Functie CAD 2D/3D Operator

Als CAD 2D/3D Operator ben je verantwoordelijk voor het creëren, bewerken en beheren van technische tekeningen en modellen met behulp van Computer-Aided Design (CAD) software.

Je werkt samen met ingenieurs, ontwerpers en architecten om nauwkeurige en gedetailleerde visualisaties te produceren voor verschillende projecten binnen diverse industrieën, waaronder landmeetkundige toepassingen.

Mogelijke opdrachtgevers:

 • Architectenbureaus: CAD 2D / 3D Operators kunnen werken bij architectenbureaus, waar ze betrokken zijn bij het creëren en bijwerken van bouwkundige tekeningen en modellen voor diverse bouwprojecten.
 • Technische adviesbureaus: Veel technische adviesbureaus hebben behoefte aan CAD-operators voor het genereren van technische tekeningen en modellen, zowel voor infrastructurele projecten als voor landmeetkundige toepassingen.
 • Landmeetbedrijven: In landmeetbedrijven spelen CAD-operators een cruciale rol bij het vastleggen en visualiseren van gegevens van het terrein, het ontwikkelen van topografische kaarten en het ondersteunen van geografische informatiesystemen (GIS).

 

Informatie aanvragen  Opleiding

  Om succesvol te zijn als CAD 2D/3D Operator is het belangrijk dat je een sterke technische achtergrond hebt en bedreven bent in het gebruik van CAD-software.

  Je bent nauwkeurig en detailgericht zodat je hoogwaardige tekeningen en modellen kunt produceren. Daarnaast is het essentieel om effectief te kunnen communiceren en samen te werken binnen multidisciplinaire teams om projectdoelen te bereiken en te voldoen aan de vereisten van de opdrachtgever.

  De CAD operator heeft de volgende cursussen gevolgd: AutoCAD 2D en 3D MicroStation 2D en 3D en Revit Tekenaar. AutoCAD en Revit zijn producten van AutoDesk.

  Vanuit Geo-ICT Training Center, Nederland wordt de CAD operator ingezet bij opdrachtgevers.

  Taken

  • De CAD 2D/3D operator stelt 2D-tekeningen en 3D-modellen op op basis van specificaties, schetsen of conceptuele ontwerpen, rekening houdend met dimensionale nauwkeurigheid en technische normen.
  • Het bewerken en aanpassen van bestaande tekeningen en modellen op basis van feedback en wijzigingen van belanghebbenden, met aandacht voor detail en kwaliteit.
  • Het assisteren bij het controleren van ontwerpen op fouten, inconsistenties en technische haalbaarheid, en het identificeren van mogelijke optimalisaties of verbeteringen.
  • Het onderhouden van een gestructureerde database van tekeningen en modellen, inclusief het documenteren van revisies, versies en bijbehorende informatie.
  • Het samenwerken met collega’s en belanghebbenden, zoals ingenieurs, projectmanagers en klanten, om de behoeften en vereisten van het project te begrijpen en te vertalen naar nauwkeurige technische visualisaties.