Leergang BIM cursus

BIM

BIM

In deze cursus leert u de basisprincipes van het Bouw Informatie Model (BIM). 2D- en 3D-modellen en gebiedsmodellen komen aan de orde.

Cursusduur: 3 dagen

Gegeven door:

Maarten Wouters

Introductie tot Bouw Informatie Model (BIM)

Lijntekening die past bij het onderwerp BIM. Gemaakt door DallE.In de wereld van architectuur, engineering, en constructie (AEC) is Building Information Modeling (BIM) revolutionair geweest, en Nederland loopt voorop in deze transformatie. BIM gaat veel verder dan traditionele CAD (Computer-Aided Design) systemen door niet alleen geometrie te bieden, maar ook een rijke set aan data die gekoppeld is aan elk element van een bouwproject. Dit maakt BIM onmisbaar voor een efficiĆ«ntere projectlevering en beter geĆÆnformeerde besluitvorming gedurende de gehele levenscyclus van een gebouw.

BIM is niet zomaar een software; het is een proces dat teams in staat stelt om samen te werken binnen een gemeenschappelijk model, waarbij informatie consistent en nauwkeurig wordt gedeeld. Vanaf het beginplan van een stuk grond tot aan de renovatie of sloop, biedt BIM een digitaal platform dat elk detail van het bouwproces omvat. Het integreert ontwerp, constructie en faciliteitsmanagement in Ć©Ć©n vloeiend systeem.

Wat BIM uniek maakt, is de manier waarop het alle betrokken partijen ā€” van architecten tot ingenieurs, van aannemers tot faciliteitsmanagers ā€” in staat stelt om met dezelfde up-to-date informatie te werken. Fouten en inconsistenties kunnen vroegtijdig worden opgespoord, wat leidt tot een significante reductie in faalkosten en een verhoging in efficiĆ«ntie en duurzaamheid. BIM maakt gebruik van intelligente objecten die rekening houden met hun interactie met andere objecten, waardoor clashes voorkomen kunnen worden en de algehele kwaliteit van het bouwproject verbetert.

Een ander onderscheidend aspect van BIM ten opzichte van traditionele CAD-systemen is de mogelijkheid om niet alleen het ontwerp en de constructie van een gebouw te beheren, maar ook het lange termijn onderhoud en beheer. Dit verandert de manier waarop gebouwen worden ontworpen, gebouwd, en onderhouden, met een sterke focus op duurzaamheid en efficiƫntie.

BIM stelt ons ook in staat om de fysieke en functionele kenmerken van een bouwproject te modelleren en te visualiseren in een digitale omgeving. Dit helpt bij het maken van meer geĆÆnformeerde beslissingen vroeg in het ontwerpproces, wat leidt tot betere resultaten. Van essentieel belang is dat BIM verder gaat dan alleen 3D-modellering door de relaties, metagegevens en gedragingen vast te leggen die intrinsiek zijn aan bouwcomponenten in de echte wereld, waardoor een rijke, gedetailleerde en makkelijk te begrijpen weergave van het project ontstaat.

In de kern faciliteert BIM een collaboratieve benadering die noodzakelijk is voor de complexiteit van hedendaagse bouwprojecten. Door een centraal, digitaal model te gebruiken, worden alle projectgegevens toegankelijk en begrijpelijk voor elke stakeholder. Dit digitale proces ondersteunt de creatie en het beheer van gedetailleerde, multidisciplinaire informatie, waardoor alle teamleden precies weten wat er gebouwd moet worden en hoe, voordat de daadwerkelijke bouw begint.

Wat is BIM en Waarom is het Belangrijk?

Building Information Modeling (BIM) heeft de manier waarop we denken over architectuur, engineering en constructie fundamenteel veranderd. Maar wat maakt BIM zo revolutionair en waarom is het zo belangrijk voor jouw projecten?

BIM is meer dan alleen een geavanceerd softwareprogramma; het is een proces dat de creatie, het gebruik en het delen van digitale modellen van bouwprojecten ondersteunt. Deze modellen bevatten niet alleen nauwkeurige geometrische representaties van gebouwen, maar ook gedetailleerde informatie over de kenmerken en functies van hun componenten. Dit is waarom BIM een onmisbare tool is geworden in de bouwindustrie:

 • Verbeterde samenwerking en communicatie: Met BIM kunnen alle betrokken partijen toegang krijgen tot hetzelfde model in real-time, wat de samenwerking verbetert en miscommunicatie minimaliseert.
 • EfficiĆ«ntie en nauwkeurigheid: Door het gebruik van BIM kunnen fouten en inconsistenties vroegtijdig worden geĆÆdentificeerd, wat leidt tot minder verspilling van tijd en middelen tijdens het bouwproces.
 • Duurzaamheid: BIM helpt bij het maken van milieuvriendelijkere ontwerpkeuzes door de impact van verschillende opties op energie-efficiĆ«ntie en andere duurzaamheidsmaatstaven te simuleren.
 • Levenscyclusbeheer: BIM gaat verder dan het ontwerp en de bouwfase door faciliteitenbeheerders te voorzien van waardevolle informatie over het gebouw voor gebruik, onderhoud en uiteindelijk sloop.

Het belang van BIM kan niet genoeg benadrukt worden. Het transformeert de manier waarop projecten worden gepland, ontworpen, gebouwd en beheerd, met een focus op optimalisatie en duurzaamheid. Of je nu een architect bent, een bouwingenieur, of een projectmanager, BIM geeft je de tools om sneller, slimmer en efficiƫnter te werken.

Met Geo-ICT’s Cursus Leergang BIM krijg je niet alleen een grondige introductie tot deze cruciale technologie, maar leer je ook hoe je deze kunt toepassen om jouw projecten naar een hoger niveau te tillen. De cursus is ontworpen om je te voorzien van de kennis en vaardigheden die nodig zijn om BIM succesvol te integreren in jouw werkprocessen, waardoor je voorop blijft lopen in de steeds evoluerende bouwindustrie.

Door je te verdiepen in BIM met Geo-ICT, open je een wereld van mogelijkheden voor jezelf en je projecten. Je zult niet alleen in staat zijn om effectiever te communiceren met teamleden en stakeholders, maar je zult ook in staat zijn om betere bouwprojecten te leveren die op tijd en binnen het budget zijn, met een lagere milieu-impact. Dit is de kracht van BIM, en het is waarom het een essentiƫle vaardigheid is voor iedereen in de bouw- en ontwerpsector.

Basisprincipes en Toepassingen van BIM

Building Information Modeling (BIM) transformeert de bouwsector door een geĆÆntegreerde benadering van ontwerp, uitvoering, en beheer van bouwprojecten. Het belangrijkste principe achter BIM is het creĆ«ren van een digitaal model dat niet alleen de geometrie en ruimtelijke relaties van een bouwwerk weergeeft, maar ook gedetailleerde informatie bevat over elk aspect van het ontwerp en de constructie. Dit model dient als een centrale bron van informatie die door alle stakeholders in het bouwproces gebruikt kan worden, van architecten tot aannemers, en van ingenieurs tot facility managers.

Toepassingen van BIM omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

 • Ontwerp en Visualisatie: Het creĆ«ren van gedetailleerde digitale representaties van het bouwwerk, waardoor beter inzicht en besluitvorming mogelijk is vanaf de vroegste fasen van het ontwerp.
 • Clashdetectie en Coƶrdinatie: Identificatie en oplossing van conflicten tussen verschillende bouwdisciplines voordat de bouw begint, wat leidt tot minder vertragingen en kostenoverschrijdingen.
 • Planning en Tijdsbeheer (4D BIM): Integratie van het bouwschema in het BIM-model om de volgorde van werkzaamheden en de impact van veranderingen op de planning te visualiseren.
 • Kostenraming en Budgetbeheer (5D BIM): Automatische generatie van hoeveelheden en kostenschattingen direct uit het model, wat zorgt voor nauwkeurigere budgetten en financiĆ«le controle.
 • Facility Management: Gebruik van BIM-modellen voor het beheer en onderhoud van gebouwen na de oplevering, waardoor een langere levensduur en lagere operationele kosten mogelijk zijn.

De kracht van BIM ligt in het vermogen om informatie gedurende de gehele levenscyclus van een bouwproject te integreren en te beheren. Dit resulteert in betere communicatie tussen betrokken partijen, efficiƫntere bouwprocessen, en uiteindelijk in gebouwen die beter voldoen aan de behoeften van de gebruikers en de maatschappij. Het gebruik van BIM leidt ook tot een duurzamere bouw door efficiƫnter gebruik van materialen en middelen, en door optimalisatie van energieverbruik en -beheer.

In de toekomst zal de verdere adoptie van BIM in de bouwsector naar verwachting leiden tot nog meer geavanceerde toepassingen, zoals de integratie van kunstmatige intelligentie en machine learning voor nog slimmere bouwoplossingen en beheerstrategieƫn.

Wat je Zult Leren in de Cursus Leergang BIM

Basisbeginselen van BIM en het Gebruik van GIS in CAD Modelleren

De integratie van Geografische Informatie Systemen (GIS) en Building Information Modeling (BIM) in CAD-modelleren opent een wereld van mogelijkheden voor de bouw- en ontwerpindustrie. Door GIS te combineren met BIM in CAD-processen, krijgen professionals tools in handen die ruimtelijke context en gedetailleerde bouwinformatie samenbrengen, waardoor zeer accurate modellen van de werkelijke wereld ontstaan. Dit verbetert niet alleen de precisie in het ontwerpstadium, maar versterkt ook de besluitvorming en projectbeheer door:

 • Het bieden van een ruimtelijk inzicht in projecten, wat essentieel is voor stadsplanning en landschapsontwerp.
 • Analyse van geodata te integreren in het bouwproces, waardoor ontwerpers en planners beter geĆÆnformeerde beslissingen kunnen nemen over locatiespecifieke uitdagingen.
 • Het beheer van infrastructuur te verbeteren door een dieper inzicht in de relatie tussen gebouwde objecten en hun omgeving.

Door deze benadering wordt het mogelijk om niet alleen de fysieke, maar ook de functionele kenmerken van een bouwproject in kaart te brengen, waardoor projectteams efficiƫnter kunnen werken en de kwaliteit van hun werk kunnen verbeteren.

Creƫren van 3D-Modellen en Omzetten naar 2D-Tekeningen

Het creƫren van 3D-modellen in BIM software en het vervolgens omzetten van deze modellen naar 2D-tekeningen is een cruciale stap in het bouwontwerp en -documentatieproces. Deze methode biedt meerdere voordelen:

 • Nauwkeurige Visualisaties: 3D-modellen bieden een realistische weergave van het project, waardoor beter inzicht in het ontwerp en potentiĆ«le problemen ontstaat voordat de bouw begint.
 • EfficiĆ«ntie: Het omzetten van 3D-modellen naar 2D-tekeningen automatiseert het documentatieproces, waardoor tijd wordt bespaard en de kans op fouten vermindert.
 • Verbeterde Communicatie: Duidelijke 2D-plattegronden, doorsnedes en aanzichten die uit 3D-modellen worden gegenereerd, verbeteren de communicatie tussen alle betrokken partijen.

Deze technieken stellen teams in staat om met meer vertrouwen te ontwerpen en te plannen, waarbij geo-informatie naadloos wordt geĆÆntegreerd voor een compleet en gedetailleerd overzicht van het project.

Bouwkundig Detailleren en Constructief Modelleren met Revit

Bouwkundig detailleren en constructief modelleren met Revit vormen de kern van effectief BIM-gebruik. Door deze geavanceerde technieken toe te passen, kun je:

 • Gedetailleerde modellen creĆ«ren die alle bouwkundige informatie bevatten, van materialen tot constructieve verbindingen.
 • EfficiĆ«ntie in ontwerp- en bouwprocessen verbeteren door nauwkeurige, uitvoerbare 2D-tekeningen en 3D-modellen te genereren.
 • Samenwerking tussen alle projectbetrokkenen faciliteren met behulp van een gedeeld, consistent model dat veranderingen in real-time weergeeft.

Deze benadering verhoogt niet alleen de nauwkeurigheid en vermindert de kans op fouten, maar optimaliseert ook de projectlevering door het visualiseren van complexe constructiedetails in een vroeg stadium.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Leergang BIM?

Kiezen voor de Leergang BIM cursus van Geo-ICT betekent kiezen voor een diepgaande en praktijkgerichte leerervaring. Dit programma onderscheidt zich door:

 • Deskundige instructeurs: Ervaren professionals die je door de fijne kneepjes van BIM leiden.
 • Praktijkgericht leren: Met hands-on projecten die je kennis direct toepasbaar maken in je werk.
 • Flexibiliteit: Cursussen die zijn ontworpen om te passen bij jouw schema en leerbehoeften.
Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  ā‚¬1695,- Excl. btw

  ā‚¬1695,- Excl. btw

  Dagindeling BIM opleiding

  Dag 1

  Tijdens deze module worden de basisbeginselen van het gebruik van GIS bij het modelleren in CAD behandeld. De cursisten leren openbaar en vrij te verkrijgen GIS-data toe te passen bij het ontwerpen en GIS-analyses te maken. Ook worden in deze module de basisprincipes van een BIM uiteengedaan door middel van de applicatie Navisworks. De cursist leert hier modellen samen te voegen, clash detection uit te voeren, een 4D planning/fasering te maken en het geheel te visualiseren. De eindopdracht is een 3D-gebiedsmodel van de bestaande omgeving te maken met daarin de nieuwe ontwerpen van modellen. Hierbij worden de AutoCAD en Revit technieken uit de voorgaande blokken gebruikt. Een thematische presentatie en een GIS-analyse tijdens een practicum samen met een beoordeling van het gebiedsmodel vormen het cijfer van deze module.

  Dag 2

  Met behulp van wat eenvoudige GIS-technieken in de CAD-omgeving en het gebruiken van de daaruit verkregen data, samen met de vrij beschikbare data en eigen gemaakte 3D-modellen wordt de cursist wegwijs gemaakt in de wereld van de gebiedsmodellen. Een gebiedsmodel bevat in feite de bestaande buitenruimte met daarin verschijnende BIM-modellen van nieuwe objecten. Dat kunnen wegen, gebouwen en kunstwerken et cetera. zijn. Deze module wordt afgesloten met een uitgebreid gebiedsmodel. De tools die hierbij gebruikt worden zijn, Revit, Navisworks, QGIS en Infraworks.

  Dag 3

  Bouwkundig- en constructief modelleren
  In deze module worden alle functionaliteiten behandeld van Revit met veel zelfstudie a.d.h.v. instructievideoā€™s en een uitgebreide syllabus. Tijdens de lessen worden cursisten in casus opgeleid tot 3D/BIM-modelleur door het modelleren en ontwerpen van verscheidene gebouwen en objecten. Na deze module zal de cursist zelfstandig een 3D-model kunnen maken en dit 3D-model om kunnen zetten naar 2D (VO/DO)tekening. De module wordt afgesloten met een eindopdracht waar er met behulp van een 3D-model een DO tekening gemaakt moet worden inclusief hoeveelhedenstaten.
  Bouwkundig detailleren
  De cursisten die voor deze module kiezen leren hoe een 3D-model verder gedetailleerd kan worden. Zowel eenvoudige als complexe (gekromde) vormen zullen worden behandeld. De nadruk ligt op het maken van UO tekeningen. Deze module wordt afgesloten met een projectopdracht waar er, vanuit een 3D-model, complexe detailtekeningen gemaakt zullen worden
  Cursusduur: 3 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen Leergang BIM cursus

  • Je leert de basisprincipes van BIM.
  • Je leert het gebruik van GIS bij het modelleren in CAD.
  • Je wordt wegwijs gemaakt in de wereld van de Gebiedsmodellen.
  • Je leert 3D modellen te maken en ze om te zetten naar 2D tekeningen.
  • Je leert 3D modellen te maken en ze om te zetten naar 2D tekeningen.
  • Je leert een uitvoeringsontwerp te maken.
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privƩ cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Leergang BIM

  De Cursus Leergang Bim is een uitgebreid trainingsprogramma gericht op BIM, inclusief bouwkundig modelleren, CAD/GIS en BIM management, en het gebruik van software zoals Revit.

  Deze cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren geo-professionals, bedrijven in de geosector, omscholers en onderwijsinstellingen.

  Cursisten ontwikkelen vaardigheden in gebiedsinformatiemodellen, 3D-modellen en 2D-tekeningen, bouwkundig detailleren en het gebruik van BIM-gerelateerde software.

  De duur en structuur variƫren. Voor specifieke details, neem contact op met het Geo-ICT Training Center of bezoek onze website.

  Ja, na succesvolle afronding ontvangen deelnemers een certificaat dat hun vaardigheden in BIM-technologieƫn aantoont.

  De cursus richt zich op het leren van de basisprincipes van BIM, het gebruik van GIS bij CAD modelleren, het maken van 3D modellen en deze omzetten naar 2D tekeningen, en het creƫren van uitvoeringsontwerpen.

  De cursus bestaat uit modules zoals CAD/GIS en BIM management, gebiedsinformatiemodellen, bouwkundig- en constructief modelleren, en bouwkundig detailleren.

  Er wordt gebruik gemaakt van software zoals Revit, Navisworks, QGIS en Infraworks.

  Ja, er is de mogelijkheid om gedurende twee weken vragen te stellen aan de docent via e-mail.

  Ja, de cursus kan zowel op locatie als online gevolgd worden, met de optie om deel te nemen via Google Meet.