Cursus SQL Basis

Databases

Databases

U gaat oefenen met diverse SQL commandoā€™s zoals: select, create, inner- en outer joins, update, delete. U maakt daarbij kennis met views definiĆ«ren en het gebruiken van operatoren en variabelen.Ā 

Cursusduur: 2 dagen
4.2
12 studenten gingen je voor

Introductie tot SQL

Lijntekening waarin SQL omschreven wordt.In de wereld van vandaag, waar data de nieuwe goudmijn is, speelt SQL (Structured Query Language) een cruciale rol in hoe we interactie hebben met de overvloedige schatten aan informatie die in databases opgeslagen liggen. SQL, uitgesproken als “sequel” of als de afzonderlijke letters “S-Q-L”, is de ruggengraat geworden van databasebeheer en data-analyse. Deze krachtige taal stelt ons in staat om te communiceren met en manipuleren van relationele databases op een manier die zowel efficiĆ«nt als effectief is.

SQL’s belang in het moderne datalandschap kan niet worden onderschat. Van kleine startups tot grote multinationals, SQL is de sleutel tot het ontgrendelen van gegevensinzichten die essentieel zijn voor strategische besluitvorming. Het is de eerste programmeertaal die het mogelijk maakte om met databases te communiceren, waardoor het een fundamentele vaardigheid is geworden voor iedereen die werkt in een rol die gegevens raakt. Met zijn standaardisatie door ANSI (American National Standards Institute) en ISO (International Organization for Standardization), biedt SQL een universele taal voor databasebeheer.

Een van de unieke aspecten van deze cursus is de flexibiliteit in leermethoden; je kunt kiezen tussen online leren of de voorkeur geven aan contactlessen op locatie. Dit zorgt ervoor dat elke leerling de kennis en vaardigheden kan opdoen op een manier die het beste bij zijn of haar levensstijl past. Bovendien biedt Geo-ICT een interactief evaluatieportaal en een deelnamecertificaat aan het einde van de cursus, wat bijdraagt aan de waarde van jouw professionele ontwikkeling.

In deze cursus wordt er gewerkt met PostgreSQL, omdat deze zeer populair, gebruiksvriendelijk en gratis is. Na deze cursus kunt u zich goed uit de voeten met SQL en kunt u databases beter begrijpen, bevragen en aanpassen. De vervolgcursussen Oracle Spatial en PostGIS zijn vooral voor mensen die geĆÆnteresseerd zijn in geografische data enorm interessant.

Wat is SQL en waarom is het belangrijk?

SQL, of Structured Query Language, is veel meer dan zomaar een programmeertaal. Het is de sleutel tot het ontsluiten van de waardevolle geheimen die binnen databanken verscholen liggen. Denk aan SQL als de universele taal die de communicatie tussen jou en de enorme databanken vol met cruciale geo-informatie en geodata mogelijk maakt. Het belang van SQL in de huidige data-gedreven wereld is immens, en hier zijn enkele redenen waarom:

 • Universele taal voor databasemanagement: SQL wordt wereldwijd erkend en gebruikt voor het beheren, ophalen, sorteren en manipuleren van gegevens in databanken.
 • Essentieel voor data-analyse: Met SQL kun je complexe queries uitvoeren om inzichten te verkrijgen uit grote hoeveelheden gegevens, wat cruciaal is voor het nemen van onderbouwde beslissingen.

Bij Geo-ICT Training Center leren we je niet alleen de basisbegrippen van SQL, maar ook hoe je deze kennis praktisch toepast in de echte wereld. Onze Cursus SQL Basis biedt je de kans om:

 • Te leren hoe je efficiĆ«nt gegevens kunt bevragen, analyseren en manipuleren.
 • Diepgaand inzicht te krijgen in database ontwerp en beheer.

Waarom is SQL zo belangrijk?

 • Flexibiliteit in datamanagement: SQL ondersteunt het beheer van gegevens in zowel kleine als grote systemen, van lokale databases tot grote bedrijfsdatabases.
 • Ondersteunt besluitvorming: Door het analyseren van gegevens kunnen bedrijven betere beslissingen nemen op basis van concrete informatie.

In de Cursus SQL Basis bij Geo-ICT krijg je toegang tot een curriculum dat specifiek ontworpen is om jou de meest relevante en actuele vaardigheden te leren. Je wordt niet alleen onderwezen in SQL, maar leert ook over de toepassing ervan in de praktijk, met een bijzondere focus op geodata-analyse en -management. Dit maakt de cursus niet alleen waardevol voor wie nieuw is in SQL, maar ook voor professionals die hun bestaande vaardigheden willen aanscherpen.

Door SQL te leren, rust je jezelf uit met een van de meest gevraagde vaardigheden in de hedendaagse arbeidsmarkt. Het is een investering in je toekomst, een die je carriĆØre in de wereld van geo-informatietechnologie en daarbuiten kan versnellen. Met de solide basis die onze cursus biedt, zet je een grote stap richting het worden van een deskundige in databasemanagement en -analyse, een veld dat alleen maar zal blijven groeien en evolueren.

De basisprincipes van databasemanagement

Het fundament van elke sterke data-analyse en databeheer ligt in de basisprincipes van databasemanagement. Deze principes vormen de ruggengraat van SQL en zijn cruciaal voor iedereen die zich wil verdiepen in de wereld van databases. Databasemanagement gaat niet alleen over het opslaan van data; het gaat om het efficiƫnt structureren, manipuleren, ophalen en beveiligen van deze data, zodat het toegankelijk en bruikbaar is voor analyse en besluitvorming.

Een goed begrip van deze principes stelt je in staat om:

 • Data te modelleren en te structureren op een manier die zowel logisch als efficiĆ«nt is, waardoor de integriteit en toegankelijkheid van gegevens worden gewaarborgd.
 • EfficiĆ«nt query’s te schrijven die nauwkeurige en relevante informatie opleveren, essentieel voor data-analyse en zakelijke inzichten.
 • Beveiligingsprotocollen toe te passen om te zorgen voor de veiligheid en privacy van de gegevens.

Door deze basisprincipes te volgen, kun je een robuust systeem opzetten dat niet alleen vandaag de dag functioneel is maar ook gemakkelijk kan worden aangepast aan toekomstige behoeften en technologieƫn. Dit is waar de Cursus SQL Basis bij Geo-ICT Training Center zich op richt. Het biedt een grondige inleiding tot deze principes, met een mix van theorie en praktijk om een solide basis te leggen voor toekomstige groei in de geo-informatie en geodata sectoren.

Deze cursus benadrukt het belang van:

 • Het ontwerpen van relationele databases, waarbij de relaties tussen verschillende data-items zorgvuldig worden gedefinieerd en geĆÆmplementeerd.
 • Het gebruik van normalisatie om redundantie te verminderen en de consistentie van de database te verhogen.
 • Transaction management en concurrency control, essentieel voor het behouden van de integriteit van de database in multi-user omgevingen.

Geo-ICT Training Center, met zijn deskundige docenten en hands-on benadering, zorgt ervoor dat deelnemers deze basisprincipes niet alleen begrijpen maar ook kunnen toepassen in de praktijk. Dit is vooral belangrijk in een tijdperk waarin de hoeveelheid data exponentieel groeit en de noodzaak om deze gegevens effectief te beheren en te analyseren steeds belangrijker wordt. Het volgen van de Cursus SQL Basis is een stap vooruit in het bouwen van een carriĆØre die geworteld is in de toekomst van technologie, data-analyse en databeheer.

Wat je Zult Leren in de Cursus SQL Basis

Werken met SQL queries en data-analyse

In de kern van SQL’s kracht liggen queries en de mogelijkheid tot diepgaande data-analyse. Het vermogen om complexe vragen te stellen aan databases en zinvolle inzichten te verkrijgen, is wat SQL zo waardevol maakt in het landschap van datawetenschap en -beheer. Door de Cursus SQL Basis bij Geo-ICT te volgen, duik je in de wereld van data door middel van SQL, waarbij je de volgende vaardigheden opdoet:

 • Het opstellen van effectieve SQL-queries: Je leert hoe je gegevens kunt ophalen, invoegen, bijwerken en verwijderen binnen databases, waardoor je volledige controle krijgt over de data waarmee je werkt.
 • Analyseren van gegevenssets: Het begrijpen van de structuur van data en het kunnen uitvoeren van complexe data-analyse om trends, patronen en inzichten te identificeren die besluitvorming ondersteunen.

Door deze vaardigheden te ontwikkelen, krijg je de mogelijkheid om:

 • Beter geĆÆnformeerde beslissingen te nemen: Door data-gestuurde inzichten te gebruiken, kun je strategische beslissingen nemen die de groei en efficiĆ«ntie binnen je organisatie bevorderen.
 • De efficiĆ«ntie te verhogen: Door automatisering van data-analyse en rapportageprocessen verminder je de tijd besteed aan handmatige taken.

Bij Geo-ICT wordt bijzondere aandacht besteed aan het toepassen van deze vaardigheden in de context van geo-informatie en geodata, waardoor de cursus bijzonder relevant is voor professionals die werken met geografische informatiesystemen (GIS), stedelijke planning, milieubeheer, en andere gebieden waar gegevens een centrale rol spelen.

Deze sectie van de cursus, gericht op het werken met SQL queries en data-analyse, biedt je niet alleen de technische kennis en vaardigheden die nodig zijn voor effectief databeheer, maar inspireert ook tot een dieper begrip van hoe data de wereld om ons heen vormt en verbetert. Door deze vaardigheden te ontwikkelen bij Geo-ICT, een instelling erkend door de NRTO, verzeker je jezelf van onderwijs dat niet alleen aan de hoogste standaarden voldoet, maar je ook voorbereidt op de real-world uitdagingen van de data-gedreven wereld van vandaag.

Database ontwerp en beheer principes

Het ontwerpen en beheren van databases zijn fundamentele aspecten die ten grondslag liggen aan efficiƫnte dataopslag en -toegang. In de Cursus SQL Basis bij Geo-ICT duik je diep in de principes die essentieel zijn voor het creƫren van robuuste, schaalbare en veilige databases. Deze kennis stelt je in staat om databases te ontwerpen die niet alleen voldoen aan de huidige behoeften van jouw projecten of organisatie, maar ook gemakkelijk kunnen worden aangepast aan toekomstige eisen. Enkele van de kernprincipes die je zult leren, omvatten:

 • Normalisatie: Het proces van het structureren van een database om redundantie te verminderen en de integriteit van de gegevens te verbeteren. Je leert hoe je gegevens efficiĆ«nt kunt organiseren in tabellen en relaties om duplicatie te minimaliseren en de consistentie te maximaliseren.
 • Beveiliging: Het beschermen van gegevens is cruciaal in het digitale tijdperk. Je zult ontdekken hoe je robuuste beveiligingsmaatregelen kunt implementeren, waaronder gebruikersauthenticatie en autorisatie, om gevoelige informatie veilig te houden.
 • Back-up en herstel: Het leren van effectieve strategieĆ«n voor gegevensback-up en herstelprocedures is essentieel om gegevensverlies te voorkomen en de continuĆÆteit van de dienstverlening te garanderen, zelfs in het geval van een systeemstoring.

Deze principes zijn niet alleen toepasbaar in de wereld van geo-informatie en geodata maar zijn universeel in het veld van databeheer. Het beheersen van deze vaardigheden zorgt ervoor dat je als professional in staat bent om:

 • EfficiĆ«nte en toegankelijke databases te ontwerpen: Waardoor je in staat bent om snel en effectief toegang te krijgen tot de benodigde informatie.
 • De integriteit en veiligheid van gegevens te waarborgen: Een essentiĆ«le vaardigheid in elke sector waar gegevens een rol spelen.

Bij Geo-ICT leer je deze principes niet alleen theoretisch maar pas je ze ook praktisch toe, waardoor je een diep begrip krijgt van hoe je deze kunt gebruiken in real-world scenario’s. Dit aspect van de cursus bereidt je voor op de uitdagingen van databaseontwerp en -beheer, en zorgt ervoor dat je klaar bent om een belangrijke bijdrage te leveren aan elk project of elke organisatie die afhankelijk is van robuuste databasestructuren.

Door deel te nemen aan de Cursus SQL Basis, verzeker je jezelf van een grondige kennis van databaseontwerp en -beheer principes, waardoor je een waardevolle asset wordt in de snel evoluerende wereld van technologie en gegevensanalyse.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus SQL Basis?

De keuze voor een cursus is een belangrijke stap in je professionele ontwikkeling. Bij Geo-ICT begrijpen we dat en daarom hebben we onze Cursus SQL Basis ontworpen om niet alleen educatief waardevol te zijn, maar ook een aangename en verrijkende ervaring. Hier zijn enkele redenen waarom onze cursus zich onderscheidt en de ideale keuze is voor iedereen die geĆÆnteresseerd is in het leren van SQL:

 • Praktijkgerichte leerervaring: Wij geloven in leren door te doen. Onze cursus is gevuld met praktische oefeningen en real-world scenario’s die je helpen de theorie toe te passen in praktische situaties.
 • Flexibele leeropties: Of je nu de voorkeur geeft aan online leren of fysiek aanwezig zijn in een klaslokaal, we bieden flexibele opties om aan jouw leerbehoeften te voldoen. Je kunt kiezen wat het beste bij jouw levensstijl en leerstijl past.

Door te kiezen voor de Cursus SQL Basis bij Geo-ICT, kies je niet alleen voor het leren van een nieuwe vaardigheid, maar ook voor een ervaring die je carriĆØre in de geo-informatie en geodata sector kan transformeren. Hier zijn enkele voordelen die onze cursusdeelnemers vaak rapporteren:

 • Toegenomen marktwaarde: De vaardigheden die je opdoet zijn zeer gewild in diverse sectoren, waardoor je marktwaarde als professional toeneemt.
 • Verbreed je carriĆØremogelijkheden: Met de kennis van SQL kun je nieuwe deuren openen in data-analyse, databasemanagement, en meer.
 • Certificatie die telt: Aan het einde van de cursus ontvang je een deelnamecertificaat dat jouw kennis en vaardigheden aantoont, een waardevolle toevoeging aan je professionele portfolio.

Kiezen voor Geo-ICT betekent kiezen voor eenĀ leerervaring die je niet alleen voorziet van de technische kennis die je nodig hebt maar ook de inspiratie en het vertrouwen geeft om die kennis in de praktijk te brengen. Zet vandaag nog de stap naar het beheersen van SQL met Geo-ICT en open de deur naar onbegrensde mogelijkheden in de wereld van data.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  ā‚¬899,- Excl. btw

  ā‚¬899,- Excl. btw

  Dagindeling Cursus SQL Basis

  Dag 1

  Op de eerste dag behandelen we achtergrondinformatie en theorie met betrekking tot relationele databases en normalisatie. Ook kijken we naar de verschillende databases en bijbehorende dialecten van SQL. De commandoā€™s binnen SQL zijn op te delen in verschillende categorieĆ«n: Data Manipulation Language (DML), Data Definition Language (DDL), Data Query Language (DQL). Deze worden geĆÆntroduceerd om vervolgens te starten met DQL. U kunt verschillende database tools gebruiken om uw database te benaderen zoals DBeaver, PGadmin of Datagrip. In deze cursus gebruiken we PGadmin om de PostgreSQL database te benaderen. We kijken naar de interface van PGadmin. De database is gevisualiseerd in een ERD, hiermee wordt de logica van een databasestructuur uitgelegd. Vervolgens gaan we aan de slag met het schrijven van onze eerste queries met het SELECT statement. Hierbij komen de verschillende operators en clausules aan bod waarmee we de query specifieker kunnen maken. Met aggregates kunnen we data samenvoegen door het bijvoorbeeld op te tellen, het gemiddelde te berekenen of het simpelweg te tellen.

  Na deze dag kunt u:

  • De logica en structuur van een relationele database begrijpen;
  • Een entiteiten relatie diagram (ERD) lezen en begrijpen;
  • Basis queries schrijven met behulp van het SELECT statement;
  • Operators en clausules toepassen bij het SELECT statement;
  • Kengetallen zoals gemiddeldes, totalen, aantallen opvragen.

  Dag 2

  We beginnen deze dag met geavanceerde queries (DQL): joins, CASE, en subqueries en slaan een query op met behulp van een view. Daarna gaan we aan de slag met het aanmaken van tabellen en leren we de relaties leggen alsook de kolombeperkingen zoals de Primary Key, Foreign Key en Unique. Vervolgens gaan we deze tabellen vullen met data en leren we deze ook weer aan te passen. Om dit goed te doen leren we ook de verschillende datatypes die SQL kent en welke u wanneer het beste kunt gebruiken.

  Na deze dag kunt u:

  • Veelgebruikte queries opslaan middels een view;
  • Zelf een database aanmaken en deze vullen met nieuwe tabellen en data;
  • Bestaande data aanvullen, aanpassen of verwijderen;
  • De verschillende data types benoemen en toepassen;
  • Het verschil tussen een primairy key en foreign key benoemen;
  • Tabellen koppelen op basis van een gemeenschappelijk sleutelkolom (JOIN);
  • De data classificeren met behulp van het CASE statement.
  Cursusduur: 2 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen Cursus SQL

  • De cursist is bekend met de taal SQL.
  • De cursist kent het verschil tussen de categorieĆ«n van SQL-commandoā€™s.
  • De cursist kan zelfstandig SQL queries schrijven die voor veel verschillende databases hetzelfde werken.
  • De cursist heeft begrip van relationele databases en het principe van normalisatie.

  Trainers

  Peter Schols

  ArcGIS, QGIS, Python
  4.5    
  200 beoordelingen
  354 studenten gingen je voor

  Cas Poelenije

  Geodata Science
  4.2    
  15 beoordelingen
  24 studenten gingen je voor


  Anoniem

  7 maanden geleden

  Anoniem

  11 maanden geleden

  Anoniem

  11 maanden geleden

  Anoniem

  1 jaar geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privƩ cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over SQL Basis

  In de SQL Basis cursus leer je de fundamenten van SQL, inclusief databasemanagement, query’s schrijven en data-analyse, geschikt voor zowel beginners als professionals die hun kennis willen opfrissen.

  Deze cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren professionals die hun vaardigheden willen aanscherpen, en iedereen die geĆÆnteresseerd is in het leren van SQL, inclusief omscholers en bedrijfsmedewerkers.

  De SQL Basis cursus is een 2-daagse training, ontworpen om een grondige kennismaking met SQL te bieden in een compact tijdsbestek.

  De SQL Basis cursus wordt zowel online als op locatie aangeboden, waardoor je de flexibiliteit hebt om te kiezen wat het beste bij jouw leerstijl en schema past.

  Inschrijven kan direct via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan) of door contact op te nemen via info@geo-ict.nl. Ons team helpt je graag met het inschrijvingsproces en eventuele vragen.

  Ja, na succesvolle afronding van de cursus ontvang je een deelnamecertificaat, wat een waardevolle toevoeging is aan je professionele portfolio.

  Je leert diverse SQL commando’s zoals select, create, inner- en outer joins, update, delete, en het definiĆ«ren van views. Ook leer je het gebruik van operatoren en variabelen.

  De cursus bestaat uit twee dagen. Dag 1 focust op achtergrondinformatie en theorie over relationele databases, normalisatie, en verschillende SQL-dialecten. Je leert ook basisqueries schrijven met het SELECT statement. Dag 2 gaat dieper in op geavanceerde SQL-concepten en praktische toepassingen.

  In de cursus wordt gewerkt met PostgreSQL, een populaire en gebruiksvriendelijke database. De geleerde vaardigheden zijn echter toepasbaar op vrijwel alle relationele databasesystemen zoals Oracle.

  Ja, de cursus bevat hands-on oefeningen waarbij je met SQL commando’s werkt en echte databases benadert. Dit helpt je om de theorie in praktijk te brengen en je vaardigheden te versterken.