Cursus QGIS Basis

GIS Cursusduur: 3 dagen

Tijdens de cursus QGIS Basis leert u alle belangrijke onderdelen van QGIS om daarna zelf aan de slag te gaan. QGIS is een krachtige Desktop GIS oplossing waaraan geen licentiekosten zijn verbonden.

Tijdens de cursus QGIS Basis krijgt de cursist eerst een overzicht van de mogelijkheden van het pakket. Aan de hand van praktijkvoorbeelden worden de verschillende functies behandelend. Vanaf de eerste dag gaan wij aan de slag met opdrachten. Aan het einde van de eerste dag kunt u al zelfstandig ruimtelijke data omzetten in eigen kaarten.

Tijdens de cursus gaan we werken met verschillende kaartlagen, data koppelen en leert men omgaan met analyses en queries. Daarna leert de cursist ook zelf kaartlagen aan te maken en er in te tekenen en muteren.

U kunt na deze training zelfstandig ruimtelijke data bewerken en weergeven op kaarten. Daarnaast leert u de belangrijkste analysetools en functies te gebruiken. Na afloop kan de cursist zelfstandig aan de slag met het programma. Wilt u nog verder leren? QGIS Gevorderd biedt nog verdere verdieping. Heeft u liever een korter traject dan kunt u bij ons terecht voor de QGIS Intro.

Geo-ICT Training Center, Nederland - Cursus QGIS Basis

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1095,- Excl. btw

  Cursusduur: 3 dagen

  Dagindeling Cursus QGIS Basis

  Dag 1

  Intro

  Deze dag krijgt u een compleet overzicht van het pakket. De hele gebruikersinterface wordt doorlopen zodat u daar al snel de weg in weet. De volgende onderwerpen komen in deze eerste dag zeker aan de orde: algemeen gebruik van QGIS, toevoegen van lagen, presentatie en plot-instellingen, het visualiseren van geodata, tekst labels, thematische presentaties (symbologie), render-instellingen, uitwisseling met andere systemen zoals Office, berekenen van lengtes en oppervlaktes, werken met de attributentabel, selecties maken, verschillende geo-standaarden bespreken.

  Na deze dag kunt u:

  • QGIS downloaden
  • Gegevens inladen in QGIS.
  • Werken met verschillende kaartlagen
  • Eigenschappen van objecten op de kaart toevoegen en aanpassen
  • Uw geografische gegevens visueel presenteren
  Dag 2

  Analyse en Queries

  Deze dag krijgt u inzicht in de verschillende manieren van het presenteren van data, bijvoorbeeld via raster- of vectormodellen. U gaat aan de slag met verschillende soorten data. Hierin worden verschillende bestandstypen uitgelegd. Ook worden coördinatenstelsels behandelend. Daarbij gaan we in op de ruimtelijke projectie en het georefereren van data.

  Op een goed gevulde GIS database kunnen diverse bevragingen en analyses losgelaten worden. Dat is de kracht van GIS: analyses doen en de resultaten visualiseren. Aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden wordt de toepassing van GIS analyses duidelijk gemaakt. De cursist oefent met de belangrijkste geoprocessing tools zoals overlay-analyses en buffer-analyses.

  Daarnaast wordt deze dag verder gewerkt met het inladen van data uit andere bronnen. U leert CSV bestanden inladen en deze gegevens koppelen aan de kaarten. Hierbij gaan wij in op het gebruik van open data waaronder het gebruik van het Nationaal Geo Register en PDOK. Ook gaan wij aan de slag met veldberekeningen in QGIS en het uitvoeren van statistische analyses.

  Na deze dag kunt u:

  • Open data inladen
  • Simpele ruimtelijke analyses uitvoeren met behulp van QGIS
  • Complexere queries en selecties uitvoeren
  • Gegevens vanuit verschillende bronnen koppelen en combineren
  • Werken met coördinatenstelsels
  Dag 3

  Tekenen en muteren

  Deze laatste dag van de QGIS Basis cursus staat in het teken van het creëren van nieuwe (geo)data en het aanpassen van bestaande data in QGIS. U leert om zelf kaartlagen aan te maken en daarin nieuwe objecten te tekenen. Daarbij leert u ook om administratieve data over deze objecten in te voeren. Hierbij komt het maken van formulieren voor data-invoer ook aan bod. Verder gaan we foto’s en url’s koppelen aan objecten op de kaart.

  Na deze dag kan de cursist zelfstandig een GIS-projectbestand opbouwen uit verschillende bronnen en de eigen invoer. Het opslaan van GIS data in een database zoals PostgreSQL komt hierbij ook aan de orde. Afhankelijk van de wens van de deelnemer is er deze dag ook ruimte om te werken met de door de cursist zelf meegebrachte data.

  Na deze dag kunt u:

  • Nieuwe kaartlagen aanmaken en bewerken
  • Bestaande data bewerken
  • Data-invoer standaardiseren via formulieren
  • Foto’s of websites koppelen aan data

  Leerdoelen

  • De cursist heeft een algemeen beeld van de mogelijkheden in QGIS
  • De cursist kan zelfstandig kaarten opbouwen uit verschillende kaartlagen
  • De cursist kan administratieve gegevens koppelen aan ruimtelijke data
  • De cursist kan informatie invoeren en bestaande data bewerken
  • De cursist kan werken met queries en een aantal veel gebruikte analyses toepassen in QGIS

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen

  Na de cursus mag je nog 2 weken vragen stellen aan de docent. De docent geeft al weer andere cursussen dus het best kun je je vragen mailen naar info@geo-ict.nl. Je vraag wordt voorgelegd aan de docent en binnen 24 uur krijg je antwoord op je vraag.

  Als je al wat verder bent en je loopt in de praktijk tegen problemen op waar je zelf niet uit komt dan kun je het best gebruik gaan maken van een Online Support. Je gaat dan één dag online met de docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

  Als je in de praktijk tegen problemen op loopt waar je zelf niet uit komt dan kun je 2 dingen doen. Je schrijft je in voor een basis of gevorderde cursus of je schrijft je in voor Online Support.

  Je gaat dan één dag online met een docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

   

  Alle cursussen worden in contact les gegeven. De cursustijden zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Voor koffie, thee, lunch en laptop wordt gezorgd. Online mee doen kan ook altijd. Je zit dan thuis op je eigen laptop en volgt de cursus in Google Meet mee. De lunch, koffie en thee moet je dan wel zorg voor zorgen.

  Je kunt per cursusdag beslissen of je naar onze locatie komt of dat je het online wil doen. Geef dit dan wel op tijd door aan de cursuscoördinator.

  Ja, dit doen we regelmatig. Onze docent komt dan naar uw locatie toe. Hij heeft laptops voor de cursisten bij zich. U hoeft alleen maar een lokaal bij u op locatie te regelen.

  U kunt uw wensen doormailen naar info@geo-ict.nl  dan mailen we u een offerte. Na opdrachtverlening neemt onze cursuscoördinator contact met u op om de lesdagen in te plannen.

  Na iedere cursus krijgen de cursisten een link naar ons evaluatieportaal. Daar kunt u melden wat je wel en niet goed vond aan de cursus. We doen altijd ons uiterste best maar toch kan het natuurlijk voorkomen dat u een klacht heeft. Klik op Klachtenregeling.  Daarin staat beschreven wat u kunt doen. Geo-ICT Training Center, Nederland is lid van de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden ( NRTO ).

  Na de cursus mailen we u een link naar ons evaluatieportaal. Daar kun u inloggen en een evaluatieformulier in vullen en daar kunt u ook uw deelname certificaat downloaden.