Cursus MariaDB

Databases

Databases

MariaDB is een open source databasesysteem met enkele voor- en nadelen ten opzichte van MySQL en PostGreSQL. De cursist leert een MariaDB database op te zetten, aan te passen en te onderhouden.

Cursusduur: 2 dagen
0
1

Gegeven door:

Introductie tot Databases

In de hedendaagse technologie is de rol van databases fundamenteler dan ooit. Zij vormen de ruggengraat van bijna elke digitale toepassing, van de websites die je dagelijks bezoekt tot de apps op je telefoon en de management systemen die bedrijven draaiende houden. Een database is niet alleen een opslagplaats voor gegevens; het is een dynamisch en essentieel systeem dat informatie efficiënt organiseert, beveiligt en toegankelijk maakt voor analyse en besluitvorming. In dit digitale tijdperk, waarin de hoeveelheid gegevens exponentieel toeneemt, wordt het beheren en effectief gebruiken van deze gegevens een cruciale taak voor organisaties in alle sectoren.

Het beheren van deze databases wordt gedaan via een databasebeheersysteem (DBMS), een softwaretool die het mogelijk maakt om gegevens te creëren, te beheren, te zoeken en te manipuleren. Het DBMS dient als de tussenpersoon tussen de gebruiker en de database zelf, waarborgt de integriteit en veiligheid van de gegevens en verbetert de efficiëntie van de gegevensverwerking. Gezien de cruciale rol van databases, is kennis over hoe deze systemen werken en hoe ze optimaal kunnen worden ingezet, van onschatbare waarde. Dit geldt zowel voor IT-professionals die direct met deze systemen werken als voor niet-technische professionals die afhankelijk zijn van accurate en toegankelijke data voor hun dagelijkse werkzaamheden.

Een van de prominente spelers op het gebied van open-source databasesystemen is MariaDB, een aftakking van MySQL die zich richt op verbeterde openheid, snelheid, en een bredere set van features. Met zijn krachtige prestaties en flexibiliteit biedt MariaDB een aantrekkelijke optie voor zowel kleine bedrijven als grote ondernemingen. De focus van MariaDB op community-gedreven ontwikkeling en verbeteringen maakt het een dynamisch en evoluerend databasebeheersysteem, ideaal voor hedendaagse applicatie-eisen.

Bij Geo-ICT Training Center begrijpen we het belang van databases en bieden we een Cursus MariaDB aan die is ontworpen om je grondig te onderwijzen in het opzetten, beheren en optimaliseren van MariaDB-databases. Deze cursus gaat niet alleen over de technische vaardigheden, maar ook over het ontwikkelen van een diepgaand begrip van hoe databases kunnen worden gebruikt om krachtige, efficiënte en veilige data-oplossingen te creëren. Met onze cursus duik je diep in de wereld van SQL-commando’s, databasebeheer, en de praktische toepassing van MariaDB in real-world projecten. Je wordt niet alleen geïnstrueerd door ervaren docenten, maar krijgt ook de kans om praktisch aan de slag te gaan en direct vragen te stellen, waardoor je leerervaring zowel uitgebreid als interactief is.

Het belang van databases in de hedendaagse technologie

In een wereld waar data het nieuwe goud is, zijn databases onmisbaar geworden voor bedrijven, overheden, en zelfs individuele projecten. Ze stellen ons niet alleen in staat om enorme hoeveelheden informatie efficiënt op te slaan en te beheren, maar ook om deze informatie te analyseren en in te zetten voor strategische beslissingen. Hier zijn enkele kernpunten die het belang van databases in onze huidige technologische landschap onderstrepen:

 • Snelheid en Efficiëntie: Databases zoals MariaDB optimaliseren data retrieval processen, waardoor snelle toegang tot cruciale informatie mogelijk is.
 • Veiligheid en Betrouwbaarheid: Goed beheerde databases bieden sterke beveiligingsmaatregelen om gevoelige informatie te beschermen.
 • Schaalbaarheid en Flexibiliteit: Databases kunnen meegroeien met de behoeften van een project of organisatie, van kleine apps tot grote ondernemingssystemen.

MariaDB, met zijn open-source karakter, biedt een uniek voordeel in dit domein. Het combineert hoge prestaties met flexibiliteit, waardoor het aanpasbaar is aan diverse toepassingen en omgevingen. Door te kiezen voor MariaDB, profiteer je van:

 • Een actieve community die constant werkt aan verbeteringen en nieuwe features.
 • Compatibiliteit met bestaande MySQL-databases, waardoor een soepele overgang mogelijk is.
 • Diverse op maat gemaakte oplossingen voor specifieke behoeften, van webtoepassingen tot grote datawarehouses.

Geo-ICT Training Center speelt in op deze behoeften door een uitgebreide Cursus MariaDB aan te bieden, waarin je leert hoe je deze krachtige tool kunt inzetten voor het beheer en de optimalisatie van databases. Of je nu een beginner bent in de wereld van databases of je bestaande kennis wilt uitbreiden, deze cursus biedt je de vaardigheden en inzichten die je nodig hebt om succesvol te zijn in een datagedreven wereld.

Door je in te schrijven voor onze cursus, zet je een belangrijke stap naar het begrijpen en benutten van de kracht van databases. Ontdek hoe je met MariaDB efficiënte, veilige en schaalbare database-oplossingen kunt creëren die het fundament vormen voor elke succesvolle onderneming of project in het digitale tijdperk. Bezoek onze website voor meer details en om je aan te melden.

Een blik op open-source databasesystemen

In het universum van databases neemt het concept van open-source een bijzondere plek in. Open-source databasesystemen, zoals MariaDB, PostgreSQL, en MySQL, hebben de manier waarop organisaties over data denken en ermee werken, getransformeerd. Deze systemen bieden niet alleen kostenefficiënte oplossingen voor dataopslag en -beheer, maar ze stellen ook een wereld van aanpassingen, community-ondersteuning en transparantie open die bij closed-source oplossingen vaak onbereikbaar blijven. Laten we eens duiken in enkele kernvoordelen die open-source databases bieden:

 • Toegankelijkheid en Flexibiliteit: Open-source databases zijn vrij beschikbaar voor iedereen om te gebruiken, aan te passen en te distribueren. Dit biedt een ongekende flexibiliteit in het aanpassen van de database aan specifieke projectbehoeften.
 • Community Ondersteuning: Een robuuste en actieve gemeenschap betekent dat problemen snel worden geïdentificeerd en opgelost, met een schat aan documentatie en gebruikservaringen binnen handbereik.
 • Kostenbesparing: Door afwezigheid van licentiekosten zijn open-source databases een kosteneffectieve keuze voor zowel startups als gevestigde bedrijven.
 • Transparantie en Veiligheid: De openheid van de broncode draagt bij aan verbeterde veiligheid. Fouten en kwetsbaarheden kunnen door iedereen worden ontdekt en gemeld, wat leidt tot snellere fixes en updates.

MariaDB, in het bijzonder, illustreert de kracht van open-source door niet alleen een hoge mate van compatibiliteit met MySQL te bieden, maar ook door voortdurend te innoveren en te verbeteren op basis van de feedback van gebruikers en ontwikkelaars. Dit heeft geleid tot functies zoals:

 • Geavanceerde Schaalbaarheid en Prestaties: MariaDB biedt geavanceerde oplossingen voor schaalbaarheid, waardoor het geschikt is voor zowel kleine als zeer grote databasetoepassingen.
 • Veiligheidsfeatures: Met regelmatige updates en een focus op veiligheid, biedt MariaDB sterke beveiligingsmaatregelen om gegevens te beschermen.
 • Aanpasbaarheid: Dankzij zijn open-source aard kan MariaDB aangepast worden om te voldoen aan de unieke eisen van een project of organisatie.

Bij het kiezen voor een cursus bij Geo-ICT Training Center, zoals de Cursus MariaDB, profiteer je niet alleen van het leren werken met deze krachtige open-source database, maar ook van de diepgaande kennis over hoe je deze kunt aanpassen en optimaliseren voor jouw specifieke behoeften. Of je nu aan de slag gaat met geodata, webapplicaties ontwikkelt, of complexe data-analyses uitvoert, MariaDB biedt de gereedschappen die je nodig hebt om succesvol te zijn in het digitale tijdperk. Het onderdompelen in de wereld van open-source databases opent deuren naar nieuwe mogelijkheden, innovatie, en een gemeenschap van gelijkgestemden die klaar staan om kennis en ervaringen te delen.

Wat je Zult Leren in de Cursus MariaDB

Basisprincipes en SQL-beginselen

De wereld van databases is onlosmakelijk verbonden met de Structured Query Language, beter bekend als SQL. Deze krachtige taal vormt de basis voor het communiceren met en manipuleren van databases, en is een essentiële vaardigheid voor iedereen die in het veld van data management, analyse of ontwikkeling werkt. SQL stelt je in staat om gegevens te zoeken, toe te voegen, te verwijderen en te updaten binnen een database, waardoor je volledige controle krijgt over de informatie die je nodig hebt.

Bij Geo-ICT Training Center erkennen we het belang van deze vaardigheden en bieden we een grondige introductie tot de basisprincipes en SQL-beginselen in onze Cursus MariaDB. Hier zijn enkele van de fundamenten die je zult leren:

 • SELECT en FROM: De meest basale SQL-commando’s, gebruikt om data te selecteren en aan te geven uit welke tabel deze komt.
 • WHERE: Een krachtige clausule die je toestaat om je zoekopdrachten te filteren op basis van specifieke criteria.
 • JOIN: Dit commando is essentieel voor het combineren van rijen uit twee of meer tabellen, gebaseerd op een gerelateerde kolom tussen hen.

Daarnaast zullen we ook duiken in geavanceerdere concepten zoals:

 • Groeperen en Sorteren van Gegevens: Met de GROUP BY en ORDER BY commando’s kun je jouw resultaten organiseren voor betere analyse.
 • Functies en Subqueries: Leer hoe je ingebouwde SQL-functies kunt gebruiken en complexe queries kunt opstellen voor diepgaandere data-analyse.

Waarom is SQL zo belangrijk? In een tijdperk waarin data een centrale rol speelt in bijna elk aspect van ons leven en werk, biedt SQL je de gereedschappen om deze data te begrijpen en te manipuleren. Of je nu een database voor je eigen project opzet, of werkt met geodata in een professionele setting, de vaardigheden die je opdoet in onze cursus zullen van onschatbare waarde zijn.

 • Toepasbaarheid in Verschillende Databasesystemen: Hoewel we ons richten op MariaDB, zijn de SQL-principes die je leert breed toepasbaar in andere databases zoals PostgreSQL en MySQL.
 • Fundament voor Gevorderde Data-analyse: Een solide begrip van SQL is cruciaal voor wie dieper in datawetenschap en -analyse wil duiken.

  Van Installatie tot Databasebeheer

  Het opzetten en beheren van een MariaDB-database is een essentiële vaardigheid voor elke data professional. Bij Geo-ICT Training Center leiden we je door het gehele proces, van de installatie van MariaDB op je systeem tot het beheren van je databases. Dit proces omvat een aantal cruciale stappen die zorgen voor een solide basis voor je werk met databases. Hieronder volgt een overzicht van wat je kunt verwachten te leren in onze cursus:

 • Installatie: We beginnen met het stap-voor-stap proces van het installeren van MariaDB. Dit omvat het downloaden van de software, het kiezen van de juiste versie voor je systeem, en het doorlopen van de installatiewizard.
 • Configuratie: Na de installatie duiken we in de configuratie van je MariaDB-omgeving. Je leert hoe je configuratiebestanden kunt aanpassen om je server te optimaliseren voor jouw specifieke gebruiksscenario’s.
 • Databasebeheer: Zodra je MariaDB draait, laten we je zien hoe je databases en gebruikersaccounts kunt aanmaken, beheren en verwijderen. We behandelen ook hoe je toegangsrechten kunt instellen om de veiligheid van je gegevens te waarborgen.

Doorheen de cursus leer je niet alleen over deze technische aspecten, maar krijg je ook inzicht in best practices voor databasebeheer. Dit omvat:

 • Back-ups en herstel: Het regelmatig maken van back-ups van je databases is cruciaal om gegevensverlies te voorkomen. Je leert verschillende strategieën voor het maken van back-ups en hoe je deze kunt herstellen in geval van nood.
 • Prestatieoptimalisatie: We gaan in op technieken om de prestaties van je MariaDB-databases te verbeteren, zoals indexering en query-optimalisatie.
 • Beveiliging: Het beschermen van je database tegen ongeautoriseerde toegang is essentieel. Je leert over de verschillende beveiligingsfeatures van MariaDB en hoe je deze kunt toepassen.

Of je nu een nieuwe database aan het opzetten bent voor je project, of de verantwoordelijkheid draagt voor het beheer van databases in een grotere organisatie, onze Cursus MariaDB biedt de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om succesvol te zijn. Je zult niet alleen vertrouwd raken met de tools en technieken die nodig zijn voor effectief databasebeheer, maar ook met de principes achter goede databasestructuur en -beheer. Deze combinatie van praktische vaardigheden en theoretische kennis zal je helpen om de kracht van MariaDB volledig te benutten in welke context dan ook.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus MariaDB?

Wanneer je je verdiept in de wereld van databases, is het kiezen van de juiste cursus essentieel. Onze Cursus MariaDB bij Geo-ICT Training Center staat uitstekend aangeschreven, en hier zijn enkele overtuigende redenen waarom je voor ons zou moeten kiezen:

 • Deskundige Instructeurs: Onze cursus wordt gegeven door ervaren professionals die niet alleen experts zijn in MariaDB, maar ook een diepgaand begrip hebben van databasebeheer en -optimalisatie. Ze brengen jarenlange praktijkervaring in de les, zodat je leert van de besten in het veld.
 • Praktijkgerichte Aanpak: Wij geloven sterk in leren door te doen. Onze cursus bevat tal van hands-on oefeningen en projecten die je de kans geven om je nieuwe vaardigheden direct toe te passen. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen de theorie leert, maar ook hoe je deze in de praktijk kunt brengen.
 • Toegang tot Uitgebreide Materialen: Als cursist krijg je toegang tot een breed scala aan leermaterialen, waaronder gedetailleerde handleidingen, video’s, en case studies. Deze bronnen zijn ontworpen om je leerervaring te verrijken en je te helpen de stof volledig te begrijpen.
 • Flexibele Leerpaden: Wij begrijpen dat iedereen uniek is in hun leerbehoeften en -snelheid. Daarom bieden we flexibele leerpaden aan die aangepast kunnen worden aan jouw individuele schema en leerdoelen.

Door voor onze Cursus MariaDB te kiezen, investeer je niet alleen in het aanleren van essentiële databasevaardigheden, maar ook in een waardevolle toevoeging aan je professionele toolkit. Hier zijn nog enkele voordelen die onze cursus biedt:

 • Certificering: Aan het einde van de cursus ontvang je een certificaat dat jouw kennis en vaardigheden aantoont. Dit certificaat kan een waardevolle toevoeging zijn aan je cv en je helpen op te vallen bij potentiële werkgevers.
 • Naverkoopondersteuning: Ook na het afronden van de cursus staan we voor je klaar. Of je nu vragen hebt of verdere begeleiding nodig hebt, ons team is beschikbaar om je te ondersteunen.

Kies voor de Cursus MariaDB bij Geo-ICT Training Center en zet de eerste stap naar het beheersen van een van de meest gevraagde vaardigheden in de technologie- en geo-informatiesector. Met onze uitgebreide cursus, deskundige instructeurs, en praktijkgerichte aanpak ben je uitstekend uitgerust om je carrière naar een hoger niveau te tillen. Ontdek vandaag nog meer over onze cursus en hoe je je kunt aanmelden door onze website te bezoeken.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €995,- Excl. btw

  €995,- Excl. btw

  Dagindeling Cursus MariaDB

  Dag 1

  Tijdens de eerste dag van de cursus begint u met het leren van de achtergrondinformatie van databases. Hierin worden de verschillen met andere databasesystemen, zoals MySQL en PostgreSQL, verteld en worden de basisprincipes van een relationele database behandeld. U leert de basis van SQL queries en gaat een begin maken aan het opzetten van uw eigen database door gebruik te maken van SQL-commando’s.

  Na deze dag kunt u:

  • Een MariaDB omgeving installeren.
  • De basisprincipes van een relationele database benoemen.
  • SQL queries maken.
  • De basisprincipes van een MariaDB database benoemen. (Bijv. Server, Client, Database, Logging, Tabel, Rij, View, Index, Triggers, Stored Procedures).
  • Een MariaDB database opzetten. (Create, Drop, Alter).
  • Een MariaDB database aanpassen. (Select, Insert, Update, Delete).

  Dag 2

  Op dag 2 van de cursus gaat u leren hoe u de MariaDB database kunt beheren en onderhouden. U leert de Transaction Contol Language (TCL) van SQL en gaat bezig zijn met de rechten die een gebruiker kan hebben binnen de database (Bijv. admin of user). U leert een backup te maken van de database en deze ook weer te herstellen (Rollback). Ook leert u wat replicatie van de database inhoudt en hoe u dit kunt toepassen om nog meer data op te kunnen slaan. Tot slot gaan we aan de slag met de beveiliging en monitoring van de database. Aan het einde van dag 2 is er tijd om naar persoonlijke vragen te kijken om u zo het beste op weg te helpen met het opzetten en beheren van uw eigen database.

  Na deze dag kunt u:

  • Benoemen wat indexeren is en dit toepassen in de database.
  • Een MariaDB database beheren en onderhouden.
  • Zorgen dat iedere gebruiker de juiste rechten krijg binnen de database.
  • Zorgen dat de database goed beveiligd is.
  • Een backup maken van een database en ook een database herstellen.
  • Replicatie toe te passen op de database.
  Cursusduur: 2 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • De cursist kent de achtergrondinformatie van relationele databases weet hoe een database in elkaar zit.
  • De cursist kent de mogelijkheden van een MariaDB database.
  • De cursist kan een MariaDB database opzetten en vullen met data.
  • De cursist kan een database aanpassen en een database onderhouden.
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over MariaDB

  In deze cursus leer je MariaDB installeren, beheren, en gebruiken, inclusief de basis van SQL en het bouwen van een database.

  Ja, de cursus is ontworpen voor zowel beginners als ervaren professionals die hun kennis over MariaDB willen uitbreiden.

  MariaDB is een open-source databasesysteem dat verschillende voordelen en unieke functies biedt in vergelijking met andere systemen zoals MySQL en PostgreSQL.

  Ja, na succesvolle deelname aan de cursus ontvang je een certificaat van deelname.

  Ja, de cursus bevat praktische sessies waarin je direct aan de slag gaat met het bouwen van een database.

  Inschrijven kan direct via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan) of door contact op te nemen via info@geo-ict.nl.

  De Cursus MariaDB duurt 2 dagen.

  Kennis van SQL is niet noodzakelijk om deel te nemen, maar het is wel een pré.

  De cursus richt zich op het opzetten, vullen, aanpassen en onderhouden van een MariaDB database, met praktijkvoorbeelden en hands-on oefeningen.

  Ja, na de cursus kun je nog 2 weken vragen stellen aan de docent via e-mail.