Cursus SPSS Basis

Data-Analyse

Data-Analyse

De cursist leert werken met SPSS en daarmee kwantitatieve gegevens te analyseren en presenteren. 

Cursusduur: 3 dagen
1

Gegeven door:

Violet Bothof
Nederlands

Introductie tot Data-Analyse met SPSS

SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) is software die onmisbaar is geworden in de hedendaagse data-analyse, vooral binnen sociale wetenschappen en geo-informatie. SPSS, bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid, stelt onderzoekers, studenten en analisten in staat om complexe data-analyseprocessen te vereenvoudigen, van data-invoer tot de interpretatie van resultaten.

De kracht van SPSS ligt in zijn veelzijdigheid; het faciliteert een breed scala aan statistische tests en analyses, waaronder t-toetsen, ANOVA, regressieanalyse, en meer, waardoor gebruikers diepgaande inzichten kunnen verkrijgen uit hun kwantitatieve gegevens. Bovendien maakt de intuïtieve interface het mogelijk om data efficiënt te manipuleren, te analyseren en te presenteren, waardoor het een essentieel instrument is voor zowel beginners als gevorderden in het veld.

Voor veel professionals en studenten die werken met geodata of betrokken zijn bij data-analyse projecten, vormt het beheersen van SPSS een cruciale vaardigheid die de deur opent naar geavanceerde data-analysetechnieken. Door middel van deze cursus biedt Geo-ICT een grondige kennismaking met SPSS, waarbij zowel de basisfuncties als meer geavanceerde mogelijkheden worden verkend, om deelnemers te voorzien van de kennis en vaardigheden die nodig zijn om hun data-analyse naar een hoger niveau te tillen.

Door deel te nemen aan onze Cursus SPSS, vergroot je niet alleen je begrip van statistische concepten en analyses, maar leer je ook hoe je deze kunt toepassen binnen je eigen vakgebied, of dat nu binnen de sociale wetenschappen is of in een sector waar geodata een sleutelrol speelt. Dit is jouw kans om de stap te zetten naar datagedreven besluitvorming en de kracht van SPSS volledig te benutten. Wil je de diepte in met Data analyse binnen GIS bekijk dan de cursus Data Analyse GIS

De Basis van Statistische Analyse

Het fundament van elke betrouwbare data-analyse ligt in het begrijpen van de basisprincipes van statistische analyse. Deze principes stellen je in staat om door de cijfers heen te kijken en de verhalen te ontdekken die ze vertellen, een cruciale vaardigheid in een wereld die steeds meer door data wordt gedreven. Of je nu werkt met geo-informatie of kwantitatieve gegevens uit sociale wetenschappen, de basis van statistiek is onmisbaar.

In onze Cursus SPSS duiken we in de kern van deze principes, met aandacht voor:

 • Beschrijvende statistieken: Het samenvatten van datasets om een duidelijk beeld te krijgen van trends en patronen.
  • Gemiddelden, medianen, modi
  • Variatie en standaarddeviaties
 • InferentiĂ«le statistieken: Het maken van voorspellingen of algemene uitspraken over een populatie op basis van een steekproef.
  • T-toetsen en ANOVA voor het vergelijken van groepen
  • Regressieanalyse voor het onderzoeken van relaties tussen variabelen

Deze concepten zijn de bouwstenen voor elke vorm van data-analyse en zijn essentieel voor het correct interpreteren van de resultaten die SPSS levert. Door deze basisprincipes te begrijpen, kun je gegevens invoeren en analyseren met vertrouwen, en belangrijker nog, je kunt de resultaten gebruiken om geĂŻnformeerde beslissingen te nemen.

Bovendien benadrukken we in de cursus het belang van kritisch denken en het stellen van de juiste vragen voordat je in de data duikt. Dit zijn vaardigheden die je in staat stellen om:

 • De juiste statistische tests te kiezen voor jouw specifieke data-analyse behoeften.
 • De uitkomsten van deze tests correct te interpreteren.
 • Effectieve conclusies te trekken die je onderzoek of project kunnen leiden.

Door deel te nemen aan onze Cursus SPSS vergroot je niet alleen jouw kennis van statistiek, maar ontwikkel je ook het vermogen om deze kennis toe te passen in praktische situaties. Dit opent de deur naar geavanceerde data-analyse en stelt je in staat om de kracht van je gegevens volledig te benutten.

Ontdek SPSS: Een Gebruiksvriendelijk Analyseprogramma

SPSS staat bekend als een van de meest gebruiksvriendelijke statistische softwarepakketten op de markt, ideaal voor zowel beginners als ervaren data-analisten. Het is niet alleen een krachtig hulpmiddel voor het uitvoeren van complexe statistische analyses, maar ook een platform dat gemakkelijkheid en toegankelijkheid vooropstelt. Dit maakt het een favoriet onder onderzoekers, studenten, en professionals die werken met geodata en kwantitatieve gegevens.

Een van de redenen waarom SPSS zo gewaardeerd wordt, is vanwege zijn:

 • IntuĂŻtieve interface: Gemakkelijk te navigeren menu’s en werkbalken maken het toegankelijk voor gebruikers van alle niveaus.
 • Datahandeling: EfficiĂ«nte invoer, bewerking, en management van datasets, groot of klein.
 • Breed scala aan analyses: Van basisstatistieken tot geavanceerde modelleringstechnieken, SPSS biedt het allemaal.
 • Visualisatiemogelijkheden: De mogelijkheid om resultaten te presenteren in diverse grafieken en tabellen, waardoor inzichten duidelijk en overtuigend overgebracht kunnen worden.

Tijdens de Cursus SPSS bij Geo-ICT, leer je niet alleen hoe je deze functies kunt benutten, maar krijg je ook praktische ervaring in het toepassen ervan op echte datasets. We behandelen hoe je:

 • Datasets correct voorbereidt en invoert in SPSS.
 • Basale tot complexe analyses uitvoert, afgestemd op jouw specifieke onderzoeksvragen.
 • Resultaten interpreteert en visualiseert op een manier die je conclusies kracht bijzet.

Door je te verdiepen in SPSS, open je een wereld van mogelijkheden voor data-analyse en -interpretatie. Of je nu betrokken bent bij onderzoek in de sociale wetenschappen, werkt met geodata, of gewoon je vaardigheden in statistische analyse wilt verbeteren, SPSS biedt je de tools die je nodig hebt om met vertrouwen gegevens te analyseren en presenteren.

Wat je Zult Leren in de Cursus SPSS

Werken met SPSS: Van Basis tot Geavanceerd

De reis door de wereld van SPSS is een avontuur dat begint bij de basiszaken en zich uitstrekt tot geavanceerde analytische technieken. Of je nu nieuw bent in de wereld van statistiek of al ervaring hebt, onze Cursus SPSS bij Geo-ICT is ontworpen om je vaardigheden stap voor stap te ontwikkelen. Van het invoeren van gegevens tot het uitvoeren van complexe analyses, je leert de ins en outs van dit krachtige programma.

Een gestructureerde aanpak is essentieel voor het effectief leren werken met SPSS:

 • Begin met de Basics: Leer hoe je de software instelt, gegevens invoert, en eenvoudige datasets beheert.
  • Het opzetten van je werkomgeving in SPSS.
  • Basisgegevensinvoer en -bewerking.
 • Verken Data-Analyse: Zodra je comfortabel bent met de basis, verken je hoe je SPSS kunt gebruiken voor beschrijvende en inferentiĂ«le statistiek.
  • Uitvoeren van t-tests, ANOVA, en correlatieanalyses.
  • Het interpreteren van output en het trekken van geldige conclusies.
 • Geavanceerde Analytische Technieken: Voor degenen die verder willen gaan, behandelen we ook meer complexe analyses.
  • Regressieanalyse, factoranalyse, en niet-parametrische tests.

Onze cursus is niet alleen een technische handleiding voor SPSS; het is een praktische gids die je laat zien hoe je deze analyses kunt toepassen in echte onderzoeksprojecten. Of je nu werkt in de sociale wetenschappen, bezig bent met geodata, of gewoon je analytische vaardigheden wilt verbeteren, je zult leren hoe je SPSS effectief kunt gebruiken om betekenisvolle inzichten uit je gegevens te halen.

Door Werken met SPSS: Van Basis tot Geavanceerd te volgen, rust je jezelf uit met een veelzijdige set vaardigheden die essentieel zijn voor elke data-analist. SPSS opent een wereld van mogelijkheden voor het analyseren, interpreteren, en presenteren van gegevens, en wij staan klaar om je te begeleiden bij elke stap op deze opwindende reis.

Technieken voor Data-Analyse en Presentatie

Na het beheersen van de basis en het verkennen van geavanceerde functies van SPSS, is de volgende stap het leren van effectieve technieken voor data-analyse en presentatie. Deze vaardigheden zijn cruciaal voor het overbrengen van je bevindingen op een manier die zowel begrijpelijk als overtuigend is voor je publiek. Of het nu gaat om academisch onderzoek, bedrijfsrapporten, of projecten binnen geo-informatie, het vermogen om je data op een heldere en boeiende manier te presenteren, kan het verschil maken.

In de Cursus SPSS bij Geo-ICT leggen we een sterke nadruk op:

 • Effectieve Data Visualisatie: Leer hoe je de ingebouwde grafische mogelijkheden van SPSS kunt gebruiken om complexe datasets om te zetten in duidelijke, visueel aantrekkelijke grafieken en diagrammen.
  • Histogrammen, scatterplots, en boxplots voor het visualiseren van data-distributies en relaties.
  • Het gebruik van kleuren en vormen om je visualisaties te versterken.
 • Presentatie van Analyseresultaten: Het gaat niet alleen om wat je presenteert, maar ook om hoe je het presenteert. We behandelen hoe je:
  • Analyseresultaten op een gestructureerde en overzichtelijke manier kunt rapporteren.
  • Belangrijke bevindingen kunt benadrukken en ondersteunen met overtuigend bewijs.

Deze sectie van de cursus is gericht op het ontwikkelen van een diep begrip van hoe data-analyse en -presentatie hand in hand gaan. Je leert niet alleen hoe je SPSS kunt gebruiken om gegevens te analyseren, maar ook hoe je deze analyses kunt vertalen naar duidelijke, overtuigende presentaties die je verhaal ondersteunen en je publiek informeren.

Het uiteindelijke doel is om je uit te rusten met de vaardigheden die nodig zijn om kwantitatieve gegevens effectief te gebruiken en te presenteren, waardoor je in staat bent om krachtige inzichten en aanbevelingen te delen, ongeacht je vakgebied. Met deze vaardigheden ben je niet alleen in staat om de data te begrijpen, maar ook om anderen te overtuigen van de waarde van je bevindingen.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus SPSS?

Bij het kiezen van een cursus SPSS zijn er tal van opties beschikbaar. Echter, de Cursus SPSS aangeboden door Geo-ICT onderscheidt zich door een aantal sleutelfactoren die garanderen dat je niet alleen leert hoe je SPSS moet gebruiken, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen in real-world situaties. Onze aanpak is uniek vanwege:

 • Praktijkgerichte Leerervaring: Wij geloven in leren door doen. Onze cursus is ontworpen rond praktische oefeningen die je directe ervaring geven met het analyseren van echte datasets.
 • Deskundige Instructeurs: Onze docenten zijn niet alleen experts in hun vakgebied, maar hebben ook een diepe kennis van SPSS en uitgebreide ervaring met het toepassen van statistische analyses in verschillende disciplines.

Wat maakt onze cursus de ideale keuze:

 • Flexibiliteit: Of je nu een beginner bent of je vaardigheden wilt aanscherpen, onze cursus is afgestemd op jouw niveau.
 • Toepasselijkheid: Leer technieken die direct toepasbaar zijn in je werk of studie, vooral als je werkt met geo-informatie of kwantitatieve gegevens.

Kiezen voor Geo-ICT betekent kiezen voor een cursus die niet alleen je technische vaardigheden ontwikkelt, maar je ook voorbereidt op de uitdagingen en mogelijkheden van de moderne data-gedreven wereld. Onze cursus is meer dan een lesprogramma; het is een investering in je toekomst, die je uitrust met de kennis en vaardigheden om te excelleren in je carrière of academische ondernemingen.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1395,- Excl. btw

  €1395,- Excl. btw

  Dagindeling cursus SPS Basis

  Dag 1

  De eerste dag wordt er een korte opfriscursus gegeven over statistiek. Het doel, de methoden en de manieren van analyse worden besproken. Daarna worden de basiszaken van SPSS besproken. Dit gaat om zaken als waar SPSS voor is en waarvoor het dient, het gebruik van SPSS, en het invoeren van data. Aan het eind van deze dag kan de cursist goed uit de voeten met de gebruikersinterface.

  Dag 2

  Op de tweede dag, wordt er verder voortgeborduurd op de eerste dag. Er wordt uitgelegd hoe beschrijvende analyses kunnen worden gemaakt en hoe de wat geavanceerde functies zoals tijdelijke selecties en de split file werken. Ook worden de grafische mogelijkheden van SPSS uitgebreid besproken. Aan het eind van deze dag kan de cursist simpele data analyseren en hier zijn conclusies uit trekken.

  Dag 3

  Op de derde dag wordt de kennis uitgebreid met verschillende parametrische en non-parametrische toetsen. Er wordt verteld wanneer welke test moet worden gebruikt en wat de randvoorwaarden van deze testen zijn. Zo wordt bijvoorbeeld de Chi-kwadraat toets, de t-toets en de correlatietoets gedaan. Tot slot komen de ANOVA’s aan de orde.

  Cursusduur: 3 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen cursus SPS Basis

  Met het pakket SPSS diverse soorten van (geo) data-analyses uit kunnen voeren.

  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over SPSS

  Onze SPSS cursus biedt een diepgaande kennismaking met SPSS software, gericht op data-analyse en statistiek voor beginners en gevorderden.

  Deze cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren professionals, omscholers en onderwijsinstellingen die hun vaardigheden in SPSS willen ontwikkelen.

  Onze cursus onderscheidt zich door een praktijkgerichte aanpak, kleine klassen en de mogelijkheid tot certificering, ideaal voor zowel individuele professionals als bedrijven.

  De cursus duurt 3 dagen, waarin je intensief werkt met SPSS.

  De cursus omvat een opfriscursus statistiek, basiszaken van SPSS, data-invoer en kwantitatieve analyses.

  Ja, na de cursus kun je twee weken lang vragen stellen aan de docent via e-mail.

  Ja, er zijn kortingen beschikbaar: 10% bij 3 cursisten en 15% vanaf 4 cursisten.

  Ja, onze docent kan naar jouw locatie komen met alle benodigde materialen.

  Na de cursus krijg je een link naar ons evaluatieportaal waar je feedback kunt geven en eventuele klachten kunt indienen.