Data-Visualisatie

Datamanagement

Datamanagement

Hoe zetten we ruwe data om in bruikbare inzichten? Met vaardigheden van data-visualisatie, waarmee u complexe data effectief kunt analyseren, interpreteren en communiceren.

Cursusduur: 2 dagen

Gegeven door:

Violet Bothof

Introductie tot Data-Visualisatie

In een wereld waar data exponentieel groeit, is het vermogen om informatie effectief te visualiseren niet alleen een kunst maar een essentiƫle vaardigheid die de manier waarop we informatie verwerken en beslissingen nemen, transformeert. Data-visualisatie is de brug tussen complexe datasets en menselijke cognitie; het zet ruwe data om in gemakkelijk te begrijpen visuele formaten die inzichten, patronen en trends onthullen die anders verborgen zouden blijven in de chaos van de ruwe gegevens.

Visualisatie spreekt tot onze visuele intelligentie, de krachtigste vorm van menselijk cognitief begrip, door gebruik te maken van grafieken, diagrammen, en kaarten. Deze visuele gereedschappen stellen ons in staat om grote hoeveelheden informatie snel te analyseren, complexe concepten gemakkelijker te begrijpen en verbanden te zien die met traditionele data-analysemethoden misschien niet direct duidelijk zijn. Door de kernprincipes van data-visualisatie toe te passen – zoals het kiezen van het juiste visuele type voor je gegevens, het begrijpen van je publiek, en het benadrukken van belangrijke inzichten – kunnen data-verhalen krachtig en overtuigend worden verteld.

Geo-ICT Training Center, Nederland - Cursus (Geo) Datavisualisatie
Geo-ICT’s cursus in data-visualisatie duikt diep in deze wereld, waarbij de nadruk ligt op hands-on ervaring en het ontwikkelen van de vaardigheden om gebruiksvriendelijke dashboards en effectieve visualisaties te maken. Deze cursus, die zowel theoretische concepten als praktische toepassingen omvat, is ontworpen om deelnemers te voorzien van de kennis en tools die nodig zijn om data-visualisatieprojecten in elke sector of discipline te leiden.

De behoefte aan dergelijke vaardigheden wordt steeds belangrijker in een tijdperk waarin data aan de basis ligt van bijna alle besluitvormingsprocessen. De cursus Data-Visualisatie van Geo-ICT biedt een software-onafhankelijke benadering, waardoor deelnemers kunnen werken met een breed scala aan tools en technologieƫn, van Cognos en PowerBI tot QGIS en Excel, waardoor ze uiterst flexibel en aanpasbaar in de praktijk zijn.

In essentie bereidt Geo-ICT’s Data-Visualisatie cursus je niet alleen voor om data effectiever te communiceren maar stimuleert het ook een dieper begrip van hoe visuele informatie verwerking bijdraagt aan onze strategische besluitvorming en dagelijkse interacties met data. Het is een essentiĆ«le stap voor iedereen die streeft naar excellentie in data-analyse en communicatie, in welke sector dan ook.

Het belang van visuele data interpretatie

In het digitale tijdperk waarin we leven, wordt de rol van visuele data interpretatie steeds crucialer. Hieronder enkele punten die het belang ervan benadrukken:

 • Snellere Besluitvorming: Visuele representaties van data maken het mogelijk om snel trends en patronen te identificeren, wat cruciaal is in een tijd waar beslissingen snel genomen moeten worden.
 • Verbeterde Communicatie: Data visualisaties maken complexe informatie toegankelijk en begrijpelijk voor een breed publiek, ongeacht hun expertise in data-analyse.
 • Ontdekken van Verbanden: Door data visueel te presenteren, kunnen verborgen verbanden en inzichten aan het licht komen die in ruwe datasets over het hoofd gezien zouden kunnen worden.

De cursus Data-Visualisatie van Geo-ICT benadrukt deze punten en meer door deelnemers uit te rusten met de vaardigheden om gegevens tot leven te brengen. Of het nu gaat om het ontwerpen van intuĆÆtieve dashboards, het vertellen van overtuigende data-verhalen, of het simpelweg verbeteren van de data-geletterdheid binnen jouw organisatie, de vaardigheden die je opdoet zijn onmisbaar.

Door geodata en andere complexe datasets om te zetten in visueel aantrekkelijke en gemakkelijk te interpreteren formaten, versterk je niet alleen je eigen begrip, maar ook dat van je team of organisatie. Dit alles, terwijl je leert van experts in het veld met een diepe passie voor en kennis van visuele data interpretatie.

De nadruk ligt op het praktisch toepassen van deze kennis, zodat je niet alleen leert wat werkt, maar ook hoe je het kunt toepassen in jouw eigen werk. Met Geo-ICT’s benadering leer je de fijne kneepjes van data-visualisatie, en hoe je deze krachtige tool kunt gebruiken om jouw boodschap helder en overtuigend over te brengen.

Types van data en hun visualisatie

Het begrijpen van de verschillende types data en hoe je deze het beste kunt visualiseren, is cruciaal voor effectieve data-communicatie. Hier zijn enkele sleutelconcepten:

 • Kwantitatieve Data: Dit zijn meetbare, numerieke gegevens. Voorbeelden zijn leeftijd, inkomsten, en temperatuur. Visuele representaties zoals lijn- en staafdiagrammen zijn hier ideaal voor omdat ze trends en veranderingen over tijd duidelijk maken.
 • Kwalitatieve Data: Deze data omvatten niet-numerieke informatie, zoals types, categorieĆ«n, of namen. Kleurgecodeerde kaarten en cirkeldiagrammen zijn vaak effectief om verhoudingen en verdelingen te tonen.

Elk type data vereist een unieke benadering van visualisatie om de boodschap helder en effectief over te brengen. De keuze van het juiste type visualisatie hangt af van wat je wilt communiceren: wil je een trend tonen, een verhouding verduidelijken, of misschien een geografische spreiding illustreren? Geo-ICT’s cursus Data-Visualisatie leert je niet alleen over de verschillende types data en hun passende visualisaties maar biedt ook de vaardigheden om deze kennis toe te passen in de praktijk.

Door te focussen op geodata en andere specifieke datasets, krijg je inzicht in hoe je complexe informatie kunt transformeren in visuele formaten die zowel informatief als aantrekkelijk zijn. Dit stelt je in staat om effectieve en overtuigende visualisaties te creƫren die jouw publiek kunnen informeren, betrekken, en inspireren.

Wat je Zult Leren in de Cursus Data-Visualisatie

Basisprincipes van data-visualisatie

De kunst en wetenschap van data-visualisatie rusten op enkele fundamentele principes die essentieel zijn voor het creƫren van effectieve en inzichtelijke visualisaties. Hier zijn enkele kernpunten die Geo-ICT benadrukt in hun cursus:

 • Kies het juiste type visualisatie voor je data. Niet elke visualisatie past bij elke soort data. Het onderscheiden van kwantitatieve tegenover kwalitatieve data kan helpen bepalen welk type grafiek of diagram het meest geschikt is.
 • Simpliciteit is sleutel. Een overladen visualisatie kan leiden tot verwarring. Minimaliseer ruis door onnodige elementen te verwijderen en focus op wat belangrijk is.
 • Gebruik kleur met doel. Kleuren kunnen helpen om onderscheid te maken tussen datareeksen en de aandacht te vestigen op cruciale informatie, maar een overmatig gebruik kan afleiden.
 • Vertel een verhaal met je data. Goede data-visualisaties vertellen een verhaal. Ze nemen de kijker mee op een reis, waarbij elk element bijdraagt aan een groter begrip.

Door deze principes toe te passen, leer je bij Geo-ICT hoe je data-visualisaties kunt creƫren die niet alleen de aandacht trekken maar ook de kijker informeren en overtuigen met duidelijke, begrijpelijke inzichten.

Geavanceerde visualisatietechnieken en dashboard ontwerp

Het verkennen van geavanceerde visualisatietechnieken en dashboard ontwerp opent nieuwe dimensies in hoe we data interpreteren en presenteren. Deze geavanceerde methoden stellen ons in staat om complexe datasets te vereenvoudigen en inzichten toegankelijker te maken:

 • Interactieve Dashboards: Hiermee kunnen gebruikers in real-time met data spelen, verschillende filters toepassen, en dieper graven in specifieke gebieden van interesse.
 • Geavanceerde Visualisaties: Technieken zoals heatmaps, netwerkdiagrammen, en geospatiale kaarten bieden unieke perspectieven en diepgaande inzichten in complexe datasets.

Het ontwerpen van effectieve dashboards vereist een diep begrip van de doelgroep en het doel van de visualisatie. Geo-ICT’s cursus biedt de kennis en tools die nodig zijn om deze geavanceerde technieken te beheersen, waardoor je in staat bent om krachtige, informatieve, en aantrekkelijke visualisaties te creĆ«ren die de strategische besluitvorming binnen elke organisatie kunnen stimuleren.

Data storytelling en praktische toepassingen

Data storytelling combineert data-visualisatie met narratieve technieken om complexe informatie op een boeiende en begrijpelijke manier te presenteren. Het is een krachtige manier om een publiek te betrekken en over te halen door data een betekenisvol verhaal te laten vertellen. Dit kan vooral waardevol zijn in scenario’s waar beslissingsmakers snel geĆÆnformeerd moeten worden of waar een complex onderwerp toegankelijk gemaakt moet worden voor een breed publiek. Geo-ICT benadrukt het belang van:

 • Het gebruik van gevisualiseerde data om een verhaal op te bouwen.
 • De integratie van narratieve elementen (zoals personages, conflicten, en resoluties) die resoneren met het publiek.
 • Het presenteren van data in een logische volgorde die een duidelijke conclusie of oproep tot actie ondersteunt.

Het vermogen om niet alleen data te analyseren maar deze ook te transformeren in een overtuigend verhaal is een onmisbare vaardigheid in de toolkit van elke data professional. Geo-ICT’s cursus biedt praktische toepassingen en oefeningen om deze vaardigheden te ontwikkelen, waardoor cursisten in staat zijn om data-verhalen te creĆ«ren die aanspreken, informeren, en motiveren.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Data-Visualisatie?

Onze cursus Data-Visualisatie onderscheidt zich door een combinatie van unieke voordelen en praktijkgerichte leerervaringen. Enkele redenen om voor ons te kiezen:

 • Expertise en Ervaring: Onze instructeurs zijn experts in hun vakgebied, met een diepe kennis van data-visualisatie en jarenlange ervaring in het onderwijzen van deze vaardigheden.
 • Hands-on Leren: Wij geloven in leren door te doen. Onze cursus is ontworpen om je praktische ervaring te bieden met de nieuwste tools en technieken.
 • Flexibele Leerpaden: Of je nu een beginner bent of je vaardigheden wilt verdiepen, onze cursus biedt leerpaden die zijn afgestemd op jouw niveau en behoeften.

Door te kiezen voor onze cursus, investeer je in kwaliteitsonderwijs dat je voorbereidt op de toekomst van data-analyse en visualisatie.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  ā‚¬1095,- Excl. btw

  ā‚¬1095,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  Ochtend: Visueel en kwantitatief denken

  • Wat is data-visualisatie?
  • Hoe gaan onze hersenen om met visuele informatie
  • Welke typen data zijn er en hoe kun je die het best visualiseren

  Middag: Effectief data visualiseren

  • Hoe bewerk je dat zodat gemakkelijk leesbaar wordt
  • Wat zijn de basis richtlijnen bij het visualiseren van data
  • Wat zijn de belangrijkste valkuilen bij het visualiseren van data

  Dag 2

  Ochtend: Opbouwen van data visualisaties

  • Wat zijn de basis blokken van data visualisatie
  • Wanneer gebruik je een tabel en wanneer een grafiek
  • Welke typen tabellen en grafieken zijn er en wanneer pas je welke toe
  • Hoe kun je management informatie visualiseren in een dashboard

  Middag: Stoeien met data en data storytelling

  • Hoe werkt het data visualisatie proces
  • Storytelling
  • Handboek data-visualisatie Ā maken voor je organisatie
  Cursusduur: 2 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Visueel en kwantitatief denken: Verdiep u in de grondbeginselen van data-visualisatie. Begrijp hoe onze hersenen visuele informatie verwerken en leer de meest geschikte visualisatie-vormen te identificeren voor verschillende datasets.
  • Effectieve data-visualisatie: Beheers de kunst van het creĆ«ren van visueel intuĆÆtieve weergaven van data. Maak kennis met de basisprincipes, richtlijnen en veelvoorkomende valkuilen in data-visualisatie, zodat grafieken en andere types van visuele weergaven gemakkelijk te begrijpen zijn.
   Bouwstenen van data-visualisaties: Duik diep in de componenten van data-visualisaties. Leer wanneer u tabellen of wanneer u grafieken moet gebruiken en ontdek hoe u samengestelde visualisaties kunt maken, waaronder gebruiksvriendelijke dashboards voor managementbeslissingen.
  • Proces van data-visualisatie: Krijg inzicht in de gehele workflow van data-visualisatie. Leer de kunst van data storytelling, zodat u overtuigende betogen kunt houden op basis van data. Leg de gestandaardiseerde werkwijze binnen uw organisatie vast door de ontwikkeling van een huisstijl-gids voor data-visualisatie.

   

  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privƩ cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Data-Visualisatie

  Deze cursus biedt vaardigheden om complexe data effectief te analyseren, interpreteren en visualiseren, met een focus op praktische toepassing.

  De cursus behandelt de basis van data-visualisatie, waaronder visuele informatie verwerking en effectieve communicatie van data.

  De cursus is software-onafhankelijk en behandelt diverse tools voor data-visualisatie en dashboard ontwerp, zoals Cognos, PowerBI, en Tableau.

  De cursus gaat in op geodata visualisatie en data storytelling, met praktische voorbeelden en toepassingen.

  De cursus omvat geavanceerde technieken zoals het ontwerpen van gebruiksvriendelijke dashboards en complexe visualisaties.

  Ja, je ontvangt een Geo-ICT certificaat en hebt de optie voor een Nederlands AI Coalitie certificaat.

  De cursus duurt 2 dagen en kost ā‚¬1095,- exclusief btw.