Inleiding Hydrografie

Hydrografie Cursusduur: 2 dagen

De cursist krijgt kennis over metingen op zee of op binnenwateren en het in kaart brengen van de bodem. Wil je hydrograaf worden? De eerst stap is deze cursus volgen.

Geo-ICT Training Center, Nederland - Cursus Inleiding Hydrografie

Tijdens de cursus Inleiding Hydrografie worden deelnemers geïntroduceerd in de principes en technieken van hydrografie. Ze leren over de verschillende instrumenten en methoden die worden gebruikt om gegevens te verzamelen, zoals dieptemeters, sonarsystemen en navigatieapparatuur. Ook komen ze te weten hoe hydrografische gegevens worden verwerkt en geanalyseerd.

De deelnemers leren over het gebruik van coördinatiesystemen, schalen en symbolen om nauwkeurige en gedetailleerde kaarten van waterlichamen te produceren. Ze krijgen inzicht in het proces van kaartprojectie, het bepalen van dieptelijnen, het identificeren van gevaren en het markeren van scheepvaartroutes.

Daarnaast kan de cursus aandacht besteden aan de toepassingen van hydrografie in verschillende sectoren, zoals maritiem transport, offshore-activiteiten en kustbeheer. De deelnemers krijgen een overzicht van de rol van hydrografie in het waarborgen van veilige navigatie, het identificeren van onderzeese hellingen en bodemgesteldheid, en het in kaart brengen van ecologische habitats.

Als je hydrograaf wilt worden kun je daarna de gecertificeerde CAT B opleiding Hydrografie gaan doen.

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €900,- Excl. btw

  Cursusduur: 2 dagen

  Dagindeling

  Dag 1

  • Beschrijven van het doel en het belang van hydrografische metingen
  • Beschrijven van verschillende toepassingen van hydrografische metingen (nautische kaarten, haven- en kustbeheer, offshore engineering)
  • Een opsomming geven van de internationale normen die van toepassing zijn op de zeekaart
  • Beschrijven van de juridische aspecten en risico’s en veiligheid ten opzichte van navigatie door zeevarenden
  • Verklaren van de principes van geodesie, oceanografie en meteorologie
  Dag 2

  • Beschrijven positioneringsmethoden en nauwkeurigheidsbeoordeling
  • Verklaren van de getijdentheorie en meetmethoden
  • Beschrijven van de concepten achter bathymetrische systemen en hulpapparatuur.
  • Vermelden van de methoden om de kwaliteit van een meting te beoordelen
  • Beschrijven van de concepten en methoden voor verwerking en presentatie van hydrografische data
  • Uitleggen wat een geografische informatiesysteem (GIS) is

  Leerdoelen

  De cursus inleiding hydrografie heeft de volgende leerdoelen:

  • Overzicht en inzicht in het vakgebied hydrografie: Deelnemers zullen na afloop van de cursus een duidelijk overzicht en diepgaand inzicht hebben in het vakgebied van hydrografie. Dit omvat het begrijpen van de kernprincipes, concepten en methodologieën die worden gebruikt in hydrografisch onderzoek en cartografie.
  • Kennis van verschillende toepassingen: De cursus zal deelnemers vertrouwd maken met de diverse toepassingen van hydrografische metingen. Ze zullen begrijpen hoe hydrografie wordt gebruikt in verschillende sectoren, zoals scheepvaart, offshore-activiteiten, milieuonderzoek en meer. Hierdoor kunnen ze de relevantie van hydrografie in verschillende contexten begrijpen.
  • Bekendheid met hydrografische standaarden: Deelnemers zullen vertrouwd raken met de wereldwijd geldende standaarden en richtlijnen die van toepassing zijn op hydrografie. Dit omvat bijvoorbeeld de normen en protocollen voor het uitvoeren van hydrografische metingen, het verzamelen van gegevens en het produceren van hydrografische kaarten. Dit stelt hen in staat om te werken volgens internationaal erkende normen.
  • Deze leerdoelen zullen deelnemers voorzien van een stevige basis in het vakgebied van hydrografie en hen in staat stellen om te bepalen of zij verder willen in dit avontuurlijke vak.

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Profiel foto van onze cursus coördinatrice Violet

  Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

  Veelgestelde vragen over Inleiding Hydrografie

  In deze cursus leer je de basisprincipes van hydrografie, waaronder metingen op zee en binnenwateren, en het in kaart brengen van de zeebodem.

  Ja, deze cursus is ideaal voor starters in de geosector, omscholers en onderwijsinstellingen die een grondige introductie willen in hydrografie.

  Inschrijven kan direct via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan). De cursus biedt zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden, essentieel voor iedereen die geïnteresseerd is in hydrografie.

  De cursus behandelt diverse hydrografische instrumenten, waaronder dieptemeters, sonarsystemen en navigatieapparatuur.

  Ja, na het succesvol afronden van de cursus ontvang je een certificaat, wat waardevol is voor zowel jonge als ervaren geo-professionals.

  De cursus is zeer relevant, aangezien het inzichten biedt in kustbeheer en veilige navigatie, essentieel voor maritiem transport en offshore-activiteiten.

  Ja, een belangrijk onderdeel van de cursus is het leren verwerken van hydrografische gegevens, inclusief het tekenen van dieptelijnen.

  De cursus duurt 2 dagen en biedt een intensieve introductie in de wereld van hydrografie.

  Je leert over coördinatiesystemen, schalen, symbolen, kaartprojectie en het identificeren van onderzeese gevaren, wat essentieel is voor het produceren van nauwkeurige hydrografische kaarten.

  Ja, na deze cursus kun je verder gaan met de gecertificeerde CAT B opleiding Hydrografie voor verdere specialisatie.