Python Tkinter

Software Ontwikkeling

Software Ontwikkeling

In cursus Python Tkinter leert u de python bibliotheek Tkinter toe te passen om Graphical User Interfaces (GUI) te bouwen.

Cursusduur: 2 dagen

Gegeven door:

Violet Bothof
Nederlands

Introductie tot Python Tkinter

In de wereld van programmeren biedt Python Tkinter een krachtige en toegankelijke manier om grafische gebruikersinterfaces (GUI’s) te creëren. Deze bibliotheek, een standaardinterface naar de Tk GUI toolkit, maakt het mogelijk voor ontwikkelaars van alle niveaus om interactieve en visueel aantrekkelijke applicaties te bouwen met relatieve eenvoud. Python Tkinter staat centraal in de ontwikkeling van desktopapplicaties, waarbij het gebruik van widgets zoals knoppen, labels en tekstboxen een intuïtieve manier biedt voor gebruikersinteractie.

Het echte schoonheid van Tkinter ligt in zijn eenvoud en veelzijdigheid. Beginnend met eenvoudige vensters, kunnen ontwikkelaars geleidelijk geavanceerdere elementen integreren zoals menu’s, dialoogvensters en afbeeldingen, waardoor de functionaliteit en het gebruiksgemak van applicaties aanzienlijk wordt verbeterd. Deze progressieve complexiteit, beheerd binnen een gebruiksvriendelijke omgeving, maakt Tkinter een ideale keuze voor zowel beginners die hun eerste stappen zetten in GUI-ontwikkeling, als voor ervaren ontwikkelaars die complexe projecten willen realiseren.

Bij Geo-ICT begrijpen we de waarde van praktijkgericht leren, vooral als het gaat om het beheersen van GUI-ontwikkeling met Python Tkinter. Onze Cursus Python Tkinter is ontworpen om jou door de fundamenten van deze bibliotheek te leiden, van de basisconcepten tot meer geavanceerde technieken. Door middel van hands-on sessies en projectgericht leren, krijg je niet alleen inzicht in de theoretische aspecten van Tkinter, maar ontwikkel je ook de vaardigheden om zelfstandig GUI’s te bouwen.

Nieuw met Python? Misschien is de basis cursus Python programmeren dan wat voor jou!

De Essentie van GUI Ontwikkeling met Python

Bij het verkennen van GUI ontwikkeling met Python, staat Tkinter bekend als het fundament waarop veel succesvolle applicaties zijn gebouwd. Het begrijpen van deze essentiële componenten kan je helpen om effectief en efficiënt GUI’s te ontwerpen die niet alleen functioneel zijn, maar ook aangenaam voor het oog. Hier, bij Geo-ICT, richten we ons op het verstrekken van diepgaande kennis en praktische vaardigheden die essentieel zijn voor het bouwen van robuuste applicaties met Python Tkinter. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste aspecten:

 • Widgets: Het hart van elke Tkinter-applicatie. Widgets zijn de bouwstenen voor jouw GUI, inclusief elementen zoals:
  • Knoppen voor interactieve acties.
  • Tekstboxen voor data-invoer.
  • Labels om informatie te tonen.
  • En nog veel meer, elk met hun unieke functionaliteiten en aanpassingsmogelijkheden.
 • Geometry Management: Dit verwijst naar hoe widgets binnen de applicatievensters worden georganiseerd en gepositioneerd. Tkinter biedt verschillende methoden voor geometry management, zoals:
  • Pack: die widgets in blokken organiseert.
  • Grid: die een meer gestructureerde tabelvormige layout biedt.
  • Place: die je volledige controle geeft over de exacte positie van elke widget.
 • Event Handling: De ruggengraat van interactieve applicaties. Door event handling kun je specifieke acties koppelen aan gebeurtenissen (zoals klikken op een knop of het invoeren van tekst), waardoor je applicatie kan reageren op gebruikersinput.

In onze Cursus Python Tkinter, duiken we diep in elk van deze aspecten, zodat je niet alleen leert hoe je deze elementen moet gebruiken, maar ook begrijpt hoe ze samenwerken om dynamische en responsieve GUI’s te creëren. Of je nu een beginner bent in de wereld van programmeren of een ervaren ontwikkelaar die zijn vaardigheden in GUI-ontwikkeling wil uitbreiden, deze cursus biedt waardevolle inzichten en technieken die direct toepasbaar zijn in jouw projecten.

Naast het leren van de theoretische grondbeginselen, biedt onze cursus tal van praktijkvoorbeelden en projecten waar je aan kunt werken. Dit hands-on leren zorgt ervoor dat je de opgedane kennis kunt toepassen in real-world scenario’s, waardoor je ervaring en zelfvertrouwen in het ontwikkelen van GUI’s met Python Tkinter aanzienlijk wordt verhoogd.

De Basis: Widgets en Window Management

Aan de basis van elke GUI ontwikkeling met Python Tkinter liggen de widgets en het window management. Deze fundamentele elementen vormen de bouwstenen van je applicaties, waardoor het essentieel is om hun rol en mogelijkheden te begrijpen. Bij Geo-ICT leggen we een sterke nadruk op het praktisch toepassen van deze basiselementen, zodat je met vertrouwen en vaardigheid jouw GUI projecten kunt aanpakken.

Widgets zijn de interactieve componenten in een GUI die gebruikers in staat stellen om met de applicatie te communiceren. Enkele van de meest gebruikte widgets in Tkinter omvatten:

 • Knoppen: Hiermee kunnen gebruikers acties uitvoeren door erop te klikken.
 • Labels: Gebruikt om tekst of afbeeldingen te tonen.
 • Tekstboxen: Stellen gebruikers in staat om tekst in te voeren.
 • Menu’s en Dialoogvensters: Voor meer geavanceerde interacties en functies.

Elke widget in Tkinter kan worden aangepast en geconfigureerd om aan specifieke behoeften te voldoen, van het wijzigen van de kleur en grootte tot het instellen van de functionaliteit wanneer een gebruiker interactie heeft met de widget. Deze flexibiliteit stelt je in staat om niet alleen functionele, maar ook visueel aantrekkelijke GUI’s te ontwerpen.

Window Management, anderzijds, is cruciaal voor het organiseren van de layout van je applicatie. Tkinter biedt verschillende methoden voor window management, waarmee je de plaatsing en het gedrag van widgets binnen het applicatievenster kunt beheren:

 • Pack() methode: Laat widgets in een vooraf bepaalde richting ‘vloeien’, afhankelijk van de layout van de applicatie.
 • Grid() methode: Plaatst widgets volgens een roosterlayout, wat handig is voor het creëren van een gestructureerde interface.
 • Place() methode: Geeft je volledige controle over de exacte locatie van widgets, wat ideaal is voor meer complexe layouts.

Tijdens onze Cursus Python Tkinter bij Geo-ICT, zul je niet alleen leren hoe je deze elementen effectief kunt gebruiken, maar ook hoe je ze kunt combineren om geavanceerde en interactieve GUI’s te creëren. Of het nu gaat om het ontwerpen van een eenvoudige applicatie met een paar knoppen en tekstvakken, of een complexe interface met geavanceerde functionaliteiten, de kennis en vaardigheden die je opdoet in onze cursus zullen de basis vormen van je succes in GUI ontwikkeling.

Wat je Zult Leren in de Cursus Python Tkinter

Ontwerp Jouw Eerste GUI

Het moment is daar: je staat op het punt om jouw eerste GUI te ontwerpen met Python Tkinter. Deze opwindende stap is waar de theorie praktijk wordt en waar jouw creativiteit echt tot leven kan komen. Bij Geo-ICT ondersteunen we je door elk stadium van dit proces, van de eerste concepten tot de uiteindelijke realisatie. Hier zijn enkele cruciale stappen en overwegingen om je op weg te helpen:

 • Begin met een Plan: Voordat je code gaat schrijven, is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van wat je wilt bouwen. Beslis over de functionaliteiten die je GUI moet hebben en welke widgets je daarvoor nodig hebt. Denk aan:
  • Een eenvoudig invoerveld voor tekst.
  • Knoppen voor het uitvoeren van acties.
  • Labels om informatie en feedback aan de gebruiker te tonen.
 • Kies Je Layout Wisely: Maak gebruik van Tkinter’s geometry managers (pack, grid, en place) om je widgets strategisch te plaatsen. Elke methode heeft zijn eigen voordelen, afhankelijk van het type applicatie dat je bouwt. Experimenteer met:
  • Pack voor een snelle en eenvoudige opstelling.
  • Grid voor complexere, gestructureerde layouts.
  • Place voor absolute positionering van widgets.
 • Maak het Interactief: Zorg ervoor dat jouw GUI niet alleen informatief is, maar ook interactief. Implementeer event handling zodat jouw applicatie reageert op gebruikersinput, zoals:
  • Het klikken op knoppen om taken uit te voeren.
  • Het invullen van formulieren met persoonlijke informatie.
  • Het navigeren door menu’s en opties.
 • Test en Itereer: Een essentieel onderdeel van het ontwerpproces is het testen van je GUI en het maken van aanpassingen op basis van je bevindingen. Dit kan betekenen dat je wijzigingen aanbrengt in de layout, functionaliteit of zelfs de algemene gebruikservaring.

Bij Geo-ICT bieden we je de tools en kennis om met vertrouwen dit pad te bewandelen. Onze Cursus Python Tkinter is niet alleen gericht op het leren van de basis, maar ook op het toepassen van deze kennis in het bouwen van jouw eigen projecten. Door je eigen GUI te ontwerpen, krijg je niet alleen praktische ervaring, maar ontwikkel je ook een dieper begrip van hoe applicaties worden gebouwd en geoptimaliseerd. Dit is jouw kans om de theorie tot leven te brengen en een stap dichter bij het worden van een geo-informatie professional te zetten. Begin vandaag nog met het ontwerpen van je eerste GUI en ontdek de onbegrensde mogelijkheden die programmeren met Python Tkinter biedt.

Geavanceerde Interacties en Functionaliteiten

Na het leggen van een solide basis met je eerste GUI-project, is het tijd om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen door geavanceerde interacties en functionaliteiten te verkennen. Bij Geo-ICT moedigen we je aan om de grenzen van je creativiteit te verleggen en de kracht van Python Tkinter volledig te benutten. Hieronder volgen enkele geavanceerde aspecten die je kunt integreren in je toekomstige projecten:

 • Dynamische UI Updates: Leer hoe je jouw applicatie zo kunt programmeren dat de gebruikersinterface dynamisch reageert op gebruikersacties. Dit kan variëren van:
  • Het updaten van de inhoud van een label op basis van invoer van de gebruiker.
  • Het tonen of verbergen van widgets afhankelijk van bepaalde condities.
 • Gebruik van Database Connectiviteit: Voor applicaties die gebruikersgegevens moeten opslaan en ophalen, is integratie met een database cruciaal. Ontdek hoe je Python Tkinter kunt gebruiken om:
  • Verbinding te maken met databases zoals SQLite of PostgreSQL.
  • Gegevens in te voeren, bij te werken of te verwijderen vanuit je GUI.
 • Geavanceerde Widget Gebruik: Terwijl je al vertrouwd bent met de basiswidgets, biedt Tkinter ook een reeks geavanceerde widgets die de functionaliteit en uitstraling van je applicatie kunnen verbeteren. Experimenteer met:
  • Canvas voor het tekenen van grafieken of het creëren van custom graphics.
  • Treeview voor het weergeven van hiërarchische gegevens.
 • Implementatie van Menus en Dialogen: Voor een professionele touch, integreer uitgebreide menu’s en dialoogvensters die helpen bij navigatie en functie-uitvoering binnen de applicatie. Dit omvat:
  • Het maken van een menubalk met opties als ‘File’, ‘Edit’, en ‘Help’.
  • Het gebruiken van dialoogvensters voor bestandsselectie of het tonen van waarschuwingen en berichten.

De mogelijkheden met Python Tkinter zijn bijna onbegrensd, en door deze geavanceerde technieken te verkennen, kun je GUI-applicaties van professionele kwaliteit ontwikkelen. Bij Geo-ICT bieden we je de kennis en ondersteuning die je nodig hebt om deze geavanceerde concepten meester te maken. Of het nu gaat om het bouwen van complexe software voor geo-informatiebeheer of het creëren van interactieve tools voor data-analyse, de vaardigheden die je opdoet in onze Cursus Python Tkinter zullen de basis leggen voor je succes.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Python Tkinter?

De keuze voor een cursus is een belangrijke stap in jouw ontwikkeling als programmeur, en bij Geo-ICT begrijpen we dat je het beste leertraject wilt dat er is. Onze Cursus Python Tkinter onderscheidt zich om meerdere redenen, die allemaal gericht zijn op het bieden van een leerervaring die niet alleen leerzaam is, maar je ook daadwerkelijk voorbereidt op de praktijk. Hier zijn enkele kernpunten waarom onze cursus de juiste keuze voor jou is:

 • Deskundige Begeleiding: Onze docenten zijn ervaren professionals in de wereld van programmeren en geo-informatie. Ze brengen niet alleen hun uitgebreide kennis van Python Tkinter over, maar delen ook praktijkervaringen die essentieel zijn voor jouw leerproces.
 • Praktijkgericht Leren: Theorie is belangrijk, maar de echte test komt wanneer je deze kennis toepast in de praktijk. Onze cursus is ontworpen met een sterke focus op hands-on projecten en oefeningen die je vaardigheden in het echte werk bevestigen.
 • Flexibele Leeromgeving: We begrijpen dat iedereen op zijn eigen tempo leert. Daarom bieden we flexibele leertrajecten aan die aansluiten bij jouw persoonlijke en professionele verplichtingen.

Enkele unieke voordelen van onze cursus zijn:

 • Toegang tot het Evaluatieportaal: Hier kun je jouw voortgang bijhouden, feedback krijgen van je docenten en werken aan verbeterpunten.
 • Certificering: Na het succesvol afronden van de cursus ontvang je een certificaat van deelname. Dit certificaat is erkend door de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden (NRTO), wat een extra laag van professionaliteit en erkenning toevoegt aan jouw leerervaring.
 • Toewijding aan Jouw Succes: Bij Geo-ICT gaat het niet alleen om het aanleren van vaardigheden; het gaat om het ondersteunen van jouw groei als professional. We zijn toegewijd aan jouw succes, vanaf de eerste les tot ver na het afronden van de cursus.

Kiezen voor onze Cursus Python Tkinter betekent kiezen voor een leertraject dat je niet alleen voorziet van de technische kennis die je nodig hebt maar ook de praktische ervaring biedt die essentieel is voor jouw succes in de wereld van programmeren en geo-informatie. Bij Geo-ICT zet je niet alleen stappen in het leren van een nieuwe vaardigheid, je zet stappen naar een nieuwe toekomst. Ontdek de mogelijkheden, schrijf je in en begin aan jouw reis naar succes met Geo-ICT.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1195,- Excl. btw

  €1195,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  De eerste dag begint met een presentatie waarin de functies en mogelijkheden van TKinter worden besproken. Hierna gaat u met de docent de gehele software-ontwikkelomgeving doornemen zodat u uw weg in het programma kunt vinden. U gaat hierna meteen aan de slag met het ontwikkelen van een GUI. Aan de hand van oefeningen leert u uw eerste stappen te zetten bij het aanbrengen van projectstructuren en het het ontwikkelen van de GUI.

  Dag 2

  Op de tweede dag wordt er verder gewerkt aan het ontwikkelen van de GUI. U leert component gebaseerd ontwikkelen en aan de hand van opdrachten begint uw GUI steeds meer vorm te krijgen.

  Dag 3

  Tijdens de derde cursusdag gaat u uw GUI afronden. U leert de meer complexe functies van het software-ontwikkelomgeving gebruiken en sluit de cursus af met een volledig bruikbaar product.

  Cursusduur: 2 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Begrijpen van de basisprincipes van Tkinter: Een leerdoel kan zijn om vertrouwd te raken met de basisprincipes en concepten van Tkinter, zoals het maken van vensters, frames en widgets. Je zou moeten leren hoe je elementen kunt toevoegen aan vensters, deze kunt configureren en hoe je interactie tussen verschillende widgets kunt bewerkstelligen.
  • Bouwen van gebruikersinterfaces: Een belangrijk doel kan zijn om in staat te zijn om complexe gebruikersinterfaces te ontwerpen en te bouwen met Tkinter. Dit omvat het leren van de verschillende beschikbare widgets, het toepassen van lay-outbeheer en het maken van interactieve elementen zoals knoppen, invoervelden en keuzelijsten.
  • Beheersen van gebeurtenissen en interactie: Een leerdoel kan zijn om te begrijpen hoe je gebeurtenissen kunt afhandelen en interactie kunt creëren tussen widgets in Tkinter. Je zou moeten leren hoe je knopklikken, toetsaanslagen en andere gebeurtenissen kunt detecteren en hierop kunt reageren met de juiste acties.
  • Integratie van geavanceerde functies: Een ander leerdoel kan zijn om meer geavanceerde functies van Tkinter te leren, zoals het maken van menu’s, dialoogvensters en het werken met afbeeldingen. Je zou moeten leren hoe je menu’s kunt maken en koppelen aan acties, hoe je dialoogvensters kunt weergeven voor bestandsbeheer en hoe je afbeeldingen kunt laden en weergeven in je gebruikersinterface.
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Python Tkinter

  Je leert de basisprincipes van Tkinter, het bouwen van gebruikersinterfaces, het beheersen van gebeurtenissen en interactie, en het integreren van geavanceerde functies zoals menu’s en dialoogvensters.

  De cursus behandelt onderwerpen zoals widgets, geometry management, event handling, en het werken met afbeeldingen in Tkinter.

  Ja, je gaat aan de slag met het ontwikkelen van een GUI en leert door middel van oefeningen hoe je projectstructuren aanbrengt en GUI’s ontwikkelt.

  De cursus duurt twee dagen, waarbij de eerste dag begint met een presentatie over de functies van Tkinter, gevolgd door praktische oefeningen.

  Ja, je mag tot twee weken na de cursus vragen stellen via e-mail, waarbij je binnen 24 uur antwoord krijgt.

  De cursus wordt fysiek gegeven, maar online deelnemen via Google Meet is ook mogelijk.

  Ja, Geo-ICT biedt de mogelijkheid om de cursus op locatie te geven, waarbij de docent laptops meeneemt voor de cursisten.

  Na de cursus ontvang je een link naar het evaluatieportaal waar je feedback kunt geven en je deelnamecertificaat kunt downloaden.