Cursus QGIS Basis

GIS

GIS

Tijdens de cursus QGIS Basis leert u alle belangrijke onderdelen van QGIS om daarna zelf aan de slag te gaan. QGIS is een krachtige Desktop GIS oplossing waaraan geen licentiekosten zijn verbonden.

Cursusduur: 3 dagen

Gegeven door:

Peter Schols

Geo-ICT Training Center, Nederland - Cursus QGIS Basis

 

Introductie tot GIS en QGIS

In onze dagelijkse wereld wordt geo-informatie steeds belangrijker. Of het nu gaat om het plannen van onze steden, het beheren van natuurlijke hulpbronnen, of het eenvoudigweg vinden van de snelste route naar je werk, geografische data speelt een cruciale rol. QGIS, een krachtige open-source GIS-toepassing, stelt ons in staat om deze data niet alleen te visualiseren maar ook te analyseren en te beheren. Deze toegankelijkheid heeft QGIS een favoriete keuze gemaakt voor professionals en hobbyisten wereldwijd.

Met QGIS kun je kaartlagen creëren, GIS-datatypes beheren, en complex queries uitvoeren, allemaal binnen een gebruiksvriendelijke interface. Dit maakt het mogelijk om diepgaande analyses te verrichten en betekenisvolle inzichten uit ruimtelijke data te halen. Of je nu een beginner bent of een gevorderde gebruiker, QGIS biedt een scala aan tools en functionaliteiten die je werk met geodata transformeren.

De cursus QGIS Basis bij Geo-ICT is ontworpen om je door de essentiële aspecten van QGIS te leiden, van de basisbeginselen van GIS tot geavanceerde analysetools. Door praktijkgerichte lessen en opdrachten krijg je een solide basis in het werken met QGIS, waardoor je in staat bent om je eigen geografische projecten te starten en te beheren. Dit omvat het leren toevoegen en beheren van kaartlagen, navigeren binnen de QGIS gebruikersinterface, en het uitvoeren van essentiële analyses voor het interpreteren van geodata.

Door de enthousiaste en deskundige instructeurs van Geo-ICT wordt leren een boeiende ervaring. Zij zullen je niet alleen de technische vaardigheden bijbrengen, maar ook de toepassingen van QGIS in de echte wereld demonstreren, waardoor je leert hoe je geografische informatie kunt gebruiken om daadwerkelijke problemen op te lossen.

Geo-ICT’s benadering, waarbij theorie en praktijk hand in hand gaan, verzekert dat je aan het einde van de cursus niet alleen bekend bent met QGIS, maar ook in staat bent om geo-informatie effectief te gebruiken in jouw projecten en werk. Met deze vaardigheden ben je goed voorbereid om de uitdagingen van de moderne geo-informatie wereld aan te gaan en je bijdrage te leveren aan een breed scala aan projecten, van stadsplanning tot milieubeheer.

Wil je nog verder leren? QGIS Gevorderd biedt nog verdere verdieping.

Heb je liever een korter traject? Dan kun je bij ons terecht voor de cursus QGIS Intro.

Wat is GIS? Een overzicht van Geografische Informatie Systemen

Geografische Informatie Systemen (GIS) vormen een revolutionaire manier om naar onze wereld te kijken en beslissingen te nemen. Met GIS kun je niet alleen de wereld in kaart brengen, maar ook diepgaande analyses uitvoeren op geodata om patronen, trends en relaties te ontdekken die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Hier zijn enkele kernpunten over GIS:

 • Visualisatie: GIS zet ruwe data om in visueel aantrekkelijke kaarten, waardoor complexe informatie toegankelijk en begrijpelijk wordt.
 • Analyse: Het stelt ons in staat om ruimtelijke relaties en patronen in data te identificeren en te analyseren.
 • Besluitvorming: Door de inzichten die uit GIS-analyses komen, kunnen beleidsmakers, bedrijven, en individuen beter onderbouwde beslissingen nemen.

GIS wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen, van stadsplanning en milieubeheer tot marketing en logistiek. De mogelijkheid om geografische informatie te gebruiken voor het oplossen van echte problemen maakt GIS een onmisbaar hulpmiddel in de moderne samenleving.

QGIS, als een open-source GIS-platform, maakt deze krachtige technologie toegankelijk voor iedereen. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om te werken met kaartlagen, GIS-datatypes, en geavanceerde analysetools zonder de kosten die gepaard gaan met commerciële software. Of je nu een beginner bent die de basis van GIS wil leren of een gevorderde gebruiker die complexe ruimtelijke analyses wil uitvoeren, QGIS heeft de tools die je nodig hebt.

In de Cursus QGIS Basis bij Geo-ICT leer je hoe je deze tools kunt gebruiken om je eigen geodata te beheren, analyseren, en visualiseren. Door hands-on ervaring en deskundige begeleiding zul je snel vaardig worden in het gebruik van QGIS en klaar zijn om de mogelijkheden van GIS in jouw eigen projecten en werk te verkennen.

De Voordelen van QGIS: Open Source GIS voor Iedereen

QGIS staat bekend om zijn toegankelijkheid en rijkdom aan functies, waardoor het een uitstekende keuze is voor iedereen die geĂŻnteresseerd is in GIS. Als open-source software biedt QGIS enorme voordelen voor gebruikers op elk niveau:

 • KostenefficiĂ«nt: Geen licentiekosten, waardoor het een betaalbare optie is voor zowel individuen als organisaties.
 • Gemeenschapsondersteuning: Een actieve en ondersteunende gemeenschap die voortdurend bijdraagt aan de verbetering en uitbreiding van de software.
 • Flexibiliteit: Aanpasbaar aan de behoeften van de gebruiker, met mogelijkheden voor het toevoegen van plug-ins en tools.

Deze kenmerken maken QGIS niet alleen een krachtig instrument voor geo-informatie verwerking, maar ook een dynamisch platform dat voortdurend evolueert door bijdragen vanuit de hele wereld. In de cursus QGIS Basis bij Geo-ICT leer je hoe je deze voordelen kunt benutten om je projecten naar een hoger niveau te tillen, of je nu kaarten wilt maken, data wilt analyseren, of complex ruimtelijke vraagstukken wilt oplossen.

Door de diepgaande kennis en praktische vaardigheden die je opdoet, ben je uitstekend voorbereid om de mogelijkheden van QGIS volledig te benutten. Of het nu gaat om het visualiseren van gegevens voor een presentatie, het uitvoeren van gedetailleerde analyses voor onderzoek, of het beheren van geodata voor een project, QGIS biedt je de gereedschappen om je doelen te bereiken.

Wat je Zult Leren in de Cursus QGIS Basis

Basisbeginselen van QGIS: Van Kaartlagen tot GIS-datatypes

Bij het verkennen van QGIS, duik je in de wereld van geo-informatie met een focus op de basisbeginselen die essentieel zijn voor elke GIS-professional. Je begint met de kerncomponenten die de ruggengraat vormen van elke GIS-analyse:

 • Kaartlagen: De bouwstenen van GIS, waarmee je verschillende soorten data visueel kunt representeren en organiseren.
 • GIS-datatypes: Begrijpen hoe verschillende datatypes zoals vector- en rasterdata gebruikt worden in geografische analyses.

Deze fundamenten stellen je in staat om effectief te navigeren binnen de QGIS omgeving, van het toevoegen van kaartlagen tot het uitvoeren van basisanalyses. Door praktische oefeningen leer je hoe je:

 • Kaarten kunt samenstellen en aanpassen voor specifieke projecten.
 • Verschillende datatypes kunt manipuleren om inzichten te verkrijgen.
 • EssentiĂ«le tools binnen QGIS kunt gebruiken voor gegevensbeheer en -analyse.

Elk aspect van deze basis wordt behandeld tijdens de Cursus QGIS Basis bij Geo-ICT, waarbij je hands-on ervaring opdoet door middel van geleide instructies en oefeningen. Zo bouw je een solide fundament op dat je voorbereidt op geavanceerdere technieken en toepassingen binnen de geo-informatie wereld.

Praktische Vaardigheden: Analysetools en Queries in QGIS

Een diepgaande kennis van QGIS stelt je in staat om geavanceerde analysetools en queries te gebruiken, essentieel voor het ontsluiten van de volledige potentie van geo-informatie. Deze praktische vaardigheden zijn cruciaal voor het uitvoeren van gedetailleerde analyses en het verkrijgen van inzichten uit complexe datasets. Enkele kernpunten die je zult leren zijn:

 • Analysetools gebruiken: Leer hoe je de ingebouwde analysetools van QGIS toepast om gegevens te onderzoeken en patronen te identificeren.
 • Queries uitvoeren: Ontdek hoe je krachtige SQL-achtige queries kunt gebruiken om specifieke datasets te filteren en te analyseren.

Deze vaardigheden zijn niet alleen waardevol voor het werken met QGIS, maar verbeteren ook je algemene vermogen om geodata te manipuleren en te interpreteren. Door praktijkgerichte oefeningen en projecten tijdens de cursus, krijg je een grondig begrip van hoe je deze tools kunt inzetten voor jouw specifieke behoeften.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus QGIS Basis?

Kiezen voor de Cursus QGIS Basis bij Geo-ICT betekent kiezen voor kwaliteit, expertise, en een praktijkgerichte leerervaring. Deze cursus onderscheidt zich door:

 • Deskundige Instructeurs: Onze docenten zijn niet alleen experts in hun vakgebied, maar hebben ook een passie voor het delen van hun kennis.
 • Praktijkgericht Leren: Vanaf dag Ă©Ă©n zul je werken aan echte projecten, waardoor je leert door te doen.

Bij Geo-ICT begrijpen we dat het leren van QGIS meer is dan alleen het begrijpen van software; het gaat om het toepassen van geo-informatie op een manier die betekenisvol is voor jouw werk of studie. Door deel te nemen aan onze cursus, word je niet alleen vaardig in QGIS, maar ontwikkel je ook een diepgaand begrip van GIS-principes die je in diverse professionele contexten kunt toepassen.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1195,- Excl. btw

  €1195,- Excl. btw

  Dagindeling Cursus QGIS Basis

  Dag 1

  Deze dag krijgt u een compleet overzicht van het pakket. De hele gebruikersinterface wordt doorlopen zodat u daar al snel de weg in weet. De volgende onderwerpen komen in deze eerste dag zeker aan de orde: algemeen gebruik van QGIS, toevoegen van lagen, presentatie en plot-instellingen, het visualiseren van geodata, tekst labels, thematische presentaties (symbologie), render-instellingen, uitwisseling met andere systemen zoals Office, berekenen van lengtes en oppervlaktes, werken met de attributentabel, selecties maken, verschillende geo-standaarden bespreken.

  Na deze dag kunt u:

  • QGIS downloaden
  • Gegevens inladen in QGIS.
  • Werken met verschillende kaartlagen
  • Eigenschappen van objecten op de kaart toevoegen en aanpassen
  • Uw geografische gegevens visueel presenteren

  Dag 2

  Deze dag krijgt u inzicht in de verschillende manieren van het presenteren van data, bijvoorbeeld via raster- of vectormodellen. U gaat aan de slag met verschillende soorten data. Hierin worden verschillende bestandstypen uitgelegd. Ook worden coördinatenstelsels behandelend. Daarbij gaan we in op de ruimtelijke projectie en het georefereren van data.

  Op een goed gevulde GIS database kunnen diverse bevragingen en analyses losgelaten worden. Dat is de kracht van GIS: analyses doen en de resultaten visualiseren. Aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden wordt de toepassing van GIS analyses duidelijk gemaakt. De cursist oefent met de belangrijkste geoprocessing tools zoals overlay-analyses en buffer-analyses.

  Daarnaast wordt deze dag verder gewerkt met het inladen van data uit andere bronnen. U leert CSV bestanden inladen en deze gegevens koppelen aan de kaarten. Hierbij gaan wij in op het gebruik van open data waaronder het gebruik van het Nationaal Geo Register en PDOK. Ook gaan wij aan de slag met veldberekeningen in QGIS en het uitvoeren van statistische analyses.

  Na deze dag kunt u:

  • Open data inladen
  • Simpele ruimtelijke analyses uitvoeren met behulp van QGIS
  • Complexere queries en selecties uitvoeren
  • Gegevens vanuit verschillende bronnen koppelen en combineren
  • Werken met coördinatenstelsels

  Dag 3

  Deze laatste dag van de QGIS Basis cursus staat in het teken van het creëren van nieuwe (geo)data en het aanpassen van bestaande data in QGIS. U leert om zelf kaartlagen aan te maken en daarin nieuwe objecten te tekenen. Daarbij leert u ook om administratieve data over deze objecten in te voeren. Hierbij komt het maken van formulieren voor data-invoer ook aan bod. Verder gaan we foto’s en url’s koppelen aan objecten op de kaart.

  Na deze dag kan de cursist zelfstandig een GIS-projectbestand opbouwen uit verschillende bronnen en de eigen invoer. Het opslaan van GIS data in een database zoals PostgreSQL komt hierbij ook aan de orde. Afhankelijk van de wens van de deelnemer is er deze dag ook ruimte om te werken met de door de cursist zelf meegebrachte data.

  Na deze dag kunt u:

  • Nieuwe kaartlagen aanmaken en bewerken
  • Bestaande data bewerken
  • Data-invoer standaardiseren via formulieren
  • Foto’s of websites koppelen aan data
  Cursusduur: 3 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • De cursist heeft een algemeen beeld van de mogelijkheden in QGIS
  • De cursist kan zelfstandig kaarten opbouwen uit verschillende kaartlagen
  • De cursist kan administratieve gegevens koppelen aan ruimtelijke data
  • De cursist kan informatie invoeren en bestaande data bewerken
  • De cursist kan werken met queries en een aantal veel gebruikte analyses toepassen in QGIS
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over QGIS Basis

  Je leert de basisprincipes van QGIS Desktop, inclusief GIS-datatypes, geopackages, en basisqueries en analyses in QGIS.

  Ja, QGIS Desktop is zeer toegankelijk voor beginners en onze cursus biedt een uitstekende introductie.

  We behandelen diverse GIS-datatypes, waaronder kaartlagen en ruimtelijke data.

  Je leert hoe je queries kunt opstellen en uitvoeren in QGIS, essentieel voor gegevensanalyse.

  Je leert kaartlagen creëren, beheren en analyseren, cruciaal voor het werken met GIS-data.

  Ja, we bieden een QGIS Intro cursus aan als een goede start voor nieuwe gebruikers.

  De cursus is gestructureerd om stap voor stap de basis van QGIS te leren met praktische oefeningen.

  De cursus duurt 3 dagen, met intensieve training in verschillende aspecten van QGIS.

  Ja, we gebruiken praktijkvoorbeelden om de functies van QGIS te demonstreren.