Introductie BIM

BIM

BIM

In deze cursus Intro Bouw Informatiemodel (BIM) geven wij onze kijk op BIM.

Cursusduur: 2 dagen
0
0

Gegeven door:

Introductie tot Bouw Informatie Modellering (BIM)

Lijntekening van 3D-gebouwen om BIM uit te beelden. Gemaakt met DallE.

Bouw Informatie Modellering (BIM) is niet zomaar een trend in de architectuur- en bouwwereld; het is een revolutionaire ontwikkeling die de manier waarop projecten worden gepland, ontworpen, gebouwd, en beheerd compleet transformeert. In de kern maakt BIM het mogelijk om een digitaal model van een bouwproject te creƫren dat niet alleen de geometrische dimensies omvat, maar ook een schat aan informatie over de verschillende componenten van het gebouw. Dit maakt het een onmisbaar hulpmiddel voor iedereen in de geo-informatie en bouwsector.

BIM gaat veel verder dan traditionele 3D-modellering; het integreert gegevensbeheer en multidisciplinaire samenwerking in een enkel, coherent proces. Door gebruik te maken van BIM kunnen teams efficiƫnter samenwerken, met alle betrokken partijen die toegang hebben tot dezelfde up-to-date informatie. Dit heeft niet alleen een positieve impact op de efficiƫntie en kostenbesparing tijdens het bouwproces, maar ook op de duurzaamheid en het beheer van gebouwen op de lange termijn.

Een van de meest boeiende aspecten van BIM is de mogelijkheid om “what-if” scenario’s te simuleren en de impact van wijzigingen in het ontwerp snel te evalueren, nog voordat de eerste steen is gelegd. Dit vermogen om projecten in een virtuele omgeving te visualiseren en te testen, biedt een ongekende mate van controle en flexibiliteit tijdens het ontwerpproces.

De Cursus Introductie BIM bij Geo-ICT is ontworpen om je een stevige basis te geven in deze innovatieve methodologie, met een focus op praktische toepassing en het ontwikkelen van de vaardigheden die je nodig hebt om te slagen in de snel evoluerende wereld van bouw en ontwerp.

Door deel te nemen aan deze cursus, zul je niet alleen leren over de techniek achter BIM en hoe je 3D-modellen kunt creƫren en beheren, maar ook over de cruciale aspecten van data management en hoe BIM kan worden gebruikt om de integratie van gegevens in bouwprojecten te optimaliseren. Dit maakt je niet alleen een waardevolle aanwinst voor elk bouwprojectteam, maar stelt je ook in staat om een voortrekkersrol te spelen in de toekomst van de bouw.

Wat is BIM en de impact op de bouwsector

Bouw Informatie Modellering (BIM) heeft zich snel ontwikkeld tot een sleuteltechnologie in de bouwsector, die de manier waarop projecten worden uitgevoerd fundamenteel verandert. Maar wat maakt BIM zo revolutionair, en waarom wordt het gezien als een game-changer in de bouw?

 • Centrale gegevensopslag: In tegenstelling tot traditionele methoden biedt BIM een centraal platform waarop alle projectgegevens worden opgeslagen. Dit zorgt voor een betere coƶrdinatie tussen teams, waardoor misverstanden en fouten worden verminderd.
 • Visualisatie: Voordat de bouw begint, kunnen projecten visueel worden geĆÆnspecteerd in 3D, wat helpt bij het identificeren van potentiĆ«le problemen en het optimaliseren van ontwerpen.
 • Duurzaamheid: BIM draagt bij aan het ontwerpen van meer duurzame gebouwen door efficiĆ«nter gebruik van materialen en het verminderen van afval tijdens de bouw.
 • Levenscyclusbeheer: Het strekt zich uit over de gehele levenscyclus van een gebouw, van ontwerp tot sloop, wat leidt tot beter beheer en onderhoud van gebouwen.

Deze kenmerken hebben geleid tot een significante impact op de bouwsector:

 1. Efficiƫntieverbetering: Door het gebruik van BIM zijn projecten efficiƫnter dan ooit. Fouten worden vroegtijdig ontdekt, waardoor kostbare tijd en middelen worden bespaard.
 2. Betere samenwerking: Met alle informatie op Ć©Ć©n plek kunnen teams beter samenwerken, ongeacht hun fysieke locatie. Dit heeft de weg vrijgemaakt voor internationale projecten en samenwerkingen die voorheen logistiek onmogelijk waren.
 3. Innovatie: BIM stimuleert innovatie in de bouwsector. Door de mogelijkheid om “what-if” scenario’s te simuleren, worden ontwerpers en ingenieurs aangemoedigd om buiten de traditionele kaders te denken.

Geo-ICT erkent het belang van BIM in de moderne bouw en biedt daarom een cursus aan die niet alleen de technische aspecten van BIM behandelt, maar je ook leert om te denken in termen van samenwerking, duurzaamheid en innovatie. Het implementeren van BIM in jouw projecten betekent dat je voorop loopt in de technologische ontwikkelingen, waardoor jouw projecten efficiƫnter, duurzamer en uiteindelijk succesvoller worden.

Door je te verdiepen in de Cursus Introductie BIM bij Geo-ICT, rust je jezelf uit met de kennis en vaardigheden om deze veranderingen te leiden. Je zult leren hoe je BIM effectief kunt toepassen om de samenwerking binnen je team te verbeteren, kosten te verlagen en de levensduur van jouw projecten te verlengen. Dit maakt jou een onmisbare schakel in elk bouwproject, klaar om de uitdagingen en kansen van de toekomst aan te gaan.

De evolutie van BIM in de tijd

De ontwikkeling van Bouw Informatie Modellering (BIM) is een fascinerende reis die de bouwsector ingrijpend heeft veranderd. Deze reis begon in de jaren ’70 en ’80 met de introductie van eenvoudige CAD-programma’s (Computer Aided Design), maar BIM zoals we dat nu kennen, kreeg pas echt vorm in de late jaren ’90. Sindsdien heeft de technologie een enorme vlucht genomen, gedreven door vooruitgang in softwareontwikkeling en een groeiend besef van de voordelen die het biedt. Laten we eens kijken naar enkele sleutelmomenten in deze evolutie:

 • De beginjaren: Eerste stappen werden gezet met 2D- en 3D-CAD-systemen, die voornamelijk werden gebruikt voor het tekenen en modelleren van gebouwen. Hoewel nuttig, boden deze systemen geen mogelijkheid voor gegevensintegratie of samenwerking tussen de verschillende disciplines.
 • De doorbraak van 3D: Met de komst van 3D-modellering begin jaren ’90 begonnen architecten en ingenieurs de waarde in te zien van een meer geĆÆntegreerde aanpak, waarbij niet alleen de geometrie, maar ook tijd (4D) en kosten (5D) konden worden meegenomen in modellen.
 • De opkomst van BIM: In de vroege jaren 2000 begonnen softwareontwikkelaars tools te creĆ«ren die specifiek waren ontworpen voor BIM, waardoor het mogelijk werd om gedetailleerde digitale representaties van het fysieke en functionele kenmerken van een gebouw te maken. Deze tools ondersteunden ook samenwerking tussen alle stakeholders van een project.

De impact van BIM is niet te onderschatten:

 • Verbeterde samenwerking: BIM heeft de manier waarop architecten, ingenieurs, aannemers en klanten samenwerken fundamenteel veranderd. Door gebruik te maken van Ć©Ć©n gedeeld model, kunnen alle partijen wijzigingen in real-time zien, wat leidt tot betere communicatie en minder fouten.
 • EfficiĆ«ntie en kostenbesparing: Door problemen vroegtijdig in het ontwerpproces te identificeren, kunnen kostbare fouten tijdens de bouw worden voorkomen. BIM helpt ook bij het optimaliseren van het gebruik van materialen en middelen, wat leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen.
 • Duurzaamheid: Met BIM kunnen ontwerpers duurzamere gebouwen creĆ«ren door zaken als energieverbruik en zonlichtinval al in een vroeg stadium te analyseren.

Wat je zult leren in de Cursus Introductie BIM

Kernvaardigheden en kennisgebieden

Wanneer je begint aan de Cursus Introductie BIM bij Geo-ICT, duik je in een wereld van kennis en vaardigheden die essentieel zijn voor iedereen die werkzaam is in de bouw- en ontwerpsector. De kernvaardigheden die je opdoet, stellen je in staat om aan de vooravond van innovatie te staan en projecten van ongekende kwaliteit te leveren. Laten we eens kijken naar enkele van de cruciale gebieden waarop je je zult ontwikkelen:

 • 3D-modellering: Het hart van BIM ligt in het vermogen om complexe bouwprojecten te visualiseren en te modelleren in drie dimensies. Je leert hoe je gedetailleerde 3D-modellen kunt creĆ«ren die niet alleen de fysieke, maar ook de functionele kenmerken van een gebouw weergeven.
 • Gegevensbeheer en samenwerking: Een andere essentiĆ«le vaardigheid is het efficiĆ«nt beheren van projectgegevens en het bevorderen van samenwerking tussen alle betrokken partijen. Door gebruik te maken van BIM-software leer je hoe je een centraal model kunt opzetten waar iedereen toegang toe heeft, waardoor communicatie en coƶrdinatie tussen verschillende teams worden verbeterd.
 • Duurzaam ontwerpen: Duurzaamheid is een steeds belangrijker wordend thema binnen de bouwsector. Je zult leren hoe je BIM kunt gebruiken om energie-efficiĆ«nte en milieuvriendelijke ontwerpen te maken, door al in een vroeg stadium analyses uit te voeren op het gebied van zonlichtinval, ventilatie, en energieverbruik.
 • ImplementatiestrategieĆ«n: Niet minder belangrijk is het vermogen om BIM succesvol te implementeren binnen je eigen organisatie of projecten. Dit omvat het ontwikkelen van een strategisch plan voor de invoering van BIM, inclusief training voor medewerkers en het opzetten van effectieve workflows.

Door deze vaardigheden en kennisgebieden te ontwikkelen, rust je jezelf uit met de tools en inzichten die nodig zijn om te excelleren in de moderne bouwsector. Geo-ICT biedt niet alleen een grondige introductie in de technische aspecten van BIM, maar zorgt er ook voor dat je begrijpt hoe deze innovatieve aanpak kan leiden tot efficiĆ«ntere, kosteneffectievere en duurzamere bouwprojecten. Met deze cursus neem je een grote stap vooruit in je carriĆØre, klaar om de uitdagingen van de toekomst met vertrouwen tegemoet te treden.

Praktische toepassingen en softwaregebruik

In de Cursus Introductie BIM van Geo-ICT duik je niet alleen in de theorie achter Bouw Informatie Modellering, maar krijg je ook hands-on ervaring met de software die deze innovatieve processen mogelijk maakt. Het effectief leren gebruiken van deze tools is cruciaal, omdat ze de sleutel vormen tot de praktische toepassing van BIM in je dagelijkse werk. Hieronder volgt een overzicht van enkele kernaspecten van praktische toepassingen en softwaregebruik die in de cursus worden behandeld:

 • Softwarevaardigheden: Je maakt kennis met toonaangevende BIM-softwarepakketten, zoals Autodesk Revit en AutoCAD. Deze programma’s stellen je in staat om gedetailleerde 3D-modellen te ontwerpen, die niet alleen architectonische elementen bevatten, maar ook cruciale informatie over constructie en installaties.
 • Samenwerking in de cloud: Veel BIM-projecten maken gebruik van cloudgebaseerde platforms, zoals Autodesk BIM 360. Deze tools vergemakkelijken de samenwerking tussen teamleden door het mogelijk te maken om modellen in real-time te delen en bij te werken, ongeacht waar men zich bevindt.
 • Toepassing in projectmanagement: Een van de grootste voordelen van BIM is de integratie met projectmanagement. Je leert hoe je BIM kunt gebruiken om werkstromen te plannen, resources te beheren en projecttijdlijnen te bewaken.
 • Analyse en simulatie: BIM-software biedt geavanceerde mogelijkheden voor analyse en simulatie. Dit omvat alles van structurele analyses tot energieverbruik en lichtstudies, waardoor je ontwerpen kunt optimaliseren voor zowel prestaties als duurzaamheid.

Deze vaardigheden zijn niet alleen waardevol voor het succesvol afronden van projecten; ze zijn ook essentieel voor het bevorderen van je carriĆØre in de bouw- en ontwerpsector. Geo-ICT biedt je een praktijkgerichte benadering, waarbij je leert door te doen. Dit betekent dat je, wanneer je de cursus hebt afgerond, niet alleen de theorie achter BIM kent, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen met behulp van de nieuwste software.

Door de combinatie van theorie en praktijk bereidt Geo-ICT je voor op de toekomst van bouw en ontwerp. Je wordt niet alleen bedreven in het gebruik van BIM-software, maar je ontwikkelt ook een diepgaand begrip van hoe deze technologie kan worden toegepast om projecten efficiƫnter, kosteneffectiever en duurzamer te maken. Met deze kennis en vaardigheden ben je klaar om een leidende rol te spelen in de transformatie van de bouwsector.

Waarom kiezen voor onze Cursus Introductie BIM bij Geo-ICT?

De keuze voor een opleidingsinstituut is cruciaal wanneer je je vaardigheden in Bouw Informatie Modellering (BIM) wilt ontwikkelen. Geo-ICT onderscheidt zich door een combinatie van factoren die ons niet alleen uniek maken, maar ook de ideale keuze voor jouw BIM-opleiding. Hier zijn enkele redenen waarom onze Cursus Introductie BIM de juiste stap vooruit is in jouw carriĆØre:

 • Deskundige instructeurs: Onze docenten zijn niet alleen experts in hun vakgebied, maar beschikken ook over jarenlange praktijkervaring. Dit betekent dat je leert van professionals die weten hoe BIM in de echte wereld wordt toegepast.
 • Praktijkgerichte aanpak: Bij Geo-ICT geloven we in leren door te doen. Onze cursus is ontworpen om je hands-on ervaring te geven met de nieuwste BIM-software en -technieken, waardoor je direct kunt toepassen wat je hebt geleerd in je dagelijkse werk.
 • Kleine klassen: We houden onze klassen klein om te zorgen dat elke student de aandacht krijgt die hij of zij verdient. Dit bevordert ook een interactieve leeromgeving waar je vragen kunt stellen en direct feedback kunt krijgen.
 • Up-to-date curriculum: De bouwsector is voortdurend in ontwikkeling, en dat geldt ook voor BIM. Ons curriculum wordt regelmatig bijgewerkt om de nieuwste trends en technologieĆ«n te weerspiegelen, zodat je altijd vooroploopt.

Kiezen voor Geo-ICT betekent kiezen voor een opleiding die je niet alleen de theoretische kennis van BIM biedt, maar je ook voorbereidt op de praktische uitdagingen in de bouwsector. Of je nu een beginner bent of je bestaande vaardigheden wilt verdiepen, onze cursus is ontworpen om je te voorzien van alles wat je nodig hebt om succesvol te zijn in de wereld van geo-informatie en bouwontwerp. Met de vaardigheden en kennis die je bij ons opdoet, ben je klaar om je carriĆØre naar een hoger niveau te tillen en een toekomst te bouwen die net zo solide is als de projecten die je zult leiden.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  ā‚¬1095,- Excl. btw

  ā‚¬1095,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  De cursus begint met een presentatie waarbij de belangrijkste principes van BIM behandeld worden. U leert de functies en mogelijkheden van het programma. Hierna loopt u samen met de docent de interface door waarbij alle functies worden besproken. Vervolgens gaat u uw eerste 3D-model in BIM maken. U leert alleĀ tips & tricks om een overzichtelijke tekening te kunnen ontwerpen.

  Dag 2

  Op de tweede cursusdag gaat u aan de slag met het maken van complexere modellen. Ook wordt er ingegaan op het datamanagement in BIM en de uitwisseling met GIS. U maakt deze dag veel opdrachten om het programma onder de knie te krijgen.

  Cursusduur: 2 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Je leert de basisprincipes en voordelen van BIM.
  • Je leert 3D modellen te maken.
  • Je leert over de integratie tussen BIM en GIS.
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privƩ cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Introductie BIM

  In deze tweedaagse cursus duik je in de wereld van BIM. Je leert alles over 3D modelleren, data management en de kneepjes van de techniek achter BIM.

  Deze cursus is perfect voor iedereen die geĆÆnteresseerd is in BIM, of je nu net begint of al ervaring hebt. Ook bedrijven die hun team willen bijscholen zijn bij ons aan het juiste adres.

  Met BIM werk je efficiƫnter, verminder je faalkosten en verbeter je de samenwerking binnen je projecten. Het is echt een gamechanger voor je organisatie!

  Twee dagen vol interessante inzichten en praktische oefeningen, zodat je vol vertrouwen aan de slag kunt met BIM.

  Absoluut! Na afloop krijg je een certificaat van ons, erkend door de NRTO, als bewijs van je nieuwe vaardigheden.

  Inschrijven kan direct via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan).

  Zeker weten! Je gaat hands-on aan de slag met BIM software, zodat je de theorie meteen in de praktijk kunt brengen.

  Jazeker, we laten je zien hoe BIM en GIS samenwerken om je data management naar een hoger niveau te tillen.

  Dit unieke concept geeft je een frisse kijk op BIM en laat je de echte waarde ervan inzien voor de bouwsector.

  Je leert niet alleen 3D-modellen maken, maar ook hoe je slim data beheert en toepast in je BIM-projecten.

  Natuurlijk! Na de cursus staan we nog twee weken voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.