Leergang: Cursus Data-analyse en GIS

Data-Analyse

Data-Analyse

In de leergang data-analyse cursus en GIS leert u de belangrijkste en meest gebruikte talen en tools kennen waarmee een goede start maakt om data-analist te worden.

Cursusduur: 6 dagen
4.1
9 studenten gingen je voor

Introductie tot Data-analyse en GIS

Het veld van data-analyse en Geographic Information Systems (GIS) is fascinerend en evolueert snel, waardoor het een essentiële component van de moderne technologie en besluitvorming is. In deze introductie verkennen we de kernprincipes van beide disciplines, gericht op hoe ze samenwerken om waardevolle inzichten en oplossingen te bieden voor complexe problemen.

Data-analyse omvat het systematisch toepassen van statistische en/of logische technieken om gegevens te beschrijven, te zuiveren, te transformeren, en te modelleren. Het doel? Significante informatie extraheren, conclusies trekken en besluitvorming ondersteunen. GIS, aan de andere kant, integreert hardware, software, en gegevens voor het vastleggen, beheren, analyseren en weergeven van alle soorten geografisch referentiegegevens. Samen bieden ze een krachtig kader voor het beheren van geo-informatie en het analyseren van geografische gegevens, waardoor gebruikers complexe vraagstukken kunnen begrijpen en oplossen door middel van de lens van locatie.

De synergie tussen data-analyse en GIS is onmiskenbaar. Door data-analytische technieken toe te passen op geografische informatie, kunnen we patronen, trends, en relaties identificeren die niet direct zichtbaar zijn. Dit opent een wereld van mogelijkheden voor het plannen van steden, milieubeheer, risicobeheersing bij natuurrampen, en nog veel meer.

In de cursus Data-analyse en GIS bij Geo-ICT  leer je werken met toonaangevende tools en technologieën zoals Python, SQL, en QGIS, die essentieel zijn voor iedereen die zich wil ontwikkelen tot data-analist met een specialisatie in geografische informatiesystemen. Deze cursus, die zowel informatief als transactioneel van aard is, streeft ernaar je niet alleen te onderwijzen over de theorie en praktijk van data-analyse en GIS maar je ook de vaardigheden te geven die je nodig hebt om te slagen in een snel veranderende, datagedreven wereld.

Bekijk ook onze leergang GIS waar QGIS en FME desktop meer centraal staan.

Het belang van GIS in de moderne data-analyse

Geographic Information Systems (GIS) hebben een revolutionaire impact gehad op de moderne data-analyse. Deze systemen, die ruimtelijke en geografische data integreren, stellen ons in staat om complexe informatie eenvoudiger te begrijpen en te visualiseren. Het belang van GIS in data-analyse kan niet genoeg benadrukt worden, vooral omdat we in een wereld leven waar gegevens en locatie-intelligentie cruciaal zijn voor besluitvorming.

 • Visualisatie van Gegevens: GIS maakt de visualisatie van gegevens mogelijk op een manier die begrijpelijk en toegankelijk is voor een breed publiek. Kaarten en ruimtelijke analyses bieden inzichtelijke perspectieven die moeilijk te verkrijgen zijn via traditionele data-analysetechnieken.
 • Besluitvorming en Planning: Of het nu gaat om stedelijke planning, milieubeheer of logistiek, GIS ondersteunt effectieve besluitvorming door het verstrekken van geografisch gerichte analyses. Het vermogen om “waar” en “waarom” vragen te beantwoorden, is van onschatbare waarde in bijna elke sector.
 • Beheer van Natuurlijke Hulpbronnen: In de context van klimaatverandering en duurzaamheidsuitdagingen, helpt GIS bij het beheren en beschermen van natuurlijke hulpbronnen. Het biedt tools voor het monitoren van veranderingen in het milieu, evaluatie van de impact van menselijke activiteiten, en het plannen van duurzame praktijken.

GIS heeft zich bewezen als een essentiële tool in de moderne data-analyse, door het leveren van een rijke context waar traditionele data-analysemethoden tekortschieten. De integratie van ruimtelijke gegevens met andere databronnen opent nieuwe wegen voor het ontdekken van inzichten en het oplossen van problemen. In de Cursus Data-analyse en GIS bij Geo-ICT leer je hoe je deze krachtige tool kunt gebruiken om geo-informatie effectief te beheren en te analyseren.

De cursus gaat dieper in op de principes van GIS, inclusief hoe je geodata kunt verzamelen, analyseren, en presenteren om onderbouwde beslissingen te nemen. Je zult ontdekken hoe GIS-toepassingen een revolutie teweegbrengen in industrieën door het verbeteren van efficiëntie, het verhogen van begrip, en het bevorderen van samenwerking tussen teams en organisaties. Dit onderdeel van de cursus is niet alleen bedoeld om je theoretische kennis bij te brengen, maar ook om praktische vaardigheden te ontwikkelen die je direct kunt toepassen in je werk of studie.

Door deel te nemen aan deze cursus, krijg je de kans om deel uit te maken van de volgende generatie data-analisten die bedreven zijn in het gebruik van GIS voor complexe analyses en besluitvorming. Geo-ICT’s toewijding aan praktijkgericht leren betekent dat je niet alleen leert over de theorie achter GIS, maar ook hoe je deze kennis in real-world scenario’s kunt toepassen. Met een focus op de laatste ontwikkelingen en technologieën, ben je goed voorbereid om de uitdagingen van de moderne data-gedreven wereld aan te gaan.

Hoe data-analyse en GIS samenwerken om inzichten te ontsluiten

De symbiose tussen data-analyse en Geographic Information Systems (GIS) is een krachtige motor voor innovatie en inzicht. Deze twee velden samen vormen een onmisbaar duo in het hedendaagse landschap van data en technologie. Door het analyseren van data binnen de context van ruimtelijke gegevens, ontsluiten GIS en data-analyse samen diepere inzichten die anders verborgen zouden blijven.

Data-analyse richt zich op het extraheren van betekenisvolle inzichten uit datasets. Wanneer dit wordt gecombineerd met de ruimtelijke analyse en visualisatiecapaciteiten van GIS, worden de mogelijkheden exponentieel vergroot. Hier zijn enkele kernpunten waarop hun samenwerking unieke voordelen biedt:

 • Ruimtelijke patronen herkennen: Door datasets geografisch te analyseren, kunnen unieke patronen en trends worden geïdentificeerd. Dit is essentieel in velden als stedelijke planning, milieustudies, en openbaar beleid.
 • Besluitvorming verbeteren: De combinatie van data-analyse en GIS zorgt voor een grondige besluitvorming door data niet alleen in cijfers, maar ook in geografische contexten te presenteren.
 • Risicobeheer en -voorspelling: Door historische geodata en actuele gegevens te analyseren, kunnen risico’s beter worden beoordeeld en voorspeld. Dit is van cruciaal belang in sectoren zoals verzekeringswezen, natuurrampbeheer en volksgezondheid.

De cursus Data-analyse en GIS bij Geo-ICT legt een sterke nadruk op de integratie van deze twee disciplines. Studenten leren niet alleen de theoretische onderbouwing van data-analyse en GIS, maar ook hoe ze deze kennis kunnen toepassen in real-world scenario’s. Je leert hoe je:

 • Geavanceerde data-analysetechnieken gebruikt om geodata te verwerken en interpreteren.
 • GIS-tools en -software gebruikt voor het visualiseren van data en het ontdekken van geografische inzichten.
 • Praktische vaardigheden ontwikkelt in het gebruik van Python en SQL voor het manipuleren en analyseren van datasets binnen een geografische context.

Deze hands-on benadering verzekert dat je niet alleen leert over de kracht van data-analyse en GIS, maar ook hoe je deze kunt toepassen om echte problemen op te lossen. Of je nu een carrière ambieert in de geodata-sector, of je vaardigheden wilt uitbreiden in je huidige rol, de kennis en ervaring die je opdoet in deze cursus zullen een waardevolle aanvulling zijn op je professionele toolkit.

Wat je Zult Leren in de Cursus Data-analyse en GIS

Programmeren met Python voor data-analyse

In de wereld van data-analyse speelt de programmeertaal Python een cruciale rol. Python staat bekend om zijn eenvoud en veelzijdigheid, waardoor het een ideale keuze is voor zowel beginners als ervaren analisten. De kracht van Python ligt in zijn uitgebreide bibliotheek aan tools en frameworks die specifiek zijn ontwikkeld voor data-analyse en verwerking van geodata.

Door Python te leren, krijg je toegang tot een breed scala aan functionaliteiten die essentieel zijn voor het analyseren van complexe datasets en het genereren van inzichtelijke visualisaties. Enkele van de voordelen van het programmeren met Python voor data-analyse omvatten:

 • Eenvoud en leesbaarheid: Python’s syntax is duidelijk en intuïtief, wat de leercurve verlaagt en het ontwikkelproces versnelt.
 • Rijke bibliotheek: Met bibliotheken als Pandas voor data manipulatie, NumPy voor numerieke berekeningen, en Matplotlib en Seaborn voor data visualisatie, biedt Python alles wat je nodig hebt om diepgaande data-analyses uit te voeren en resultaten effectief te presenteren.
 • Gemeenschapsondersteuning: Er is een actieve online gemeenschap van Python-gebruikers die bereid is om kennis te delen en te helpen bij problemen.

In de Cursus Data-analyse en GIS bij Geo-ICT wordt speciale aandacht besteed aan het programmeren met Python. Je leert hoe je:

 • Data kunt verzamelen en opschonen met Python, om te zorgen voor accurate analyses.
 • Complexe data-analyses uitvoert met behulp van Python’s krachtige bibliotheken en tools.
 • Inzichtelijke en interactieve geografische visualisaties creëert, waarmee je complexe geodata toegankelijk en begrijpelijk maakt voor een breed publiek.

Deze vaardigheden stellen je niet alleen in staat om efficiënt te werken met grote hoeveelheden gegevens, maar ook om inzichten te verkrijgen die kunnen leiden tot betere besluitvorming en strategische voordelen. Door het volgen van deze cursus bij Geo-ICT vergroot je je vaardigheden in zowel data-analyse als in het toepassen van GIS, met Python als je gereedschap voor succes.

Databeheer met SQL

Structured Query Language (SQL) is de ruggengraat van modern databeheer en speelt een cruciale rol in zowel de verwerking van geo-informatie als in traditionele data-analyse. SQL stelt je in staat om efficiënt te communiceren met databases, wat essentieel is voor het beheren, ophalen, en analyseren van grote datasets. Het belang van SQL in de context van GIS en data-analyse kan niet worden onderschat, aangezien het de basis legt voor geavanceerd databeheer en analyse.

Enkele sleutelvoordelen van het beheersen van SQL voor data-analyse en GIS omvatten:

 • Efficiënt databeheer: SQL biedt de mogelijkheid om snel data te queryen, te filteren, en te manipuleren, wat cruciaal is bij het werken met grote hoeveelheden gegevens.
 • Geavanceerde analyse: Door SQL te gebruiken, kun je complexe queries schrijven die diepgaande analyses en rapportages mogelijk maken.
 • Universele toepasbaarheid: SQL wordt ondersteund door de meeste databasesystemen, waardoor je vaardigheden breed toepasbaar zijn, ongeacht de specifieke technologie die wordt gebruikt.

In de Cursus Data-analyse en GIS bij Geo-ICT zul je leren hoe je SQL effectief kunt gebruiken voor het beheer van geodata. De cursus behandelt onder meer:

 • Basisbeginselen van SQL: Leer de grondbeginselen van SQL, inclusief het opzetten van databases, het definiëren van datamodellen, en het creëren van queries.
 • Toepassen van SQL in GIS: Ontdek hoe je SQL kunt gebruiken voor ruimtelijke queries en het analyseren van geografische data.
 • Geavanceerde SQL-technieken: Verdiep je in complexe SQL-functies en -procedures die essentieel zijn voor geavanceerd databeheer en analyse.

Door het ontwikkelen van een solide begrip van SQL, vergroot je je vermogen om gegevens te structureren, te beheren en te analyseren, wat je analysevaardigheden naar een hoger niveau tilt. Dit aspect van de cursus stelt je niet alleen in staat om complexe data-analyse uit te voeren, maar ook om efficiënt te werken met geografische informatiesystemen, waardoor je een waardevolle aanwinst wordt in elke organisatie die afhankelijk is van nauwkeurige en effectieve data-analyse en geodata-beheer.

Geografische visualisaties met QGIS

Quantum GIS (QGIS) is een open-source geografisch informatiesysteem dat gebruikers in staat stelt om, te analyseren en te visualiseren van geodata op een intuïtieve en krachtige manier. Geografische visualisaties spelen een cruciale rol in het begrijpelijk maken van complexe data, en QGIS biedt een uitgebreide suite van tools voor het creëren van dynamische en informatieve kaarten.

De integratie van QGIS binnen de data-analyse en GIS-praktijken biedt aanzienlijke voordelen, waaronder:

 • Flexibiliteit in visualisatie: QGIS ondersteunt een breed scala aan datatypes en visualisatieopties, van eenvoudige kaarten tot complexe ruimtelijke analyses.
 • Toegang tot krachtige analyse-tools: Met QGIS kun je geavanceerde ruimtelijke analyses uitvoeren, zoals bufferanalyses, overlay-analyses en netwerkanalyses.
 • Gebruiksgemak: Ondanks de geavanceerde mogelijkheden blijft QGIS gebruiksvriendelijk, met een intuïtieve interface die toegankelijk is voor zowel beginners als ervaren gebruikers.

In de Cursus Data-analyse en GIS bij Geo-ICT leer je hoe je QGIS effectief kunt gebruiken voor het creëren van geografische visualisaties. Je zult ontdekken hoe je:

 • Datasets importeert en beheert binnen QGIS.
 • Verschillende soorten kaarten maakt, inclusief thematische kaarten en choropleth kaarten.
 • Geavanceerde geografische analyses uitvoert en de resultaten visualiseert.

Deze vaardigheden stellen je in staat om geo-informatie op een betekenisvolle manier te presenteren, waardoor je de kracht van geografische analyses kunt benutten om verhalen te vertellen, inzichten te delen en beslissingen te ondersteunen. Door de cursus bij Geo-ICT te volgen, vergroot je niet alleen je vaardigheden in data-analyse en GIS, maar leer je ook hoe je krachtige geografische visualisaties kunt maken met QGIS, een essentiële vaardigheid voor iedereen die werkt met geodata.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Data-analyse en GIS?

Het kiezen voor de Cursus Data-analyse en GIS bij Geo-ICT betekent dat je kiest voor een diepgaande, praktische leerervaring die je voorbereidt op de huidige en toekomstige uitdagingen in het veld van geodata en data-analyse. Maar wat maakt onze cursus zo uniek en waardevol? Hier zijn enkele redenen:

 • Expertdocenten: Onze instructeurs zijn niet alleen deskundigen in hun vakgebied, maar hebben ook een passie voor lesgeven en delen graag hun kennis en ervaringen uit de praktijk.
 • Praktijkgerichte benadering: We geloven sterk in leren door te doen. Onze cursus is ontworpen om je hands-on ervaring te geven met de nieuwste tools en technieken in data-analyse en GIS.
 • Up-to-date curriculum: De wereld van geo-informatie evolueert snel, en onze cursusinhoud wordt voortdurend bijgewerkt om de nieuwste ontwikkelingen en technologieën te weerspiegelen.

Door je in te schrijven voor onze cursus, krijg je toegang tot:

 • Uitgebreide leermaterialen: Van gedetailleerde lesnotities tot interactieve oefeningen, je krijgt alle middelen die je nodig hebt om succesvol te leren en te groeien.
 • Toekomstige carrièremogelijkheden: Onze cursus is ontworpen om je niet alleen kennis en vaardigheden te bieden, maar ook om je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk te verbeteren.

Kiezen voor de Cursus Data-analyse en GIS bij Geo-ICT betekent dat je investeert in je toekomst, met de zekerheid dat je wordt onderwezen door experts, in een leeromgeving die zowel uitdagend als ondersteunend is. Of je nu je vaardigheden wilt verbreden, een carrièreswitch overweegt, of jezelf wilt voorbereiden op toekomstige kansen, onze cursus biedt je de kennis, de praktische ervaring, en het netwerk om je doelen te bereiken.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €2495,- Excl. btw

  €2495,- Excl. btw

  Dagindeling Cursus Data-analyse en GIS

  Dag 1

  De docent geeft een inleiding over data-analyse en hoe Python en SQL daarin een rol spelen. Hoe worden Matlab en SPSS toegepast en hoe verhoudt zich dit tot bijvoorbeeld Python? U krijgt een overzicht en een doorkijk in het gehele opleidingstraject.
  Vervolgens wordt er een inleiding gegeven in de basis van Python-programmeren. Na de eerste dag bent u in staat gegevens in te lezen, bewerkingen uit te voeren, eenvoudige statistische vragen te beantwoorden met behulp van gegevensselectie en beschrijvende statistiek en plots.

  Dag 2

  U leert het pakket QGIS kennen en gebruikt dit om resultaten van verschillende data-analyses te visualiseren. U leert hoe u lagen in vectorformaat en rasterformaat over elkaar kunt leggen. Ook leert u per laag instellen op welke schaal de objecten zichtbaar worden in de kaart. Er wordt tevens aandacht besteed aan tekstlabels, uitwisseling met andere systemen, en thematische presentaties.
  Ook kunnen er thematische weergaven worden gemaakt. U doet hierbij diverse GIS-analyses met kaarten vanuit verschillende disciplines.

  Dag 3

  Op deze dag wordt begonnen met de introductie van Python. U leert de essentiële aspecten van het programmeren in deze objectgeoriënteerde scripttaal. Ook leert u de syntaxis van deze programmeertaal en leert u werken met de uitgebreide bibliotheek, die standaard in Python aanwezig is.

  Dag 4

  Na een inleiding over de installatie van Python en de verschillende manieren om Python scripts uit te voeren worden de basisbegrippen van Python, zoals declaraties, variabelen en control flow structures besproken. Ook wordt aandacht besteed aan de collection structures in Python, zoals lists, tuples en dictionaries.

  Dag 5

  SQL is de vraagtaal voor het bevragen van relationele databases. Datascientisten krijgen er zeker mee te maken. Tijdens deze dag gaat u de opensource database PostGre SQL installeren. Daarna wordt een oefendatabase geladen waarop u alle basis SQL-queries gaat uitvoeren. De statements SELECT, INNER en OUTER JOINS, UPDATE, DELETE, VIEWS, OPERATOREN, VARIABELEN en CREATE worden uitgebreid behandeld. U leert tabellen definiëren, query’s op te stellen en datamanipulaties verrichten. U krijgt SQL helemaal onder de knie.

  Dag 6

  Tijdens deze dag wordt de focus gericht op het gebruik van functies in Python met de verschillende methoden van parameter passing, zoals by value en by reference. Ook de scope van variabelen en lambda-functies worden hierbij besproken. Vervolgens wordt er aandacht besteed aan de opdeling van Python-software in modules en komt het gebruik van namespaces en packages aan de orde.
  Voorts wordt objectgeoriënteerd programmeren met classes en objects in detail behandeld. In dit opzicht worden concepten als encapsulation, inheritance en polymorphism belicht. Daarnaast komt de afhandeling van fouten in Python-scripts met behulp van exception handling aan de orde.
  Eveneens staat de functionaliteit van diverse Python library-functies voor het benaderen van files op het programma en wordt aandacht besteed aan database access met de Python Database API.

  Cursusduur: 6 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen Cursus Data-analyse en GIS

  • Kennis maken met de belangrijkste talen en tools om data-analist te worden.
  • Vast kunnen stellen welke data er is binnen uw organisatie en hoe u als data-analist dit kunt gaan gebruiken.

  Trainers

  Peter Schols

  ArcGIS, QGIS, Python
  4.5    
  200 beoordelingen
  354 studenten gingen je voor

  Cas Poelenije

  Geodata Science
  4.2    
  15 beoordelingen
  24 studenten gingen je voor


  Anoniem

  5 maanden geleden

  Anoniem

  5 maanden geleden

  Anoniem

  5 maanden geleden

  Anoniem

  11 maanden geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Leergang Data-analyse en GIS

  In deze cursus leer je hoe je GIS-technologie kunt toepassen voor data-analyse en visualisatie op geografische kaarten, met gebruik van Python en SQL.

  Basiskennis van GIS is nuttig, maar de cursus begint met een introductie, waardoor het ook toegankelijk is voor beginners.

  De cursus biedt een praktische benadering van Python in datascience, gericht op toepassingen in GIS en data-analyse.

  Ja, je leert hoe je SQL databases kunt gebruiken voor het beheren en analyseren van geografische data.

  Ja, QGIS is een belangrijk onderdeel van de cursus, waarbij je leert hoe je deze tool kunt gebruiken voor geografische data-analyse.

  Enige ervaring met programmeren is nuttig, maar niet vereist. De cursus omvat een inleiding tot Python specifiek voor GIS-toepassingen.

  Ja, de cursus begint met een introductie tot de basisprincipes van datascience, met een focus op geografische toepassingen.

  De cursus duurt in totaal 6 dagen.

  De cursus begint met een introductie in datascience en Python, gevolgd door praktische toepassingen in GIS met Python en SQL, inclusief het gebruik van QGIS.

  De cursus is gericht op het kennismaken met belangrijke talen en tools voor data-analyse, het vaststellen en gebruiken van data binnen jouw organisatie, en het toepassen van deze kennis in GIS.