QField

GIS

GIS

Tijdens deze cursus leert u QField in te richten voor gebruik in het veld. 

Cursusduur: 1 dag
4
15

Gegeven door:

Peter Schols

Introductie tot Geo-ICT en QField

QField is in de QGIS community nog in ontwikkeling, maar er is al heel veel mogelijk. Geo-ICT en QField bieden samen een krachtige combinatie voor iedereen die betrokken is bij geodata of geo-informatie. Hier zijn enkele kernpunten die hun belang onderstrepen:

 • Makkelijke toegang en gebruiksvriendelijkheid: QField is speciaal ontworpen voor gebruik in het veld, met een interface die zowel intuĂŻtief als krachtig is. Je kunt gemakkelijk QGIS-projecten naar je Android-apparaat overzetten en direct aan de slag.
 • EfficiĂ«ntie in het veldwerk: Met QField kun je gegevens in real-time verzamelen, bekijken, en bewerken. Dit elimineert de noodzaak voor papieren kaarten en omslachtige noteerprocessen.

Enkele unieke voordelen van het werken met QField in het Geo-ICT domein zijn:

 • Offline werken met gegevens: QField maakt het mogelijk om offline te werken met data, wat essentieel is in afgelegen gebieden of wanneer een internetverbinding onbetrouwbaar of niet beschikbaar is.
 • Directe data-aanpassingen in het veld: Wijzigingen kunnen ter plaatse worden aangebracht, wat de efficiĂ«ntie verhoogt en de kans op fouten vermindert wanneer gegevens later in een systeem worden ingevoerd.
 • GeĂŻntegreerd met QGIS: Als een verlengstuk van QGIS, biedt QField een naadloze integratie met de desktopapplicatie, waardoor de overgang van veldwerk naar desktopanalyse soepel verloopt.

Door de kracht van QField te combineren met de diepgaande geo-informatie- en dataverwerkingsmogelijkheden van Geo-ICT, wordt een nieuw tijdperk van geografische informatiewetenschap ingeluid. Professionals in diverse velden, van milieubescherming tot stadsplanning, vinden in deze technologieën de sleutel tot het ontgrendelen van nieuwe inzichten en het efficiënter bereiken van hun doelen.

Als voorkennis op deze cursus is een basiskennis van QGIS vereist, bijvoorbeeld onze cursus QGIS Basis.

De Opkomst van QField

Met de introductie van QField in het landschap van Geo-ICT heeft zich een significante verschuiving voorgedaan in hoe veldwerk wordt benaderd en uitgevoerd. De opkomst van QField is niet alleen een testament van technologische vooruitgang maar ook een blijk van de groeiende behoefte aan efficiëntie en toegankelijkheid in veldwerk. Laten we enkele kernaspecten van deze transformatie belichten:

 • Gebruiksgemak en toegankelijkheid: QField is ontworpen met het oog op gebruiksgemak. Het stelt gebruikers in staat om QGIS-projecten naadloos te integreren en te gebruiken op mobiele apparaten, waardoor de drempel voor technologische toegang aanzienlijk verlaagd wordt.
 • Innovatie in veldwerk: De ontwikkeling van QField weerspiegelt de voortdurende innovatie binnen de Geo-ICT sector. Het biedt oplossingen voor enkele van de meest prangende uitdagingen in het veld, zoals de behoefte aan real-time data-analyse en -bewerking.

De evolutie van QField is gemarkeerd door enkele opmerkelijke mijlpalen:

 • Offline Functionaliteit: Een van de meest revolutionaire kenmerken van QField is het vermogen om effectief offline te functioneren, waardoor gebruikers in de meest afgelegen gebieden zonder betrouwbare internetverbinding nog steeds toegang hebben tot hun gegevens en projecten.
 • Directe Integratie met QGIS: De naadloze integratie met QGIS zorgt ervoor dat wijzigingen die in het veld worden gemaakt, direct kunnen worden gesynchroniseerd met de desktopversie van de software, wat een vloeiende overgang tussen veld- en kantoorwerkzaamheden mogelijk maakt.
 • Aanpassingsvermogen en Uitbreidbaarheid: Door de open-source aard van QField zijn er voortdurend nieuwe ontwikkelingen en uitbreidingen die de functionaliteit van de app verbeteren en aanpassen aan de specifieke behoeften van de gebruikers.

Deze ontwikkelingen onderstrepen het belang van QField in het hedendaagse Geo-ICT domein. Het succes en de brede adoptie van QField hebben bijgedragen aan een dieper begrip en waardering voor geografische informatie en haar potentieel om een breed scala aan sectoren en disciplines te transformeren.

Wat je Zult Leren in de Cursus QField

QField en QGIS Basis

Wanneer we het hebben over de kracht van QField, kunnen we de fundamenten van QGIS niet negeren. Deze twee tools vormen samen een dynamisch duo dat essentieel is voor iedereen die werkt met geo-informatie en geodata. QGIS, als een open-source geografisch informatiesysteem, biedt de basis waarop QField bouwt, waardoor een naadloze integratie tussen desktop en veldwerk mogelijk wordt. Hier zijn enkele kernpunten die de samenwerking tussen QField en QGIS benadrukken:

 • Naadloze Integratie: Bewerk en beheer je GIS-data in QGIS en synchroniseer deze moeiteloos met QField voor gebruik in het veld. Deze harmonieuze connectie zorgt voor een gestroomlijnde workflow van desktop naar mobiel.
 • Toegankelijkheid en Bruikbaarheid: QField brengt de krachtige functies van QGIS naar je Android-apparaat, waardoor je op locatie kunt werken met complexe GIS-data. Dit opent deuren voor real-time data-analyse en -aanpassing, rechtstreeks vanuit je handpalm.
 • Versterking van Veldwerk: Met QField op je mobiele apparaat kun je:
  • Gegevens verzamelen en bewerken in het veld met behulp van je mobiele apparaat.
  • Kaarten bekijken en annoteren voor een beter begrip en analyse ter plekke.
  • GPS-tracking gebruiken om je locatie nauwkeurig vast te leggen en je bevindingen te verrijken.

De combinatie van QField en QGIS stelt je in staat om met ongekende efficiëntie en precisie te werken. Je krijgt de vrijheid om complexe geodata te manipuleren, analyseren en presenteren, allemaal terwijl je in het veld staat. Dit dynamische duo elimineert de traditionele barrières tussen veldwerk en desktopanalyse, waardoor een vloeiende, interactieve workflow ontstaat die zowel tijd bespaart als de nauwkeurigheid verhoogt.

Door QField en QGIS samen te gebruiken, ben je niet langer gebonden aan je bureau voor diepgaande geografische analyses. Of je nu milieuonderzoek doet, stadsplanning, of werkt aan landschapsbeheer, de integratie van deze tools brengt je dichter bij je data, rechtstreeks waar het ertoe doet. Laat je niet beperken door de muren van je kantoor; verken de wereld van geo-informatie met de vrijheid en flexibiliteit die QField en QGIS bieden.

De kracht van deze combinatie ligt niet alleen in de technische mogelijkheden, maar ook in de manier waarop het professionals in staat stelt om hun werk met meer passie en precisie uit te voeren. Het is tijd om de manier waarop je werkt met geodata te heroverwegen en de volgende stap te zetten met QField en QGIS aan je zijde.

Inrichten en Offline Werken met QField

Nu je de ongeëvenaarde kracht en flexibiliteit van QField in de wereld van geo-informatie hebt leren kennen, is het tijd om te ontdekken hoe je deze tool effectief kunt inrichten en optimaal kunt benutten, zelfs zonder internetverbinding. De mogelijkheid om offline met QField te werken, biedt een revolutie in veldwerk, door je in staat te stellen gegevens te verzamelen en te bewerken waar je ook bent. Het inrichten van QField op je Android Tablet PC is een eenvoudige stap die de deur opent naar een wereld van mogelijkheden:

 • Installatie en Configuratie: Begin met het downloaden van QField van de Google Play Store en installeer het op je Android-apparaat. Volg de eenvoudige configuratie-instructies om je QGIS-projecten naar QField te exporteren.
 • Projecten Voorbereiden voor Offline Gebruik: Zorg ervoor dat je projecten zijn geoptimaliseerd voor offline gebruik door de benodigde gegevens en kaarten vooraf te laden. Dit zorgt ervoor dat je in het veld toegang hebt tot alle benodigde informatie, zelfs zonder internetverbinding.
 • Offline Werken met Data: QField’s krachtige offline functionaliteit stelt je in staat om:
  • Gegevens Verzamelen: Voer nieuwe gegevens in of verzamel data direct in het veld.
  • Gegevens Bewerken: Pas bestaande gegevens aan of voeg nieuwe informatie toe aan je project.
  • Kaarten Bekijken en Analyseren: Gebruik de offline kaarten om je bevindingen in het veld te ondersteunen en beslissingen te nemen.

De flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid van QField maken het een onmisbare tool voor iedereen die met geo-informatie in het veld werkt. Door deze stappen te volgen, kun je de volledige potentie van QField benutten en je werkprocessen aanzienlijk verbeteren. Het vermogen om offline te werken verandert niet alleen de manier waarop gegevens worden verzameld en beheerd, maar optimaliseert ook de efficiëntie en nauwkeurigheid van je projecten.

Het inrichten en offline kunnen werken met QField opent nieuwe perspectieven voor veldwerk, waardoor je flexibeler en zelfstandiger wordt in het verzamelen en analyseren van geodata. Deze stap-voor-stap benadering zorgt ervoor dat je volledig voorbereid bent om het veld in te gaan, gewapend met de kracht van geo-informatietechnologie rechtstreeks in je hand. Dompel jezelf onder in de mogelijkheden van QField en ontdek hoe je efficiënter en effectiever dan ooit tevoren kunt werken.

Data-analyse en -Aanpassingen in het Veld

Het veld in gaan met QField betekent niet alleen het verzamelen van data, maar ook het vermogen om direct analyses uit te voeren en aanpassingen te maken. Deze dynamische benadering van veldwerk transformeert de manier waarop geo-informatie wordt beheerd en toegepast, waardoor je in staat bent om on-the-fly beslissingen te nemen die gebaseerd zijn op actuele gegevens. Hier is hoe QField deze cruciale functies faciliteert:

 • Real-time Data-analyse: Met QField kun je direct analyses uitvoeren op de data die je in het veld verzamelt. Dit betekent dat je patronen kunt identificeren, trends kunt volgen en onmiddellijk actie kunt ondernemen.
 • Flexibele Data-aanpassingen: Wanneer je wijzigingen of updates ter plaatse moet aanbrengen, biedt QField de flexibiliteit om dit met enkele tikken te doen. Dit omvat:
  • Toevoegen van Nieuwe Gegevens: Onmiddellijk nieuwe informatie toevoegen aan je project.
  • Wijzigen van Bestaande Data: Aanpassingen maken aan data gebaseerd op nieuwe bevindingen of correcties.
  • Verwijderen van Overtollige Data: Onnauwkeurige of overbodige gegevens direct uit je project verwijderen.

Het vermogen om data-analyses uit te voeren en aanpassingen te maken in het veld, versterkt de rol van QField als een essentiële tool voor elke professional die werkt met geo-informatie. Deze mogelijkheden zorgen voor een hogere nauwkeurigheid van de gegevens, verbeteren de efficiëntie van het projectmanagement en verhogen de algemene productiviteit. Bovendien elimineert het de noodzaak voor tijdrovende aanpassingen achteraf, waardoor je projecten sneller en met minder fouten kunt voltooien.

Belangrijke Voordelen:

 • Verbeterde Nauwkeurigheid: Directe aanpassingen en analyses verminderen de kans op fouten.
 • Tijdsbesparing: Door ter plekke aanpassingen te maken, bespaar je waardevolle tijd.
 • Beter Inzicht: Real-time toegang tot data verbetert je begrip van het projectgebied.

Met QField wordt het veld een dynamische werkomgeving waar beslissingen worden gestuurd door de meest actuele en accurate gegevens. Deze benadering brengt een nieuwe dimensie in het beheer van geo-informatie, waardoor professionals zoals jij met vertrouwen en precisie kunnen werken. Ontdek de mogelijkheden die QField biedt en til je projecten naar een hoger niveau van efficiëntie en effectiviteit.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus QField?

Wanneer je de wereld van geo-informatie en veldwerk verkent, is het essentieel om de juiste partner in leren te kiezen. Onze cursus QField onderscheidt zich op meerdere fronten, ontworpen om jou niet alleen te voorzien van de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het meesterlijk inzetten van QField, maar ook om je te inspireren en te motiveren in je professionele reis. Hier zijn de redenen waarom onze cursus de beste keuze voor jou is:

 • Ervaren Instructeurs: Onze docenten zijn niet alleen experts in hun vakgebied, maar hebben ook jarenlange ervaring in het werken met QField en Geo-ICT toepassingen. Zij brengen een schat aan kennis en praktische tips die je nergens anders zult vinden.
 • Praktijkgerichte Leerervaring: Wij geloven dat leren het meest effectief is wanneer het hand in hand gaat met praktijkervaring. Onze cursus is rijkelijk voorzien van hands-on oefeningen die je direct in het veld kunt toepassen, waardoor je leren wordt versneld en verrijkt.

De voordelen van het kiezen voor onze QField cursus omvatten:

 • Direct Toepasbare Vaardigheden: Vanaf de eerste les zul je leren hoe je QField kunt inzetten voor je dagelijkse werkzaamheden, waardoor je direct waarde toevoegt aan je professionele rol.
 • Flexibiliteit en Ondersteuning: We begrijpen dat iedereen op zijn eigen tempo leert. Daarom bieden we flexibele leeropties en staan we altijd klaar om je te ondersteunen bij elke stap.

Door voor onze cursus te kiezen, investeer je niet alleen in het leren van QField, maar ook in een ervaring die je professionele toekomst zal vormgeven. Je zult de cursus niet alleen afsluiten met diepgaande kennis van QField en geo-informatie, maar ook met het vertrouwen en de vaardigheden om deze kennis toe te passen in uitdagende en veranderende omgevingen. Onze toewijding aan kwaliteitsonderwijs en jouw succes maakt ons de perfecte keuze voor iedereen die zijn vaardigheden in geo-informatietechnologieën wil verdiepen en uitbreiden.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €795,- Excl. btw

  €795,- Excl. btw

  Dag indeling

  Dag 1

  De cursus begint met een presentatie waarin de functies en mogelijkheden van QField worden uitgelegd. Hierna gaat u zelf aan de slag met het inrichten van QField op een Android Tablet en een PostGre database uitlezen. Als dat is gelukt gaat u naar buiten om offline met de data te werken en aanpassingen te doen. Daarna gaat u binnen de dataset wederom uitlezen en aanpassingen verwerken.

  Cursusduur: 1 dag
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Bekend worden met QField
  • QField inrichten op een Android Tablet
  • Werken met data in QField

  Trainers

  Peter Schols

  ArcGIS, QGIS, Python
  4.5    
  198 beoordelingen
  350 studenten gingen je voor


  Anoniem

  7 maanden geleden

  Anoniem

  7 maanden geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over QField

  Je leert hoe je QField kunt inrichten op een Android Tablet PC, hoe je offline met data kunt werken, en hoe je een PostGre database kunt uitlezen.

  De cursus is geschikt voor startende en ervaren geo-specialisten, alsook voor professionals uit andere sectoren die zich willen omscholen in GIS.

  De cursus behandelt praktische toepassingen van QField, zoals offline werken en het verwerken van data-aanpassingen in het terrein.

  Basiskennis van QGIS en vertrouwdheid met de QField gebruikersinterface zijn aanbevolen.

  Offline werken stelt je in staat om in het veld data te verzamelen en te bewerken zonder directe internetverbinding.

  QField is een mobiele applicatie die nauw samenwerkt met QGIS, waardoor GIS-data gemakkelijk in het veld gebruikt kan worden.

  Ja, na succesvolle afronding ontvang je een certificaat, wat waardevol is voor je professionele ontwikkeling.

  De Cursus Qfield duurt Ă©Ă©n dag.

  Basiskennis van Android Tablet PC’s is nuttig, maar de cursus is ontworpen om ook toegankelijk te zijn voor beginners.