Cursus AutoCAD 2D Basis

CAD

CAD

In deze basis cursus leert u werken met alle 2D basisfuncties van AutoCAD. Tijdens de cursus worden veel oefeningen gedaan, Na de cursus bent u in staat het gehele pakket qua functionaliteit te doorgronden en kunt u complexe 2D tekeningen zelf maken. Na afloop ontvangt u het ATC certificaat van AutoDesk zelf.

Cursusduur: 3 dagen
4.1
45

Gegeven door:

o.a. Stefan Smit, Maarten Wouters
Nederlands

Cursus AutoCAD 2D Basis

Introductie tot Computer-aided Design (CAD)

Computer-aided Design, beter bekend als CAD, is een revolutionaire technologie die de manier waarop we ontwerpen en creĆ«ren radicaal heeft veranderd. In deze cursus AutoCAD 2D BasisĀ  leer je dat CAD ons in staat om met behulp van computers complexe 2D-tekeningen en 3D-modellen te maken van bijna alles wat je je kunt voorstellen, van eenvoudige huishoudelijke artikelen tot ingewikkelde machineonderdelen en zelfs hele gebouwen. Deze digitale ontwerptools hebben de precisie en efficiĆ«ntie van ontwerpprocessen verhoogd, waardoor de weg vrijgemaakt wordt voor innovaties en de mogelijkheid om ontwerpen gemakkelijk te delen, te beoordelen, te simuleren en aan te passen.

De echte kracht van CAD ligt in zijn vermogen om de productiviteit van de ontwerper te verhogen. Het verbetert niet alleen de kwaliteit van het ontwerp, maar verbetert ook de communicatie door middel van gedetailleerde documentatie en creƫert een databank voor productieprocessen. Of je nu een architect bent die complexe bouwplannen tekent, een ingenieur die aan de nieuwste gadgets werkt, of een ontwerper die de volgende grote modehit creƫert, CAD-software is een onmisbaar hulpmiddel in je ontwerparsenaal.

CAD-software maakt gebruik van dynamische input en objectsnaps om het tekenproces te vereenvoudigen en te versnellen, waardoor je meer tijd overhoudt voor het creatieve aspect van het ontwerpen. Dit is cruciaal in sectoren waar precisie en detail essentieel zijn, zoals in de mechanische engineering, waar elke millimeter telt, of in de landschapsarchitectuur, waar het ontwerp naadloos moet aansluiten op de natuurlijke omgeving.

Een ander significant voordeel van CAD is de mogelijkheid om ontwerpen op schaal te zetten en deze klaar te maken voor productie door middel van plotten. Dit proces was ooit een tijdrovende taak die met de hand moest worden gedaan, maar is nu slechts een kwestie van enkele klikken, dankzij de geavanceerde functies van CAD-software. Bovendien biedt het gebruik van CAD in het ontwerpproces een solide basis voor verdere ontwikkeling en innovatie. Het stelt ontwerpers in staat om hun creaties te testen en te verfijnen in een virtuele omgeving voordat er ook maar iets wordt geproduceerd, wat zowel tijd als materiaalkosten bespaart.

Voor beginners die geĆÆnteresseerd zijn in het leren van CAD, biedt onze basiscursus een uitstekend startpunt. Deze cursus is ontworpen om je vertrouwd te maken met de basisprincipes van CAD, zoals de teken- en bewerkingsfuncties, de omgeving, en commandoā€™s, evenals de meer geavanceerde technieken die nodig zijn om complexe ontwerpen te maken en te manipuleren. Wil je verder leren? Ga dan voor onze cursus AutoCAD 2D Gevorderd.

De essentie van CAD: Teken je toekomst

De kern van Computer-aided Design (CAD) is niet alleen het transformeren van ideeƫn in digitale formaten, maar het is ook een krachtige springplank voor innovatie en vooruitgang. Wanneer je CAD gebruikt, ontgrendel je niet alleen de mogelijkheid om met ongekende precisie te ontwerpen, maar je opent ook een wereld van mogelijkheden waar je ontwerpen niet langer beperkt zijn door traditionele tekengereedschappen. Dit is waar de magie van CAD schittert; het is de katalysator die je creativiteit omzet in concrete realisaties.

Stel je voor dat je een complex mechanisch onderdeel ontwerpt of een architectonisch meesterwerk. Met CAD kun je elke curve, elke lijn, en elk oppervlak met absolute nauwkeurigheid vormgeven. Maar de essentie van CAD gaat verder dan alleen het nauwkeurig tekenen; het gaat om het visualiseren van je toekomstige projecten en het tastbaar maken van je visies. Het is een middel om je ideeƫn te testen, te experimenteren met verschillende ontwerpoplossingen, en uiteindelijk de beste versie van je ontwerp te realiseren.

Dankzij de dynamische input en object snaps, die je werkproces versnellen, wordt elke stap in het ontwerpproces een leerervaring. Dit leerproces is onmisbaar, want het stelt je in staat om je ontwerpvaardigheden continu te verfijnen. Bij elke nieuwe tekening of model dat je creƫert, bouw je aan je toekomst als ontwerper of ingenieur. Het is een reis van voortdurende verbetering en ontdekking waarbij CAD je betrouwbare gids is.

Het belangrijkste is dat CAD je in staat stelt om niet alleen te tekenen wat je kent, maar ook om te verkennen wat mogelijk is. Het is een uitnodiging om buiten de gebaande paden te denken en je creatieve grenzen te verleggen. Of je nu werkt aan een klein persoonlijk project of deel uitmaakt van een groter team dat werkt aan baanbrekende innovaties, CAD geeft je de tools om je dromen te verwezenlijken.

In de wereld van ontwerp en engineering is het vermogen om snel en efficiƫnt ideeƫn te visualiseren en te delen van onschatbare waarde. Met CAD kunnen teams van over de hele wereld samenwerken aan projecten, ideeƫn in real-time delen, en samen innoveren op manieren die voorheen onmogelijk waren. Deze collaboratieve aspecten van CAD benadrukken hoe technologie ons dichter bij elkaar brengt en de collectieve creatieve inspanningen versterkt.

Teken je toekomst met CAD; het is niet alleen een slogan, maar een realiteit die binnen handbereik is voor iedereen die bereid is de tijd te investeren om deze krachtige tool te leren kennen en te gebruiken. Het is een uitnodiging aan alle toekomstige ontwerpers, ingenieurs, en creatieven om de grenzen van hun verbeelding te verkennen en de wereld om ons heen vorm te geven. Met CAD aan je zijde is de enige beperking je eigen creativiteit. Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag nog aan je CAD-reis en zie waar jouw verbeelding je kan brengen.

Van idee tot ontwerp: De kracht van AutoCAD 2D

In de wereld van Computer-aided Design (CAD), neemt AutoCAD 2D een bijzondere plaats in. Het is de brug tussen het ruwe idee en het gedetailleerde ontwerp, tussen de eerste schets en het definitieve plan. AutoCAD 2D is niet alleen een tool; het is jouw partner in het creatieve proces, die je ideeƫn met precisie en duidelijkheid tot leven brengt. Met deze software kun je elk detail van je ontwerp uitwerken, van de simpelste lijnen tot de meest complexe vormen, allemaal met een mate van nauwkeurigheid die met de hand onmogelijk te bereiken is.

Wat AutoCAD 2D zo krachtig maakt, is zijn veelzijdigheid. Of je nu werkt aan architecturale plattegronden, engineeringtekeningen, of iets geheel anders, AutoCAD 2D biedt je de functies en tools die je nodig hebt om je visie tot werkelijkheid te maken. Dit programma stelt je in staat om niet alleen tekeningen op schaal te maken, maar ook om deze met gemak aan te passen en bij te werken, waardoor het ontwerpproces flexibeler en efficiƫnter wordt dan ooit tevoren.

Een ander opmerkelijk aspect van AutoCAD 2D is het vermogen om de communicatie tussen ontwerpers en de rest van het team te vergemakkelijken. Door duidelijke, gedetailleerde tekeningen te bieden, helpt het misverstanden te voorkomen en zorgt het ervoor dat iedereen dezelfde visie deelt. Dit is essentieel in projecten waar precisie en detail van cruciaal belang zijn, en waar elk klein aspect van het ontwerp invloed heeft op het eindresultaat.

Bovendien maakt AutoCAD 2D het mogelijk om ontwerpen snel en efficiƫnt te plotten. Dit is een cruciale stap in het proces, waarbij jouw digitale ontwerp wordt omgezet in fysieke documenten die gebruikt kunnen worden voor de productie of constructie. De mogelijkheid om je ontwerpen moeiteloos te delen en te presenteren, zowel digitaal als in gedrukte vorm, versterkt de positie van AutoCAD 2D als een onmisbaar hulpmiddel in de moderne ontwerp- en engineeringindustrieƫn.

Voor hen die net beginnen met CAD, biedt AutoCAD 2D een toegankelijke ingang tot de wereld van digitaal ontwerpen. Met intuĆÆtieve tekenhulpen, objectsnaps, en dynamic input, kunnen zelfs beginners snel de basisvaardigheden oppikken die nodig zijn om hun eigen projecten te starten en hun ideeĆ«n vorm te geven. Dit maakt AutoCAD 2D niet alleen een krachtig instrument voor ervaren professionals, maar ook een geweldig leerplatform voor nieuwe ontwerpers.

AutoCAD 2D staat centraal in het proces van van idee tot ontwerp. Het stelt je in staat om met vertrouwen te ontwerpen, wetende dat je beschikt over de tools en functionaliteiten om elk aspect van je ontwerp tot in detail uit te werken. In deze digitale ontwerpomgeving kun je experimenteren, aanpassen en optimaliseren, allemaal met het doel om het best mogelijke resultaat te bereiken. Met AutoCAD 2D aan je zijde is het pad van concept tot realisatie duidelijker en toegankelijker dan ooit.

Wat leer je in de Cursus AutoCAD 2D Basis

Basisbeginselen: Tekenen en bewerken in AutoCAD

De wereld van AutoCAD opent een schat aan mogelijkheden voor iedereen die geĆÆnteresseerd is in het ontwerpen en realiseren van ideeĆ«n. Het beheersen van de basisbeginselen van tekenen en bewerken in AutoCAD is cruciaal voor iedereen die deze krachtige software optimaal wil benutten. Deze vaardigheden vormen de fundering waarop al je toekomstige projecten worden gebouwd, en ze stellen je in staat om met vertrouwen en precisie aan je ontwerpen te werken.

Wanneer je start met AutoCAD, is het eerste wat je leert hoe je lijnen en vormen tekent. Dit lijkt misschien eenvoudig, maar het is de basis van alles wat je in AutoCAD zult doen. Of je nu een architectonisch plan maakt of een machineonderdeel ontwerpt, het begint allemaal met het tekenen van die eerste lijn. AutoCAD biedt een breed scala aan tekenhulpmiddelen en functies die het tekenproces vereenvoudigen, waaronder objectsnaps, orthomodus, en polar tracking, die allemaal helpen om je tekeningen nauwkeurig en efficiƫnt te maken.

Een ander belangrijk aspect van werken met AutoCAD is het bewerken van je tekeningen. Na het initiĆ«le tekenproces zul je vaak wijzigingen moeten aanbrengen, of het nu gaat om het aanpassen van afmetingen, het verplaatsen van elementen, of het wijzigen van eigenschappen zoals lijndiktes en kleuren. AutoCAD’s bewerkingsfuncties zijn net zo krachtig als zijn tekenhulpmiddelen, waardoor je snel en gemakkelijk wijzigingen kunt aanbrengen. Functies zoals trimmen, uitrekken, kopieĆ«ren, en spiegelen geven je de flexibiliteit om je ontwerp te perfectioneren zonder vanaf nul te hoeven beginnen.

Voor beginners kan het scala aan tools en functies in AutoCAD overweldigend lijken, maar met oefening en geduld worden deze basisbeginselen de tweede natuur. Het is belangrijk om te experimenteren met verschillende tools en te leren van elk project waaraan je werkt. Door jezelf vertrouwd te maken met de commandoregel en de verschillende menu’s en paletten, kun je jouw workflow aanzienlijk versnellen en je productiviteit verhogen.

Het beheersen van de basis van tekenen en bewerken in AutoCAD stelt je niet alleen in staat om je ideeƫn nauwkeurig te visualiseren, maar het geeft je ook de vrijheid om creatief te zijn. Met een stevige grip op deze fundamentele vaardigheden kun je beginnen met het verkennen van meer geavanceerde technieken en tools binnen AutoCAD, waardoor je ontwerpen naar een hoger niveau worden getild. Het is de eerste stap op een spannende reis van ontdekking en creatie, waarbij je leert om de grenzen van wat mogelijk is met digitaal ontwerp te verleggen.

In deze basis ligt de kracht van AutoCAD niet alleen in het vermogen om te creƫren wat al bekend is, maar ook in het potentieel om nieuwe oplossingen en ontwerpen te ontdekken. Of je nu net begint of je vaardigheden verder wilt ontwikkelen, de sleutel tot succes ligt in het oefenen, experimenteren en voortdurend leren. Met elke lijn die je tekent en elke bewerking die je maakt, kom je een stap dichter bij het realiseren van je visie.

EfficiĆ«ntie verhogen: Tekenhulpen en commando’s

In de wereld van AutoCAD, waar precisie en efficiĆ«ntie sleutelwoorden zijn, spelen tekenhulpen en commando’s een cruciale rol. Deze hulpmiddelen zijn niet zomaar functies; ze zijn de levensaders die het ontwerpproces stroomlijnen en een nieuwe dimensie van snelheid en nauwkeurigheid toevoegen aan je werk. Ze transformeren de manier waarop je benadert, uitvoert, en uiteindelijk je ontwerpen voltooit, waardoor je productiever wordt en meer tijd overhoudt voor creativiteit.

Tekenhulpen zoals Object Snaps (OSNAP), Ortho Mode, en Polar Tracking zijn onmisbaar voor het creĆ«ren van precieze geometrische relaties tussen objecten. Deze hulpmiddelen zorgen ervoor dat je tekeningen niet alleen nauwkeurig zijn, maar ook proportioneel en esthetisch aantrekkelijk. Met Object Snaps kun je bijvoorbeeld automatisch aan bestaande punten op andere objecten ‘snappen’, wat onmisbaar is voor het uitlijnen van elementen en het waarborgen van nauwkeurige afstanden en hoeken. Ortho Mode beperkt je bewegingen tot horizontale en verticale lijnen, ideaal voor het tekenen van rechte muren of andere structuren die een strikte oriĆ«ntatie vereisen. Polar Tracking helpt bij het tekenen langs specifieke hoeken, wat essentieel is voor het ontwerpen van complexe vormen of het volgen van bepaalde ontwerprichtlijnen.

Naast tekenhulpen zijn commando’s de bouwstenen van je werk in AutoCAD. Ze bieden een directe route naar bijna elke actie die je in het programma wilt uitvoeren, van het tekenen van lijnen en cirkels tot het bewerken en aanpassen van objecten. Het leren van commando’s kan in het begin ontmoedigend lijken, maar ze zijn ontworpen om je workflow te versnellen en te vereenvoudigen. Door gebruik te maken van de commandoregel of de dynamische input, kun je snel toegang krijgen tot een breed scala aan functies zonder door menu’s te hoeven navigeren. Dit bespaart niet alleen tijd, maar verhoogt ook je vermogen om te multitasken binnen je projecten.

Het unieke aan werken met AutoCAD is dat je je eigen set van veelgebruikte commando’s en tekenhulpen kunt samenstellen, die aansluiten bij je persoonlijke werkstijl en de eisen van je projecten. Dit niveau van personalisatie stelt je in staat om een werkomgeving te creĆ«ren die niet alleen efficiĆ«nt is, maar ook intuĆÆtief. Naarmate je meer ervaring opdoet, zul je merken dat bepaalde commando’s en hulpmiddelen natuurlijke uitbreidingen worden van je ontwerpproces, waardoor je met meer vertrouwen en minder inspanning kunt werken.

Het beheersen van tekenhulpen en commando’s in AutoCAD is als het leren bespelen van een instrument; het vereist oefening en toewijding, maar het resultaat is een harmonie van vorm, functie, en efficiĆ«ntie. Deze tools stellen je niet alleen in staat om je werk sneller te doen, maar ook om het beter te doen, met een hogere kwaliteit en precisie dan ooit tevoren. Ze zijn de sleutels tot een wereld waarin je ideeĆ«n zonder beperkingen tot uitdrukking kunnen komen, waarbij elke lijn, elk object, en elke vorm een stap dichter bij je visie brengt.

Waarom kiezen voor onze Cursus AutoCAD 2D Basis?

Wanneer je op het punt staat te kiezen voor een cursus AutoCAD 2D Basis, wil je zeker weten dat je investeert in een opleiding die niet alleen je technische vaardigheden verbetert, maar je ook echt voorbereidt op de praktijk. Onze cursus onderscheidt zich door een combinatie van diepgaande kennis, praktijkgerichte toepassingen, en een persoonlijke benadering die je nergens anders vindt. Maar waarom zou je specifiek voor onze cursus kiezen? Hier zijn enkele doorslaggevende redenen.

Allereerst, onze cursus is ontworpen met het oog op praktische toepasbaarheid. Wij begrijpen dat het leren van AutoCAD meer is dan alleen het beheersen van software; het gaat om het toepassen van deze kennis in real-world scenario’s. Daarom richten onze lessen zich niet alleen op het aanleren van de functies en commando’s van AutoCAD, maar ook op hoe je deze tools kunt gebruiken om efficiĆ«nte, nauwkeurige en esthetisch aantrekkelijke ontwerpen te creĆ«ren. Je leert te denken als een professional, met projecten die zijn ontworpen om je vaardigheden te testen en te verfijnen in een ondersteunende leeromgeving.

Daarnaast bieden we persoonlijke begeleiding aan elke student. Wij geloven dat iedereen uniek is in hun leerproces, en onze docenten zijn toegewijd om je te ondersteunen op jouw persoonlijke leerreis. Of je nu extra hulp nodig hebt bij bepaalde concepten of geavanceerde technieken wilt verkennen, onze docenten staan klaar om je te helpen slagen. Dit niveau van individuele aandacht zorgt ervoor dat je niet alleen slaagt voor de cursus, maar ook daadwerkelijk de kennis en vaardigheden opdoet die je nodig hebt in je carriĆØre.

Bovendien is onze cursus erkend en gewaardeerd binnen de industrie. Door je in te schrijven, voeg je een waardevolle kwalificatie toe aan je cv die erkend wordt door werkgevers en professionals binnen het vakgebied. Deze erkenning is een testament van de kwaliteit en relevantie van ons onderwijsprogramma, waardoor je een voorsprong krijgt op de arbeidsmarkt.

Ten slotte maken we ook gebruik van de laatste software en technologieĆ«n in onze cursus. De wereld van CAD verandert voortdurend, en wij zorgen ervoor dat onze cursusinhoud up-to-date is met de nieuwste ontwikkelingen in AutoCAD. Dit betekent dat je leert werken met de meest actuele tools en functies, waardoor je goed voorbereid bent op de toekomst, ongeacht waar je carriĆØre je naartoe leidt.

Kiezen voor onze Cursus AutoCAD 2D Basis betekent kiezen voor een opleiding die je niet alleen leert hoe je moet tekenen en ontwerpen met AutoCAD, maar die je ook voorbereidt op een succesvolle carriĆØre. Met onze mix van praktische training, persoonlijke begeleiding, industrie-erkenning, de nieuwste technologieĆ«n, en een ondersteunende gemeenschap, zijn wij overtuigd dat onze cursus de juiste keuze is voor iedereen die serieus aan de slag wil met AutoCAD.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  ā‚¬895,-  Excl. btw

  ā‚¬895,-  Excl. btw

  Dagindeling Basiscursus AutoCAD 2D

  Dag 1

  Op de eerste dag van de cursus AutoCAD 2D Basis gaat u kennis maken met AutoCAD, alle basis teken- en bewerkingsfuncties en de verschillende manieren waarop u deze uit kunt voeren.

  Deze dag staat in het teken van:

  • Kennismaken met de AutoCAD omgeving;
  • Bekend worden met de instellingen (eenheden, interface, tekenhulpen, etc.);
  • Bekend worden met de commandoregel en het werken met commandoā€™s;
  • Alle standaard teken- en bewerkingsfunctionaliteiten;
  • Gebruik maken van de tekenhulpen(object snaps, dynamic input, grid, etc.).

  Als voorafgaand aan de cursus al wilt oefenen met AutoCAD kun je de trial van AutoCAD vast downloaden en op je laptop zetten.

  Dag 2

  Dag 2 van de cursus AutoCAD 2D Basis begint met een stukje herhaling van de eerste dag om het geheugen weer even op te frissen. Daarna gaan we tekeningen opmaken zodat ze met alle maten en op schaal kunnen worden geplot.

  Na deze dag kunt u:

  • Maten aanduiden zoals lengte, radius en hoeken;
  • Tekeningen opmaken en op schaal zetten in de paperspace;
  • Plotten en printen van de tekeningen.

  Dag 3

  Op de derde en laatste dag van de cursus AutoCAD 2D Basis gaan we kijken naar de eerder besproken functies en hoe we deze nog meer naar onze hand kunnen zetten. Ook gaan we aan de slag met het maken van onze eigen blocks en het toevoegen van ondergrondkaarten.

  Op deze dag komt het volgende aan bod:

  • Verdieping van de teken- en bewerkingsfuncties;
  • Werken met attachments (xref, afbeeldingen, blocks, pdfā€™s, etc.);
  • Maken en aanpassen van blocks;
  • Complexe tekeningen maken met de opgedane kennis.
  Cursusduur: 3 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen van de Autocad Basis cursus

  • Kennismaking met de AutoCAD omgeving en instellingen.
  • Beheersen van alle teken- en bewerkingsfuncties.
  • EfficiĆ«nt werken met commandoā€™s en tekenhulpen.
  • Opmaak van tekeningen met de juiste maten en teksten.
  • Werken in de paperspace (op schaal zetten en plotten).
  • Hanteren van xrefs en blocks in tekeningen.

  Trainers

  Stefan Smit

  Geodesie, Drones, Remote Sensing
  4.2    
  31 beoordelingen
  92 studenten gingen je voor

  Maarten Wouters

  AutoCAD, MicroStation, Revit
  4.4    
  11 beoordelingen
  47 studenten gingen je voor

  Robin de Nier

  ...
  4.3    
  10 beoordelingen
  22 studenten gingen je voor

  Floris van der Weel

  Autocad, Geostruct
  4    
  13 beoordelingen
  18 studenten gingen je voor


  Jurgen Gerrits

  1 week geleden

  Anoniem

  1 week geleden

  Przemyslaw

  1 week geleden

  Jeremy

  1 week geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privƩ cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over AutoCAD 2D Basis

  In deze 3-daagse training leer je de basis van AutoCAD 2D, inclusief teken- en bewerkingsfuncties, tekenhulpen en het op schaal zetten van tekeningen.

  Ja, deze cursus is ideaal voor beginners. Je leert stap voor stap alle basisvaardigheden van AutoCAD 2D.

  Door het behalen van het ATC-certificaat toon je aan over essentiƫle AutoCAD vaardigheden te beschikken, wat waardevol is in de geosector.

  Ja, naast de basis cursus bieden we ook een [AutoCAD Gevorderd cursus](https://geo-ict.nl/cursus/autocad-2d-gevorderd/) voor diegenen die hun vaardigheden verder willen ontwikkelen.

  Absoluut, deze cursus is zeer geschikt voor bedrijven die hun medewerkers willen bijscholen in AutoCAD 2D.

  Er zijn geen specifieke toelatingseisen, de cursus staat open voor iedereen die geĆÆnteresseerd is in het leren van AutoCAD 2D.

  Voor actuele prijsinformatie en mogelijke kortingen kun je het beste direct contact opnemen met Geo-ICT.

  De cursus wordt zowel online als fysiek aangeboden op onze locatie.

  Naast de lessen raden we aan om enkele uren per week te besteden aan zelfstudie om de stof te oefenen.