Multi Beam Survey

Hydrografie

Hydrografie

Een multi-beam hydrografisch survey wordt gedaan om de zeebodem, rivierbodems of meerbodems in kaart te brengen om de topografie van het onderwateroppervlak te bepalen.
Cursusduur: 4 dagen

Gegeven door:

Violet Bothof

This course is taught online (virtual classroom) in English, byĀ Ebelien van der Velde.
For more information in English, download the information pdf.

Geo-ICT Training Center, Nederland - Multi Beam Survey

Introductie tot Hydrografie

In de wondere wereld van hydrografie speelt de kennis van de zeebodem een cruciale rol, niet alleen voor de scheepvaart maar ook voor onderwateronderzoek en milieubehoud. Hydrografie draait om het in kaart brengen en bestuderen van waterlichamen, waarbij gebruik wordt gemaakt van geavanceerde technologieƫn zoals multi-beam echolood systemen om dieptemetingen en topografische data van onderwateroppervlakten te verzamelen. Deze informatie is van onschatbare waarde voor het creƫren van nauwkeurige nautische kaarten, het plannen van maritieme routes, en het ondersteunen van projecten voor kustbeheer en onderwaterarcheologie.

Dankzij organisaties als Geo-ICT krijgen professionals in het veld van geo-informatie en hydrografie toegang tot diepgaande opleidingen die hen uitrusten met de nodige vaardigheden en kennis. De Cursus Multi Beam Survey belicht niet alleen de theoretische onderbouwing van hydrografische principes maar legt ook een sterke nadruk op praktische toepassingen. Van het bedienen van multi-beam echosounders tot het verwerken van bathymetrische data, de cursus bereidt je voor op een scala aan professionele uitdagingen.

De technologieƫn die je leert zijn niet alleen fascinerend maar ook essentieel voor de hedendaagse geodata-verzameling en analyse. Door je te verdiepen in deze cursus, word je onderdeel van een gespecialiseerde gemeenschap die de manier waarop we onze planeet begrijpen, vormgeeft. Dit is jouw kans om met gezaghebbende kennis en boeiende inzichten een bijdrage te leveren aan zowel de geo-informatie wetenschap als aan de bescherming van onze mariene ecosystemen.

Ben je klaar om de diepten van hydrografie te verkennen en je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen? Geo-ICT wacht op jou met een cursus die niet alleen je carriĆØre zal verrijken maar ook je perspectief op de wereld onder water.

Basisbeginselen van Hydrografie

De basisbeginselen van hydrografie leggen het fundament voor iedereen die de complexe en boeiende wereld van waterbodemkaartering wil begrijpen. Deze principes zijn de sleutel tot het uitvoeren van nauwkeurige en betrouwbare hydrografische surveys. Hier een blik op wat essentieel is:

 • Principes van Sonartechnologie: Begrijpen hoe sonar werkt is cruciaal. Sonartechnologie, zoals gebruikt in multi-beam echolood systemen, stelt ons in staat om gedetailleerde beelden van de zeebodem te maken.
 • Navigatie en Positionering: Nauwkeurige plaatsbepaling is essentieel voor de kwaliteit van hydrografische data. Technieken zoals GPS en andere navigatiesystemen zijn onmisbaar.
 • Data Verwerking en Interpretatie: Het verzamelen van data is slechts het begin. De vaardigheid ligt in het interpreteren en omzetten van deze data in nauwkeurige geografische informatiekaarten.

De cursus bij Geo-ICT biedt een diepgaand inzicht in deze en andere fundamentele aspecten van hydrografie. Je leert niet alleen over de technische kant, maar ook over de toepassing ervan in real-world scenario’s. Dit bereidt je voor op een carriĆØre waarin je met jouw werk daadwerkelijk bijdraagt aan een beter begrip van onze waterrijke planeet.

Door deze kennisbasis te omarmen, word je uitgerust met de vaardigheden om essentiƫle bijdragen te leveren aan de geo-informatie wetenschap, maritieme veiligheid, en milieubescherming. Met Geo-ICT als je gids, sta je aan het begin van een boeiende reis in de wereld van hydrografie, waar elke golf en elke korrel zand telt.

Technologie Achter Multi Beam Survey

De technologie achter Multi Beam Survey is werkelijk revolutionair en vormt de ruggengraat van moderne hydrografische surveys. Deze technologie maakt gebruik van geavanceerde sonarsystemen die gelijktijdig meerdere geluidspulsen (stralen) uitzenden over een breed gebied onder een schip. Dit stelt ons in staat om een veel gedetailleerder en nauwkeuriger beeld te krijgen van de zeebodem dan ooit tevoren mogelijk was.

Enkele sleutelcomponenten van deze technologie zijn:

 • Multi-beam echolood systemen: Deze systemen verzenden en ontvangen meerdere sonarstralen, waardoor een 3D-beeld van de zeebodem wordt gecreĆ«erd.
 • Geavanceerde data verwerking: De verzamelde data moet nauwkeurig worden verwerkt en geĆÆnterpreteerd om betrouwbare geografische informatie te leveren.
 • Integratie met andere gegevens: De combinatie van multi-beam data met gegevens van andere bronnen, zoals satellietbeelden, verhoogt de nauwkeurigheid en bruikbaarheid van de hydrografische kaarten.

Deze technologie biedt ongekende mogelijkheden voor de studie van de onderwaterwereld, van dieptemeting en navigatie tot milieu-onderzoek en het in kaart brengen van archeologische vindplaatsen. Door je te verdiepen in de Cursus Multi Beam Survey bij Geo-ICT, krijg je niet alleen een diepgaand begrip van deze technologie, maar ook praktische ervaring in het gebruik ervan. Dit opent nieuwe deuren naar mogelijkheden binnen de wereld van geo-informatie en hydrografie, waarbij je bijdraagt aan belangrijke ontdekkingen en het veiliger maken van de maritieme navigatie.

Wat ga je leren in de Cursus Multi Beam Survey

Kennis van Multi-Beam Echolood Systemen

Het begrijpen en hanteren van multi-beam echolood systemen staat centraal in de cursus aangeboden door Geo-ICT. Deze systemen, cruciaal voor moderne hydrografische metingen, bieden gedetailleerde informatie over de zeebodem. Enkele belangrijke aspecten die je leert omvatten:

 • Werking van het systeem: Hoe multi-beam echo geluidspulsen uitzendt en ontvangt om diepte en bodemcontouren te meten.
 • Kalibratie en onderhoud: EssentiĆ«le procedures om nauwkeurige resultaten te waarborgen.
 • Data interpretatie: Vaardigheden ontwikkelen in het lezen en analyseren van de verzamelde gegevens om accurate geografische informatie te creĆ«ren.

Deze kennis stelt je in staat om met vertrouwen deel te nemen aan projecten die vereisen dat de zeebodem nauwkeurig wordt gekarteerd. Door je vaardigheden te ontwikkelen in het gebruik van deze geavanceerde technologie, vergroot je je waarde als professional in geo-informatie en draag je bij aan belangrijke ontdekkingen in zowel de wetenschap als de industrie.

Data-acquisitie en -verwerking

Het verzamelen en verwerken van data is een cruciale stap in het hydrografisch surveyproces, waarbij de Cursus Multi Beam Survey van Geo-ICT je door de belangrijkste technieken en tools leidt. Je zult leren hoe je:

 • EfficiĆ«nte data-acquisitie strategieĆ«n ontwikkelt, gericht op het maximaliseren van dekking en nauwkeurigheid.
 • Geavanceerde softwaretools gebruikt voor het verwerken en analyseren van verzamelde gegevens, om zo gedetailleerde en accurate onderwaterkaarten te produceren.

Deze vaardigheden zijn essentieel voor iedereen die werkzaam is in het veld van geo-informatie, aangezien ze de basis vormen voor het maken van betrouwbare gegevenssets die kunnen worden gebruikt voor navigatie, onderzoek, en milieubehoud.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Multi Beam Survey?

Kiezen voor de Cursus Multi Beam Survey bij Geo-ICT betekent kiezen voor een diepgaande en praktijkgerichte leerervaring in de wereld van hydrografie en geo-informatie. Hier zijn enkele redenen waarom deze cursus zich onderscheidt:

 • Expertise en Ervaring: Geo-ICT staat bekend om haar deskundigheid en heeft een rijke geschiedenis in het bieden van kwalitatief hoogwaardig onderwijs op het gebied van geo-informatietechnologieĆ«n.
 • Praktijkgerichte Training: De cursus is ontworpen om je niet alleen theoretische kennis te bieden, maar ook praktische vaardigheden die direct inzetbaar zijn in je professionele leven.
 • Moderne TechnologieĆ«n: Je krijgt hands-on ervaring met de nieuwste multi-beam echolood systemen en leert hoe je deze effectief kunt gebruiken voor onderwaterkaartering.

Deze combinatie van factoren maakt onze cursus een onmisbare stap voor iedereen die zijn of haar carriĆØre in de geo-informatie wetenschap wil verdiepen of uitbreiden.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  ā‚¬1795,- Excl. btw

  ā‚¬1795,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  • Beginnen met het resultaat voor ogen: Introductie over het belang van het starten met een duidelijk doel, gericht op wat de klant verwacht en hoe goede multi-beam data eruitziet.
  • Wat is Multibeam Sonar: Uitleg over de technologie, de werking en het belang ervan in hydrografische surveys.
  • Wat heeft de klant gevraagd: Bespreking van klantspecificaties en hoe deze te vertalen naar survey parameters.
  • Multibeam data kwaliteitscontrole: Focus op waar tijdens de data opname op gelet moet worden voor kwaliteitscontrole, inclusief een eerste controle van opgenomen data.
  • Inleiding Geodesie: Basisprincipes van geodesie die relevant zijn voor hydrografische surveys.
  • De workflow in de software: Van setup naar kaart – een eerste kennismaking met de processtroom.
  • Fabrikanten, Modellen – Introductie: Overzicht van belangrijke fabrikanten en modellen van multibeam sonar.
  • Apparatuur keuze: Discussie over welke apparatuur nodig is voor een succesvolle survey

  Dag 2

  • De inrichting van een hydrografisch meetvaartuig: Overzicht van hoe een survey schip is uitgerust.
  • Sensoren aan boord van een hydrografisch meetschip: Introductie van de verschillende sensoren en hun functies.
  • Multibeam, Motion Sensor, Gyro Compass, GNSS, Time Synchronisatie: Diepgaande discussie over elk van deze componenten.
  • Mobilisatie van het meetvaartuig Deel 1: Het proces van het inmeten van het vaartuig en de survey apparatuur.
  • Calibratie van de meetapparatuur: Belang en methodes van calibratie voor nauwkeurigheid.

  Geo-ICT Training Center, Nederland - cursus Multi beam survey

   

  Dag 3

  • Mobilisatie van het meetvaartuig deel 2: Voortzetting van de setup en voorbereiding voor de survey.
  • Een basis setup maken in de survey software: Stappen voor het configureren van de software.
  • Interfacing van de survey apparatuur met de survey software: Hoe de hardware en software samenwerken.
  • Checks en calibraties: Uitvoeren van checks en calibraties van multibeam, gyro, motion sensor, en GNSS.
  • Vast punt / controlepunt Inmeten (Landmeten), Peilschaal Aflezen: Methodes voor het waarborgen van de nauwkeurigheid.

  Dag 4

  • Best practices in survey uitvoering.
  • De Sonar GUI of Topside Unit: Handleiding voor het gebruik van de sonar interface, inclusief do’s en don’ts.
  • Data Opname: Praktische oefeningen, hetzij op een simulator of door echte survey data te herspelen.
  • Kwaliteitscontrole Tijdens de Opname, Data QC/QA: Continu proces van kwaliteitsbewaking tijdens data opname.
  • Rapportage: Hoe een effectief survey rapport te schrijven dat voldoet aan de klantvereisten.
  • Dataverwerking en QC/QA: Stappen voor het opschonen van data en het maken van kaarten.
  Cursusduur: 4 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  De volgende leerdoelen zorgen ervoor dat de cursisten een grondige basis krijgen in zowel de theoretische als praktische aspecten van multi-beam hydrografisch survey, waardoor ze goed voorbereid zijn op een breed scala aan professionele toepassingen.

  • Begrijpen van de Basisprincipes van Hydrografie: Cursisten leren over de fundamentele concepten van hydrografie, inclusief de principes van sonartechnologie, het belang van nauwkeurige zeekaarten en de rol van hydrografie in maritieme navigatie, onderwateronderzoek en milieu-onderzoek.
  • Kennis van Multi-Beam Echolood Systemen: De cursisten krijgen diepgaande kennis van de werking, configuratie en onderhoud van multi-beam echolood systemen. Dit omvat het begrijpen van de technische specificaties, de installatie aan boord, en de kalibratie van de apparatuur.
  • Data-acquisitie en -verwerking: Cursisten leren hoe ze gegevens verzamelen met behulp van multi-beam echolood systemen, inclusief planning van survey routes, het uitvoeren van surveys en het verzamelen van bathymetrische, sonarbeeld, en waterkolomgegevens. Daarnaast leren ze over de verwerking en interpretatie van deze gegevens om nauwkeurige onderwaterkaarten te produceren.
  • Kwaliteitscontrole en -borging: Deelnemers krijgen inzicht in de methoden voor kwaliteitscontrole en -borging die essentieel zijn voor het waarborgen van de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de verzamelde hydrografische gegevens. Dit omvat het leren over foutenbronnen, het valideren van gegevens en het toepassen van correcties waar nodig.
  • Toepassingen en Case Studies: Cursisten verkennen de diverse toepassingen van multi-beam hydrografische surveys in de praktijk, zoals in de scheepvaart, kustzonebeheer, offshore constructieprojecten, milieustudies, en archeologie onder water. Door middel van case studies en mogelijk veldwerk leren ze hoe theorie en praktijk samenkomen in echte projecten.
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privƩ cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Multi Beam Survey

  De cursus Multi Beam Survey bij Geo-ICT Training Center biedt diepgaande kennis en praktische ervaring met multi-beam echoloodtechnieken voor het in kaart brengen van waterbodems.

  Deze cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren geo-professionals, bedrijven in de geosector, omscholers, en onderwijsinstellingen die hun vaardigheden in hydrografische survey technieken willen ontwikkelen of aanscherpen.

  Deelnemers kunnen een certificaat behalen dat hun kennis en vaardigheden in multi-beam survey technieken, zoals dieptemeting en waterdiepte kaartering, erkent.

  Voor deelname aan de Multi Beam Survey cursus is basiskennis van geografische informatiesystemen (GIS) en interesse in mariene geografie aanbevolen, maar beginners met een sterke motivatie zijn ook welkom.