QGIS Natuur

GIS

GIS

Deze cursus is bedoeld voor alle medewerkers van organisaties zoals Landschappen en Natuurmonumenten. Als voorkennis komt de cursus QGIS Intro van pas, maar dat is niet noodzakelijk.

Cursusduur: 2 dagen

Gegeven door:

Violet Bothof
Nederlands

Introductie tot Geografische Informatiesystemen (GIS)

Geo-ICT Training Center, Nederland - QGIS NatuurIn de fascinerende wereld van geografische informatiesystemen (GIS), waar geo-informatie en geodata de sleutel zijn tot inzicht en ontdekking, staat QGIS bekend als een krachtige bondgenoot. Dit open-source platform biedt ongekende mogelijkheden voor het analyseren, visualiseren en beheren van ruimtelijke gegevens, essentieel voor effectief natuurbeheer en ecologisch onderzoek. Van het in kaart brengen van natuurgebieden tot het uitvoeren van complexe geospatiale analyses, QGIS stelt gebruikers in staat om de rijke tapestrie van onze natuurlijke omgeving te ontcijferen.

Deze intensieve cursus biedt medewerkers van Natuurmonumenten en Landschappen een praktische en diepgaande introductie tot het gebruik van QGIS, een open-source GIS-platform, voor diverse toepassingen in natuurbeheer. Deze cursus is op maat gemaakt specifiek voor Natuurmonumenten en voor Utrechts Landschap. Voor andere organisaties kunnen we dat ook doen.

Enige voorkennis van QGIS is vereist, heb je dat niet dan adviseren wij de cursus QGIS basis eerst te volgen!

Het belang van GIS in modern natuurbeheer

In het moderne natuurbeheer speelt GIS een cruciale rol, een feit dat steeds duidelijker wordt in het licht van hedendaagse ecologische uitdagingen. Door de kracht van geo-informatie en geodata te benutten, kunnen we niet alleen onze natuurlijke hulpbronnen efficiënter beheren maar ook diepgaande inzichten verkrijgen in ecologische patronen en trends. Of het nu gaat om het beoordelen van de impact van klimaatverandering op biodiversiteit of het plannen van duurzame ontwikkelingsprojecten, GIS staat aan de basis van geïnformeerde besluitvorming. Het leert je de taal van de aarde te spreken en te interpreteren, waardoor je een actieve rol kunt spelen in het behoud en herstel van onze natuurlijke wereld. Deze essentiële vaardigheden worden verder ontwikkeld en verfijnd in de cursus QGIS Natuur, waarbij je niet alleen leert “hoe” te werken met GIS, maar ook “waarom” het zo’n onmisbare tool is in de strijd voor een groenere planeet.

Basisprincipes van QGIS

Aan de basis van elke succesvolle toepassing van GIS in natuurbeheer liggen de fundamentele principes van QGIS. Dit veelzijdige platform biedt je de gereedschappen om geografische informatie te verkennen, analyseren en visualiseren op manieren die voorheen ondenkbaar waren. Van het eenvoudig importeren van geospatiale gegevens tot het creëren van gedetailleerde kaarten die complexe ecologische verbanden onthullen, QGIS maakt het allemaal mogelijk. Door de kernfuncties van QGIS onder de knie te krijgen, open je de deur naar een nieuwe wereld van mogelijkheden in geo-informatie, waarbij je leert hoe je data kunt omzetten in inzichten en deze inzichten kunt gebruiken voor effectief beheer en behoud van natuurlijke habitats.

Wat je Zult Leren in de Cursus QGIS Natuur

Beheersing van geavanceerde QGIS-functies

Naarmate je verder duikt in de wereld van QGIS, ontdek je een schat aan geavanceerde functies die de deur openen naar nieuwe niveaus van analyse en visualisatie. Het beheersen van deze geavanceerde tools vereist tijd en oefening, maar de beloningen zijn enorm. Je leert complexe geospatiale analyses uitvoeren, gedetailleerde kaarten met geavanceerde symbolisatie creëren en geodata beheren met een nauwkeurigheid die essentieel is voor effectief natuurbeheer. Deze vaardigheden stellen je in staat om diepgaande ecologische modelleringen uit te voeren en bieden de mogelijkheid om de dynamiek van natuurlijke systemen op een manier te begrijpen die voorheen buiten bereik lag.

Toepassing van natuurbeheerplugins in QGIS

Een cruciaal aspect van de Cursus QGIS Natuur is het leren toepassen van specifieke natuurbeheerplugins. Deze plugins zijn ontworpen om de functionaliteit van QGIS uit te breiden, specifiek gericht op het beheer en behoud van natuurlijke habitats. Het vermogen om deze tools effectief te integreren in je werkproces vergroot je capaciteit voor nauwkeurige ecologische modellering en biodiversiteitsanalyses. Door praktijkgerichte instructie krijg je hands-on ervaring met het toepassen van deze plugins, wat een essentiële vaardigheid is voor iedereen die zich bezighoudt met natuurbeheer en -bescherming.

Realiseren van complexe geospatiale analyses

Het vermogen om complexe geospatiale analyses uit te voeren, ontsluit een nieuwe dimensie in het begrijpen en beheren van onze natuurlijke omgeving. In de Cursus QGIS Natuur, leer je hoe je deze geavanceerde analyses kunt toepassen om diepgaande inzichten in ecologische processen en patronen te verkrijgen. Dit omvat alles van het analyseren van biodiversiteit tot het monitoren van veranderingen in landgebruik en habitat. Het beheersen van deze technieken stelt je in staat om gegevens om te zetten in actiegerichte kennis, cruciaal voor effectieve besluitvorming en strategieën in natuurbehoud.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus QGIS Natuur?

Het is belangrijk om te weten waarom de keuze voor onze Cursus QGIS Natuur een uitstekende stap is voor jouw professionele ontwikkeling en bijdrage aan natuurbehoud. Deze cursus onderscheidt zich door:

 • Praktijkgerichte leerervaring: We zorgen ervoor dat je direct toepasbare vaardigheden leert.
 • Deskundige instructeurs: Ons team bestaat uit ervaren professionals met diepgaande kennis van GIS en natuurbeheer.
 • Flexibele leerpaden: Of je nu een beginner bent of je kennis wilt verdiepen, onze cursus is afgestemd op jouw behoeften.

Daarnaast zet onze cursus sterk in op het bieden van inzicht in de toepassing van GIS binnen het domein van natuurbeheer, waarbij we gebruik maken van de nieuwste tools en technieken.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €895,- Excl. btw

  €895,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  De cursus aanvangt met een verhelderende presentatie waarin essentiële fundamenten van QGIS opnieuw worden belicht. De deelnemers verwerven een solide greep op het gebruik van QGIS functionaliteiten via een reeks divers gevarieerde opdrachten. Hierbij wordt de focus gelegd op de intuïtieve gebruikersinterface, navigatie binnen het platform en het importeren van verschillende typen geospatiale gegevens. Via een reeks doelgerichte opdrachten krijgen zij hands-on ervaring met uiteenlopende functionaliteiten zoals gegevensverwerking, kaartvisualisatie, selectie en query’s.

  Dag 2

  Tijdens de boeiende sessie van de tweede cursusdag worden deelnemers uitgedaagd om dieper in te duiken in de geavanceerde functionaliteiten die QGIS te bieden heeft. Deze dag is speciaal ontworpen om een diepgaand begrip en beheersing van de software mogelijk te maken, en biedt tevens een rijke gelegenheid voor interactie en actieve betrokkenheid van cursisten. De kern van deze dag draait om de verkenning van de meer geavanceerde aspecten van QGIS. Deelnemers zullen ontdekken hoe ze complexere analyses kunnen uitvoeren, ingewikkelde ruimtelijke queries kunnen construeren en geavanceerde kaartvisualisaties kunnen creëren.

  Cursusduur: 2 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Mastery van Geavanceerde QGIS-functies: Na het voltooien van de cursus zullen de deelnemers in staat zijn om de geavanceerde functies van QGIS met vertrouwen te gebruiken. Dit omvat het uitvoeren van complexe geospatiale analyses, het creëren van geavanceerde kaarten met gedetailleerde symbolisatie en lay-outs, en het beheren van geospatiale datasets op een hoog niveau van nauwkeurigheid en efficiëntie.
  • Diepgaand Begrip van Natuurbeheerplugins: Deelnemers zullen een diepgaand inzicht ontwikkelen in de specifieke plugins binnen QGIS die gericht zijn op natuurbeheer. Ze zullen leren hoe ze deze plugins effectief kunnen integreren in hun analyses en besluitvormingsprocessen, met als resultaat meer nauwkeurige ecologische modellering, biodiversiteitsbeoordelingen en connectiviteitsanalyses.
  • Vaardigheid in Aanpassing aan Gebruikersbehoeften: Een belangrijk leerdoel is dat deelnemers leren hoe ze QGIS kunnen aanpassen aan specifieke gebruikersbehoeften en scenario’s. Ze zullen in staat zijn om hun eigen vragen en uitdagingen te formuleren en vervolgens QGIS-tools en -technieken toe te passen om relevante antwoorden en oplossingen te verkrijgen. Dit versterkt hun vermogen om flexibel en doelgericht te werken binnen het natuurbeheerdomein.
  • Effectieve Interactie en Samenwerking: Door de nadruk op interactie en inbreng van cursisten op de tweede cursusdag, zullen deelnemers leren hoe ze effectief kunnen communiceren en samenwerken binnen een educatieve en professionele omgeving. Ze zullen de kunst van het stellen van gerichte vragen, het delen van inzichten en het constructief bijdragen aan discussies beheersen, wat hun algehele professionele vaardigheden en netwerk zal versterken.
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over QGIS Natuur

  In de Cursus Qgis Natuur leer je hoe je QGIS software effectief kunt gebruiken voor natuurbeheer en ecologische projecten, inclusief geavanceerde functies voor geospatiale analyses en natuurbehoud.

  Deze cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren professionals in de geosector, en iedereen die geïnteresseerd is in het gebruik van GIS voor natuurbeheer en ecologische toepassingen.

  De Cursus Qgis Natuur is een 2-daagse training waarin je zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden opdoet, met een focus op geografische informatiesystemen en hun toepassing in natuurbeheer en ecologie.

  Basiskennis van GIS is aanbevolen, maar de cursus is ook toegankelijk voor beginners. We behandelen zowel basisprincipes als geavanceerde functies van QGIS.

  Vul het inschrijfformulier in op de cursuspagina en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op met verdere details.

  Ja, de cursus omvat praktische oefeningen waarbij je direct toepast wat je hebt geleerd, zodat je de software effectief kunt gebruiken in echte natuurbeheer- en ecologieprojecten.

  Ja, na succesvolle afronding van de cursus ontvang je een certificaat, wat een waardevolle toevoeging is aan je professionele portfolio, vooral voor carrières in de geosector.

  De cursus richt zich op het beheersen van geavanceerde QGIS-functies, het ontwikkelen van een diepgaand begrip van natuurbeheerplugins, het aanpassen van QGIS aan gebruikersbehoeften, en het verbeteren van samenwerking en communicatie binnen de geosector.

  Basiskennis van GIS is nuttig, maar niet noodzakelijk. De cursus is ook geschikt voor beginners en biedt een grondige introductie tot QGIS.

  De cursus bestaat uit een mix van presentaties en hands-on opdrachten. Je leert over QGIS-functionaliteiten, gegevensverwerking, kaartvisualisatie, en het uitvoeren van complexe geospatiale analyses.