R GGPlot

Data-Analyse

Data-Analyse

De cursist maakt kennis met hetĀ  krachtige package R GGPlot waarmee hij zeer gelikte, informatieve en overzichtelijke figuren gaat maken.Ā  Ā 

Cursusduur: 2 dagen
0
2

Gegeven door:

Introductie tot Data Visualisatie

Geo-ICT Training Center, Nederland - Cursus R GGPlotIn de wereld van data-analyse en statistiek is het vermogen om data niet alleen te begrijpen maar ook visueel aantrekkelijk en inzichtelijk te presenteren, cruciaal. Data visualisatie speelt hierin een onmisbare rol. Het stelt ons in staat om complexe gegevenssets op een begrijpelijke en toegankelijke manier weer te geven, waardoor we trends, patronen en uitschieters in onze gegevens kunnen identificeren die anders misschien verborgen zouden blijven.

Met de R programmeertaal en de GGPlot2 package, een krachtige tool binnen het tidyverse, hebben datawetenschappers en statistici een krachtig instrument in handen om data te transformeren in betekenisvolle visuele representaties. GGPlot2, ontworpen met een sterke nadruk op de grammatica van graphics, biedt een coherente aanpak voor het creĆ«ren van complexe, meervoudige plots die zowel informatief als esthetisch aantrekkelijk zijn. Het maakt gebruik van het concept van ‘lagen’ om verschillende elementen van een plot te bouwen, waardoor gebruikers met fijnmazige controle over elk aspect van hun data visualisatie beschikken.

Een van de kernprincipes van GGPlot2 is het gebruik van een ’tibble’ als basis voor data plots. Een tibble, een modernere versie van een data frame in R, maakt het eenvoudiger om met grote datasets te werken en bevordert het werken in een ’tidy’ data format. Dit betekent dat elke variabele een kolom heeft, elke observatie een rij, en elke cel een enkele waarde bevat. Deze structuur is bij uitstek geschikt voor data visualisatie, omdat het de data op een logische en georganiseerde manier ordent, wat essentieel is voor het creĆ«ren van duidelijke en informatieve visualisaties.

Gebruikers van GGPlot2 kunnen kiezen uit een breed scala aan geometrieƫn (zoals punten, lijnen, en balken) om hun data te vertegenwoordigen, waarbij elke geometrie aangepast kan worden met aesthetics zoals kleur, grootte en vorm. Dit niveau van aanpassing biedt een enorme flexibiliteit en stelt gebruikers in staat om precies de juiste visuele cues te gebruiken om hun specifieke datapunten te benadrukken en hun verhaal op de meest effectieve manier te vertellen.

De kracht van GGPlot2 ligt niet alleen in zijn flexibiliteit en controle maar ook in zijn vermogen om gebruikers in staat te stellen om met hun data te ‘communiceren’. Het creĆ«ren van een plot met GGPlot2 is een iteratief proces, waarbij elke laag en elke aanpassing bijdraagt aan een dieper begrip van de onderliggende gegevens. Dit maakt het een onmisbaar hulpmiddel voor iedereen die zich bezighoudt met data-analyse, statistiek, en data science.

Waarom Data Visualisatie Essentieel is

In het digitale tijdperk waarin we leven, zijn gegevens overvloedig aanwezig. Maar zonder de juiste tools en technieken om deze gegevens te analyseren en presenteren, kunnen ze net zo goed verborgen schatten zijn die wachten om ontdekt te worden. Data visualisatie is daarom niet zomaar een optie; het is een essentiƫle vaardigheid voor iedereen die met data werkt. Hier zijn enkele redenen waarom:

 • Sneller Inzicht: Visuele informatie wordt sneller door ons brein verwerkt dan tekstuele data. Grafieken en diagrammen kunnen complexe informatie vereenvoudigen en direct inzichten bieden die anders misschien over het hoofd zouden worden gezien.
 • Effectieve Communicatie: Data visualisatie helpt om jouw bevindingen effectief over te brengen aan een breder publiek, ongeacht hun expertise in data-analyse. Het transformeert ruwe data in een verhaal dat iedereen kan begrijpen.
 • Besluitvorming Ondersteunen: Met data visualisatie kun je trends, patronen en correlaties ontdekken die van cruciaal belang kunnen zijn voor het nemen van geĆÆnformeerde beslissingen.

Enkele toepassingen van data visualisatie zijn onder meer:

 • Het volgen van gezondheidstrends over tijd, zoals de verspreiding van een ziekte in verschillende regio’s.
 • Analyseren van marktgedrag door verkoopdata te visualiseren, wat bedrijven helpt beter te begrijpen hoe hun producten presteren.
 • Het in kaart brengen van geodata voor stadsplanning en milieubescherming, om inzicht te krijgen in hoe ruimtelijke veranderingen invloed hebben op onze wereld.

Bij Geo-ICT begrijpen we de kracht van data visualisatie en bieden we cursussen aan die speciaal zijn ontworpen om jou de vaardigheden te geven die je nodig hebt om te excelleren in deze essentiƫle discipline. Door de combinatie van theorie en praktijkgerichte projecten, leer je niet alleen de basis van R en GGPlot2, maar ontwikkel je ook een diep inzicht in hoe je visuele data-analyse kunt toepassen in jouw eigen werk of onderzoek.

Of je nu geĆÆnteresseerd bent in de wetenschap, het bedrijfsleven, de gezondheidszorg, of elke andere sector waar data een rol speelt, onze cursus is ontworpen om jou te voorzien van de kennis en tools die je nodig hebt om je data-verhaal effectief te vertellen. En daarbij is het gebruik van woorden als ‘geo-informatie’ en ‘geodata’ essentieel, omdat het de specifieke en vaak geografische context benadrukt waarbinnen veel van deze data-analyse plaatsvindt.

In de volgende secties duiken we dieper in de cursusinhoud en voordelen van het kiezen voor een Geo-ICT cursus, zodat je zelf kunt zien hoe wij jou kunnen helpen om een meester te worden in de kunst van data visualisatie.

De Rol van R en GGPlot in Data Visualisatie

In het hart van elke krachtige data visualisatie ligt een robuuste set van tools en talen die het mogelijk maken om ruwe gegevens om te zetten in inzichtelijke grafieken en diagrammen. R en GGPlot2 staan centraal in deze transformatie, elk speelt een cruciale rol in het landschap van data analyse en visualisatie.

R is een programmeertaal en omgeving voor statistische berekeningen en grafieken die door data wetenschappers en statistici wereldwijd wordt gebruikt. De kracht van R ligt in zijn open-source natuur en de brede gemeenschap die continu bijdraagt aan het uitbreiden van zijn functionaliteiten via pakketten zoals GGPlot2.

GGPlot2, een van de meest prominente en krachtige visualisatiepakketten binnen R, brengt de concepten van de ‘Grammar of Graphics’ tot leven. Dit pakket stelt je in staat om complexe plots te creĆ«ren vanuit een relatief eenvoudige set van bouwblokken. Hier zijn enkele redenen waarom R en GGPlot2 zo effectief zijn in data visualisatie:

 • Flexibiliteit en Aanpasbaarheid: Met GGPlot2 kun je bijna elk aspect van je plots aanpassen, van kleuren tot thema’s en meer. Dit niveau van aanpasbaarheid maakt het mogelijk om precies de juiste visuele representatie voor jouw gegevens te creĆ«ren.
 • Sterke Data Manipulatie: Gecombineerd met R, biedt GGPlot2 uitgebreide mogelijkheden voor data manipulatie en voorbereiding, wat essentieel is voordat je daadwerkelijk gaat visualiseren.
 • Gelaagde Opbouw: De gelaagde opbouw van plots in GGPlot2 maakt het eenvoudig om elementen toe te voegen of te verwijderen, waardoor je in stappen complexere visualisaties kunt opbouwen.

Enkele kenmerken die GGPlot2 zo waardevol maken, zijn onder meer:

 • GeometrieĆ«n: De basis van elke plot, zoals punten, lijnen en balken, die je kunt combineren om diverse soorten grafieken te maken.
 • Aesthetics: Hiermee bepaal je hoe jouw data wordt vertegenwoordigd in termen van kleur, grootte, vorm, enzovoort.
 • Facetten: Voor het opsplitsen van jouw data in meerdere plots gebaseerd op een factor.

Door de integratie van R en GGPlot2 in onze cursus, bieden wij bij Geo-ICT een diepgaande duik in deze tools, zodat je niet alleen leert hoe je effectieve visualisaties maakt, maar ook hoe je jouw data kunt manipuleren en voorbereiden voor visualisatie. Of het nu gaat om het in kaart brengen van geo-informatie, het analyseren van bedrijfsdata, of het onderzoeken van wetenschappelijke gegevens, de kennis en vaardigheden die je opdoet zijn onmisbaar in het moderne datalandschap.

Door de combinatie van theoretische kennis en praktische toepassingen, zorgen we ervoor dat je de cursus verlaat met een stevige basis in data visualisatie, klaar om jouw inzichten op een duidelijke en boeiende manier te delen met de wereld.

Wat je Zult Leren in de Cursus R GGPlot

Basis van GGPlot2 en Data Visualisatie

Het fundament van elke indrukwekkende data visualisatie is een grondig begrip van de tools en technieken die bijdragen aan de transformatie van data naar visueel inzicht. GGPlot2, als onderdeel van de R-taal, biedt een rijke bibliotheek van mogelijkheden die cruciaal zijn voor elke data analist of wetenschapper. Laten we eens dieper ingaan op de basisprincipes van GGPlot2 en hoe deze bijdragen aan effectieve data visualisatie.

GGPlot2 is gebaseerd op de “Grammar of Graphics”, een concept dat een gestandaardiseerde manier biedt om de bouwstenen van grafieken en plots te beschrijven. Deze aanpak maakt het mogelijk om met een reeks eenvoudige regels complexe visualisaties te creĆ«ren. Enkele van de kerncomponenten van deze grammatica omvatten:

 • GeometrieĆ«n (Geoms): Dit zijn de visuele elementen van de plot, zoals punten, lijnen, en balken. Elke geom vertegenwoordigt een bepaald type van grafiek of diagram. Enkele voorbeelden zijn:
  • geom_point() voor scatterplots
  • geom_line() voor lijngrafieken
  • geom_bar() voor staafdiagrammen
  • geom_histogram() voor histogrammen
 • Aesthetics (Aes): Deze bepalen hoe gegevens worden gemapt op visuele eigenschappen zoals kleur, vorm, en grootte. Door het toepassen van aesthetics kun je verschillende aspecten van je data benadrukken en het verhaal dat je met je data wilt vertellen, versterken.
 • Facets: Facetering stelt je in staat om meerdere plots naast elkaar te genereren op basis van een opdelende variabele, waardoor het makkelijker wordt om vergelijkingen te maken tussen verschillende subsets van je data.

Een typisch GGPlot2 commando begint met een aanroep van de ggplot() functie, waarbij je de dataset specificeert en eventueel al enkele aesthetics instelt. Vervolgens voeg je met + ƩƩn of meer geometrieƫn toe om de gewenste plotvorm te creƫren. Hierbij is het mogelijk om elke laag zijn eigen datamapping en settings te geven, wat een hoge mate van flexibiliteit en aanpasbaarheid biedt.

Waarom is GGPlot2 zo belangrijk voor data visualisatie?

 • Flexibiliteit: Je kunt starten met een basis plot en deze stap voor stap uitbreiden met extra lagen, zonder de initiĆ«le code volledig te herschrijven.
 • Consistentie: Door het gebruik van een gestandaardiseerde grammatica maak je plots die consistent zijn in stijl en structuur, wat leidt tot duidelijkere communicatie van je analyse.
 • Integratie met R: GGPlot2 werkt naadloos samen met andere R-pakketten, waardoor het een krachtig onderdeel is van het bredere data analyse en manipulatie ecosysteem in R.

In onze cursus bij Geo-ICT zullen we dieper ingaan op elk van deze aspecten, waardoor je niet alleen de basis leert van data visualisatie met GGPlot2, maar ook hoe je deze concepten kunt toepassen om complexe data vragen te beantwoorden. Of je nu interesse hebt in geo-informatie, bedrijfsanalyses of wetenschappelijk onderzoek, de vaardigheden die je hier opdoet, zullen een waardevolle toevoeging zijn aan je toolkit.

Geavanceerde Technieken: Data Manipulatie met dplyr en Reshape2

Naast de kracht van GGPlot2 in data visualisatie, is de beheersing van data manipulatie een essentiƫle vaardigheid voor elke data wetenschapper. dplyr en reshape2 zijn twee R-pakketten die onmisbaar zijn geworden voor efficiƫnte data voorbereiding en transformatie. Deze pakketten stellen je in staat om je data te filteren, sorteren, samenvatten en herstructureren op een manier die je analyseproces stroomlijnt. Laten we enkele geavanceerde technieken bekijken die je kunt toepassen met dplyr en reshape2:

 • Data Filteren en Sorteren: Met dplyr kun je eenvoudig subsets van je data selecteren op basis van bepaalde criteria en je data sorteren op een of meerdere variabelen. Dit is essentieel voor het focussen op relevante data en het voorbereiden van je datasets voor analyse of visualisatie.
 • Samenvatten en Aggregeren: dplyr biedt ook functies om snel samenvattende statistieken te berekenen, zoals gemiddelden, sommen, en medians. Dit is bijzonder nuttig wanneer je inzicht wilt krijgen in grote datasets of trends wilt identificeren.
 • Data Herstructurering: reshape2, met zijn melt en cast functies, maakt het eenvoudig om je data te herstructureren. Of je nu lange data naar een breed formaat moet converteren of andersom, deze pakketten bieden een intuĆÆtieve manier om je data te manipuleren zodat deze past bij je analysebehoeften.

Enkele voorbeelden van hoe deze pakketten kunnen worden toegepast, zijn:

 • Data Cleaning: Het voorbereiden van je dataset door ontbrekende waarden te behandelen, dubbele rijen te verwijderen, en inconsistenties in je data aan te pakken.
 • Feature Engineering: Het creĆ«ren van nieuwe variabelen die de voorspellende kracht van je modellen kunnen verbeteren.
 • Tijdsreeksen Analyseren: Het groeperen van je data op tijdseenheden om trends, seizoenspatronen of cycli te identificeren.

Het beheersen van deze technieken stelt je niet alleen in staat om je data efficiƫnt voor te bereiden voor analyse, maar vergroot ook je vermogen om diepgaande inzichten te verkrijgen uit complexe datasets. In onze cursus bij Geo-ICT zullen we dieper ingaan op deze en andere geavanceerde technieken, zodat je volledig uitgerust bent om het volledige potentieel van je data te benutten. Of het nu gaat om het visualiseren van geo-informatie of het analyseren van bedrijfsgegevens, de vaardigheden die je opdoet zullen je helpen om gegevensgedreven beslissingen te nemen met vertrouwen.

Praktische Toepassingen: Van Lijndiagrammen tot Boxplots

Het verkennen en presenteren van data door middel van visualisatie is een kunst en wetenschap die krachtige inzichten kan onthullen die verborgen liggen in ruwe gegevens. Van lijndiagrammen tot boxplots, elke grafiektype heeft zijn unieke toepassing en kan helpen bij het vertellen van een specifiek deel van je data verhaal. Laten we enkele van de meest praktische toepassingen van deze visualisaties verkennen, waarbij we gebruik maken van de tools en technieken die eerder besproken zijn met GGPlot2 en data manipulatiepakketten zoals dplyr en reshape2.

 • Lijndiagrammen: Perfect voor het volgen van veranderingen over tijd. Of je nu de groei van een bedrijf analyseert, weersveranderingen observeert of trends in sociale media volgt, lijndiagrammen bieden een helder beeld van hoe dingen veranderen.
  • Visualiseer tijdreeksen van geodata om veranderingen in landgebruik of klimaatpatronen in kaart te brengen.
  • Volg bedrijfsprestaties over verschillende kwartalen of jaren.
 • Staafdiagrammen en Kolomdiagrammen: Uitstekend voor het vergelijken van verschillende categorieĆ«n of groepen. Deze diagrammen zijn ideaal wanneer je verschillen tussen meerdere groepen wilt benadrukken of de samenstelling van een geheel wilt tonen.
  • Analyseer verkoopcijfers van verschillende producten of diensten.
  • Toon demografische verschillen in marktsegmentatie studies.
 • Boxplots: Onmisbaar voor statistische analyses, vooral wanneer je de spreiding en centraliteit van een dataset wilt onderzoeken, inclusief het identificeren van outliers.
  • Beoordeel de spreiding van testresultaten in onderwijs of wetenschappelijke experimenten.
  • Evalueer de consistentie van geodata verzameld uit verschillende bronnen.

Deze praktische toepassingen van data visualisatie met GGPlot2 en aanverwante R-pakketten stellen ons in staat om:

 • Complexe datasets te verkennen en inzichten te ontdekken die niet onmiddellijk duidelijk zijn.
 • Onze bevindingen te communiceren met zowel technische als niet-technische publieken, door de data te vertalen naar visueel aantrekkelijke en gemakkelijk te begrijpen formaten.
 • Beslissingen te onderbouwen met data, door het bieden van concrete visuele bewijzen die onze analyses en aanbevelingen ondersteunen.

Bij Geo-ICT begrijpen we het belang van deze vaardigheden en bieden we trainingen die niet alleen de technische aspecten van data visualisatie omvatten, maar ook de praktische toepassingen in real-world scenario’s benadrukken. Ongeacht of je interesse hebt in geo-informatie, bedrijfsanalyse, of een ander gebied waar data een centrale rol speelt, onze cursussen zijn ontworpen om je uit te rusten met de kennis en tools die je nodig hebt om te slagen in het data-gedreven landschap van vandaag.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus R GGPlot?

In de wereld van data analyse en visualisatie staat de cursus R GGPlot bij Geo-ICT bekend als een keerpunt voor velen die hun vaardigheden willen verdiepen in het effectief communiceren van data. Maar waarom zou je specifiek voor onze cursus kiezen? Hier zijn enkele overtuigende redenen die onze cursus onderscheiden en jou kunnen helpen om een meester te worden in data visualisatie:

 • Expert Instructeurs: Onze docenten zijn niet alleen experts in hun vakgebied, maar hebben ook praktische ervaring in het toepassen van R en GGPlot in diverse industrieĆ«n. Zij brengen een schat aan kennis en inzichten die verder gaan dan de basisprincipes, waardoor je leert van de besten.
 • Praktijkgerichte Aanpak: We geloven sterk in leren door te doen. Onze cursus bevat talrijke praktische oefeningen en projecten die je in staat stellen om de geleerde theorieĆ«n direct toe te passen op real-world scenario’s. Dit helpt niet alleen om je vaardigheden te verfijnen, maar ook om je zelfvertrouwen in het gebruik van deze tools te vergroten.
 • Flexibele Leerpaden: Of je nu een beginner bent of al enige ervaring hebt met data visualisatie, onze cursus is ontworpen om aan verschillende leerbehoeften te voldoen. Met modules die variĆ«ren van basisconcepten tot geavanceerde technieken, kun je je leertraject aanpassen aan je eigen tempo en interessegebieden.

Door te kiezen voor onze cursus R GGPlot, investeer je niet alleen in het leren van een vaardigheid, maar ook in een ervaring die je inzicht geeft in hoe data visualisatie kan worden gebruikt om complexe informatie te vereenvoudigen en besluitvorming te ondersteunen. Of je nu werkt met geo-informatie, financiƫle data, of onderzoeksgegevens, de kennis en vaardigheden die je opdoet, zullen je helpen om je verhaal op een krachtige en overtuigende manier te vertellen.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  ā‚¬995,- Excl. btw

  ā‚¬995,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  • Op de eerste dag krijgt de cursist een brede introductie waarbij hij een overzicht krijgt van GGplot.
  • De cursist leert grote data frames (>100.000 data punten) efficiĆ«nt te manipuleren.
  • Aan de hand van voorbeelddata worden oefeningen gedaan met het visualiseren van basisfigurenĀ  zoals bargraphs en scatterplots.

  Dag 2

  • De cursist leert omgaan met functies van ggplot2 om grafiekonderdelen zoals legendaā€™s en assen aan te passen.
  • De cursist oefent met het visualiseren van ordinale data en verschillende groepen in de data (jaren, lichaamslengte, nationaliteit).
  • Er wordt geoefend met het toepassen van de functies op grote datasets. De cursist krijgt daarbij ook de kans om eigen data in te brengen.
  Cursusduur: 2 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Leerdoel 1: Kennis van de basisprincipes van R en GGPLot
   • Begrijpen van de basisprincipes van de programmeertaal R en het gebruik van de GGPLot-bibliotheek voor datavisualisatie.
   • Kennis opdoen van de syntax en concepten van R die nodig zijn voor het maken van grafieken met GGPLot.
   • In staat zijn om R en GGPLot te installeren en configureren op een computer.
  • Leerdoel 2: Vaardigheid in het maken van verschillende soorten grafieken met GGPLot
   • Leren hoe je basisgrafieken zoals lijndiagrammen, staafdiagrammen, puntdiagrammen en histogrammen kunt maken met GGPLot.
   • Begrijpen hoe je gegevens kunt manipuleren en transformeren om complexere grafieken zoals boxplots, scatterplots en box-and-whisker-plots te maken.
   • Inzicht krijgen in de verschillende aanpassingsopties die beschikbaar zijn in GGPLot, zoals het aanpassen van assen, labels, kleuren en titels.
  • Leerdoel 3: Geavanceerde grafische technieken en visualisatieprincipes begrijpen
   • Leren hoe je meer geavanceerde grafische technieken kunt toepassen, zoals het maken van facetgrafieken, 3D-plots en interactieve grafieken.
   • Inzicht krijgen in belangrijke principes van datavisualisatie, zoals het kiezen van de juiste grafiektype voor verschillende soorten gegevens en het presenteren van gegevens op een duidelijke en effectieve manier.
   • Ontwikkelen van de vaardigheden om grafieken te interpreteren en kritisch te evalueren, en om visuele inzichten te communiceren aan anderen.
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privƩ cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over R GGPlot

  In onze Cursus R Ggplot leer je geavanceerde data-analyse en visualisatie met de programmeertaal R en de GGplot2 package, ideaal voor zowel beginners als ervaren professionals in data-analyse.

  Ja, onze cursus is ontworpen om zowel beginners als gevorderden in programmeren te ondersteunen, met een focus op praktische toepassingen en heldere uitleg.

  De cursus duurt twee dagen en biedt een intensieve training in R en Ggplot. Voor informatie over de kosten kun je contact opnemen via info@geo-ict.nl.

  Ja, na succesvolle afronding van de cursus ontvang je een certificaat van deelname, erkend door de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden (NRTO).

  Voor informatie over online deelname en beschikbare data, neem contact op via info@geo-ict.nl.

  Deze cursus is ideaal voor iedereen die geĆÆnteresseerd is in data-analyse en visualisatie, van beginners tot ervaren data-analisten die hun vaardigheden willen uitbreiden met R en GGPlot.

  De cursus omvat een breed scala aan onderwerpen, waaronder basisprincipes van R, het maken van verschillende soorten grafieken zoals lijn- en staafdiagrammen, geavanceerde grafische technieken, en het manipuleren van datasets met dplyr en reshape2.

  Inschrijven kan direct via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan) of door contact op te nemen via info@geo-ict.nl. We bieden zowel fysieke als online cursusopties aan.

  Ja, de cursus bevat praktische oefeningen en voorbeelden met grote datasets om de geleerde vaardigheden direct toe te passen.

  Kennis van R en GGPlot is zeer waardevol in vele sectoren voor data-analyse en visualisatie, wat je carriĆØremogelijkheden aanzienlijk kan verbeteren.