AutoCAD MAP 3D Basis

CAD

CAD

AutoCAD Map 3D is de brug tussen computer aided design (CAD) en geografische informatie systemen (GIS) door een directe toegang te bieden tot gegevens, onafhankelijk van waar deze zijn opgeslagen. 

Cursusduur: 3 dagen

Gegeven door:

Maarten Wouters

Introductie tot AutoCAD MAP 3D

AutoCAD MAP 3D is een veelzijdig platform dat de kracht van geografische informatiesystemen (GIS) combineert met de precisie van computer-aided design (CAD), waardoor gebruikers in staat zijn om gedetailleerde 3D kaarten en geospatiale data te creëren en te beheren. Deze tool is onmisbaar voor professionals die zich bezighouden met ruimtelijke planning, ontwerp, en beheer van infrastructuur, omdat het directe toegang biedt tot een breed scala aan spatial data door middel van Feature Data Objects (FDO) technologie.

Met AutoCAD MAP 3D kun je complexe ruimtelijke analyses uitvoeren, data bewerken en opschonen, en geogerefereerde rasterbestanden en brontekeningen effectief beheren. Het stelt gebruikers ook in staat om query opdrachten uit te voeren, wat essentieel is voor het verzamelen en verwerken van geodata. De integratie van CAD en GIS in één platform biedt een revolutionaire benadering van het beheren van infrastructuursystemen en ondersteunt planning, ontwerp, en beheer van projecten op een manier die voorheen onmogelijk was.

Dit alles maakt AutoCAD MAP 3D niet alleen een krachtig hulpmiddel voor ingenieurs, planners en ontwerpers die werken met geografische informatie systemen, maar biedt het ook een brug tussen de werelden van CAD en GIS. De mogelijkheid om data uit verschillende bronnen te verzamelen en te integreren, waaronder databases zoals Oracle, SQL Server Spatial, PostGreSQL, en MySQL, evenals SDF en SHP bestanden, transformeert de manier waarop ruimtelijke projecten worden gepland en uitgevoerd.

Voor het volgen van deze cursus is een goede kennis van AutoCAD een vereiste.

Wat is AutoCAD Map 3D?

AutoCAD Map 3D, een essentieel onderdeel van de Autodesk productfamilie, is een toonaangevende engineering software die speciaal is ontworpen voor het beheren, analyseren, en visualiseren van geo-informatie. Het combineert de robuuste functionaliteiten van traditionele CAD-systemen met de kracht van geografische informatiesystemen (GIS), waardoor gebruikers een unieke set aan tools krijgen om ruimtelijke data efficiënt te beheren en te integreren met ontwerp- en documentatieprocessen.

In de kern stelt AutoCAD Map 3D je in staat om geografische en ruimtelijke data te visualiseren als nooit tevoren, waardoor complexe gegevens begrijpelijk en toegankelijk worden. Met deze software kun je geogerefereerde rasterbestanden en diverse soorten spatial data importeren, gebruiken en analyseren, waardoor je geavanceerde ruimtelijke analyses kunt uitvoeren en datagestuurde beslissingen kunt nemen.

Een van de belangrijkste voordelen van AutoCAD Map 3D is de mogelijkheid om GIS- en CAD-data naadloos samen te brengen. Hierdoor kun je GIS-functies direct binnen een vertrouwde CAD-omgeving gebruiken, wat de efficiëntie verhoogt en de leercurve verlaagt voor diegenen die reeds bekend zijn met CAD-software. Dit maakt het bijzonder waardevol voor professionals in de planologie, civiele techniek, en landschapsarchitectuur, die een gedetailleerd inzicht nodig hebben in zowel de fysieke als de geografische aspecten van hun projecten.

Gebruikers kunnen met AutoCAD Map 3D ook data verzamelen en integreren uit een verscheidenheid van bronnen, waaronder databases en cloud-gebaseerde services. Dit omvat het werken met data uit bekende systemen zoals Oracle, SQL Server, en PostGIS, evenals het aanpassen van data met query opdrachten en data bewerkingstools om nauwkeurige, op maat gemaakte kaarten en analyses te produceren.

Door de flexibiliteit in het beheren van geodata, biedt AutoCAD Map 3D een ongeëvenaarde tool voor iedereen die werkt met geo-informatie. Of je nu bezig bent met het plannen van een nieuwe infrastructuur, het beheren van natuurlijke hulpbronnen, of het ontwerpen van een stedelijk ontwikkelingsproject, AutoCAD Map 3D verschaft de technologie om je visie tot leven te brengen met een nauwkeurigheid en efficiëntie die essentieel zijn in de moderne geo-informatiewetenschap.

Het belang van GIS en CAD integratie

De integratie van GIS (Geografische Informatie Systemen) en CAD (Computer-Aided Design) speelt een cruciale rol in de moderne wereld van planning, ontwerp en beheer van ruimtelijke projecten. Deze synergie biedt een krachtige combinatie voor professionals die werken met geo-informatie en ruimtelijke ontwerpen. De kern van deze integratie ligt in het vermogen om gedetailleerde, nauwkeurige ontwerpen te combineren met uitgebreide geospatiale data, waardoor een rijker, meer geïnformeerd beeld ontstaat van het projectgebied.

GIS-technologie brengt een diepgaand begrip van geografische context, analyse en visualisatie van geodata, wat essentieel is voor een breed scala aan toepassingen, van milieubeheer tot stadsplanning en infrastructuurontwikkeling. CAD, aan de andere kant, biedt precisie en flexibiliteit in het ontwerpen en tekenen, waardoor gedetailleerde plannen en technische tekeningen mogelijk worden die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van bouw- en ontwerpprojecten.

Door GIS en CAD te integreren in één naadloos platform, zoals AutoCAD Map 3D, kunnen gebruikers profiteren van het beste van beide werelden: de geavanceerde analytische en visualisatiecapaciteiten van GIS met de nauwkeurige teken- en ontwerpfuncties van CAD. Deze integratie stelt professionals in staat om ruimtelijke data direct toe te passen op hun ontwerpprocessen, waardoor de efficiëntie toeneemt, fouten worden verminderd, en een meer geïntegreerde benadering van projectmanagement mogelijk wordt.

Voor projecten die vereisen dat je rekening houdt met zowel de fysieke ruimte als de geografische context — zoals stedelijke ontwikkeling, wegenbouw, en landschapsontwerp — is de combinatie van GIS en CAD onontbeerlijk. Het stelt ontwerpers en planners in staat om geïnformeerde beslissingen te nemen op basis van zowel de fysieke dimensies van het ontwerp als de sociaal-economische en milieugegevens die de geografische informatie biedt.

Bovendien maakt de integratie van GIS en CAD samenwerking en data-uitwisseling tussen verschillende disciplines gemakkelijker, van ingenieurs en architecten tot geografen en stadsplanners. Dit bevordert een multidisciplinaire benadering van projecten, wat resulteert in meer duurzame, leefbare en technisch haalbare ontwerpen.

In een tijdperk waarin de complexiteit van projecten en de hoeveelheid beschikbare data blijven toenemen, biedt de integratie van GIS en CAD via AutoCAD Map 3D een onmisbare toolkit voor het effectief beheren van deze uitdagingen. Het onderstreept het belang van een holistische benadering van planning en ontwerp, waarbij rekening wordt gehouden met zowel de micro- als de macroaspecten van een project, van de technische specificaties tot de bredere geografische en maatschappelijke impact.

Wat je Zult Leren in de Cursus AutoCAD MAP 3D Basis

Werken met geografische informatiesystemen (GIS)

Werken met geografische informatiesystemen (GIS) heeft een transformatieve impact op de manier waarop we de wereld om ons heen begrijpen, analyseren en plannen. GIS biedt de tools om niet alleen gegevens op een kaart te visualiseren maar ook om complexe analyses uit te voeren en inzichten te verkrijgen die anders verborgen zouden blijven. Het is de sleutel tot het ontsluiten van de volledige waarde van geodata, waardoor gebruikers patronen, trends en relaties kunnen ontdekken die cruciaal zijn voor een breed scala aan toepassingen, van stadsplanning en milieubeheer tot transport en logistiek.

Het gebruik van GIS stelt je in staat om ruimtelijke vragen te stellen en te beantwoorden op manieren die voorheen ondenkbaar waren. Door geografische componenten aan data toe te voegen, kunnen gebruikers complexe problemen oplossen, zoals het optimaliseren van routes, het plannen van nieuwe infrastructuur, of het beoordelen van milieurisico’s. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door het vermogen van GIS om diverse datasets te integreren en te analyseren, van demografische informatie en landgebruik tot klimaatgegevens en verkeersstromen.

Een fundamenteel aspect van werken met GIS binnen AutoCAD Map 3D is de mogelijkheid om geogerefereerde data te gebruiken. Dit betekent dat alle informatie en ontwerpen nauwkeurig zijn gekoppeld aan specifieke geografische locaties op aarde, waardoor de precisie en relevantie van je werk exponentieel toenemen. Het maakt ook spatial querying mogelijk, een krachtige functie waarmee je specifieke gegevens kunt opvragen en analyseren op basis van hun locatie en de relatie tot andere gegevens.

Daarnaast faciliteert het werken met GIS in AutoCAD Map 3D de data-uitwisseling tussen verschillende systemen en platforms, wat essentieel is in een tijdperk waarin projecten steeds interdisciplinairder worden. Of je nu data importeert uit externe databases, cloudservices, of direct van sensoren, GIS binnen AutoCAD Map 3D zorgt ervoor dat deze informatie naadloos geïntegreerd kan worden in je projecten.

Voor professionals die werken met geo-informatie, biedt GIS binnen AutoCAD Map 3D dus niet alleen een manier om data visueel te maken, maar ook om deze te analyseren, te begrijpen en te gebruiken om geïnformeerde beslissingen te nemen. Het is een onmisbaar instrument voor iedereen die ernaar streeft om de fysieke en sociale wereld om ons heen te verbeteren, te beheren en te plannen met een hogere graad van nauwkeurigheid en inzicht.

Gegevens verzamelen en bewerken

Het verzamelen en bewerken van geodata is een fundamenteel onderdeel van het werken met geografische informatiesystemen en speelt een cruciale rol in de functionaliteit van AutoCAD Map 3D. Deze processen stellen je in staat om een rijke databank aan geo-informatie te creëren, die essentieel is voor het plannen, ontwerpen en beheren van ruimtelijke projecten.

Het verzamelen van gegevens omvat het integreren van informatie uit verschillende bronnen, waaronder satellietbeelden, topografische kaarten, en databanken met geografische informatie. AutoCAD Map 3D maakt het mogelijk om deze gegevens niet alleen te verzamelen maar ook te integreren en te normaliseren, zodat ze bruikbaar zijn binnen jouw projecten. Dit betekent dat je data kunt importeren uit een verscheidenheid aan formaten en systemen, zoals SHP-bestanden, geogerefereerde rasterbestanden en databases via FDO-technologie.

Eenmaal verzameld, is het bewerken van gegevens een volgende cruciale stap. Dit houdt in dat je de verzamelde gegevens kunt aanpassen, verfijnen en optimaliseren voor jouw specifieke behoeften. Met AutoCAD Map 3D kun je data bewerken en opschonen, waardoor fouten worden gecorrigeerd, overbodige informatie wordt verwijderd en de data wordt georganiseerd op een manier die het meest zinvol is voor jouw project. Dit kan variëren van het simpelweg aanpassen van de positionering van objecten tot het complexer bewerken van geografische attributen en relaties.

Het vermogen om query opdrachten uit te voeren is een ander belangrijk aspect van gegevensbeheer in AutoCAD Map 3D. Deze functie stelt je in staat om specifieke informatie uit je gegevenssets te halen op basis van vooraf gedefinieerde criteria. Dit is bijzonder waardevol wanneer je werkt met grote hoeveelheden geodata en specifieke inzichten nodig hebt voor je analyse of ontwerp.

Het efficiënt verzamelen en bewerken van gegevens in AutoCAD Map 3D transformeert ruwe geodata in waardevolle, bruikbare informatie die kan worden toegepast op een breed scala van projecten. Van het ontwerpen van nieuwe infrastructuren tot het analyseren van milieueffecten, de mogelijkheid om nauwkeurig en effectief met geo-informatie te werken, is essentieel. Dit proces ondersteunt niet alleen de besluitvorming en optimaliseert ontwerpen maar draagt ook bij aan de algehele efficiëntie en succes van projecten binnen het veld van geo-informatie.

3D kaarten creëren en analyseren

Het creëren en analyseren van 3D kaarten is een van de meest opwindende mogelijkheden die AutoCAD Map 3D biedt. Deze functionaliteit brengt geo-informatie tot leven, waardoor gebruikers niet alleen een nauwkeurige weergave van geografische data krijgen, maar ook de dimensie van hoogte kunnen verkennen, wat essentieel is voor een breed scala aan projecten, van stedelijke planning tot milieubeheer.

3D-kaarttechnologie stelt je in staat om complexe geospatiale gegevens te visualiseren in een formaat dat gemakkelijker te begrijpen en te interpreteren is. Het creëren van 3D-modellen van gegevens zorgt voor een meer intuïtieve analyse en biedt de mogelijkheid om geografische informatie in een nieuw licht te zien. Dit kan bijzonder nuttig zijn bij het plannen van infrastructuurprojecten, waarbij het visualiseren van het terrein en het begrijpen van de omgeving cruciaal zijn voor het succes van het project.

In AutoCAD Map 3D kun je gebruikmaken van tools voor ruimtelijke analyse om niet alleen de locatie en afmetingen van geografische elementen te begrijpen maar ook hun relaties en hoe ze worden beïnvloed door hun omgeving. Deze analyses kunnen variëren van eenvoudige hoogteberekeningen tot complexe zichtbaarheidsstudies, die allemaal helpen bij het maken van geïnformeerde beslissingen tijdens het ontwerpproces.

Een ander belangrijk aspect van 3D-kaarten in AutoCAD Map 3D is het vermogen om simulaties uit te voeren. Of het nu gaat om het simuleren van overstromingen in een bepaald gebied of het visualiseren van de impact van een nieuw gebouw op zijn omgeving, deze functionaliteit biedt een krachtig hulpmiddel voor planners en ontwerpers om de mogelijke effecten van hun projecten te begrijpen voordat ze worden uitgevoerd.

Het gebruik van 3D-kaarten gaat echter niet alleen over de analyse en planning; het is ook een uitstekende manier om projecten te presenteren aan stakeholders. Het biedt een visueel aantrekkelijke en gemakkelijk te begrijpen manier om complexe gegevens te delen, wat de communicatie tussen projectteams, klanten en het publiek kan verbeteren.

Kortom, de mogelijkheid om 3D kaarten te creëren en te analyseren in AutoCAD Map 3D biedt een krachtige reeks tools voor professionals die werken met geo-informatie. Het stelt hen in staat om dieper in te gaan op hun gegevens, geïnformeerde beslissingen te nemen en hun projecten op een duidelijke en overtuigende manier te presenteren.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus AutoCAD MAP 3D Basis?

Het kiezen voor onze Cursus AutoCAD MAP 3D Basis bij Geo-ICT betekent kiezen voor een opleiding die niet alleen je vaardigheden vergroot, maar je ook een voorsprong geeft in het werkveld van geo-informatie. Onze cursus is zorgvuldig ontworpen om deelnemers een grondig begrip te geven van zowel de theoretische als de praktische aspecten van AutoCAD MAP 3D, met een focus op de integratie van CAD en GIS voor geavanceerde ruimtelijke analyses en ontwerp. Hier zijn enkele redenen waarom onze cursus de juiste keuze is voor professionals en enthousiastelingen in dit veld:

 • Expertdocenten: Onze instructeurs zijn niet alleen experts in hun vakgebied, maar hebben ook jarenlange ervaring in het toepassen van GIS en CAD in een breed scala aan projecten. Zij brengen deze ervaring mee naar de klas, waardoor je leert van de besten in de branche.
 • Praktijkgerichte leerervaring: We geloven sterk in ‘leren door te doen’. Onze cursus omvat:
  • Hands-on projecten
  • Real-world case studies
  • Individuele aandacht in praktijklessen

Hierdoor kun je de opgedane kennis direct toepassen en een dieper begrip ontwikkelen van hoe AutoCAD MAP 3D kan worden ingezet in je werk of projecten.

 • Toegang tot de nieuwste technologie: Wij zorgen ervoor dat je werkt met de meest actuele versie van AutoCAD MAP 3D en aanverwante technologieën. Dit garandeert dat je leert werken met de nieuwste tools en functies, waardoor je een voorsprong houdt op de technologische ontwikkelingen binnen het veld.
 • Flexibiliteit en ondersteuning: We begrijpen dat onze deelnemers uit verschillende achtergronden komen en uiteenlopende verplichtingen hebben. Daarom bieden we flexibele leeropties en uitgebreide ondersteuning buiten de reguliere lesuren om te zorgen dat iedereen het maximale uit de cursus kan halen.

Door voor onze Cursus AutoCAD MAP 3D Basis te kiezen, investeer je in je professionele ontwikkeling met een programma dat is ontworpen om je te voorzien van de kennis, vaardigheden en inzichten die nodig zijn om te excelleren in de snel evoluerende wereld van geo-informatietechnologie. Of je nu je carrière naar een hoger niveau wilt tillen of nieuwe mogelijkheden wilt verkennen binnen het veld van geo-informatie, onze cursus biedt het fundament dat je nodig hebt om met vertrouwen en expertise vooruit te gaan.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1695,- Excl. btw

  €1695,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  De eerste dag maakt u kennis met alle GIS-functies die AutoCAD te bieden heeft. Onder begeleiding van de docent neemt u de functies door en maakt u oefeningen. Hierna gaat u aan de slag met 3D-kaarten. U leert deze bewerken en gebruiken. We gaan aan de slag met het verzamelen van data door middel van gescande geogerefereerde rasterbestanden.

  Dag 2

  Op de tweede cursusdag leert u de geïmporteerde data gebruiken. U leert query opdrachten aanmaken en shapefiles en dng- bestanden importeren en exporteren. Ook leert u topologie toepassen.

  Dag 3

  Op de laatste cursusdag leert u thematische weergaves maken met behulp van classificatie. Ook leert u hoe u annotaties toe kunt voegen. Op deze dag is er ook ruimte voor inbreng voor vragen van cursisten.

  Cursusduur: 3 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • 3D-kaarten bewerken en gebruiken.
  • GIS functies gebruiken binnen AutoCAD.
  • Data benaderen en importeren in AutoCAD.
  • Geïmporteerde data gebruiken en bewerken.
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over AutoCAD MAP 3D Basis

  In deze cursus leer je de basis van AutoCAD Map 3D, inclusief 3D kaarten en GIS-integratie.

  Ja, deze cursus is ideaal voor starters en biedt een solide basis in AutoCAD Map 3D.

  De cursus behandelt hoe je GIS-functies in AutoCAD kunt gebruiken voor geografische data.

  Integratie van CAD en GIS verbetert de nauwkeurigheid en efficiëntie van ruimtelijke data.

  We gebruiken voornamelijk Autodesk en Erdas software in onze cursus.

  Ja, we bieden traineeships aan voor cursisten die verder willen in de geosector.

  De cursusduur kan variëren, bezoek onze website voor de meest actuele informatie.

  Deze cursus biedt een sterke basis om te starten in de geosector.

  Ja, we bieden speciale tarieven voor bedrijven en onderwijsinstellingen.

  Inschrijven kan direct via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan) of neem contact op voor meer informatie.