Apache Cassandra

Data-Analyse

Data-Analyse

In de cursus Apache Cassandra leert u dit noSQL database systeem, dat onder andere gebruikt wordt door Twitter, in de volle breedte kennen.

Cursusduur: 2 dagen

Gegeven door:

Violet Bothof

Introductie tot Apache Cassandra

In de wereld van databases, waar de omvang van gegevens exponentieel toeneemt, schittert Apache Cassandra als een baken van flexibiliteit en schaalbaarheid. Dit open-source, gedistribueerde NoSQL-databasesysteem is specifiek ontworpen om enorme hoeveelheden data te verwerken over vele servers zonder een enkel falingspunt. Wat Cassandra onderscheidt, is zijn vermogen om lineaire schaalbaarheid en bewezen fouttolerantie te bieden op zowel commodity hardware als cloudinfrastructuur, wat het een perfect platform maakt voor missiekritieke data.

Cassandra’s architectuur maakt het mogelijk om gegevens efficiënt te repliceren over meerdere datacenters, wat niet alleen zorgt voor een hoge beschikbaarheid, maar ook de gegevensintegriteit beschermt tegen netwerkstoringen of hardwaredefecten. Deze aanpak garandeert dat je gegevens altijd beschikbaar zijn, waar en wanneer je ze ook nodig hebt. Het is niet voor niets dat bedrijven zoals Twitter Cassandra gebruiken om hun enorme datavolumes te beheren, waarbij ze vertrouwen op zijn uitstekende schaalbaarheid en robuuste prestaties.

Een van de meest opmerkelijke kenmerken van Cassandra is de Cassandra Query Language (CQL). CQL biedt een intuïtieve methode voor het interactief omgaan met je gegevens, vergelijkbaar met SQL, maar met de flexibiliteit en schaalbaarheid die nodig is voor moderne, gedistribueerde systemen. Deze taal maakt het niet alleen makkelijker om gegevens te manipuleren en te bevragen, maar verhoogt ook de toegankelijkheid voor ontwikkelaars die bekend zijn met relationele databases.

Daarnaast is Cassandra ontworpen met een focus op schrijfprestaties, waardoor het bijzonder geschikt is voor toepassingen die een hoge doorvoersnelheid van schrijfbewerkingen vereisen, zonder in te leveren op leesprestaties. Dit maakt het uitermate geschikt voor scenario’s zoals real-time bidding platforms, IoT-applicaties, en andere omgevingen waar snelle en betrouwbare data-verwerking cruciaal is.

Bij de Cassandra-training van Geo-ICT duik je niet alleen in de diepten van dit krachtige databasesysteem, maar krijg je ook de kans om te leren van experts in het veld. Geo-ICT’s benadering, erkend door de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden (NRTO), garandeert een hoogwaardige leerervaring die je voorbereidt op de uitdagingen van moderne datamanagementtaken. Of je nu nieuw bent in de wereld van NoSQL-databases of je vaardigheden wilt aanscherpen, de cursus Apache Cassandra bij Geo-ICT is de sleutel tot het ontgrendelen van jouw potentie.

Wat is Apache Cassandra?

Apache Cassandra is een geavanceerd, open-source NoSQL-databasesysteem, dat zich onderscheidt door zijn ongeëvenaarde schaalbaarheid en betrouwbaarheid in het beheer van grote hoeveelheden gegevens. In het hart van Cassandra ligt een gedistribueerde architectuur die de mogelijkheid biedt om zonder onderbreking te werken, zelfs in het geval van serveruitval of netwerkproblemen. Dit maakt het een ideale keuze voor bedrijven en applicaties die 24/7 toegang tot hun gegevens vereisen, zonder compromissen.

Een van de kernprincipes van Cassandra is zijn gedistribueerde gegevensmodel, dat het mogelijk maakt om gegevens efficiënt over verschillende locaties te repliceren. Deze aanpak zorgt niet alleen voor verbeterde gegevensbeschikbaarheid, maar ook voor een hogere fouttolerantie. Het systeem is ontworpen om lineaire schaalbaarheid te bieden, wat betekent dat het zijn prestaties behoudt naarmate je meer knooppunten toevoegt aan het cluster. Dit is cruciaal voor organisaties die te maken hebben met groeiende datavolumes en de noodzaak om deze gegevens snel en efficiënt te verwerken.

Een ander belangrijk kenmerk van Cassandra is de Wide Column Store-architectuur, die het mogelijk maakt om grote hoeveelheden gegevens op te slaan in een flexibele, kolom-georiënteerde manier. Dit onderscheidt Cassandra van traditionele relationele databases en biedt ontwikkelaars de vrijheid om gegevens te modelleren op een manier die het beste past bij hun applicatie-eisen.

Cassandra Query Language (CQL) speelt een centrale rol in de interactie met gegevens binnen Cassandra. CQL lijkt veel op SQL in zijn syntax, waardoor het voor ontwikkelaars gemakkelijker wordt om de overstap te maken van relationele databases naar Cassandra. Het biedt een krachtige set tools voor gegevensmanipulatie en -opvraging, waardoor je complexe gegevensstructuren kunt beheren en bevragen met relatief eenvoudige commando’s.

De combinatie van deze functies maakt Apache Cassandra een uitstekende keuze voor toepassingen die vereisen uitstekende schaalbaarheid, hoge beschikbaarheid, en sterke prestaties. Van sociale media platforms tot real-time messaging systemen, en van IoT-applicaties tot big data analytics, Cassandra biedt een robuuste oplossing die kan meegroeien met jouw technologische behoeften.

Unieke Eigenschappen van Apache Cassandra

Apache Cassandra onderscheidt zich door een aantal unieke eigenschappen die het uitermate geschikt maken voor hedendaagse data-intensieve applicaties. Deze kenmerken verzekeren dat Cassandra niet alleen een betrouwbare keuze is voor organisaties van elke omvang, maar ook een toekomstbestendige investering in de wereld van big data en cloud computing. Laten we eens dieper duiken in wat Cassandra zo speciaal maakt:

 • Uitstekende schaalbaarheid: Cassandra’s architectuur staat bekend om zijn vermogen om moeiteloos te schalen, zowel horizontaal als verticaal. Dit betekent dat je gemakkelijk meer servers (nodes) aan je cluster kunt toevoegen om de lees- en schrijfprestaties te verbeteren, zonder downtime of prestatieverlies.
 • Hoge beschikbaarheid en fouttolerantie: Dankzij de gedistribueerde aard kan Cassandra gegevens repliceren over meerdere geografische locaties. Dit zorgt voor een hoge beschikbaarheid en beschermt je gegevens tegen regionale storingen.
 • Flexibele data-opslag: Cassandra’s ‘wide column store’-model biedt de flexibiliteit om gestructureerde, semi-gestructureerde, en ongestructureerde gegevens op te slaan. Dit maakt het ideaal voor verschillende soorten applicaties, van IoT tot personalisatie-engines.
 • Consistentie en partitionering: Cassandra biedt tunable consistency, wat betekent dat je kunt kiezen tussen sterke of eventuele consistentie voor lees- en schrijfoperaties, afhankelijk van je behoeften. Dit helpt bij het balanceren tussen consistentie, beschikbaarheid, en partitioneringstolerantie (CAP-theorema).

Hier zijn enkele van de meest indrukwekkende functies die Cassandra tot een favoriet maken onder ontwikkelaars en data-architecten:

 • Multi-datacenterreplicatie: Cassandra’s ingebouwde ondersteuning voor multi-datacenterreplicatie maakt het een uitstekende keuze voor organisaties die wereldwijd opereren, door verbeterde gegevensbeschikbaarheid en disaster recovery mogelijkheden.
 • Lineaire schaalbaarheid: Het toevoegen van meer machines aan een Cassandra-cluster resulteert in een voorspelbare toename van prestaties, waardoor het een van de meest schaalbare databasesystemen op de markt is.

Deze kenmerken, gecombineerd met Cassandra Query Language (CQL), maken het werken met Cassandra niet alleen efficiënt, maar ook verrassend eenvoudig voor een systeem van zijn complexiteit. CQL biedt een gebruiksvriendelijke interface voor database-interactie, waardoor de leercurve voor nieuwe gebruikers aanzienlijk wordt verlaagd.

Door te kiezen voor de cursus Apache Cassandra bij Geo-ICT, krijg je niet alleen inzicht in deze unieke eigenschappen, maar leer je ook hoe je deze kunt toepassen in real-world scenario’s. Of je nu van plan bent om Cassandra te gebruiken voor webapplicaties, big data-analyse, of als onderdeel van je microservices-architectuur, Geo-ICT biedt je de kennis en vaardigheden om je projecten met vertrouwen te benaderen. Je duikt in de wereld van geodata en geo-informatie met een duidelijk begrip van hoe Cassandra deze kan beheren en analyseren, waardoor je projecten niet alleen toekomstbestendig maar ook schaalbaar en betrouwbaar worden.

Wat je Zult Leren in de Cursus Apache Cassandra

Kernconcepten en Data Modellering

Bij het verkennen van Apache Cassandra, duik je in een wereld waar de kernconcepten en data modellering technieken essentieel zijn voor het efficiënt gebruiken van dit krachtige databasesysteem. Cassandra’s unieke benadering van datamanagement stelt enkele uitdagingen en kansen voor ontwikkelaars en data architecten. Laten we enkele van deze kernconcepten nader bekijken:

 • Gedistribueerd Systeem: Het hart van Cassandra’s architectuur is zijn gedistribueerde aard, die het mogelijk maakt om data over meerdere nodes te verdelen. Dit zorgt niet alleen voor schaalbaarheid en fouttolerantie maar maakt het ook mogelijk om data dicht bij de gebruiker te houden voor snellere toegang.
 • Data Modellering: In tegenstelling tot traditionele relationele databases, vereist Cassandra een andere benadering van data modellering. Het is cruciaal om je data model te ontwerpen met zowel de lees- als schrijfpatronen in gedachten. Dit zorgt ervoor dat je applicaties optimaal kunnen presteren en schalen.

Enkele belangrijke overwegingen bij het modelleren van data in Cassandra zijn:

 • Denormalisatie: In Cassandra is denormalisatie vaak noodzakelijk om efficiënte leesoperaties te ondersteunen. Dit kan betekenen dat dezelfde data in meerdere tabellen wordt opgeslagen om verschillende query-patronen te ondersteunen.
 • Primary Key Design: Het ontwerp van de primaire sleutel is cruciaal, aangezien dit niet alleen unieke identificatie van rijen bepaalt, maar ook hoe data over de cluster wordt verdeeld.
 • Consistency Levels: Cassandra biedt aanpasbare consistentieniveaus waarmee je de balans kunt vinden tussen lees- en schrijfconsistentie die het beste past bij je applicatie-eisen.

Door deze concepten te begrijpen en toe te passen, kun je de volledige kracht van Cassandra benutten voor je applicaties. De cursus bij Geo-ICT zal dieper ingaan op deze onderwerpen, en je voorzien van praktische kennis en vaardigheden om effectieve data modellen te bouwen in Cassandra. Je leert hoe je schema’s ontwerpt die niet alleen voldoen aan je huidige eisen maar ook gemakkelijk kunnen worden aangepast naarmate je gegevens en applicatiebehoeften evolueren.

Dit begrip van kernconcepten en data modellering is niet alleen fundamenteel voor het werken met Cassandra; het biedt ook inzicht in de bredere principes van gedistribueerde systemen en noSQL-databases.

Beheer en Schaalbaarheid

In de wereld van moderne applicaties is schaalbaarheid niet zomaar een wenselijke eigenschap; het is een vereiste. Apache Cassandra is ontworpen met dit in gedachten, waardoor het een ideale keuze is voor toepassingen die moeten groeien en zich aanpassen aan de toenemende eisen van gegevensverwerking. Maar hoe zorgt Cassandra ervoor dat het zowel beheerbaar blijft als moeiteloos kan schalen? Laten we enkele sleutelaspecten onderzoeken:

 • Decentrale Architectuur: Cassandra’s architectuur is fundamenteel gedecentraliseerd, wat betekent dat er geen enkel falingspunt is. Elk knooppunt in het cluster heeft dezelfde rol, waardoor het systeem zeer robuust en veerkrachtig is tegen uitval.
 • Automatische Data Distributie: Cassandra verdeelt gegevens automatisch over alle knooppunten in het cluster. De partitioneringsstrategie zorgt ervoor dat gegevens gelijkmatig worden verdeeld, wat bijdraagt aan de balans van de belasting en een optimale prestatie.

Belangrijke factoren voor het beheer en de schaalbaarheid van Cassandra zijn:

 • Eenvoudig Opschalen: Het toevoegen van nieuwe knooppunten aan een Cassandra-cluster is straightforward. Zodra een nieuw knooppunt wordt toegevoegd, begint het automatisch de juiste hoeveelheid data van de andere knooppunten over te nemen.
 • Onderhoud zonder Downtime: Cassandra maakt het mogelijk om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren, zoals het upgraden van software of hardware, zonder dat dit ten koste gaat van de beschikbaarheid van het systeem.
 • Hoge Beschikbaarheid: Door data te repliceren over meerdere knooppunten en datacenters, zorgt Cassandra ervoor dat je applicatie altijd toegang heeft tot de benodigde gegevens, zelfs in het geval van een netwerkstoring of datacentrumuitval.

Het beheren van een Cassandra-cluster vereist inzicht in deze en andere aspecten van het systeem, maar de voordelen zijn duidelijk. Een goed geconfigureerd Cassandra-systeem kan lineaire schaalbaarheid bieden, wat betekent dat elke toevoeging van een knooppunt aan het cluster een voorspelbare toename van capaciteit en doorvoer met zich meebrengt.

Door de cursus Apache Cassandra bij Geo-ICT te volgen, krijg je niet alleen een diepgaand begrip van deze concepten, maar ook praktische ervaring in het effectief beheren en schalen van Cassandra-clusters. Dit stelt je in staat om robuuste, schaalbare, en hoog beschikbare applicaties te bouwen die kunnen meegroeien met jouw geo-informatie en geodata behoeften. Of je nu een systeem bouwt dat geografische informatie verwerkt, gebruikersgegevens beheert, of real-time analyses uitvoert, de kennis en vaardigheden die je opdoet, zullen essentieel zijn voor jouw succes.

CQL en Geavanceerde Features

Om de volledige kracht van Apache Cassandra te benutten, is het essentieel om vertrouwd te raken met Cassandra Query Language (CQL) en de geavanceerde functies die het biedt. CQL is een krachtige, maar toch intuïtieve taal die ontworpen is om het beheer van Cassandra-databases te vereenvoudigen en te stroomlijnen. Enkele van de kenmerken die CQL zo effectief maken:

 • Gebruiksvriendelijkheid: CQL lijkt veel op SQL, wat het voor ontwikkelaars die ervaring hebben met relationele databases gemakkelijker maakt om Cassandra te leren en te gebruiken. Dit verlaagt de leercurve aanzienlijk en maakt een snelle overgang naar Cassandra mogelijk.
 • Flexibiliteit: Met CQL kun je complexe datamodellen ontwerpen en efficiënt met je data werken. Je kunt gegevens opvragen, invoegen, bijwerken en verwijderen met commando’s die lijken op die van traditionele SQL-talen, maar met de toegevoegde flexibiliteit om te voldoen aan de eisen van gedistribueerde systemen.

Belangrijke geavanceerde functies van Cassandra zijn onder andere:

 • Materialized Views: Maak geautomatiseerde, query-geoptimaliseerde weergaven van je data, waardoor je de leesprestaties kunt verbeteren zonder complexe client-side logica.
 • Secondary Indexes: Biedt de mogelijkheid om gegevens op te vragen op basis van niet-primaire sleutelattributen, wat de flexibiliteit in datatoegang en -query vergroot.
 • User-Defined Types (UDT’s): Hiermee kun je aangepaste datatypes definiëren die je datamodel kunnen verrijken en de opslag van complexe gegevensstructuren binnen Cassandra ondersteunen.

Door het gebruik van CQL en deze geavanceerde functies kan je niet alleen efficiënter met je data werken, maar ook applicaties bouwen die beter schaalbaar zijn en aangepast kunnen worden aan de veranderende behoeften van je organisatie. Het begrijpen van deze aspecten is cruciaal voor elke ontwikkelaar of data-architect die streeft naar het bouwen van robuuste, schaalbare en hoog beschikbare systemen met Cassandra.

In de cursus bij Geo-ICT duik je dieper in de mogelijkheden van CQL en leer je hoe je deze geavanceerde features kunt toepassen in praktijkgerichte scenario’s. Of je doel nu is om geo-informatie efficiënter te beheren, of om complexe geodata-analyse uit te voeren, de kennis die je opdoet over CQL en Cassandra’s geavanceerde functies zal een waardevolle aanwinst zijn in je toolkit. Dit stelt je in staat om niet alleen effectief te werken met Cassandra, maar ook om innovatieve oplossingen te ontwerpen die inspelen op de uitdagingen van het moderne datalandschap.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Apache Cassandra?

In een technologisch landschap dat voortdurend evolueert, is het essentieel om voorop te lopen met kennis en vaardigheden die relevant zijn. Onze cursus Apache Cassandra bij Geo-ICT biedt niet alleen een diepgaande duik in een van de meest krachtige NoSQL-databasesystemen, maar verzekert je ook van praktische ervaring die je direct kunt toepassen. Hier zijn enkele redenen waarom onze cursus de perfecte keuze voor jou is:

 • Erkende Expertise: Onze trainers zijn erkende experts in hun vakgebied, met jarenlange ervaring in het werken met Apache Cassandra in een reeks van industrieën. Ze brengen een schat aan praktijkervaring mee, die ze graag met je delen.
 • Hands-on Leren: Wij geloven sterk in het leren door te doen. Onze cursus biedt daarom veel praktijkgerichte sessies waarin je direct aan de slag gaat met Cassandra, waardoor je waardevolle hands-on ervaring opdoet.

Enkele unieke voordelen van onze cursus zijn:

 • Deelnamecertificaat: Aan het einde van de cursus ontvang je een deelnamecertificaat, erkend door de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden (NRTO), wat een waardevolle toevoeging aan je cv is.
 • Focus op de Toekomst: We richten ons niet alleen op het onderwijzen van de huidige functies van Cassandra, maar ook op hoe je deze kennis kunt toepassen in toekomstige projecten. Dit bereidt je voor op zowel de huidige als toekomstige uitdagingen in het datalandschap.
 • Netwerkmogelijkheden: Onze cursus biedt uitstekende mogelijkheden om te netwerken met medecursisten en professionals in het veld. Dit kan deuren openen naar nieuwe carrièrekansen en samenwerkingsverbanden.

Door te kiezen voor onze cursus, investeer je niet alleen in je professionele ontwikkeling, maar zet je ook een stap vooruit in het begrijpen en toepassen van geavanceerde datamanagementtechnieken. Je leert hoe je geo-informatie en geodata kunt beheren en analyseren met een van de meest robuuste en schaalbare databasesystemen beschikbaar. Of je nu een beginnende ontwikkelaar bent of een ervaren data-architect, onze cursus biedt de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om te excelleren in je vakgebied.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €995,- Excl. btw

  €995,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  De cursus begint met een uitleg over de toepassingen en de voor- en nadelen van een noSQL database. Hierna demonstreert de docent de verschillende functies om zo de structuur van het programma te leren kennen. Vervolgens gaat u zelf aan de slag met een aantal opdrachten aan de slag in een Cassandra database-omgeving. U leert een basis om met dit systeem te werken.

  Dag 2

  Op de tweede cursusdag worden de basisprincipes van de eerste dag kort herhaald. Hierna worden er complexere oefeningen gedaan zodat u werken met het systeem goed in de vingers heeft. U leert hoe informatie beheerd wordt in de database en hoe u deze kunt integreren in uw toepassingen en systemen.

  Cursusduur: 2 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  Basisprincipes Apache Cassandra database:

  • Datamodel
  • Werken met nodes
  Cassandra datamodel:
  • Kolommen, rijen, primary keys, tabellen
  • Denormalisatie
  • Sorteren kolommen
  • Composite primary keys
  Datamodel patronen:
  • Datatypes en aggregeren data
  • Cassandra Collection: Set, List Map met voorbeeld
  Cassandra CQL:
  • SELECT statements
  • UPDATE/INSERT statements
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Apache Cassandra

  In de Cursus Apache Cassandra leer je over noSQL databasesystemen, het gedistribueerde gegevensmodel van Cassandra, en hoe je effectief met de Cassandra Query Language (CQL) kunt werken.

  Deze cursus is ideaal voor startende en ervaren geo-specialisten, medewerkers van bedrijven in de geosector, omscholers, en onderwijsinstellingen die hun kennis over noSQL databasesystemen willen uitbreiden.

  De Cursus Apache Cassandra is een 2-daagse training. Voor informatie over de kosten kun je contact opnemen via info@geo-ict.nl.

  Apache Cassandra staat bekend om zijn uitstekende schaalbaarheid, robuuste replicatiemogelijkheden en hoge schrijfprestaties, wat essentieel is in de hedendaagse data-gedreven wereld.

  Inschrijven kan direct via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan) of door een e-mail te sturen naar info@geo-ict.nl.

  Ja, de cursus combineert theoretische kennis met praktische oefeningen om een diepgaand begrip van Apache Cassandra te waarborgen.

  Ja, na de cursus bieden we toegang tot ons evaluatieportaal en ondersteuning via e-mail voor eventuele vragen of verdere begeleiding.

  Ja, na succesvolle afronding van de cursus ontvang je een deelnamecertificaat van het Geo-ICT Training Center.

  De cursus richt zich op het begrijpen van het Cassandra datamodel, het werken met nodes, het gebruik van Cassandra Collection types zoals Set, List en Map, en het uitvoeren van SELECT en UPDATE/INSERT statements in CQL.

  Ja, je kunt ervoor kiezen om de cursus online bij te wonen via Google Meet, waarbij je vanuit huis deelneemt met je eigen laptop.