QGIS Hydrologie

GIS

GIS

Deze cursus QGIS Hydrologie is bedoeld voor medewerkers die QGIS willen leren toepassen voor hydrologische toepassingen, Deze cursus kan ook gegeven worden op basis van ArcGIS Pro.

Cursusduur: 2 dagen

Gegeven door:

Violet Bothof
Nederlands

Introductie tot QGIS Hydrologie

Geo-ICT Training Center, Nederland - QGIS Hydrologie

In de wereld van geo-informatie en waterbeheer speelt QGIS, een krachtige en open-source geografische informatiesysteem (GIS), een cruciale rol. Met name in de hydrologie biedt QGIS ongeëvenaarde mogelijkheden voor het analyseren, visualiseren en beheren van hydrologische gegevens. Het vermogen van QGIS om complexe hydrologische processen te modelleren en te simuleren maakt het een onmisbaar hulpmiddel voor professionals die zich bezighouden met het beheer van waterbronnen, het analyseren van overstromingsrisico’s en het plannen van waterbeheersystemen.

Het gebruik van QGIS binnen de hydrologie stelt gebruikers in staat om waterscheidingen te identificeren, waterstromen te analyseren en overstromingsrisico’s te beoordelen met een nauwkeurigheid en flexibiliteit die essentieel zijn in dit snel veranderende veld. Met functionaliteiten zoals de QGIS Data Inspector en QGIS Transformers, kunnen gebruikers gegevensintegratie en hydrologische analyses uitvoeren op een manier die voorheen ondenkbaar was, waarbij grote datasets moeiteloos worden gehanteerd en geanalyseerd om betrouwbare en actiegerichte inzichten te bieden.

Hydrologische modellering met QGIS gaat verder dan alleen het analyseren van bestaande gegevens. Het biedt ook de mogelijkheid om toekomstige hydrologische scenario’s te simuleren, wat cruciaal is voor effectieve planning en beheer. Door de integratie van geavanceerde plugins en tools, zoals PCRaster voor hydrologische analyse en modellering, stelt QGIS hydrologen in staat om de dynamiek van waterstromen en de impact van menselijke activiteiten op watersystemen nauwkeurig te voorspellen.

Met de cursus QGIS Hydrologie bij Geo-ICT word je niet alleen vaardig in het gebruik van QGIS voor hydrologische analyses; je wordt ook onderdeel van een groeiende gemeenschap van professionals die de toekomst van waterbeheer vormgeven met behulp van geavanceerde geo-informatietechnologieën. Dit is jouw kans om de kracht van QGIS te benutten en bij te dragen aan een duurzamere en waterbewuste wereld.

Het belang van GIS in hydrologie

De rol van Geografische Informatie Systemen (GIS) in de hydrologie is niet te onderschatten. Deze technologieën vormen de ruggengraat van modern waterbeheer, door ons in staat te stellen de complexiteit van hydrologische systemen te doorgronden en te beheren. Maar wat maakt GIS zo onmisbaar in dit veld? Het antwoord ligt in het vermogen van GIS om ruimtelijke gegevens te verzamelen, te analyseren en te visualiseren op manieren die onze benadering van hydrologische vraagstukken transformeren.

Met GIS kunnen hydrologen watersystemen met ongekende nauwkeurigheid in kaart brengen, van grote rivierbekkens tot kleine stroomgebieden. Deze technologie maakt het mogelijk om de interactie tussen landgebruik, bodemtypes en waterstromen te analyseren, wat essentieel is voor het beoordelen van overstromingsrisico’s en het plannen van waterbeheerstrategieĂ«n. Bovendien stelt GIS hydrologen in staat om historische gegevens te integreren met real-time data van satellieten en sensoren, waardoor ze dynamische veranderingen in het hydrologische systeem kunnen monitoren en voorspellen.

Een van de meest krachtige aspecten van GIS in hydrologie is het vermogen om visuele simulaties en modellen te creëren. Deze modellen helpen bij het voorspellen van de effecten van klimaatverandering op waterbronnen, het ontwikkelen van effectieve overstromingsbeheersplannen, en het optimaliseren van het gebruik van beperkte waterbronnen. Door de visualisatie van complexe data, kunnen GIS-tools zoals QGIS besluitvormers en stakeholders voorzien van duidelijke en begrijpelijke inzichten, wat cruciaal is voor het ontwikkelen van duurzame oplossingen voor watergerelateerde uitdagingen.

Basisprincipes van hydrologische processen

Om de volle potentie van GIS in hydrologie te benutten, is het essentieel om de basisprincipes van hydrologische processen te begrijpen. Hydrologie, de wetenschap die zich bezighoudt met de studie van water in de atmosfeer, op het aardoppervlak en onder de grond, biedt ons inzicht in hoe water beweegt, hoe het wordt opgeslagen, en hoe het cycli door de natuurlijke en door de mens gemaakte omgevingen.

Centraal in deze studie staan watercyclusprocessen zoals verdamping, condensatie, neerslag, infiltratie, oppervlakte-afvoer en grondwaterstroming. Elk van deze processen speelt een cruciale rol in het bepalen van de beschikbaarheid van waterbronnen, de kwaliteit van water, en de gezondheid van aquatische en terrestrische ecosystemen. Door het begrijpen van deze processen kunnen we voorspellingen doen over waterbeschikbaarheid, overstromingsrisico’s identificeren en effectieve waterbeheerstrategieĂ«n ontwikkelen.

GIS-tools zoals QGIS maken het mogelijk om deze hydrologische processen in kaart te brengen en te analyseren met een precisie die voorheen ondenkbaar was. Ze stellen ons in staat om waterstromen te modelleren, waterscheidingen te definiëren, en overstromingsgebieden te voorspellen. Met behulp van QGIS kunnen hydrologen neerslagpatronen analyseren, bodemvocht monitoren en grondwaterpeilen volgen, wat bijdraagt aan een dieper begrip van hoe water door onze wereld beweegt.

De kennis van deze processen is niet alleen academisch van belang; het heeft directe toepassingen in het plannen en uitvoeren van projecten voor waterbeheer, stedelijke planning, landbouw en milieubescherming. Door een sterke basis in de principes van hydrologie te combineren met de kracht van GIS, kunnen professionals in de geo-informatie technologie geĂŻnformeerde beslissingen nemen die leiden tot duurzaam beheer van onze meest kostbare hulpbron: water.

Wat leer je in de Cursus QGIS Hydrologie?

Gegevensintegratie en -beheer met QGIS

Binnen de dynamische wereld van waterbeheer vormt de kunst van gegevensintegratie en -beheer een fundament voor succes. QGIS, een toonaangevend instrument in de geo-informatietechnologie, speelt een cruciale rol in dit domein. Het stelt gebruikers in staat om een breed scala aan gegevensbronnen – van satellietbeelden tot sensordata en historische datasets – samen te voegen tot een coherent geheel, essentieel voor een gedegen begrip van hydrologische fenomenen.

De kracht van QGIS ligt in zijn vermogen om deze gecompliceerde datasets niet alleen te visualiseren maar ook effectief te beheren. Het biedt de gebruiker de flexibiliteit om ruimtelijke data te bewerken, analyseren en combineren, waardoor het mogelijk wordt om accurate hydrologische modellen te construeren. Dit proces, cruciaal voor elk waterbeheerproject, omvat het definiëren van waterscheidingen, het simuleren van waterbewegingen en het evalueren van potentieel overstromingsgevaar.

Daarnaast is QGIS ongeëvenaard in gegevensbeheer. Het platform faciliteert de integratie met uiteenlopende databanken en benut de kracht van geavanceerde plugins voor een efficiënte organisatie en analyse van grote datasets. Dit aspect is van onschatbare waarde in projecten waar de behoefte aan snelle, accurate en actuele informatie een cruciale rol speelt in de besluitvorming.

Het inzetten van QGIS voor de integratie en het beheer van hydrologische gegevens legt de basis voor datagestuurde besluitvorming in watermanagement. Deze benadering verhoogt niet alleen de efficiëntie en effectiviteit van dergelijke initiatieven maar faciliteert ook de ontwikkeling van veerkrachtige en duurzame oplossingen voor de hedendaagse uitdagingen in waterbeheer. Door de Cursus QGIS Hydrologie bij Geo-ICT te volgen, kunnen professionals de volledige potentie van deze tool ontgrendelen, klaar om de complexiteit van waterbeheer met vertrouwen en competentie aan te pakken.

Uitvoeren van hydrologische analyses met QGIS

Het uitvoeren van hydrologische analyses is een essentieel onderdeel van effectief waterbeheer en -planning. QGIS, als een geavanceerd geo-informatie platform, biedt een uitgebreide set tools en functies die speciaal zijn ontworpen om deze taken te ondersteunen. Het stelt je in staat om waterstromen te analyseren, overstromingsrisico’s te beoordelen en waterscheidingen te identificeren met een nauwkeurigheid die essentieel is voor het ontwikkelen van robuuste waterbeheersstrategieĂ«n.

Door gebruik te maken van QGIS kunnen professionals in de hydrologie diepgaande analyses uitvoeren die rekening houden met variabelen zoals neerslag, bodemvochtigheid, en de permeabiliteit van de grond. Deze analyses zijn cruciaal voor het voorspellen van waterbewegingen en het bepalen van gebieden die vatbaar zijn voor overstromingen. Dankzij de visuele aard van QGIS kunnen deze complexe datasets niet alleen worden geanalyseerd, maar ook worden gepresenteerd in een formaat dat gemakkelijk te begrijpen is voor besluitvormers en stakeholders.

Een van de meest waardevolle aspecten van QGIS in de context van hydrologische analyses is de mogelijkheid om scenario-analyse uit te voeren. Dit houdt in dat je kunt simuleren hoe veranderingen in het milieu, zoals ontbossing, urbanisatie, of klimaatverandering, de watercyclus en gerelateerde processen kunnen beĂŻnvloeden. Dergelijke analyses maken het mogelijk om proactief te plannen voor toekomstige uitdagingen en duurzame oplossingen te ontwikkelen voor waterbeheer.

De Cursus QGIS Hydrologie bij Geo-ICT is specifiek ontworpen om deelnemers uit te rusten met de kennis en vaardigheden die nodig zijn om deze geavanceerde analyses uit te voeren. Door deel te nemen aan deze cursus krijg je niet alleen een grondige inleiding tot de basisprincipes van hydrologie en hoe QGIS kan worden gebruikt om deze te onderzoeken, maar leer je ook hoe je de meest geavanceerde functies van het programma kunt toepassen op real-world waterbeheerproblemen. Dit biedt een solide basis voor iedereen die betrokken is bij het beheer van waterbronnen en streeft naar het ontwikkelen van doeltreffende strategieën om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan.

Waarom kiezen voor onze Cursus QGIS Hydrologie?

Wanneer je op zoek bent naar een cursus die niet alleen je technische vaardigheden verrijkt maar je ook voorbereidt op de echte uitdagingen binnen het waterbeheer, dan is de Cursus QGIS Hydrologie bij Geo-ICT de perfecte keuze. Deze cursus onderscheidt zich door een unieke combinatie van diepgaande theoretische kennis en praktische vaardigheden, specifiek gericht op de toepassing van QGIS in hydrologische projecten. Maar wat maakt onze cursus zo speciaal? Hier zijn enkele redenen:

 • Deskundige Instructeurs: Onze cursus wordt gegeven door professionals die niet alleen experts zijn in QGIS maar ook een rijke ervaring hebben in hydrologische projecten. Hun inzichten en tips zijn van onschatbare waarde voor iedereen die zich in dit veld wil verdiepen.
 • Praktijkgerichte Aanpak:
  • Je leert door te doen, met hands-on oefeningen die je direct kunt toepassen op je werk.
  • Projecten die scenario’s uit de echte wereld simuleren, bereiden je voor op de complexiteit en uitdagingen van waterbeheer.
 • Nieuwste TechnologieĂ«n en Tools: We zorgen ervoor dat je werkt met de nieuwste versies van QGIS en je bekend raakt met de meest geavanceerde functies die het programma te bieden heeft. Dit stelt je in staat om voorop te lopen in de technologische ontwikkelingen binnen het veld.
 • Flexibiliteit: We begrijpen dat iedereen anders leert en bieden daarom verschillende leermethoden aan, van klassikaal onderwijs tot online modules die je in je eigen tempo kunt volgen.

Door deel te nemen aan onze Cursus QGIS Hydrologie, krijg je niet alleen een grondig begrip van hydrologische processen en hoe je deze kunt analyseren met QGIS, maar je ontwikkelt ook de vaardigheden om complexe waterbeheerproblemen op te lossen. Of je nu een beginner bent in de wereld van geo-informatie of je bestaande kennis wilt verdiepen, deze cursus biedt je de tools, kennis, en het vertrouwen om je carrière in hydrologie naar een hoger niveau te tillen.

Kies voor de Cursus QGIS Hydrologie bij Geo-ICT, en zet vandaag nog de stap naar een toekomst waarin je met vertrouwen de uitdagingen van waterbeheer aangaat.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1095,- Excl. btw

  €1095,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  Tijdens de eerste dag van de cursus “QGIS Hydrologie” worden deelnemers vertrouwd gemaakt met de basisprincipes van QGIS en de relevante tools voor hydrologische analyses. De dag begint met een introductie tot QGIS, waarbij de interface, gegevensimport en -beheer worden behandeld. Vervolgens ligt de focus op de introductie van digitale hoogtemodellen (DEM’s) en hoe ze kunnen worden gebruikt om waterscheidingen te identificeren en stroomgebieden te bepalen. Deelnemers leren ook hoe ze hellingen, aspecten en hellingen van het land kunnen afleiden.

  In de middag duiken deelnemers dieper in hydrologische concepten, zoals stroomrichting en stroomaccumulatie. Ze zullen leren hoe ze de informatie uit de DEM’s kunnen gebruiken om waterstromen en -routes in kaart te brengen. De dag eindigt met praktische oefeningen waarbij deelnemers zelfstandig waterscheidingen en stroompaden kunnen identificeren met behulp van QGIS.

  Dag 2

  Op de tweede dag van de cursus gaan deelnemers verder met gevorderde hydrologische analyses. De ochtend begint met het begrijpen van overstromingsrisico’s en hoe deze kunnen worden geĂ«valueerd met behulp van digitale hoogtemodellen. Deelnemers leren over overstromingszones en hoe ze overstromingskaarten kunnen genereren.

  In de middag verschuift de focus naar waterbeheer. Deelnemers leren hoe ze hydrologische modellen kunnen opzetten om afvoervolumes te schatten, neerslag-intensiteit te analyseren en infiltratiecapaciteit te beoordelen. Praktische oefeningen bieden deelnemers de mogelijkheid om zelf berekeningen uit te voeren en verschillende waterbeheeraspecten te modelleren.

  De cursus wordt afgerond met een samenvatting van best practices voor hydrologische analyses in QGIS, evenals een overzicht van aanvullende bronnen en tools die de deelnemers kunnen verkennen om hun begrip en vaardigheden verder te ontwikkelen. Deelnemers zouden na deze tweedaagse cursus goed uitgerust moeten zijn om hydrologische analyses uit te voeren met behulp van QGIS in hun eigen projecten.

  Cursusduur: 2 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Basisvaardigheden in QGIS: Na de cursus moeten deelnemers vertrouwd zijn met de basisprincipes van het QGIS-geografische informatiesysteem. Ze moeten in staat zijn om gegevens te importeren, visualiseren en beheren, evenals elementaire bewerkingen uitvoeren binnen het QGIS-platform.
  • Inzicht in Hydrologische Concepten: Studenten moeten een solide begrip ontwikkelen van hydrologische concepten, zoals waterscheidingen, stroomgebieden, stroomrichting en stroomaccumulatie. Ze moeten begrijpen hoe deze concepten van invloed zijn op waterstromen en hydrologische patronen.
  • Analyseren en Modelleren van Overstromingsrisico’s: Na de cursus moeten deelnemers in staat zijn om digitale hoogtemodellen te gebruiken om overstromingsrisico’s te evalueren en overstromingskaarten te genereren. Ze moeten begrijpen hoe topografische gegevens kunnen worden toegepast om overstromingszones te identificeren en kwetsbare gebieden in kaart te brengen.
  • Uitvoeren van Basis Hydrologische Modellering: Studenten moeten de vaardigheid ontwikkelen om eenvoudige hydrologische modellen op te zetten in QGIS. Ze moeten in staat zijn om afvoervolumes te schatten, neerslagpatronen te analyseren en het gedrag van water in verschillende omgevingen te voorspellen.
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over QGIS Hydrologie

  In deze cursus leer je hoe je hydrologische analyses en waterbeheer kunt uitvoeren met QGIS, inclusief gegevensintegratie, het gebruik van QGIS Data Inspector en Transformers, en het analyseren van waterstromen en overstromingsrisico’s.

  Deze cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren geo-professionals, en omscholers die hun vaardigheden in hydrologische toepassingen met QGIS willen ontwikkelen. Ook is het relevant voor bedrijven en onderwijsinstellingen in de geosector.

  De cursus Qgis Hydrologie is een 2-daagse training, ontworpen om je snel en effectief de basis en gevorderde technieken van QGIS voor hydrologie bij te brengen.

  Voor deze cursus is basiskennis van GIS en QGIS aanbevolen, maar niet verplicht. De cursus is zo opgezet dat zowel beginners als gevorderden er waarde uit kunnen halen.

  Na afloop van de cursus ben je in staat om zelfstandig hydrologische analyses uit te voeren met QGIS en heb je een diepgaand begrip van waterbeheer en gerelateerde GIS-technieken.

  Ja, de cursus omvat praktische oefeningen waarbij je direct toepast wat je leert, zodat je de vaardigheden ontwikkelt die nodig zijn voor echte projecten.

  Ja, na succesvolle afronding van de cursus ontvang je een certificaat, wat een waardevolle toevoeging is aan je professionele profiel.

  Deze cursus is specifiek gericht op hydrologie en biedt diepgaande kennis en praktische vaardigheden die direct toepasbaar zijn in waterbeheerprojecten, iets wat niet vaak wordt aangeboden in standaard QGIS-trainingen.

  De cursus wordt fysiek gegeven op onze locatie, wat een interactieve leerervaring en directe feedback van onze ervaren trainers mogelijk maakt.

  Ja, we bieden groepskortingen voor bedrijven of onderwijsinstellingen die meerdere deelnemers willen inschrijven. Neem contact op voor meer informatie over de voorwaarden.