Inleiding Hydrografie

Hydrografie Cursusduur: 2 dagen

De cursist krijgt kennis over metingen op zee of op binnenwateren en het in kaart brengen van de bodem. Wil je hydrograaf worden? De eerst stap is deze cursus volgen.

Geo-ICT Training Center, Nederland - Cursus Inleiding Hydrografie

Tijdens de cursus Inleiding Hydrografie worden deelnemers geïntroduceerd in de principes en technieken van hydrografie. Ze leren over de verschillende instrumenten en methoden die worden gebruikt om gegevens te verzamelen, zoals dieptemeters, sonarsystemen en navigatieapparatuur. Ook komen ze te weten hoe hydrografische gegevens worden verwerkt en geanalyseerd.

De deelnemers leren over het gebruik van coördinatiesystemen, schalen en symbolen om nauwkeurige en gedetailleerde kaarten van waterlichamen te produceren. Ze krijgen inzicht in het proces van kaartprojectie, het bepalen van dieptelijnen, het identificeren van gevaren en het markeren van scheepvaartroutes.

Daarnaast kan de cursus aandacht besteden aan de toepassingen van hydrografie in verschillende sectoren, zoals maritiem transport, offshore-activiteiten en kustbeheer. De deelnemers krijgen een overzicht van de rol van hydrografie in het waarborgen van veilige navigatie, het identificeren van onderzeese hellingen en bodemgesteldheid, en het in kaart brengen van ecologische habitats.

Als je hydrograaf wilt worden kun je daarna de gecertificeerde CAT B opleiding Hydrografie gaan doen.

Inschrijven






    Korting: 10% bij 3 cursisten
    15% vanaf 4 cursisten

    €900,- Excl. btw

    Cursusduur: 2 dagen

    Dagindeling

    Dag 1

    • Beschrijven van het doel en het belang van hydrografische metingen
    • Beschrijven van verschillende toepassingen van hydrografische metingen (nautische kaarten, haven- en kustbeheer, offshore engineering)
    • Een opsomming geven van de internationale normen die van toepassing zijn op de zeekaart
    • Beschrijven van de juridische aspecten en risico’s en veiligheid ten opzichte van navigatie door zeevarenden
    • Verklaren van de principes van geodesie, oceanografie en meteorologie
    Dag 2

    • Beschrijven positioneringsmethoden en nauwkeurigheidsbeoordeling
    • Verklaren van de getijdentheorie en meetmethoden
    • Beschrijven van de concepten achter bathymetrische systemen en hulpapparatuur.
    • Vermelden van de methoden om de kwaliteit van een meting te beoordelen
    • Beschrijven van de concepten en methoden voor verwerking en presentatie van hydrografische data
    • Uitleggen wat een geografische informatiesysteem (GIS) is

    Leerdoelen

    De cursus inleiding hydrografie heeft de volgende leerdoelen:

    • Overzicht en inzicht in het vakgebied hydrografie: Deelnemers zullen na afloop van de cursus een duidelijk overzicht en diepgaand inzicht hebben in het vakgebied van hydrografie. Dit omvat het begrijpen van de kernprincipes, concepten en methodologieën die worden gebruikt in hydrografisch onderzoek en cartografie.
    • Kennis van verschillende toepassingen: De cursus zal deelnemers vertrouwd maken met de diverse toepassingen van hydrografische metingen. Ze zullen begrijpen hoe hydrografie wordt gebruikt in verschillende sectoren, zoals scheepvaart, offshore-activiteiten, milieuonderzoek en meer. Hierdoor kunnen ze de relevantie van hydrografie in verschillende contexten begrijpen.
    • Bekendheid met hydrografische standaarden: Deelnemers zullen vertrouwd raken met de wereldwijd geldende standaarden en richtlijnen die van toepassing zijn op hydrografie. Dit omvat bijvoorbeeld de normen en protocollen voor het uitvoeren van hydrografische metingen, het verzamelen van gegevens en het produceren van hydrografische kaarten. Dit stelt hen in staat om te werken volgens internationaal erkende normen.
    • Deze leerdoelen zullen deelnemers voorzien van een stevige basis in het vakgebied van hydrografie en hen in staat stellen om te bepalen of zij verder willen in dit avontuurlijke vak.

    Meer informatie?

    Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

    Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

    Veelgestelde vragen

    Na de cursus mag je nog 2 weken vragen stellen aan de docent. De docent geeft al weer andere cursussen dus het best kun je je vragen mailen naar info@geo-ict.nl. Je vraag wordt voorgelegd aan de docent en binnen 24 uur krijg je antwoord op je vraag.

    Als je al wat verder bent en je loopt in de praktijk tegen problemen op waar je zelf niet uit komt dan kun je het best gebruik gaan maken van een Online Support. Je gaat dan één dag online met de docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

    Als je in de praktijk tegen problemen op loopt waar je zelf niet uit komt dan kun je 2 dingen doen. Je schrijft je in voor een basis of gevorderde cursus of je schrijft je in voor Online Support.

    Je gaat dan één dag online met een docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

     

    Alle cursussen worden in contact les gegeven. De cursustijden zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Voor koffie, thee, lunch en laptop wordt gezorgd. Online mee doen kan ook altijd. Je zit dan thuis op je eigen laptop en volgt de cursus in Google Meet mee. De lunch, koffie en thee moet je dan wel zorg voor zorgen.

    Je kunt per cursusdag beslissen of je naar onze locatie komt of dat je het online wil doen. Geef dit dan wel op tijd door aan de cursuscoördinator.

    Ja, dit doen we regelmatig. Onze docent komt dan naar uw locatie toe. Hij heeft laptops voor de cursisten bij zich. U hoeft alleen maar een lokaal bij u op locatie te regelen.

    U kunt uw wensen doormailen naar info@geo-ict.nl  dan mailen we u een offerte. Na opdrachtverlening neemt onze cursuscoördinator contact met u op om de lesdagen in te plannen.

    Na iedere cursus krijgen de cursisten een link naar ons evaluatieportaal. Daar kunt u melden wat je wel en niet goed vond aan de cursus. We doen altijd ons uiterste best maar toch kan het natuurlijk voorkomen dat u een klacht heeft. Klik op Klachtenregeling.  Daarin staat beschreven wat u kunt doen. Geo-ICT Training Center, Nederland is lid van de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden ( NRTO ).

    Na de cursus mailen we u een link naar ons evaluatieportaal. Daar kun u inloggen en een evaluatieformulier in vullen en daar kunt u ook uw deelname certificaat downloaden.