursus te volgen, leer je:

 • Hoe je verbinding maakt met verschillende databronnen en deze kunt combineren voor uitgebreide analyses.
 • De kunst van het creĂ«ren van interactieve dashboards die verhalen vertellen met je data.
 • Technieken voor het uitvoeren van geavanceerde analyses, zoals voorspellende analyses en geospatiale analyses.

Dit alles maakt dat de vaardigheden die je opdoet met de Cursus Tableau Basis bij Geo-ICT niet alleen relevant zijn voor je professionele ontwikkeling, maar ook een bijdrage leveren aan het vormgeven van de toekomst van geo-informatie. Met deze kennis ben je klaar om de uitdagingen van de moderne datagedreven wereld aan te gaan en een sleutelrol te spelen in het ontsluiten van de volledige potentie van gegevens.

Wat is Tableau en hoe transformeert het data-analyse?

Tableau heeft de manier waarop we naar data kijken fundamenteel veranderd. Het is een krachtig data visualisatie tool dat iedereen, van analisten tot zakelijke gebruikers, in staat stelt om complex data onderzoek uit te voeren zonder diepgaande technische vaardigheden in datamanipulatie of programmering. Hiermee maakt Tableau data-analyse toegankelijk en begrijpelijk, waardoor het een onmisbaar instrument is geworden in de toolbox van elke data professional.

Wat Tableau zo revolutionair maakt, is de eenvoud waarmee gebruikers kunnen:

 • Data verbinden: Of het nu gaat om spreadsheets, databases of cloudservices, Tableau biedt de mogelijkheid om met verschillende databronnen te werken en deze samen te voegen.
 • Visualiseren: Met slechts een paar klikken kunnen gebruikers complexe datasets omzetten in interactieve en deelbare visualisaties.
 • Ontdekken: Tableau stimuleert het verkennend onderzoek van data, waarbij gebruikers door visualisaties kunnen navigeren en nieuwe inzichten kunnen ontdekken.

De impact van Tableau in de geo-informatie sector en daarbuiten is aanzienlijk. Het stelt organisaties in staat om data-gedreven beslissingen te nemen door inzichten te verschaffen die voorheen verborgen of te complex waren om te ontcijferen. Enkele van de manieren waarop Tableau data-analyse transformeert, omvatten:

 • Vereenvoudiging van complexe analyses: Gebruikers kunnen geavanceerde analyses uitvoeren, zoals tijdreeksanalyses, voorspellende analyses en geospatiale analyses, zonder complexe scripts te schrijven.
 • Democratisering van data: Door de intuĂŻtieve interface kunnen niet-technische gebruikers ook krachtige analyses uitvoeren en delen, wat de toegankelijkheid van data binnen organisaties vergroot.
 • Bevordering van een datacultuur: Tableau moedigt een omgeving aan waar data en inzichten gemakkelijk gedeeld kunnen worden, wat leidt tot een sterkere datacultuur binnen organisaties.

Door de cursus Tableau Basis bij Geo-ICT te volgen, krijg je niet alleen een grondige kennis van deze tool, maar leer je ook hoe je deze kunt inzetten om de kracht van geo-informatie te ontsluiten. Of je nu werkt in stadsplanning, milieubeheer of een andere sector, de vaardigheden die je opdoet zullen je helpen om inzichtelijke visualisaties te maken die het verhaal achter je data vertellen.

Wat je Zult Leren in de Cursus Tableau Basis

Basisbeginselen van Tableau: Van Data tot Inzichten

Het pad van data naar inzichten is vaak complex en uitdagend. Tableau, met zijn intuĂŻtieve interface en krachtige analytics tools, heeft deze reis vereenvoudigd, waardoor gebruikers van verschillende niveaus de gegevens kunnen begrijpen en toepassen. De basisbeginselen van Tableau vormen de ruggengraat van dit proces, gericht op het transformeren van ruwe data in visueel aantrekkelijke en inzichtelijke informatie. Dit omvat:

 • Verbinden met Data: Of je nu werkt met lokale bestanden of cloud-gebaseerde datasets, Tableau maakt het eenvoudig om te verbinden met vrijwel elke data bron.
 • Exploratie en Ontdekking: Eenmaal verbonden, stelt Tableau je in staat om je data te verkennen met een eenvoudige drag-and-drop-interface. Dit bevordert een analytische benadering waarbij vragen in real-time worden beantwoord.
 • Visualisatie CreĂ«ren: De kracht van Tableau ligt in zijn visualisatiecapaciteiten. Van eenvoudige staafdiagrammen tot complexe geospatiale kaarten, Tableau helpt je om data tot leven te brengen.

Een paar kernaspecten die je zult leren in de Cursus Tableau Basis bij Geo-ICT zijn onder andere:

 • Gegevens Prepareren: Leer hoe je data kunt schoonmaken, transformeren en organiseren voor analyse. Dit is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat je analyses nauwkeurig zijn.
 • Dashboards en Verhalen Bouwen: Combineer verschillende visualisaties in interactieve dashboards of verhalen om een overtuigend narratief te creĂ«ren met je data.
 • Delen en Samenwerken: Tableau maakt het gemakkelijk om je bevindingen te delen, waardoor teams kunnen samenwerken en samen beslissingen kunnen nemen op basis van data.

Door deze vaardigheden te ontwikkelen, ben je niet alleen in staat om inzichtelijke visualisaties te creëren, maar ook om complexe data-analyses uit te voeren die de basis vormen voor strategische besluitvorming binnen je organisatie. Het maakt niet uit of je je bezighoudt met geo-informatie, marketing, financiën of enig ander veld; de vaardigheden die je in deze cursus opdoet, zullen je helpen om een datagedreven benadering te hanteren, waardoor je waardevolle inzichten uit je gegevens kunt halen.

Geavanceerde Technieken: Analyse, Calculaties en Dashboardcreatie

Na de basisbeginselen onder de knie te hebben, neemt Tableau je mee naar een niveau waar geavanceerde technieken de sleutel zijn tot diepere inzichten en krachtigere visualisaties. Deze technieken stellen je in staat om niet alleen data te begrijpen, maar ook om complexe vraagstukken op te lossen en voorspellende analyses te maken. Enkele van de geavanceerde functies die je zult leren in de Cursus Tableau Basis bij Geo-ICT omvatten:

 • Geavanceerde Calculaties: Leer hoe je aangepaste berekeningen maakt met behulp van Tableau’s krachtige rekenfuncties. Dit kan variĂ«ren van eenvoudige wiskundige operaties tot complexe logische tests.
 • Parameters en Sets: Maak interactieve dashboards met behulp van parameters om gebruikers in staat te stellen hun analyse aan te passen. Sets kunnen worden gebruikt om specifieke data segmenten te analyseren voor diepere inzichten.
 • Data Blending en Joining: Combineer data uit verschillende bronnen om een holistisch beeld te krijgen. Dit is cruciaal voor het analyseren van data die verspreid is over verschillende systemen.

De impact van deze geavanceerde technieken op je analyse- en visualisatiecapaciteiten kan niet worden onderschat. Ze stellen je in staat om:

 • Dieper in te gaan op je data: Ontdek verborgen patronen en inzichten die met basisanalyse niet zichtbaar zijn.
 • Interactieve visualisaties te maken: CreĂ«er dashboards die gebruikers in staat stellen om met de data te spelen en hun eigen vragen te beantwoorden.
 • Voorspellende analyses uit te voeren: Gebruik de data om toekomstige trends te voorspellen en proactieve beslissingen te nemen.

Bovendien leer je in de cursus hoe je:

 • Dashboardontwerp optimaliseert voor maximale impact en gebruiksvriendelijkheid. Dit omvat het kiezen van de juiste visualisatietypen, het gebruik van kleur en lay-out effectief, en het ontwerpen voor verschillende apparaten en schermformaten.
 • Storytelling met data toepast om een overtuigend verhaal te vertellen met je analyses. Dit helpt om je publiek te betrekken en hen te overtuigen van de acties die ondernomen moeten worden op basis van je inzichten.

Door deze geavanceerde Tableau-technieken te beheersen, zul je niet alleen in staat zijn om complexe data-analyses uit te voeren, maar ook om invloedrijke dashboards en verhalen te creëren die de besluitvorming binnen je organisatie kunnen sturen. Ongeacht of je werkt binnen geo-informatie, financiën, marketing, of enig ander veld, deze vaardigheden zullen je vermogen om data te benutten voor het nemen van geïnformeerde beslissingen aanzienlijk verbeteren.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Tableau Basis?

De keuze voor de Cursus Tableau Basis bij Geo-ICT is een investering in je professionele ontwikkeling en toekomst. Deze cursus onderscheidt zich door een aantal sleutelfactoren die het niet alleen een leertraject, maar een transformatieve ervaring maken. Hier zijn enkele redenen waarom onze cursus de ideale keuze is voor iedereen die zijn vaardigheden in data-analyse en visualisatie wil verbeteren:

 • Diepgaande Expertise: Onze instructeurs zijn ervaren professionals in de wereld van geo-informatie en data-analyse. Zij brengen een schat aan praktijkervaring mee en delen real-world toepassingen van Tableau die je nergens anders zult vinden.
 • Praktijkgerichte Benadering: We geloven in leren door te doen. Onze cursus bevat talrijke hands-on oefeningen en projecten die je kennis laten maken met echte datasets en scenario’s, waardoor je leerervaring zowel praktisch als relevant is.

De voordelen van het kiezen voor onze cursus omvatten:

 • Toegang tot Up-to-date Materiaal: Onze cursusinhoud wordt regelmatig bijgewerkt om de nieuwste functies en beste praktijken van Tableau te weerspiegelen. Dit zorgt ervoor dat je leert werken met de meest actuele tools en technieken.
 • Persoonlijke Aandacht: Met kleine klassen zorgen we ervoor dat elke cursist de aandacht krijgt die hij of zij nodig heeft. Dit bevordert een leeromgeving waar vragen en interactie worden aangemoedigd.
 • Flexibele Leerpaden: Of je nu nieuw bent in de wereld van data of je bestaande vaardigheden wilt uitbreiden, onze cursus is ontworpen om aan een breed scala van leerbehoeften te voldoen. Van basisbeginselen tot geavanceerde technieken, er is voor elk wat wils.

Door te kiezen voor de Cursus Tableau Basis bij Geo-ICT, investeer je in:

 • Marktgerichte Vaardigheden: Data-analyse en visualisatie zijn cruciale vaardigheden in de huidige datagedreven wereld. Deze cursus bereidt je voor op de eisen van de markt en opent nieuwe carrièremogelijkheden.
 • Een Community van Gelijken: Word onderdeel van een community van professionals die gepassioneerd zijn over data. Deel ervaringen, leer van elkaar, en bouw een netwerk op dat je carrière verder kan helpen.

Kortom, onze Cursus Tableau Basis biedt een unieke combinatie van praktijkgerichte leren, deskundige begeleiding, en toegang tot een levendige gemeenschap. Dit maakt het de perfecte keuze voor iedereen die de kracht van geo-informatie door middel van data-analyse en visualisatie wil ontsluiten. Schrijf je vandaag nog in en zet de eerste stap naar het transformeren van data in beslissingskrachtige inzichten.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €795,- Excl. btw

  €795,- Excl. btw

  Dag indeling

  Dag 1

  De cursusdag begint met een presentatie van de docent waarin de functies en mogelijkheden van Tableau worden besproken. Hierna wordt de workspace doorgenomen en kunt u daarna zelf aan de slag met opdrachten om het programma beter te leren kennen. U gaat onder begeleiding van de docent opdrachten maken omtrent het sorteren, groeperen en filteren van data. Daarnaast leert u ook analyses en visualisaties bouwen en het doen van calculaties.

  Cursusduur: 1 dag
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  Aan het einde van de cursus heeft de cursist kennis van de volgende onderwerpen:

  • Wat is Tableau?
  • Tableau varianten.
  • Verbinding maken met data.
  • Tableau Workspace.
  • Tableau Visuals.
  • Analyse van geografische data.
  • Sorteren.
  • Groeperen.
  • Filteren.
  • Pivoting.
  • Drilling.
  • Calculaties.
  • Dashboards.
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Tableau Basis

  De cursus Tableau Basis omvat onderwerpen zoals Tableau Workspace, Verbinding maken met data, Tableau Visuals, en meer.

  Je kunt je inschrijven voor de cursus Tableau Basis via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan) en de inschrijvingsinstructies te volgen.

  Voor de cursus Tableau Basis heb je geen specifieke voorkennis nodig. Het is geschikt voor beginners.

  Ja, na succesvolle afronding van de cursus ontvang je een certificaat.

  De cursus leert je hoe je data kunt analyseren en visualiseren met behulp van Tableau, wat essentieel is voor data-analyse.

  Tijdens de cursus zul je praktische oefeningen doen, zoals sorteren, groeperen, filteren en het bouwen van dashboards.

  Tableau-visualisaties kunnen worden gebruikt voor het maken van overzichtelijke rapporten en dashboards om gegevensanalyses te vergemakkelijken.

  De duur van de cursus varieert, maar meestal duurt deze enkele dagen tot een paar weken, afhankelijk van de planning.