ATLAS Data Analysis

Data-Analyse Cursusduur: 2 dagen

De cursisten leren kwalitatieve analyses op tekstuele, grafische, audio- en videogegevens uit te voeren met ATLAS.ti.

In deze cursus leert u werken met ATLAS.ti. Dit is een krachtige tool voor de kwalitatieve analyse van grote hoeveelheden tekstuele, grafische, audio- en video gegevens. Deze tool helpt je om je data op een creatieve, maar ook systematische manier te ordenen, opnieuw samen te stellen en te beheren. ATLAS.ti houd je gefocust op het materiaal zelf. Deze tool wordt steeds meer gebruikt door bijvoorbeeld de vakgebieden antropologie, economie, criminologie en geneeskunde.

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1195,- Excl. btw

  Cursusduur: 2 dagen

  Dagindeling

  Dag 1

  Deze cursus introduceert eerst enkele basisbegrippen die belangrijk zijn om te weten wanneer u met ATLAS.ti werkt. We leggen een theoretische basis voordat we praktisch gaan oefenen. Het verschil tussen kwalitatieve en kwantitatieve analyse wordt besproken en de verschillende fases van kwalitatieve analyse worden doorgenomen. Daarna volgt een stapsgewijze instructie waarin de cursist met een voorbeeldproject werkt. De onderzoeksvraag van het oefenproject wordt met een korte video geïntroduceerd. Na het leren van de hoofdfuncties van het pakket en de componenten van de gebruikersinterface, wordt de cursist door de verschillende fasen van een analyseproces geleid. We maken deze dag een eerste opzet voor ons onderzoeksproject, voegen documenten toe en brengen onze eerste codes aan.

  Na deze dag kunt u:

  • Zich wegwijs maken in de interface van ATLAS.ti
  • Projecten maken, importeren en opslaan.
  • Documenten toevoegen en beheren
  • Verschillende rapportages exporteren
  • Werken met categorieën en ‘smart groups’
  • Codes toevoegen
  Dag 2

  De cursist gaat aan de slag met het verder uitbouwen van het project. We gaan hiervoor een codeersysteem opbouwen met codes, subcodes en codegroepen. Ook leren we opmerkingen en memo’s plaatsen en gegevens opvragen. Daarnaast leert de cursist een aantal speciale functionaliteiten van ATLAS.ti kennen, zoals het voorbereiden en importeren van surveydata en het importeren van bijvoorbeeld Twitter-gegevens. Op deze laatste dag gaan we ook aan de slag met de laatste fase van het analyseproces. Ondertussen heeft de cursist een vrij compleet project opgebouwd en met behulp van aangebrachte codes structuur gecreëerd. Belangrijke thema’s en patronen worden nu zichtbaar. We kunnen nu onze onderzoeksvragen op de data loslaten met behulp van queries. Is er verschil tussen man en vrouw? hoe verschillen de resultaten tussen de leeftijdscategorieën? Met behulp van netwerken leren we tot slot om onze bevindingen te visualiseren.

  Na deze dag kunt u:

  • Een codeersysteem opbouwen
  • Met opmerkingen en memo’s uw reflecties en gedachten als data wegzetten
  • Vragenlijsten importeren
  • Data vanuit sociale media importeren Overeenkomsten en verschillen tussen groepen, kenmerken of documenten blootleggen
  • Uw data bevragen
  • Relaties tussen codes, documenten en memo’s visualiseren in netwerken
  • In teamverband aan een onderzoeksproject werken in ATLAS.ti

  Leerdoelen

  • De cursist heeft een algemeen beeld van de mogelijkheden van ATLAS.ti
  • De cursist kent het verschil tussen kwalitatieve en kwantitatieve analyse in relatie tot ATLAS.ti
  • De cursist kan een volledig onderzoeksproject opbouwen
  • De cursist kan vanuit ATLAS onderzoeksresultaten in de vorm van rapporten, netwerken en codegroepen produceren.

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

  Veelgestelde vragen

  Na de cursus mag je nog 2 weken vragen stellen aan de docent. De docent geeft al weer andere cursussen dus het best kun je je vragen mailen naar info@geo-ict.nl. Je vraag wordt voorgelegd aan de docent en binnen 24 uur krijg je antwoord op je vraag.

  Als je al wat verder bent en je loopt in de praktijk tegen problemen op waar je zelf niet uit komt dan kun je het best gebruik gaan maken van een Online Support. Je gaat dan één dag online met de docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

  Als je in de praktijk tegen problemen op loopt waar je zelf niet uit komt dan kun je 2 dingen doen. Je schrijft je in voor een basis of gevorderde cursus of je schrijft je in voor Online Support.

  Je gaat dan één dag online met een docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

   

  Alle cursussen worden in contact les gegeven. De cursustijden zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Voor koffie, thee, lunch en laptop wordt gezorgd. Online mee doen kan ook altijd. Je zit dan thuis op je eigen laptop en volgt de cursus in Google Meet mee. De lunch, koffie en thee moet je dan wel zorg voor zorgen.

  Je kunt per cursusdag beslissen of je naar onze locatie komt of dat je het online wil doen. Geef dit dan wel op tijd door aan de cursuscoördinator.

  Ja, dit doen we regelmatig. Onze docent komt dan naar uw locatie toe. Hij heeft laptops voor de cursisten bij zich. U hoeft alleen maar een lokaal bij u op locatie te regelen.

  U kunt uw wensen doormailen naar info@geo-ict.nl  dan mailen we u een offerte. Na opdrachtverlening neemt onze cursuscoördinator contact met u op om de lesdagen in te plannen.

  Na iedere cursus krijgen de cursisten een link naar ons evaluatieportaal. Daar kunt u melden wat je wel en niet goed vond aan de cursus. We doen altijd ons uiterste best maar toch kan het natuurlijk voorkomen dat u een klacht heeft. Klik op Klachtenregeling.  Daarin staat beschreven wat u kunt doen. Geo-ICT Training Center, Nederland is lid van de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden ( NRTO ).

  Na de cursus mailen we u een link naar ons evaluatieportaal. Daar kun u inloggen en een evaluatieformulier in vullen en daar kunt u ook uw deelname certificaat downloaden.