Python Tkinter

Programmeren Cursusduur: 2 dagen

In cursus Python Tkinter leert u de python bibliotheek Tkinter toe te passen om Graphical User Interfaces (GUI) te bouwen.

Binnen Python zijn er meerdere mogelijkheden om GUI te maken. Wij kiezen in deze cursus om met TKinter te werken. In deze cursus zal ten eerste een uitleg worden gegeven over TKinter in de ruime zin. Hier zal ingegaan worden op de API van TKinter. Hierna zal de cursist een idee hebben van de mogelijkheden die TKinter biedt. Vervolgens zullen we aan de slag gaan met het maken van simpele GUI. Bij het maken van GUI’s komen in ieder geval drie concepten aan bod. Widgets zijn de verschillende onderdelen die je op het scherm te zien krijgt. Denk hierbij aan knoppen, labels, tekstboxen, pulldown menu en nog veel meer. Geometry management geeft ons de mogelijkheid om deze objecten op bepaalde plaatsen op ons scherm te krijgen. Event handling zullen we nodig hebben om ervoor te zorgen dat er acties worden uitgevoerd wanneer er interactie plaatsvindt tussen de objecten en de gebruiker.

Inschrijven






    Korting: 10% bij 3 cursisten
    15% vanaf 4 cursisten

    €1095,- Excl. btw

    Cursusduur: 2 dagen

    Dagindeling

    Dag 1

    De eerste dag begint met een presentatie waarin de functies en mogelijkheden van TKinter worden besproken. Hierna gaat u met de docent de gehele software-ontwikkelomgeving doornemen zodat u uw weg in het programma kunt vinden. U gaat hierna meteen aan de slag met het ontwikkelen van een GUI. Aan de hand van oefeningen leert u uw eerste stappen te zetten bij het aanbrengen van projectstructuren en het het ontwikkelen van de GUI.

    Dag 2

    Op de tweede dag wordt er verder gewerkt aan het ontwikkelen van de GUI. U leert component gebaseerd ontwikkelen en aan de hand van opdrachten begint uw GUI steeds meer vorm te krijgen.

    Dag 3

    Tijdens de derde cursusdag gaat u uw GUI afronden. U leert de meer complexe functies van het software-ontwikkelomgeving gebruiken en sluit de cursus af met een volledig bruikbaar product.

    Leerdoelen

    • Begrijpen van de basisprincipes van Tkinter: Een leerdoel kan zijn om vertrouwd te raken met de basisprincipes en concepten van Tkinter, zoals het maken van vensters, frames en widgets. Je zou moeten leren hoe je elementen kunt toevoegen aan vensters, deze kunt configureren en hoe je interactie tussen verschillende widgets kunt bewerkstelligen.
    • Bouwen van gebruikersinterfaces: Een belangrijk doel kan zijn om in staat te zijn om complexe gebruikersinterfaces te ontwerpen en te bouwen met Tkinter. Dit omvat het leren van de verschillende beschikbare widgets, het toepassen van lay-outbeheer en het maken van interactieve elementen zoals knoppen, invoervelden en keuzelijsten.
    • Beheersen van gebeurtenissen en interactie: Een leerdoel kan zijn om te begrijpen hoe je gebeurtenissen kunt afhandelen en interactie kunt creëren tussen widgets in Tkinter. Je zou moeten leren hoe je knopklikken, toetsaanslagen en andere gebeurtenissen kunt detecteren en hierop kunt reageren met de juiste acties.
    • Integratie van geavanceerde functies: Een ander leerdoel kan zijn om meer geavanceerde functies van Tkinter te leren, zoals het maken van menu’s, dialoogvensters en het werken met afbeeldingen. Je zou moeten leren hoe je menu’s kunt maken en koppelen aan acties, hoe je dialoogvensters kunt weergeven voor bestandsbeheer en hoe je afbeeldingen kunt laden en weergeven in je gebruikersinterface.

    Meer informatie?

    Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

    Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

    Veelgestelde vragen

    Na de cursus mag je nog 2 weken vragen stellen aan de docent. De docent geeft al weer andere cursussen dus het best kun je je vragen mailen naar info@geo-ict.nl. Je vraag wordt voorgelegd aan de docent en binnen 24 uur krijg je antwoord op je vraag.

    Als je al wat verder bent en je loopt in de praktijk tegen problemen op waar je zelf niet uit komt dan kun je het best gebruik gaan maken van een Online Support. Je gaat dan één dag online met de docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

    Als je in de praktijk tegen problemen op loopt waar je zelf niet uit komt dan kun je 2 dingen doen. Je schrijft je in voor een basis of gevorderde cursus of je schrijft je in voor Online Support.

    Je gaat dan één dag online met een docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

     

    Alle cursussen worden in contact les gegeven. De cursustijden zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Voor koffie, thee, lunch en laptop wordt gezorgd. Online mee doen kan ook altijd. Je zit dan thuis op je eigen laptop en volgt de cursus in Google Meet mee. De lunch, koffie en thee moet je dan wel zorg voor zorgen.

    Je kunt per cursusdag beslissen of je naar onze locatie komt of dat je het online wil doen. Geef dit dan wel op tijd door aan de cursuscoördinator.

    Ja, dit doen we regelmatig. Onze docent komt dan naar uw locatie toe. Hij heeft laptops voor de cursisten bij zich. U hoeft alleen maar een lokaal bij u op locatie te regelen.

    U kunt uw wensen doormailen naar info@geo-ict.nl  dan mailen we u een offerte. Na opdrachtverlening neemt onze cursuscoördinator contact met u op om de lesdagen in te plannen.

    Na iedere cursus krijgen de cursisten een link naar ons evaluatieportaal. Daar kunt u melden wat je wel en niet goed vond aan de cursus. We doen altijd ons uiterste best maar toch kan het natuurlijk voorkomen dat u een klacht heeft. Klik op Klachtenregeling.  Daarin staat beschreven wat u kunt doen. Geo-ICT Training Center, Nederland is lid van de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden ( NRTO ).

    Na de cursus mailen we u een link naar ons evaluatieportaal. Daar kun u inloggen en een evaluatieformulier in vullen en daar kunt u ook uw deelname certificaat downloaden.