Cursus MicroStation 2D Basis

CAD

CAD

In deze cursus MicroStation 2D Basis leert u zelfstandig 2D-tekeningen op te zetten en te bewerken binnen de structuur van een werkomgeving.

Cursusduur: 3 dagen
4.3
9 studenten gingen je voor

Gegeven door:

o.a. Tim Endeveld, Floris van der Weel

Introductie tot MicroStation 2D

MicroStation 2D is een krachtige CAD-software die ontwerpers en ingenieurs ondersteunt in het creëren, bewerken en beheren van precisie-tekeningen en ontwerpen. Deze software biedt een breed scala aan functies voor het werken met 2D-gegevens, van eenvoudige lijntekeningen tot complexe projectdocumentatie. Het gebruik van MicroStation 2D stelt je in staat om met nauwkeurigheid en efficiëntie aan projecten te werken, of het nu gaat om bouwtekeningen, kaarten, of technische schematics.

Met zijn gebruikersvriendelijke interface en uitgebreide functionaliteiten, zoals AccuDraw voor nauwkeurige plaatsing en manipulatie van elementen, en krachtige tools voor het beheren van lagen en arceringen, biedt MicroStation 2D een solide basis voor elk 2D-ontwerpproces. Het ondersteunt ook samenwerking en integratie met andere software, waardoor het een veelzijdige tool is voor professionals in de geo-informatie en engineeringsectoren.

De mogelijkheid om complexe tekeningen te beheren en aan te passen, in combinatie met de ondersteuning voor referentiebestanden en de krachtige annotatie- en plotfuncties, maakt MicroStation 2D een essentieel onderdeel van de ontwerpworkflow. Het leren van deze software opent deuren naar geavanceerde projectontwikkeling en biedt de tools die nodig zijn om uitdagingen in de moderne ontwerp- en constructie-industrie aan te gaan.

Wil je zelf eens MicroStation uitproberen? Download de trial.

Wat is MicroStation 2D?

MicroStation 2D is een geavanceerd CAD-programma dat ontworpen is voor professionals in de wereld van geo-informatie en engineering. Het stelt je in staat om met ongeëvenaarde precisie aan 2D-tekenprojecten te werken, van eenvoudige schetsen tot complexe technische ontwerpen. MicroStation 2D onderscheidt zich door zijn robuuste functionaliteiten voor tekenen, modelleren en documentatie, waardoor het een favoriet is onder architecten, ingenieurs, en andere designprofessionals.

Dit programma biedt niet alleen krachtige tools voor het creëren van gedetailleerde ontwerpen, maar ook voor het beheer van data en samenwerking, waardoor projecten efficiënt en effectief kunnen worden uitgevoerd. Met functies zoals AccuDraw, Snap- en Tekenfuncties, en uitgebreide ondersteuning voor referentiebestanden en annotaties, biedt MicroStation 2D een flexibele en gebruiksvriendelijke omgeving voor elk ontwerpproces.

De Belangrijkste Voordelen van het Leren van MicroStation 2D

Het beheersen van MicroStation 2D biedt talloze voordelen voor iedereen die werkzaam is in de wereld van geo-informatie en engineering. Dit programma is niet alleen een krachtig hulpmiddel voor het ontwerpen en bewerken van precisietekeningen, maar het opent ook deuren naar nieuwe mogelijkheden binnen je carrière. Hier zijn enkele van de meest significante voordelen:

 • Verbeterde Ontwerpvaardigheden: Door de diepgaande functionaliteiten van MicroStation 2D te leren, kun je jouw ontwerpvaardigheden naar een hoger niveau tillen.
 • EfficiĂ«ntie in Projectuitvoering: MicroStation 2D stroomlijnt het ontwerpproces, waardoor je projecten sneller en met minder fouten kunt voltooien.

Enkele specifieke voordelen zijn:

 • Nauwkeurigheid in het tekenen en modelleren met tools zoals AccuDraw en Snap-functies.
 • Flexibiliteit in het werken met lagen en het aanpassen van elementen voor gedetailleerde ontwerpplannen.
 • Verbeterde samenwerking door bestandsuitwisseling en integratie met andere software.

Door deze vaardigheden te ontwikkelen, vergroot je niet alleen je expertise in een veelgevraagd softwareprogramma, maar verbeter je ook je mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Het leren van MicroStation 2D bij Geo-ICT biedt je de kans om te groeien in een sector waar precisie en efficiëntie van cruciaal belang zijn.

Wat je gaat leren in de Cursus MicroStation 2D Basis

Basisbeginselen van 2D-Tekeningen

De basis van 2D-tekenen in MicroStation 2D omvat meer dan alleen het tekenen van lijnen en vormen; het is het fundament waarop alle gedetailleerde technische tekeningen en ontwerpen worden gebouwd. Een grondige beheersing van deze basisbeginselen stelt je in staat om elk ontwerpproject met vertrouwen en competentie aan te pakken.

 • Het begrijpen van geometrische concepten is cruciaal. Dit omvat het kunnen tekenen en manipuleren van basisvormen zoals rechthoeken, cirkels, en polygonen, die de bouwstenen vormen van complexere ontwerpen.
 • Coördinatensystemen en schaalbegrip zijn essentieel voor het nauwkeurig positioneren van objecten binnen een tekening. Het effectief gebruiken van deze systemen zorgt ervoor dat je ontwerpen proportioneel en op de juiste locatie worden uitgevoerd.
 • Lijnsoorten en -gewichten spelen een significante rol in de leesbaarheid en interpretatie van tekeningen. Het correct toepassen van deze elementen kan de communicatie over materiaaltype, grenzen, en andere belangrijke kenmerken binnen een project verbeteren.
 • Kleur- en lagenmanagement is niet alleen belangrijk voor de esthetiek, maar ook voor de organisatie van je tekening. Het toekennen van verschillende kleuren en lagen aan specifieke elementen van je ontwerp helpt bij het scheiden en identificeren van diverse componenten.
 • Annotaties en maatvoering zijn onmisbare onderdelen van technische tekeningen, die gedetailleerde informatie bieden over afmetingen, materialen, en andere specificaties. Een duidelijke en precieze annotatie verhoogt de bruikbaarheid en nauwkeurigheid van je ontwerpen.

Door deze basisprincipes te beheersen, leg je een solide fundament voor alle verdere leerprocessen en toepassingen binnen MicroStation 2D. Deze vaardigheden zijn onmisbaar voor iedereen die zich bezighoudt met technisch tekenen en ontwerpen, en bieden een sterke basis voor het ontwikkelen van complexe en gedetailleerde projecten in de geo-informatie sector.

Werken met Essentiële Functies

In de wereld van MicroStation 2D is het beheersen van de kernfunctionaliteiten niet alleen een kwestie van efficiëntie; het is een kunst op zich. Deze software, een standaard in de industrie voor geo-informatie en technisch tekenen, biedt een schat aan tools die, wanneer vakkundig gebruikt, de precisie en kwaliteit van je werk aanzienlijk kunnen verhogen. Laten we dieper duiken in enkele van deze essentiële functies:

 • AccuDraw, de revolutie binnen CAD, biedt een interactieve interface die het tekenproces versnelt door intuĂŻtieve toegang tot tekencommando’s en coördinatenbeheer. Het stelt gebruikers in staat om met ongekende snelheid en nauwkeurigheid te werken, waardoor de productiviteit skyrockets.
 • De Snap-functies van MicroStation zijn cruciaal voor precisie. Ze zorgen ervoor dat je elk punt op je ontwerp exact kunt plaatsen of verbinden met andere elementen, essentieel voor technische nauwkeurigheid in complexe projecten.
 • Het beheren van lagen biedt een ongeĂ«venaarde controle over de verschillende elementen van je tekeningen. Door lagen te scheiden op basis van type, gebruik of een andere parameter, blijven je projecten georganiseerd en ben je in staat om snel aanpassingen te maken zonder de integriteit van het volledige ontwerp in gevaar te brengen.
 • Arceringen zijn niet alleen esthetisch waardevol; ze bieden ook inzicht in de materialen en de aard van verschillende delen van je ontwerp. MicroStation biedt uitgebreide opties voor arceringen, waardoor je ontwerpen tot leven komen en de communicatie over het project verbetert.
 • Het modificeren van elementen en het gebruiken van cellen zijn functies die de flexibiliteit van MicroStation 2D tonen. Ze stellen ontwerpers in staat om snel wijzigingen aan te brengen, elementen te hergebruiken en efficiĂ«ntie te brengen in het ontwerpproces.

Deze functionaliteiten samen vormen de ruggengraat van MicroStation 2D en zijn wat dit programma onderscheidt als een essentieel hulpmiddel voor professionals in de geo-informatie sector. Door deze tools te beheersen, kun je je vaardigheden en waarde als ontwerper aanzienlijk vergroten.

Geavanceerde Technieken

Na het beheersen van de basisbeginselen van MicroStation 2D, is het tijd om je kennis uit te breiden met geavanceerde technieken. Deze vaardigheden zullen je ontwerpen naar een hoger niveau tillen en je efficiëntie verbeteren. Enkele van deze geavanceerde technieken omvatten:

 • Complexe Elementen Modificeren: Leer hoe je bestaande ontwerpen kunt aanpassen en verbeteren met geavanceerde bewerkingstools.
 • Geavanceerd Gebruik van Cellen: Ontdek hoe je cellen effectief kunt inzetten voor herhaalbare elementen, waardoor je tijd bespaart en consistentie in je projecten behoudt.
 • Werken met Referentiebestanden: Integreer externe bestanden in je projecten voor een gelaagde benadering van ontwerp en samenwerking.
 • Annoteren en Plotten: Verbeter je vaardigheden in het toevoegen van gedetailleerde annotaties en leer de kunst van het plotten voor professionele presentatie van je werk.

Deze technieken bieden je de tools om complexe uitdagingen in de geo-informatie sector aan te gaan en stellen je in staat om met vertrouwen aan diverse projecten te werken.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus MicroStation 2D Basis?

Kiezen voor de cursus MicroStation 2D Basis bij Geo-ICT is een investering in je professionele toekomst. Deze cursus biedt je niet alleen een grondige kennis van MicroStation 2D, maar ook de vaardigheden om deze kennis toe te passen in de praktijk. Hier zijn enkele redenen waarom onze cursus de juiste keuze is:

 • Deskundige Instructeurs: Onze trainers zijn ervaren professionals die je door de ins en outs van MicroStation 2D leiden.
 • Praktijkgerichte Aanpak: We leggen de nadruk op leren door doen, zodat je praktische ervaring opdoet.
 • Flexibele Leerpaden: Ongeacht je ervaringsniveau, onze cursus is ontworpen om aan jouw behoeften te voldoen.

Deze cursus is speciaal ontworpen om je te voorzien van de kennis en vaardigheden die nodig zijn om te excelleren in de geo-informatie sector.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1195,- Excl. btw

  €1195,- Excl. btw

  Dagindeling Cursus MicroStation 2D Basis

  Dag 1

  Op de eerste dag wordt de basis gelegd voor het werken met MicroStation. Na de installatie zal de docent de cursisten kennis laten maken met de interface en de verschillende muisfuncties van het programma. Hierna zal er gewerkt worden met Accudraw. Onder begeleiding van de docent worden verschillende oefeningen gemaakt waarmee de cursist de eerste stappen zet met het tekenen in MicroStation.

  Dag 2

  De vaardigheden die de eerste cursusdag zijn opgedaan worden op de tweede cursusdag verder ontwikkeld. Deze dag staat in het teken van tekenen. De cursisten maken veel oefeningen om deze vaardigheid in de vingers te krijgen. Er zal gebruik gemaakt worden naar verschillende snap- en tekenfuncties en er zal geleerd worden hoe de elementen in de tekening gemodificeerd en gemanipuleerd kunnen worden. Ook zal er op deze dag aandacht worden besteed aan lagen en arceren.

  Dag 3

  Op de laatste cursusdag worden de geavanceerde functies in het programma behandelt en leren de cursisten werken met selecties en cellen. Om verschillende bestanden in te laden leren de cursisten werken met reference files. Tot slot zullen de tekeningen geannoteerd en geplot worden.

  Na afloop van de cursus kan de cursist zelfstandig aan de slag als tekenaar in MicroStaion

  Cursusduur: 3 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen Cursus MicroStation 2D Basis

  • Begrip van de basisprincipes: Een leerdoel kan zijn dat cursisten de basisprincipes van MicroStation 2D begrijpen. Dit omvat het verkennen van de gebruikersinterface, het begrijpen van de verschillende gereedschappen en opdrachten, en het leren navigeren door het programma.
  • Vaardigheden in het maken van tekeningen: Een belangrijk leerdoel kan zijn dat cursisten de vaardigheden ontwikkelen om 2D-tekeningen te maken met behulp van MicroStation. Dit omvat het leren tekenen van lijnen, vormen en symbolen, het toepassen van verschillende tekentechnieken, en het maken van gestructureerde en leesbare tekeningen.
  • EfficiĂ«nt gebruik van gereedschappen en functies: Een leerdoel kan zijn dat cursisten leren hoe ze efficiĂ«nt gebruik kunnen maken van de gereedschappen en functies van MicroStation 2D. Dit omvat bijvoorbeeld het leren werken met lagen en niveaus, het gebruik van annotatietools, het toepassen van maatvoering en het werken met tekst en labels.
  • Bestandsbeheer en samenwerking: Een ander leerdoel kan zijn dat cursisten leren hoe ze bestanden kunnen beheren en effectief kunnen samenwerken binnen MicroStation. Dit omvat het leren maken, openen, opslaan en exporteren van tekenbestanden, het begrijpen van bestandsindelingen en compatibiliteit, en het leren werken met referentiebestanden en externe gegevens.

   

  Trainers

  Tim Endeveld

  ...
  4.1    
  26 beoordelingen
  53 studenten gingen je voor

  Floris van der Weel

  Autocad, Geostruct
  4.1    
  15 beoordelingen
  20 studenten gingen je voor

  Robert Janssen

  ...
  4.3    
  3 beoordelingen
  5 studenten gingen je voor


  Mitchel Pijpers

  1 maanden geleden

  Anoniem

  9 maanden geleden

  Anoniem

  1 jaar geleden

  Anoniem

  2 jaren geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over Microstation 2D Basis

  Deze cursus geeft je een stevige basis in MicroStation 2D, met focus op Accudraw, Snap- en Tekenfuncties, en het werken met lagen.

  Ideaal voor zowel beginnende geo-specialisten als ervaren professionals die hun kennis willen opfrissen, en ook voor wie overweegt naar de geosector over te stappen.

  Drie dagen vol intensieve en praktijkgerichte training.

  Je leert de basisprincipes van MicroStation 2D, ontwikkelt vaardigheden voor het maken van 2D-tekeningen, en leert efficiënt gebruik te maken van de diverse gereedschappen en functies.

  Elke dag is een mix van theorie en praktijk, beginnend met een kennismaking met MicroStation, gevolgd door diepgaandere onderwerpen zoals tekenfuncties en bestandsbeheer.

  Absoluut, tot twee weken na de cursus kun je per e-mail vragen stellen. Voor specifieke praktische problemen bieden we ook persoonlijke online ondersteuning.

  Ja, kies voor online deelname via Google Meet of kom naar de locatie.

  Op locatie zorgen we voor koffie, thee, lunch en een laptop. Thuis deelnemers zorgen zelf voor hun voorzieningen.

  Zeker, we kunnen de cursus op jouw locatie organiseren, inclusief het leveren van de benodigde laptops.

  De eerste dag staat in het teken van kennismaking met MicroStation. Je leert over de interface, muisfuncties, en start met praktische oefeningen met Accudraw.

  Je leert hoe je 2D-tekeningen maakt, met vaardigheden zoals het tekenen van lijnen, vormen, en symbolen, en het toepassen van verschillende tekentechnieken.