Cursus Oracle SQL Fundamentals

Databases

Databases

Oracle SQL Fundamentals cursusIn de cursus leren de deelnemers de syntax en het gebruik van de querytaal SQL in de context van een Oracle-database. 

Cursusduur: 3 dagen
5
5 studenten gingen je voor

Gegeven door:

Introductie tot Oracle SQL

Lijntekening waarin SQL omschreven wordt.Welkom in de wereld van Oracle SQL, een onmisbare tool voor iedereen die werkt met geo-informatie en geodata. Bij Geo-ICT begrijpen we hoe cruciaal data is in onze snel evoluerende wereld. Daarom hebben we onze Cursus Oracle SQL Fundamentals zorgvuldig samengesteld om jou een diepgaand inzicht te geven in deze krachtige databasetaal. Oracle SQL staat aan de basis van gegevensbeheer, en met deze taal kun je gegevens niet alleen opslaan en ophalen maar ook op een manier analyseren die inzicht en waarde toevoegt aan jouw projecten of organisatie. Databases zijn het fundament van elke informatiesysteemstructuur, en met Oracle SQL leer je hoe je efficiënt kunt werken met relationele databases, deze kunt structureren, en complexe queries kunt opstellen om exact die data te extraheren die je nodig hebt. Van het definiëren van datastructuren met DDL (Data Definition Language) tot het manipuleren van data met DML (Data Manipulation Language) en het waarborgen van data-integriteit en -veiligheid, deze cursus dekt het allemaal. Of je nu nieuw bent in de wereld van SQL of je kennis wilt verdiepen, Geo-ICT biedt je de expertise en de praktische ervaring om jouw vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Ontdek hoe Oracle SQL je kan helpen bij het navigeren door de complexiteit van data-analyse en databasebeheer, en hoe je deze vaardigheden kunt toepassen in de boeiende wereld van geo-informatie.

Ben je opzoek naar een beginner cursus voor SQL bekijk dan onze SQL basis cursus.

Wat is Oracle SQL?

Oracle SQL, een cruciale component in de toolbox van iedereen die met geodata en geo-informatie werkt, is veel meer dan een simpele databasetaal. Het is de lijm die complexe databasestructuren samenbindt en opvraagt, waardoor het een onmisbare vaardigheid is voor professionals in de IT- en geo-informatie sectoren. Hieronder volgt een overzicht van wat je precies kunt verwachten als je de diepte induikt met Oracle SQL:

 • Data Definitie en Manipulatie: Je leert hoe je databaseschema’s kunt creëren, aanpassen, en beheren met behulp van DDL (Data Definition Language), en hoe je gegevens binnen deze schema’s kunt manipuleren, invoegen, bijwerken, en verwijderen met DML (Data Manipulation Language).
 • Efficiënt Query Schrijven: Ontwikkel de vaardigheid om krachtige queries te schrijven die precies de data extraheren die je nodig hebt, van eenvoudige SELECT statements tot complexe JOIN operaties.
 • Transactiebeheer: Verkrijg een grondig begrip van hoe transacties werken binnen een Oracle-database, inclusief het belang van COMMIT en ROLLBACK operaties voor het waarborgen van gegevensintegriteit en consistentie.
 • Geavanceerde Functies: Duik in de geavanceerde functies van Oracle SQL, waaronder het werken met subqueries, het toepassen van aggregaatfuncties, en het uitvoeren van gegevensanalyse met GROUP BY en HAVING clausules.

Oracle SQL staat bekend om zijn betrouwbaarheid, schaalbaarheid, en veiligheid, eigenschappen die essentieel zijn in de hedendaagse data-gedreven wereld. Door de veelzijdigheid en kracht van Oracle SQL te omarmen, rust je jezelf uit met een gereedschapskist vol mogelijkheden die je carrière in de geo-informatie of welk ander data-intensief veld dan ook, aanzienlijk kunnen verrijken.

In de cursus Oracle SQL Fundamentals bij Geo-ICT, niet alleen leren we je de syntax en de fundamentele concepten, maar we zorgen er ook voor dat je praktische ervaring opdoet. Dit zodat je niet alleen leert hoe je iets doet, maar ook waarom bepaalde benaderingen in de praktijk het beste werken.

De kracht van Oracle SQL in databeheer

De ware kracht van Oracle SQL in databeheer wordt duidelijk wanneer we kijken naar de veelzijdigheid en de efficiëntie waarmee het complexe databasetaken aanpakt. Oracle SQL is niet alleen een taal; het is een uitgebreide toolset die de manier waarop we data beheren, analyseren en daar waarde uit halen, revolutioneert. Enkele van de kernaspecten die Oracle SQL zo krachtig maken in databeheer zijn:

 • Geavanceerd Data Management: Met Oracle SQL kun je complexe datamanagementtaken met gemak uitvoeren. Van het definiëren van datastructuren tot het beheren van grote datasets, Oracle SQL biedt de tools die je nodig hebt om je data efficiënt te organiseren en te onderhouden.
  • Data Definition Language (DDL): Maak, wijzig, en beheer schema-objecten zoals tabellen, views, en indexen.
  • Data Manipulation Language (DML): Voer taken uit zoals het invoegen, updaten, en verwijderen van rijen in een tabel.
  • Data Control Language (DCL): Beheer toegangsrechten en beveiliging op databaseniveau.
 • Optimalisatie en Performance: Oracle SQL’s optimalisatiemechanismen zorgen ervoor dat je queries zo efficiënt mogelijk worden uitgevoerd, zelfs met complexe datasets. Oracle’s optimizer kiest automatisch de beste weg om een query uit te voeren, rekening houdend met de beschikbare resources en datastructuur.
 • Transactiebeheer: Oracle SQL waarborgt de integriteit van je data met robuuste transactiebeheerfuncties. Het ondersteunt ACID-eigenschappen (Atomicity, Consistency, Isolation, Durability), essentieel voor het behouden van dataconsistentie en het herstellen van systemen na storingen.
  • COMMIT en ROLLBACK commando’s zorgen voor de consistentie van transacties door wijzigingen te bevestigen of terug te draaien.
 • Analytische Capaciteiten: Naast het beheren van data, blinkt Oracle SQL uit in het bieden van krachtige analytische functies. Hiermee kun je complexe data-analyses en -bewerkingen direct binnen je database uitvoeren, wat leidt tot diepere inzichten en betere besluitvorming.
  • Analytische Functies: Voor het uitvoeren van geavanceerde berekeningen zoals moving averages, ranking, en windowing operaties binnen je datasets.

Deze aspecten tonen aan hoe Oracle SQL databeheer naar een hoger niveau tilt, waardoor het een essentiële vaardigheid is voor professionals die streven naar efficiëntie en effectiviteit in hun data-gerelateerde taken. De cursus Oracle SQL Fundamentals bij Geo-ICT omarmt deze krachtige features, en stelt je in staat om niet alleen de taal te begrijpen, maar ook om deze te gebruiken om real-world problemen op te lossen.

Wat je Zult Leren in de Cursus Oracle SQL Fundamentals

Basisbegrippen en Querytaal

Bij het verkennen van Oracle SQL is het essentieel om te beginnen bij de basis: het fundament dat deze krachtige taal vormt. Begrip van de basisbegrippen en querytaal is cruciaal voor iedereen die gegevens wil manipuleren, analyseren en visualiseren. Laten we een duik nemen in de kerncomponenten die je in staat stellen om met Oracle SQL effectief aan de slag te gaan:

 • Basisbegrippen:
  • Tabellen: De bouwstenen van een database, bestaande uit rijen (records) en kolommen (attributen) die gegevens bevatten.
  • Data Types: Definieert de soort data die in elke kolom kan worden opgeslagen, zoals VARCHAR2 voor tekst, NUMBER voor getallen, en DATE voor datums.
  • Primary Keys en Foreign Keys: Zorgen voor unieke identificatie van rijen binnen tabellen en leggen relaties tussen tabellen vast.
 • Querytaal (SQL):
  • SELECT: De meest gebruikte opdracht om gegevens uit een of meer tabellen te halen.
  • INSERT, UPDATE, DELETE: Opdrachten om gegevens in tabellen te manipuleren, zoals het toevoegen van nieuwe rijen, het bijwerken van bestaande rijen, en het verwijderen van rijen.
  • JOIN: Een krachtige feature die het mogelijk maakt om gerelateerde gegevens uit meerdere tabellen samen te voegen voor complexe queries.

Oracle SQL onderscheidt zich door zijn vermogen om niet alleen gegevens te beheren, maar ook om complexe analyses en operaties uit te voeren rechtstreeks vanuit de taal zelf. Denk hierbij aan analytische functies, subqueries, en data partitioning, die diepgaande gegevensanalyses mogelijk maken zonder de noodzaak voor externe verwerkingstools.

Voorbeelden van geavanceerde toepassingen zijn:

 • Analytische Functies: Voor het uitvoeren van berekeningen over een set rijen die gerelateerd zijn aan de huidige rij.
 • Group By en Having Clauses: Voor het aggregeren van gegevens op basis van bepaalde criteria en het filteren van de geaggregeerde resultaten.
 • Window Functions: Voor het uitvoeren van berekeningen over een set rijen terwijl je nog steeds de toegang behoudt tot de individuele rijen.

Het begrijpen van deze basisbegrippen en querytaal is essentieel voor het navigeren door de complexe wereld van databases. Ze vormen de ruggengraat van effectief databeheer en -analyse, waardoor je de kracht van gegevens volledig kunt benutten. De Cursus Oracle SQL Fundamentals biedt een diepgaande duik in deze concepten, waarbij zowel theoretische kennis als praktische toepassing worden gecombineerd om je vaardigheden in Oracle SQL te versterken.

Geavanceerde Data Manipulatie en Analyse

Oracle SQL’s geavanceerde mogelijkheden voor data manipulatie en analyse tillen je vaardigheden naar een nieuw niveau. Dit zijn de sleutelconcepten en technieken die je moet beheersen:

 • Transactiebeheer: Essentieel voor het waarborgen van de integriteit en consistentie van je data. Met COMMIT en ROLLBACK commando’s kun je wijzigingen bevestigen of ongedaan maken, een kritieke functie bij het werken met gegevensupdates.
 • Geavanceerde Query Technieken:
  • Subqueries en Correlated Subqueries: Voor complexe data-analyse die afhankelijk is van de resultaten van een andere query.
  • Window Functions: Voor het uitvoeren van berekeningen over een reeks rijen die gerelateerd zijn aan de huidige rij, zonder de dataset in aparte groepen te verdelen.
 • Data Aggregatie en Analyse:
  • GROUP BY en HAVING Clauses: Voor het groeperen van data op basis van specifieke criteria en het filteren van de resultaten op basis van geaggregeerde waarden.
  • Analytische Functies: Zoals RANK(), DENSE_RANK(), en ROW_NUMBER() voor geavanceerde data-analyse en rapportage.
 • Geavanceerde Joins:
  • Outer Joins, Cross Joins, en Natural Joins: Voor het combineren van rijen uit twee of meer tabellen op basis van een gerelateerde kolom, zelfs als er geen exacte match is.
 • SET Operators: Voor het combineren van de resultaten van twee of meer SELECT statements in één resultaatset. Dit omvat UNION, INTERSECT, en MINUS operators, die je toelaten om datasets op een krachtige manier samen te voegen of te vergelijken.

Door deze geavanceerde functies te beheersen, kun je complexe datavragen oplossen, diepgaande analyses uitvoeren, en inzichtelijke rapporten genereren. De cursus Oracle SQL Fundamentals biedt hands-on ervaring met deze technieken, waardoor je praktische kennis en vaardigheden opbouwt die direct toepasbaar zijn in je werk met geo-informatie en geodata.

Het beheersen van geavanceerde data manipulatie en analyse in Oracle SQL stelt je in staat om uit te blinken in je rol, of je nu werkt in databeheer, analyse of in een functie waar data-analyse centraal staat. Het vermogen om complexe datavragen te beantwoorden en diepgaande inzichten uit je gegevens te halen, is onmisbaar in de hedendaagse data-gedreven wereld.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Oracle SQL Fundamentals?

Bij Geo-ICT begrijpen we het belang van een solide fundament in Oracle SQL voor professionals die werken met geo-informatie en geodata. Onze cursus is zorgvuldig ontworpen om niet alleen deze basis te bieden, maar ook om je te begeleiden naar een niveau van bekwaamheid dat je in staat stelt complexe databasetaken uit te voeren. Hier zijn enkele redenen waarom onze cursus zich onderscheidt:

 • Deskundige Instructeurs: Onze docenten zijn experts in hun vakgebied, met jarenlange ervaring in het werken met Oracle databases. Ze delen niet alleen hun kennis, maar ook hun praktijkervaringen, tips en best practices.
 • Praktijkgerichte Leerbenadering:
  • Hands-on Opdrachten: Theorie wordt direct in praktijk gebracht met opdrachten die je kennis laten maken met real-world scenario’s.
  • Toegang tot Oracle SQL Developer: Je leert werken met deze krachtige tool, essentieel voor elke databaseprofessional.
 • Uitgebreid Curriculum:
  • Van Basis tot Geavanceerd: We dekken alles, van de grondbeginselen van databasemanagement tot geavanceerde onderwerpen zoals data-analyse, transactiebeheer en performance tuning.
  • Focus op Geo-Data: Speciale aandacht voor hoe Oracle SQL gebruikt kan worden in de verwerking en analyse van geografische data.
 • Flexibele Leeromgeving:
  • Online en Offline Mogelijkheden: Of je nu de voorkeur geeft aan zelfstudie online of interactieve sessies offline, we bieden verschillende formats aan om aan jouw behoeften te voldoen.
  • Ondersteuning op Maat: Persoonlijke begeleiding en ondersteuning gedurende de hele cursus.

Kiezen voor onze Cursus Oracle SQL Fundamentals bij Geo-ICT betekent investeren in je toekomst. Met onze mix van deskundige instructie, praktijkgerichte opdrachten en uitgebreide ondersteuning, ben je uitstekend uitgerust om de kracht van Oracle SQL volledig te benutten in je carrière binnen geo-informatie en daarbuiten.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1499,- Excl. btw

  €1499,- Excl. btw

  Dagindeling Cursus Oracle SQL Fundamentals

  Dag 1

  Module 1: Oracle Introduction

  • Databases
  • DBMS Systems
  • Types of Database Models
  • Entities and relationships
  • Relational databases
  • Oracle tools
  • Installing Oracle
  • Oracle versions

  Module 2: SQL Introduction

  • SQL Foundations
  • SQL Developer
  • Connection Navigator
  • Creating and Using Connections
  • SQL Worksheet
  • Statements and execution
  • SQL History
  • Storing statements
  • CREATE TABLE
  • DESCRIBE
  • SQL Steps
  • Specifying Columns
  • ALTER TABLE
  • NULL and Default Values
  • DROP COLUMN
  • DROP TABLE
  • PURGE
  • FLASHBACK TABLE
  • Virtual columns

  Dag 2

  • Data Manipulation Language
  • Transaction control
  • Inserting rows
  • INSERT statement
  • Updating rows
  • UPDATE statement
  • DELETE statement
  • TRUNCATE TABLE
  • DML on virtual columns
  • Selecting rows
  • SELECT statement
  • FROM clause
  • Specifying conditions
  • WHERE clause
  • Sorting with ORDER BY
  • NULLs, FIRST, LAST
  • Removing Doubles
  • Grouping Functions
  • GROUP BY clause
  • Nesting
  • Filtering groups
  • HAVING clause
  • Operators
  • String and Date Operators
  • Concatenate operator
  • Quote operator q
  • Operators for patterns
  • Operators for intervals
  • BETWEEN, IN, ANY, ALL

   

  Dag 3

  • Function of column values
  • Using functions
  • SELECT clause functions
  • WHERE clause functions
  • GROUP BY clause functions
  • HAVING clause functions
  • ORDER BY clause functions
  • String and Arithmetic functions
  • Nesting functions
  • Date and Conversion functions
  • National Language Support
  • NLS parameters
  • Cast
  • Joining Multiple Tables
  • Normal Joins
  • Outer Join
  • More tables
  • ANSI joins
  • Inner join
  • Natural join
  • ANSI outer join
  • Cross join
  • Multiple join conditions
  • Subselections
  • EXISTS
  • SET Operatoren
  • UNION
  • UNION ALL
  • INTERSECT
  • MINUS
  • Nesting of SET operators
  • SQL*Plus
  • Working with SQL*Plus
  • Connect statement and /nolog
  • SQL buffer
  • Storing statements
  • Spool files
  • Command files
  • Transaction control
  Cursusduur: 3 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen Cursus Oracle SQL Fundamentals

  • Het gebruiken van de querytaal SQL in een Oracle-database.
  • Het groeperen van data door middel van Group- en Having clauses.
  • Het combineren van data uit verschillende tabellen door middel van joins.
  • Het toepassen van SET-operatoren.
  • Omgaan met de command line interface van SQL*Plus.

  Trainers  Anoniem

  3 jaren geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Oracle SQL Fundamentals

  In deze cursus leer je de basis van Oracle SQL, inclusief het gebruik van SQL-statements, het creëren van tabellen en het uitvoeren van data-analyse met SELECT-query’s.

  Ja, de cursus is ontworpen voor zowel beginners als voor degenen die hun basiskennis van SQL willen opfrissen en verdiepen.

  De cursus duurt 3 dagen, met een combinatie van theorie en praktische oefeningen.

  Absoluut, de cursus omvat praktische oefeningen met SQL Developer en SQL*Plus om je vaardigheden in de echte wereld te verbeteren.

  Na succesvolle afronding van de cursus ontvang je een certificaat van deelname van Geo-ICT Training Center, wat een waardevolle toevoeging is aan je professionele profiel.

  Ja, onze ervaren instructeurs bieden gedurende de hele cursus ondersteuning en begeleiding.

  Inschrijven kan direct via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan).

  De cursus behandelt onderwerpen zoals Data Definition Language met CREATE TABLE, Data Manipulation Language met INSERT en UPDATE, SELECT-query’s, GROUP- en HAVING-clauses, en het gebruik van SET-operatoren zoals UNION en INTERSECT.

  Ja, je kunt de cursus zowel fysiek als online bijwonen. Online deelnemers volgen de cursus via Google Meet.

  Na de cursus kun je nog twee weken vragen stellen aan de docent via e-mail.