QGIS Natuur

GIS Cursusduur: 2 dagen

Deze cursus is bedoeld voor alle medewerkers van organisaties zoals Landschappen en Natuurmonumenten. Als voorkennis komt de cursus QGIS Intro van pas, maar dat is niet noodzakelijk.

Deze cursus is bedoeld voor medewerkers van Natuurmonumenten en Landschappen die betrokken zijn bij natuurbeheer, ecologie, ruimtelijke planning en biodiversiteitsbehoud.

De cursus is bedoeld voor beginners in geografische informatiesystemen (GIS) en wil deelnemers voorzien van de nodige kennis en vaardigheden om QGIS effectief te gebruiken voor het analyseren en beheren van natuurgebieden.

Geo-ICT Training Center, Nederland - QGIS NatuurDeze intensieve cursus biedt medewerkers van Natuurmonumenten en Landschappen een praktische en diepgaande introductie tot het gebruik van QGIS, een open-source GIS-platform, voor diverse toepassingen in natuurbeheer.

Deze cursus is op maat gemaakt specifiek voor Natuurmonumenten en voor Utrechts Landschap. Voor andere organisaties kunnen we dat ook doen.

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €895,- Excl. btw

  Cursusduur: 2 dagen

  Dagindeling

  Dag 1

  De cursus aanvangt met een verhelderende presentatie waarin essentiële fundamenten van QGIS opnieuw worden belicht. De deelnemers verwerven een solide greep op het gebruik van QGIS functionaliteiten via een reeks divers gevarieerde opdrachten. Hierbij wordt de focus gelegd op de intuïtieve gebruikersinterface, navigatie binnen het platform en het importeren van verschillende typen geospatiale gegevens. Via een reeks doelgerichte opdrachten krijgen zij hands-on ervaring met uiteenlopende functionaliteiten zoals gegevensverwerking, kaartvisualisatie, selectie en query’s.

  Dag 2

  Tijdens de boeiende sessie van de tweede cursusdag worden deelnemers uitgedaagd om dieper in te duiken in de geavanceerde functionaliteiten die QGIS te bieden heeft. Deze dag is speciaal ontworpen om een diepgaand begrip en beheersing van de software mogelijk te maken, en biedt tevens een rijke gelegenheid voor interactie en actieve betrokkenheid van cursisten. De kern van deze dag draait om de verkenning van de meer geavanceerde aspecten van QGIS. Deelnemers zullen ontdekken hoe ze complexere analyses kunnen uitvoeren, ingewikkelde ruimtelijke queries kunnen construeren en geavanceerde kaartvisualisaties kunnen creëren.

  Leerdoelen

  • Mastery van Geavanceerde QGIS-functies: Na het voltooien van de cursus zullen de deelnemers in staat zijn om de geavanceerde functies van QGIS met vertrouwen te gebruiken. Dit omvat het uitvoeren van complexe geospatiale analyses, het creëren van geavanceerde kaarten met gedetailleerde symbolisatie en lay-outs, en het beheren van geospatiale datasets op een hoog niveau van nauwkeurigheid en efficiëntie.
  • Diepgaand Begrip van Natuurbeheerplugins: Deelnemers zullen een diepgaand inzicht ontwikkelen in de specifieke plugins binnen QGIS die gericht zijn op natuurbeheer. Ze zullen leren hoe ze deze plugins effectief kunnen integreren in hun analyses en besluitvormingsprocessen, met als resultaat meer nauwkeurige ecologische modellering, biodiversiteitsbeoordelingen en connectiviteitsanalyses.
  • Vaardigheid in Aanpassing aan Gebruikersbehoeften: Een belangrijk leerdoel is dat deelnemers leren hoe ze QGIS kunnen aanpassen aan specifieke gebruikersbehoeften en scenario’s. Ze zullen in staat zijn om hun eigen vragen en uitdagingen te formuleren en vervolgens QGIS-tools en -technieken toe te passen om relevante antwoorden en oplossingen te verkrijgen. Dit versterkt hun vermogen om flexibel en doelgericht te werken binnen het natuurbeheerdomein.
  • Effectieve Interactie en Samenwerking: Door de nadruk op interactie en inbreng van cursisten op de tweede cursusdag, zullen deelnemers leren hoe ze effectief kunnen communiceren en samenwerken binnen een educatieve en professionele omgeving. Ze zullen de kunst van het stellen van gerichte vragen, het delen van inzichten en het constructief bijdragen aan discussies beheersen, wat hun algehele professionele vaardigheden en netwerk zal versterken.

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Profiel foto van onze cursus coördinatrice Violet

  Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over QGIS Natuur

  In de Cursus Qgis Natuur leer je hoe je QGIS software effectief kunt gebruiken voor natuurbeheer en ecologische projecten, inclusief geavanceerde functies voor geospatiale analyses en natuurbehoud.

  Deze cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren professionals in de geosector, en iedereen die geïnteresseerd is in het gebruik van GIS voor natuurbeheer en ecologische toepassingen.

  De Cursus Qgis Natuur is een 2-daagse training waarin je zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden opdoet, met een focus op geografische informatiesystemen en hun toepassing in natuurbeheer en ecologie.

  Basiskennis van GIS is aanbevolen, maar de cursus is ook toegankelijk voor beginners. We behandelen zowel basisprincipes als geavanceerde functies van QGIS.

  Vul het inschrijfformulier in op de cursuspagina en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op met verdere details.

  Ja, de cursus omvat praktische oefeningen waarbij je direct toepast wat je hebt geleerd, zodat je de software effectief kunt gebruiken in echte natuurbeheer- en ecologieprojecten.

  Ja, na succesvolle afronding van de cursus ontvang je een certificaat, wat een waardevolle toevoeging is aan je professionele portfolio, vooral voor carrières in de geosector.

  De cursus richt zich op het beheersen van geavanceerde QGIS-functies, het ontwikkelen van een diepgaand begrip van natuurbeheerplugins, het aanpassen van QGIS aan gebruikersbehoeften, en het verbeteren van samenwerking en communicatie binnen de geosector.

  Basiskennis van GIS is nuttig, maar niet noodzakelijk. De cursus is ook geschikt voor beginners en biedt een grondige introductie tot QGIS.

  De cursus bestaat uit een mix van presentaties en hands-on opdrachten. Je leert over QGIS-functionaliteiten, gegevensverwerking, kaartvisualisatie, en het uitvoeren van complexe geospatiale analyses.