Data-Management

Datamanagement

Datamanagement

De cursus Datamanagement geeft een basis in de verschillende informatiedisciplines. Alle disciplines die worden beschreven door de internationale standaard DAMA Body of Knowledge komen aan de orde.

Cursusduur: 2 dagen

Gegeven door:

Violet Bothof

Introductie tot Data-Management

Schema over de flow van data, van creatie tot geïnformeerde beslissingen.
Data-Management is het fundament van elke moderne organisatie, waarmee cruciale gegevens worden verzameld, opgeslagen, georganiseerd en onderhouden ter ondersteuning van analyse en besluitvorming. De exponentiële groei van data in de huidige digitale wereld maakt efficiënte Data-Management praktijken essentieel voor het integreren van verschillende soorten data, het waarborgen van de kwaliteit en integriteit van data, het verminderen van fouten en duplicatie, en het naleven van juridische en ethische normen. Dit is met name relevant in het licht van de verschuiving van on-premises systemen naar cloudplatforms en van batch naar streaming data verwerking.

Een robuust Data-Management platform is de kern waaromheen grote hoeveelheden gegevens binnen een organisatie worden verzameld en geanalyseerd. Dergelijke platforms omvatten doorgaans softwaretools voor beheer, ontwikkeld door de databaseleverancier of door derden, die IT-teams en databasebeheerders (DBA’s) helpen bij het uitvoeren van typische taken zoals het identificeren, alarmeren, diagnosticeren en oplossen van storingen in het databasesysteem of de onderliggende infrastructuur, het toewijzen van databasemiddelen en het opslag, het maken van wijzigingen in het databaseontwerp, en het optimaliseren van reacties op databasequery’s voor snellere applicatieprestaties.

Bovendien maakt de opkomst van autonome databases, gebaseerd in de cloud en gebruikmakend van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning, automatisering van vele door DBA’s uitgevoerde databeheertaken mogelijk, waaronder het beheer van databaseback-ups, beveiliging en prestatietuning. Dit leidt tot verminderde complexiteit, minder kans op menselijke fouten, hogere databasereliability en -beveiliging, verbeterde operationele efficiëntie en lagere kosten.

Grote data-integratie, -beheer en -analyse zijn cruciaal voor het ontsluiten van nieuwe inzichten met analytics, inclusief grafiekanalyse, en het gebruik van machine learning en AI visualisatie om modellen te bouwen. Bedrijven gebruiken grote data om productontwikkeling, predictief onderhoud, de klantbeleving, beveiliging, operationele efficiëntie en veel meer te verbeteren en te versnellen.

Door het toepassen van de beste praktijken in Data-Management kan jouw organisatie meer waarde halen uit je data, wat leidt tot verbeterde prestaties, grotere efficiëntie en verhoogde concurrentiekracht. Het zorgt voor betere besluitvorming, verhoogde efficiëntie, betere klantenservice, betere naleving van de wetgeving, verbeterd risicobeheer en versterkte samenwerking.

In het hart van Data-Management liggen de principes van data-integriteit en -privacy, die zorgen voor de nauwkeurigheid, consistentie en volledigheid van data gedurende de gehele levenscyclus, terwijl ook wordt voldaan aan steeds striktere wereldwijde privacyregelgeving.

Het belang van effectief Data-Management

Het belang van effectief Data-Management kan niet worden overschat. In een wereld waarin data als nieuwe brandstof wordt beschouwd, is het cruciaal dat organisaties hun gegevens op een gestructureerde manier beheren. Data-Management omvat het verzamelen, opslaan, beschermen en analyseren van data om de operationele efficiëntie te verbeteren, betere beslissingen te nemen en innovatie te stimuleren. Het stelt organisaties in staat om hun strategische doelen te bereiken door ervoor te zorgen dat hun data accuraat, toegankelijk en veilig is.

Goed beheer van data zorgt voor een solide basis voor data-gedreven besluitvorming, waardoor organisaties sneller kunnen reageren op veranderingen in de markt en beter kunnen inspelen op klantbehoeften. Het draagt bij aan de verbetering van de klantenservice, door een beter inzicht in klantgedrag en -voorkeuren. Bovendien helpt effectief Data-Management bij het naleven van regelgeving en het verminderen van risico’s, door het implementeren van sterke data-governance en -beveiligingspraktijken.

In het kader van Geo-ICT en de cursus Data-Management is het van belang om te benadrukken hoe deze principes worden toegepast in de context van geo-informatie en geodata. Door het beheren van deze specifieke data soorten kunnen organisaties geografische informatie effectiever integreren in hun besluitvormingsprocessen, wat leidt tot betere geografische inzichten en een sterkere positie in de markt.

Kerncomponenten van Data-Management

Data-Management is een cruciaal aspect van elke organisatie en omvat verschillende kerncomponenten die samenwerken om de data effectief te beheren en te gebruiken. Een goed begrip van deze componenten is essentieel voor het ontwikkelen van een effectieve data-managementstrategie. Hier zijn de belangrijkste componenten:

 • Data Governance: Zorgt voor de juiste beheersing en het toezicht op data, inclusief het bepalen van beleid, standaarden, en procedures.
 • Data-Architectuur en Modellering: Omvat de structuur van de data en hoe deze wordt georganiseerd, opgeslagen, en met elkaar verbonden.
 • Datakwaliteit: Zorgt ervoor dat data accuraat, volledig en betrouwbaar is.
 • Data Opslag en Operaties: Betreft het beheren van waar en hoe data wordt opgeslagen en toegankelijk is.
 • Data Security: Inclusief het beschermen van data tegen ongeautoriseerde toegang en lekken.
 • Data Integratie en Interoperabiliteit: Maakt het mogelijk data uit verschillende bronnen samen te brengen en nuttig te maken voor verschillende doeleinden.

Elk van deze componenten draagt bij aan het overkoepelende doel van Data-Management: het maximaliseren van de waarde van data voor de organisatie. Door een sterke focus op deze componenten te leggen, kunnen organisaties zorgen voor een robuuste en flexibele data-omgeving die klaar is voor de uitdagingen van vandaag en morgen.

Wat je Zult Leren in de Cursus Data-Management

Fundamenten van DAMA DMBOK2

DAMA International’s Data Management Body of Knowledge (DAMA DMBOK2) is een uitgebreide gids voor Data-Management best practices en vormt de basis voor het Certified Data Management Professional (CDMP) examen. DAMA DMBOK2 biedt een raamwerk voor het beheren van data als een waardevol bedrijfsmiddel en omvat verschillende kennisgebieden:

 • Data Governance: Beleid en toezicht op data management.
 • Data Architectuur en Modellering: Het ontwerpen van datastructuren.
 • Data Opslag en Beveiliging: Het veilig en efficiënt opslaan van data.
 • Data Integratie en Interoperabiliteit: Het combineren van data uit verschillende bronnen.
 • Data Kwaliteitsmanagement: Het waarborgen van de kwaliteit van data.

Elk van deze gebieden draagt bij aan een solide fundament voor effectief Data-Management binnen organisaties, essentieel voor het creëren van waarde uit data assets.

Data Governance en Data Architectuur

Data Governance en Data Architectuur zijn cruciale pijlers binnen het Data-Management landschap. Ze bieden een raamwerk voor hoe data binnen een organisatie wordt beheerd, gebruikt, en beveiligd, waarbij Data Governance zich richt op het beleid, de processen, en de verantwoordelijkheden rondom data, en Data Architectuur zich focust op het ontwerpen, structureren, en organiseren van data.

Belangrijke aspecten van Data Governance en Data Architectuur omvatten:

 • Beleid en Compliance: Het vaststellen van regels en richtlijnen die zorgen voor de naleving van wet- en regelgeving.
 • Data Kwaliteit: Het waarborgen van de accuraatheid, volledigheid, en betrouwbaarheid van data.
 • Data Beveiliging: Het beschermen van data tegen ongeautoriseerde toegang en datalekken.
 • Data Integratie: Het samenbrengen van data uit verschillende bronnen tot een coherent geheel.

Deze componenten zorgen samen voor een solide basis waarop organisaties kunnen vertrouwen voor hun besluitvormingsprocessen, waardoor de integriteit en de waarde van de data wordt verhoogd.

Data Modellering, Opslag, en Beveiliging

Data modellering, opslag, en beveiliging zijn essentiële aspecten van Data-Management, die ervoor zorgen dat gegevens op een efficiënte, veilige en toegankelijke manier worden beheerd.

 • Data Modellering: Het proces van het creëren van een datamodel voor de data die in een database wordt opgeslagen. Dit model helpt bij het definiëren en structureren van data, waardoor het gemakkelijker wordt om waardevolle inzichten uit de data te halen.
 • Data Opslag: Omvat het opslaan van gegevens in verschillende soorten databases, zoals relationele databases, NoSQL databases, of datawarehouses, afhankelijk van de vereisten van de organisatie.
 • Data Beveiliging: Richt zich op het beschermen van data tegen ongeautoriseerde toegang en datalekken. Dit omvat technieken zoals encryptie, sterke toegangscontroles en regelmatige beveiligingsaudits.

Deze componenten zorgen samen voor een robuuste infrastructuur die niet alleen de integriteit en beschikbaarheid van data garandeert, maar ook zorgt voor de veiligheid van de gegevens tegen externe bedreigingen en interne fouten.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Data-Management?

Onze Data-Management cursus biedt een unieke combinatie van theorie, praktijkervaring en certificering, gericht op professionals die hun vaardigheden in data-management willen verbeteren en erkend willen worden in hun vakgebied. Hier zijn enkele redenen waarom onze cursus de beste keuze is:

 • Deskundige Instructeurs: Leer van ervaren professionals met diepgaande kennis van Data-Management principes en praktijken.
 • Praktijkgerichte Leerervaring: Onze cursus bevat interactieve oefeningen en real-world case studies om de theorie tot leven te brengen.
 • Certificeringsmogelijkheden: Bereid je voor op en behaal je Certified Data Management Professional (CDMP) certificaat, erkend in de industrie.
 • Flexibele Leerpaden: Of je nu nieuw bent in het veld of je vaardigheden wilt verdiepen, onze cursus biedt leerpaden die aan jouw behoeften voldoen.

Door te kiezen voor onze cursus, investeer je in je professionele ontwikkeling en zet je een belangrijke stap voorwaarts in je carrière.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1095,- Excl. btw

  €1095,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  Ochtend

  • Introductie
  • Inleidingen datamanagement
  • Data governance
  • Data architectuur
  • Oefeningen

  Middag

  • Data modeling en design
  • Data bewerken en opslaan
  • Data beveiliging
  • Date integratie
  • Data uitwisselbaarheid met accent op geodata

  Dag 2

  Ochtend

  • Kort herhaling dag 1
  • Documenten en Content
  • Referenties en Master data
  • Data Warehouses plus een oefening
  • Metadata

  Middag

  • Data kwaliteit plus oefening
  • Geodata plus oefeningen
  • Geodata Databases
  Cursusduur: 2 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Deelnemers zullen fundamentele kennis van het DAMA-framework en haar datamanagement-functies verwerven.
  • Deelnemers zullen vaardig worden in het gebruik van E-R modellering om feiten, relaties en regels tussen entiteiten vast te stellen op verschillende detailniveaus, inclusief conceptuele en logische modellen.
  • Deelnemers zullen begrijpen hoe ze top-down en bottom-up benaderingen kunnen gebruiken om de ontwikkeling van een datamodel te initiëren en vervolgens uit te werken.
  • Deelnemers zullen data-normalisatie kunnen toepassen in een ER-model en een relationeel database-schema.
  • Deelnemers zullen bekend worden met technieken voor het ontdekken van aanvullende eisen en het implementeren van bedrijfsregels in het datamodel.
  • Deelnemers zullen in staat zijn om een data-model te interpreteren en effectief te communiceren met deskundigen door middel van het gebruik van de juiste terminologie.
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Data-Management

  Deze cursus biedt een solide basis in verschillende informatiedisciplines van data management, volgens de DAMA DMBOK2 standaard.

  Deze cursus behandelt uitgebreid alle disciplines van data management, met een focus op praktische toepassing en technische vaardigheden.

  Ja, de cursus is ideaal voor onderwijsinstellingen die hun studenten willen voorzien van praktische kennis in data management.

  De cursus omvat data engineering, E-R modellering en andere technische aspecten van data management.

  Ja, je ontvangt een Data-Management certificaat van Geo-ICT Training Center en hebt de optie voor een Nederlands AI Coalitie certificaat.

  De cursus omvat praktische oefeningen in data-normalisatie, integratie en management van geografische data.

  Ja, er is een interactieve online training beschikbaar voor deze cursus.

  De cursus behandelt geo-data management en integratie van geodata in data management processen.

  De cursus versterkt vaardigheden in datamodeling en biedt kennis voor professionele groei in data management.

  De cursus biedt oplossingen voor data management in bedrijfscontext, inclusief het implementeren van bedrijfsregels in datamodellen.

  De cursus gaat in op geavanceerde technieken zoals data beveiliging, opslag en geavanceerde data management technieken.