QGIS Hydrologie

GIS Cursusduur: 2 dagen

Deze cursus is bedoeld voor medewerkers die QGIS willen leren toepassen voor hydrologische toepassingen,

Geo-ICT Training Center, Nederland - QGIS HydrologieDe cursus QGIS Hydrologie is ontworpen om deelnemers vertrouwd te maken met het gebruik van het QGIS-geografische informatiesysteem voor hydrologische analyses en waterbeheer. Tijdens de cursus leren studenten hoe ze QGIS kunnen inzetten als een krachtig hulpmiddel om verschillende aspecten van hydrologie te begrijpen en te analyseren, zoals waterstromen, waterscheidingen, overstromingsrisico’s en beheer van waterbronnen.

Inschrijven






    Korting: 10% bij 3 cursisten
    15% vanaf 4 cursisten

    €1095,- Excl. btw

    Cursusduur: 2 dagen

    Dagindeling

    Dag 1

    Tijdens de eerste dag van de cursus “QGIS Hydrologie” worden deelnemers vertrouwd gemaakt met de basisprincipes van QGIS en de relevante tools voor hydrologische analyses. De dag begint met een introductie tot QGIS, waarbij de interface, gegevensimport en -beheer worden behandeld. Vervolgens ligt de focus op de introductie van digitale hoogtemodellen (DEM’s) en hoe ze kunnen worden gebruikt om waterscheidingen te identificeren en stroomgebieden te bepalen. Deelnemers leren ook hoe ze hellingen, aspecten en hellingen van het land kunnen afleiden.

    In de middag duiken deelnemers dieper in hydrologische concepten, zoals stroomrichting en stroomaccumulatie. Ze zullen leren hoe ze de informatie uit de DEM’s kunnen gebruiken om waterstromen en -routes in kaart te brengen. De dag eindigt met praktische oefeningen waarbij deelnemers zelfstandig waterscheidingen en stroompaden kunnen identificeren met behulp van QGIS.

    Dag 2

    Op de tweede dag van de cursus gaan deelnemers verder met gevorderde hydrologische analyses. De ochtend begint met het begrijpen van overstromingsrisico’s en hoe deze kunnen worden geëvalueerd met behulp van digitale hoogtemodellen. Deelnemers leren over overstromingszones en hoe ze overstromingskaarten kunnen genereren.

    In de middag verschuift de focus naar waterbeheer. Deelnemers leren hoe ze hydrologische modellen kunnen opzetten om afvoervolumes te schatten, neerslag-intensiteit te analyseren en infiltratiecapaciteit te beoordelen. Praktische oefeningen bieden deelnemers de mogelijkheid om zelf berekeningen uit te voeren en verschillende waterbeheeraspecten te modelleren.

    De cursus wordt afgerond met een samenvatting van best practices voor hydrologische analyses in QGIS, evenals een overzicht van aanvullende bronnen en tools die de deelnemers kunnen verkennen om hun begrip en vaardigheden verder te ontwikkelen. Deelnemers zouden na deze tweedaagse cursus goed uitgerust moeten zijn om hydrologische analyses uit te voeren met behulp van QGIS in hun eigen projecten.

    Leerdoelen

    • Basisvaardigheden in QGIS: Na de cursus moeten deelnemers vertrouwd zijn met de basisprincipes van het QGIS-geografische informatiesysteem. Ze moeten in staat zijn om gegevens te importeren, visualiseren en beheren, evenals elementaire bewerkingen uitvoeren binnen het QGIS-platform.
    • Inzicht in Hydrologische Concepten: Studenten moeten een solide begrip ontwikkelen van hydrologische concepten, zoals waterscheidingen, stroomgebieden, stroomrichting en stroomaccumulatie. Ze moeten begrijpen hoe deze concepten van invloed zijn op waterstromen en hydrologische patronen.
    • Analyseren en Modelleren van Overstromingsrisico’s: Na de cursus moeten deelnemers in staat zijn om digitale hoogtemodellen te gebruiken om overstromingsrisico’s te evalueren en overstromingskaarten te genereren. Ze moeten begrijpen hoe topografische gegevens kunnen worden toegepast om overstromingszones te identificeren en kwetsbare gebieden in kaart te brengen.
    • Uitvoeren van Basis Hydrologische Modellering: Studenten moeten de vaardigheid ontwikkelen om eenvoudige hydrologische modellen op te zetten in QGIS. Ze moeten in staat zijn om afvoervolumes te schatten, neerslagpatronen te analyseren en het gedrag van water in verschillende omgevingen te voorspellen.

    Meer informatie?

    Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

    Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

    Andere cursussen

    Veelgestelde vragen

    Na de cursus mag je nog 2 weken vragen stellen aan de docent. De docent geeft al weer andere cursussen dus het best kun je je vragen mailen naar info@geo-ict.nl. Je vraag wordt voorgelegd aan de docent en binnen 24 uur krijg je antwoord op je vraag.

    Als je al wat verder bent en je loopt in de praktijk tegen problemen op waar je zelf niet uit komt dan kun je het best gebruik gaan maken van een Online Support. Je gaat dan één dag online met de docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

    Als je in de praktijk tegen problemen op loopt waar je zelf niet uit komt dan kun je 2 dingen doen. Je schrijft je in voor een basis of gevorderde cursus of je schrijft je in voor Online Support.

    Je gaat dan één dag online met een docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

     

    Alle cursussen worden in contact les gegeven. De cursustijden zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Voor koffie, thee, lunch en laptop wordt gezorgd. Online mee doen kan ook altijd. Je zit dan thuis op je eigen laptop en volgt de cursus in Google Meet mee. De lunch, koffie en thee moet je dan wel zorg voor zorgen.

    Je kunt per cursusdag beslissen of je naar onze locatie komt of dat je het online wil doen. Geef dit dan wel op tijd door aan de cursuscoördinator.

    Ja, dit doen we regelmatig. Onze docent komt dan naar uw locatie toe. Hij heeft laptops voor de cursisten bij zich. U hoeft alleen maar een lokaal bij u op locatie te regelen.

    U kunt uw wensen doormailen naar info@geo-ict.nl  dan mailen we u een offerte. Na opdrachtverlening neemt onze cursuscoördinator contact met u op om de lesdagen in te plannen.

    Na iedere cursus krijgen de cursisten een link naar ons evaluatieportaal. Daar kunt u melden wat je wel en niet goed vond aan de cursus. We doen altijd ons uiterste best maar toch kan het natuurlijk voorkomen dat u een klacht heeft. Klik op Klachtenregeling.  Daarin staat beschreven wat u kunt doen. Geo-ICT Training Center, Nederland is lid van de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden ( NRTO ).

    Na de cursus mailen we u een link naar ons evaluatieportaal. Daar kun u inloggen en een evaluatieformulier in vullen en daar kunt u ook uw deelname certificaat downloaden.