QGIS Hydrologie

GIS Cursusduur: 2 dagen

Deze cursus is bedoeld voor medewerkers die QGIS willen leren toepassen voor hydrologische toepassingen,

Geo-ICT Training Center, Nederland - QGIS HydrologieDe cursus QGIS Hydrologie is ontworpen om deelnemers vertrouwd te maken met het gebruik van het QGIS-geografische informatiesysteem voor hydrologische analyses en waterbeheer. Tijdens de cursus leren studenten hoe ze QGIS kunnen inzetten als een krachtig hulpmiddel om verschillende aspecten van hydrologie te begrijpen en te analyseren, zoals waterstromen, waterscheidingen, overstromingsrisico’s en beheer van waterbronnen.

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1095,- Excl. btw

  Cursusduur: 2 dagen

  Dagindeling

  Dag 1

  Tijdens de eerste dag van de cursus “QGIS Hydrologie” worden deelnemers vertrouwd gemaakt met de basisprincipes van QGIS en de relevante tools voor hydrologische analyses. De dag begint met een introductie tot QGIS, waarbij de interface, gegevensimport en -beheer worden behandeld. Vervolgens ligt de focus op de introductie van digitale hoogtemodellen (DEM’s) en hoe ze kunnen worden gebruikt om waterscheidingen te identificeren en stroomgebieden te bepalen. Deelnemers leren ook hoe ze hellingen, aspecten en hellingen van het land kunnen afleiden.

  In de middag duiken deelnemers dieper in hydrologische concepten, zoals stroomrichting en stroomaccumulatie. Ze zullen leren hoe ze de informatie uit de DEM’s kunnen gebruiken om waterstromen en -routes in kaart te brengen. De dag eindigt met praktische oefeningen waarbij deelnemers zelfstandig waterscheidingen en stroompaden kunnen identificeren met behulp van QGIS.

  Dag 2

  Op de tweede dag van de cursus gaan deelnemers verder met gevorderde hydrologische analyses. De ochtend begint met het begrijpen van overstromingsrisico’s en hoe deze kunnen worden geëvalueerd met behulp van digitale hoogtemodellen. Deelnemers leren over overstromingszones en hoe ze overstromingskaarten kunnen genereren.

  In de middag verschuift de focus naar waterbeheer. Deelnemers leren hoe ze hydrologische modellen kunnen opzetten om afvoervolumes te schatten, neerslag-intensiteit te analyseren en infiltratiecapaciteit te beoordelen. Praktische oefeningen bieden deelnemers de mogelijkheid om zelf berekeningen uit te voeren en verschillende waterbeheeraspecten te modelleren.

  De cursus wordt afgerond met een samenvatting van best practices voor hydrologische analyses in QGIS, evenals een overzicht van aanvullende bronnen en tools die de deelnemers kunnen verkennen om hun begrip en vaardigheden verder te ontwikkelen. Deelnemers zouden na deze tweedaagse cursus goed uitgerust moeten zijn om hydrologische analyses uit te voeren met behulp van QGIS in hun eigen projecten.

  Leerdoelen

  • Basisvaardigheden in QGIS: Na de cursus moeten deelnemers vertrouwd zijn met de basisprincipes van het QGIS-geografische informatiesysteem. Ze moeten in staat zijn om gegevens te importeren, visualiseren en beheren, evenals elementaire bewerkingen uitvoeren binnen het QGIS-platform.
  • Inzicht in Hydrologische Concepten: Studenten moeten een solide begrip ontwikkelen van hydrologische concepten, zoals waterscheidingen, stroomgebieden, stroomrichting en stroomaccumulatie. Ze moeten begrijpen hoe deze concepten van invloed zijn op waterstromen en hydrologische patronen.
  • Analyseren en Modelleren van Overstromingsrisico’s: Na de cursus moeten deelnemers in staat zijn om digitale hoogtemodellen te gebruiken om overstromingsrisico’s te evalueren en overstromingskaarten te genereren. Ze moeten begrijpen hoe topografische gegevens kunnen worden toegepast om overstromingszones te identificeren en kwetsbare gebieden in kaart te brengen.
  • Uitvoeren van Basis Hydrologische Modellering: Studenten moeten de vaardigheid ontwikkelen om eenvoudige hydrologische modellen op te zetten in QGIS. Ze moeten in staat zijn om afvoervolumes te schatten, neerslagpatronen te analyseren en het gedrag van water in verschillende omgevingen te voorspellen.

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Profiel foto van onze cursus coördinatrice Violet

  Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over QGIS Hydrologie

  In deze cursus leer je hoe je hydrologische analyses en waterbeheer kunt uitvoeren met QGIS, inclusief gegevensintegratie, het gebruik van QGIS Data Inspector en Transformers, en het analyseren van waterstromen en overstromingsrisico’s.

  Deze cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren geo-professionals, en omscholers die hun vaardigheden in hydrologische toepassingen met QGIS willen ontwikkelen. Ook is het relevant voor bedrijven en onderwijsinstellingen in de geosector.

  De cursus Qgis Hydrologie is een 2-daagse training, ontworpen om je snel en effectief de basis en gevorderde technieken van QGIS voor hydrologie bij te brengen.

  Voor deze cursus is basiskennis van GIS en QGIS aanbevolen, maar niet verplicht. De cursus is zo opgezet dat zowel beginners als gevorderden er waarde uit kunnen halen.

  Na afloop van de cursus ben je in staat om zelfstandig hydrologische analyses uit te voeren met QGIS en heb je een diepgaand begrip van waterbeheer en gerelateerde GIS-technieken.

  Ja, de cursus omvat praktische oefeningen waarbij je direct toepast wat je leert, zodat je de vaardigheden ontwikkelt die nodig zijn voor echte projecten.

  Ja, na succesvolle afronding van de cursus ontvang je een certificaat, wat een waardevolle toevoeging is aan je professionele profiel.

  Deze cursus is specifiek gericht op hydrologie en biedt diepgaande kennis en praktische vaardigheden die direct toepasbaar zijn in waterbeheerprojecten, iets wat niet vaak wordt aangeboden in standaard QGIS-trainingen.

  De cursus wordt fysiek gegeven op onze locatie, wat een interactieve leerervaring en directe feedback van onze ervaren trainers mogelijk maakt.

  Ja, we bieden groepskortingen voor bedrijven of onderwijsinstellingen die meerdere deelnemers willen inschrijven. Neem contact op voor meer informatie over de voorwaarden.