Python Tkinter

Software Ontwikkeling Cursusduur: 2 dagen

In cursus Python Tkinter leert u de python bibliotheek Tkinter toe te passen om Graphical User Interfaces (GUI) te bouwen.

Binnen Python zijn er meerdere mogelijkheden om GUI te maken. Wij kiezen in deze cursus om met TKinter te werken. In deze cursus zal ten eerste een uitleg worden gegeven over TKinter in de ruime zin. Hier zal ingegaan worden op de API van TKinter. Hierna zal de cursist een idee hebben van de mogelijkheden die TKinter biedt. Vervolgens zullen we aan de slag gaan met het maken van simpele GUI. Bij het maken van GUI’s komen in ieder geval drie concepten aan bod. Widgets zijn de verschillende onderdelen die je op het scherm te zien krijgt. Denk hierbij aan knoppen, labels, tekstboxen, pulldown menu en nog veel meer. Geometry management geeft ons de mogelijkheid om deze objecten op bepaalde plaatsen op ons scherm te krijgen. Event handling zullen we nodig hebben om ervoor te zorgen dat er acties worden uitgevoerd wanneer er interactie plaatsvindt tussen de objecten en de gebruiker.

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1195,- Excl. btw

  Cursusduur: 2 dagen

  Dagindeling

  Dag 1

  De eerste dag begint met een presentatie waarin de functies en mogelijkheden van TKinter worden besproken. Hierna gaat u met de docent de gehele software-ontwikkelomgeving doornemen zodat u uw weg in het programma kunt vinden. U gaat hierna meteen aan de slag met het ontwikkelen van een GUI. Aan de hand van oefeningen leert u uw eerste stappen te zetten bij het aanbrengen van projectstructuren en het het ontwikkelen van de GUI.

  Dag 2

  Op de tweede dag wordt er verder gewerkt aan het ontwikkelen van de GUI. U leert component gebaseerd ontwikkelen en aan de hand van opdrachten begint uw GUI steeds meer vorm te krijgen.

  Dag 3

  Tijdens de derde cursusdag gaat u uw GUI afronden. U leert de meer complexe functies van het software-ontwikkelomgeving gebruiken en sluit de cursus af met een volledig bruikbaar product.

  Leerdoelen

  • Begrijpen van de basisprincipes van Tkinter: Een leerdoel kan zijn om vertrouwd te raken met de basisprincipes en concepten van Tkinter, zoals het maken van vensters, frames en widgets. Je zou moeten leren hoe je elementen kunt toevoegen aan vensters, deze kunt configureren en hoe je interactie tussen verschillende widgets kunt bewerkstelligen.
  • Bouwen van gebruikersinterfaces: Een belangrijk doel kan zijn om in staat te zijn om complexe gebruikersinterfaces te ontwerpen en te bouwen met Tkinter. Dit omvat het leren van de verschillende beschikbare widgets, het toepassen van lay-outbeheer en het maken van interactieve elementen zoals knoppen, invoervelden en keuzelijsten.
  • Beheersen van gebeurtenissen en interactie: Een leerdoel kan zijn om te begrijpen hoe je gebeurtenissen kunt afhandelen en interactie kunt creëren tussen widgets in Tkinter. Je zou moeten leren hoe je knopklikken, toetsaanslagen en andere gebeurtenissen kunt detecteren en hierop kunt reageren met de juiste acties.
  • Integratie van geavanceerde functies: Een ander leerdoel kan zijn om meer geavanceerde functies van Tkinter te leren, zoals het maken van menu’s, dialoogvensters en het werken met afbeeldingen. Je zou moeten leren hoe je menu’s kunt maken en koppelen aan acties, hoe je dialoogvensters kunt weergeven voor bestandsbeheer en hoe je afbeeldingen kunt laden en weergeven in je gebruikersinterface.

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Profiel foto van onze cursus coördinatrice Violet

  Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

  Veelgestelde vragen over Python Tkinter

  Je leert de basisprincipes van Tkinter, het bouwen van gebruikersinterfaces, het beheersen van gebeurtenissen en interactie, en het integreren van geavanceerde functies zoals menu’s en dialoogvensters.

  De cursus behandelt onderwerpen zoals widgets, geometry management, event handling, en het werken met afbeeldingen in Tkinter.

  Ja, je gaat aan de slag met het ontwikkelen van een GUI en leert door middel van oefeningen hoe je projectstructuren aanbrengt en GUI’s ontwikkelt.

  De cursus duurt twee dagen, waarbij de eerste dag begint met een presentatie over de functies van Tkinter, gevolgd door praktische oefeningen.

  Ja, je mag tot twee weken na de cursus vragen stellen via e-mail, waarbij je binnen 24 uur antwoord krijgt.

  De cursus wordt fysiek gegeven, maar online deelnemen via Google Meet is ook mogelijk.

  Ja, Geo-ICT biedt de mogelijkheid om de cursus op locatie te geven, waarbij de docent laptops meeneemt voor de cursisten.

  Na de cursus ontvang je een link naar het evaluatieportaal waar je feedback kunt geven en je deelnamecertificaat kunt downloaden.