Platform voor starters in de geosector

200 cursussen, 20 online supports, 60 moocs,

10 werk naar werk trajecten,

30 trainees

Functie: Softwareontwikkelaar

Omschrijving

De medewerker softwareontwikkeling, of Geo-ICT Softwareontwikkelaar, schrijft, implementeert, test, verbetert en onderhoudt software. Daarbij baseert hij zijn werk op de behoeften van de business en de eindgebruiker. De software engineer draagt verantwoordelijkheid voor het gehele proces van het omzetten van wensen, problemen of vragen naar concrete software-oplossingen. Het gaat dus niet alleen om programmeren, maar ook om alle zaken hieromheen, zoals de planning van de werkzaamheden, het overleg met de opdrachtgever en het onderhoud van de software.

Taken

Softwareontwikkelaars zijn door middel van een systematische en gedisciplineerde aanpak verantwoordelijk voor het gehele proces rondom de ontwikkeling, de uitvoering en het onderhoud van software. Van het bepalen van de eisen tot aan de oplevering van de software speelt hij een belangrijke rol. Zijn werkzaamheden omvatten onder andere:

 • Analyseren van de eisen waaraan de software dient te voldoen;
 • Opstellen en uitwerken van de gewenste specificaties van de software (vaak in een functioneel ontwerp);
 • Plannen van de uitvoering van de programmeerwerkzaamheden;
 • Ontwikkelen en produceren van de software (vaak in nauw overleg met de klant en/of opdrachtgever);
 • Testen of de software correct functioneert en of deze aan de eisen van de eindgebruikers voldoet;
 • Schrijven van begeleidende documentatie over de software, zowel voor eindgebruikers als technici die ermee moeten werken;
 • Onderhouden en updaten van de software, deze aanpassen aan eventueel veranderende eisen.

 

 • Informatieaanvragen over een functie uit de catalogus
  Opleiding

  De GIS softwareontwikkelaar heeft minimaal een hbo opleiding heeft één of meer van de volgende cursussen gevolgd: Scrum Master, QGIS en Python, ArcGIS en Python, Smallworld en Magik, TatukGIS en Delphi.

  Vanuit Geo-ICT Training Center, Nederland wordt de Medewerker Softwareontwikkeling ingezet bij softwarebureaus, opdrachtgevers zoals gemeenten, rijksoverheden, kadaster, ingenieursbureaus, waterschappen, provincies en aannemers.