Cursus AutoCAD 2D Gevorderd

CAD

CAD

De cursus AutoCAD 2D Gevorderd is bedoeld voor personen die al een basiskennis hebben van AutoCAD of de AutoCAD 2D Basis cursus hebben gevolgd. 

Cursusduur: 2 dagen
4
7 studenten gingen je voor

Gegeven door:

Stefan Smit, Robin de Nier

Cursus AutoCAD 2D Gevorderd

AutoCAD, een onmisbaar gereedschap in de wereld van ontwerp en techniek, staat centraal in het creëren van nauwkeurige 2D- en 3D-tekeningen. Wanneer je AutoCAD opstart, word je begroet met een gebruikersinterface die ontworpen is om het tekenproces te vereenvoudigen. De interface omvat een applicatiemenu voor basisbestandsbeheer, een snelle toegangsbalk voor veelgebruikte tools, een lint met de hoofdmenu’s en een tekengebied waar je creativiteit de vrije loop kan gaan. Het is belangrijk om vertrouwd te raken met deze elementen, aangezien ze de ruggengraat van je tekenervaring vormen.

AutoCAD is meer dan alleen een tekenprogramma; het is een platform dat een breed scala aan ontwerpmogelijkheden biedt. Van het tekenen van vloerplannen tot het maken van gedetailleerde constructiedocumenten, AutoCAD biedt de tools die je nodig hebt om je ontwerpvisie tot leven te brengen. Het begrijpen van de structuur van tekeningen, zoals vloerplannen, elevaties en doorsneden, is essentieel voor het succesvol toepassen van AutoCAD in je projecten.

In de kern biedt AutoCAD een platform voor onbeperkte creatieve exploratie, ondersteund door een robuust systeem van commando’s en tools die zijn ontworpen om de efficiëntie en nauwkeurigheid te maximaliseren.

Deze cursus is speciaal ontworpen voor mensen met al enige ervaring met CAD. Ben je nog niet bekend met AutoCAD? Volg dan onze cursus AutoCAD 2D Basis.

Wat is AutoCAD?

AutoCAD is een revolutionaire software die de manier waarop we ontwerpen en documenteren transformeert. Het faciliteert het tekenen en detailleren met ongeëvenaarde precisie, een essentiële vaardigheid in de architectuur, engineering, en vele andere velden die afhankelijk zijn van geo-informatie en geodata. Met AutoCAD kun je:

 • Ontwerpen maken: Creëer complexe 2D- en 3D-modellen met een reeks van teken- en bewerkingsgereedschappen.
 • Documentatie genereren: Automatiseer het maken van annotaties, lagen, schema’s, lijsten en tabellen.
 • Samenwerken: Deel je werk gemakkelijk met collega’s en belanghebbenden overal ter wereld.

Enkele kernpunten van AutoCAD omvatten:

 • Gebruiksvriendelijkheid: Ondanks zijn krachtige functies, is AutoCAD ontworpen met het oog op gebruiksgemak. Met behulp van intuïtieve lay-outs en commando’s kun je snel aan de slag.
 • Aanpassingsvermogen: Pas de software aan je projectbehoeften aan door middel van uitbreidbare toolsets, aangepaste workflows en add-on applicaties.
 • Compatibiliteit: Werk moeiteloos samen door bestanden in diverse formaten te delen en te gebruiken, waardoor de integratie met andere software en projectbestanden gestroomlijnd wordt.

AutoCAD biedt de gereedschappen en flexibiliteit die je nodig hebt om elk project van de grond te krijgen.

Het belang van 2D-tekenen in de technische wereld

In de kern van elk bouw- of ontwerpproject ligt het vermogen om nauwkeurige en duidelijke technische tekeningen te produceren. 2D-tekenen speelt hierin een cruciale rol, ook al bewegen we ons steeds meer naar een 3D-georiënteerde ontwerpwereld. Het belang van 2D-tekenen kan niet worden onderschat, gezien het een basis vormt voor het begrijpen en communiceren van complexe ideeën en structuren op een eenvoudige, toegankelijke manier.

 • Precisie en Duidelijkheid: 2D-tekenen zorgt voor nauwkeurige representaties van objecten en structuren, essentieel voor elke fase van een project, van het initiële concept tot de uiteindelijke constructie.
 • Efficiëntie: Door het gebruik van 2D-tekensoftware kunnen ontwerpers snel wijzigingen aanbrengen en verschillende versies van een ontwerp verkennen zonder de complexiteit van 3D-modellering.
 • Toegankelijkheid: 2D-tekeningen zijn relatief gemakkelijk te begrijpen voor een breed publiek, inclusief mensen zonder technische achtergrond. Dit maakt het eenvoudiger om ideeën en ontwerpen te communiceren met klanten, aannemers en andere stakeholders.
 • Historische en educatieve waarde: De geschiedenis van technisch tekenen toont aan dat de basisprincipes en technieken van 2D-tekenen al eeuwen van cruciaal belang zijn in verschillende disciplines, waaronder architectuur en werktuigbouwkunde. Deze rijke historie biedt een fundament voor educatieve programma’s en de ontwikkeling van nieuwe technieken en technologieën.

Hoewel de opkomst van 3D CAD-software ongekende mogelijkheden biedt voor het ontwerpen en visualiseren van complexe structuren en mechanismen, blijft 2D-tekenen een onmisbaar onderdeel van het technisch ontwerpproces. Het biedt een heldere, gestructureerde basis waarop complexere 3D-modellen en analyses kunnen worden gebouwd. De keuze tussen 2D en 3D CAD hangt uiteindelijk af van het specifieke doel van een project, het beschikbare budget, en de complexiteit van het ontwerp. Beide vormen van CAD spelen een complementaire rol in het ontwerpproces, waarbij 2D CAD dient als een snelle, efficiënte tool voor het schetsen van ideeën en het uitvoeren van initiële analyses, en 3D CAD de diepte, details en interactie biedt die nodig zijn voor meer geavanceerde ontwerp- en engineeringtaken.

Wat ga je leren in de Cursus AutoCAD 2D Gevorderd

Geavanceerde Tekentechnieken

Bij het verkennen van geavanceerde tekentechnieken in AutoCAD 2D, ontdekken we een wereld van precisie en efficiëntie. Deze software stelt je in staat om met uiterste nauwkeurigheid lijnen en vormen te tekenen, terwijl je gemakkelijk aanpassingen maakt. Een sleutelfunctie is het gebruik van dynamische blokken, die aanpasbaar zijn aan verschillende situaties binnen je tekeningen. Het organiseren van je werk wordt vereenvoudigd door gestandaardiseerde templates en layouts, waardoor je productiviteit significant toeneemt. Met AutoCAD 2D, krijg je toegang tot een uitgebreide verzameling tools die het tekenproces niet alleen versnellen maar ook verrijken.

Optimalisatie van Tekeningen

Om je tekeningen in AutoCAD 2D te optimaliseren, is het essentieel om efficiënte technieken en tools te gebruiken die de software biedt. Door het implementeren van dynamische blokken en het gebruik van lay-outbeheer kun je niet alleen de nauwkeurigheid van je tekeningen verbeteren, maar ook de werktijd aanzienlijk verminderen. Het automatiseren van terugkerende taken en het organiseren van je tekening met behulp van lagen zorgen voor een gestroomlijnd proces. Dit leidt tot een snellere revisiecyclus en gemakkelijkere samenwerking met teamleden.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus AutoCAD 2D Gevorderd?

Onze Cursus AutoCAD 2D Gevorderd biedt een unieke leerervaring die je niet alleen de geavanceerde functies van AutoCAD leert, maar je ook in staat stelt om je tekenvaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Door onze cursus te volgen, krijg je:

 • Persoonlijke aandacht in kleine groepen, waardoor je sneller leert en direct feedback ontvangt.
 • Een officieel certificaat dat je vaardigheden bevestigt, wat een waardevolle toevoeging is aan je professionele portfolio.
Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €795,- Excl. btw

  €795,- Excl. btw

  Dagindeling Cursus AutoCAD 2D Gevorderd

  Dag 1

  • Korte opfrissing basiskennis
  • maken en wijzigen van blocks
  • maken en wijzigen van dynamische blocks
  • koppelen van informatie aan blocks (Attributes / Fields)
  • blockinformatie wegschrijven voor een stuklijst
  • AutoCAD Options
  • eigen Pulldownmenu’s,

  Dag 2

  • toolbars en macro’s
  • workspaces instellen
  • maken van hatches
  • werken met XRef’s
  • werken met Named Views.
  • Layer Translator
  • Configure standards
  • Batch checker
  • werken met Layer States.
  Cursusduur: 2 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen Cursus AutoCAD 2D Gevorderd

  • De cursist kan gebruik maken van geavanceerde functies binnen AutoCAD.
  • De cursist weet wat wel en niet te doen bij het maken van een gestructureerde tekening.
  • De cursist kan informatie hergebruiken binnen een tekening.

  Trainers

  Stefan Smit

  Geodesie, Drones, Remote Sensing
  4.2    
  31 beoordelingen
  92 studenten gingen je voor

  Robin de Nier

  ...
  4.3    
  10 beoordelingen
  22 studenten gingen je voor


  Anoniem

  6 maanden geleden

  Anoniem

  2 jaren geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over AutoCAD 2D Gevorderd

  Deze cursus biedt geavanceerde kennis en vaardigheden in AutoCAD 2D, waaronder het koppelen van informatie aan blocks en het opmaken van tekeningen.

  Ja, basiskennis van AutoCAD is vereist, bijvoorbeeld door onze AutoCAD 2D Basis cursus te volgen.

  De cursus duurt twee dagen en is inclusief persoonlijke aandacht en Nederlands lesmateriaal.

  De cursus behandelt geavanceerde functies zoals het maken en wijzigen van (dynamische) blocks, koppelen van informatie aan blocks, en het wegschrijven van blockinformatie voor stuklijsten.

  De cursus bestaat uit twee dagen met een mix van theorie en praktijk, inclusief een opfrissing van basiskennis en hands-on oefeningen met geavanceerde functies.

  Ja, de cursus wordt gegeven in kleine groepen, waardoor er veel ruimte is voor persoonlijke aandacht en begeleiding.

  Ja, na de cursus mag je nog 2 weken vragen stellen via e-mail, waarbij je binnen 24 uur antwoord krijgt.

  Ja, je kunt gebruikmaken van Online Support voor 1-op-1 maatwerk les en het oplossen van specifieke problemen.

  Ja, de cursussen kunnen op locatie worden gegeven, waarbij de docent laptops meeneemt en een lokaal geregeld moet worden.

  Na de cursus krijg je een link naar een evaluatieportaal waar je feedback kunt geven en eventuele klachten kunt melden.