Cursus MicroStation 2D Basis

CAD Cursusduur: 3 dagen

In deze cursus MicroStation 2D Basis leert u zelfstandig 2D-tekeningen op te zetten en te bewerken binnen de structuur van een werkomgeving.

Doel van de cursus: De cursus MicroStation 2D Basis maakt deelnemers vertrouwd met de commando’s en functionaliteiten van MicroStation:

 1. Kennismaking met MicroStation:
  • Verkenning van de software-interface en functionaliteiten.
  • Accudraw voor nauwkeurig tekenwerk.
  • Introductie tot schermbesturing.
 2. Snap- en Tekenfuncties:
  • Verschillende snap- en tekenfuncties om nauwkeurige tekeningen te maken.
 3. Elementen Modificeren en Manipuleren:
  • Leren hoe elementen in tekeningen kunnen worden aangepast en gemanipuleerd.
 4. Werken met Lagen:
  • Plaatsen van elementen in verschillende lagen
  • Arceringen toe te voegen aan elementen.
 5. Selectietechnieken:
  • Verschillende methoden om elementen in complexe tekeningen te selecteren en bewerken.
 6. Cellen Gebruiken:
  • Cellen als verzamelingen van diverse elementen en hun toepassingen.
 7. Referentiebestanden (Reference Files):
  • Werken met externe bestanden (reference files) in MicroStation.
 8. Annoteren en Plotten:
  • Het toevoegen van annotaties en labels aan tekeningen.
  • Het voorbereiden van tekeningen voor afdrukken (plotting).

Wil je zelf eens MicroStation uitproberen? Download de trial.

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1195,- Excl. btw

  Cursusduur: 3 dagen

  Dagindeling Cursus MicroStation 2D Basis

  Dag 1

  Kennismaken met MicroStation

  Op de eerste dag wordt de basis gelegd voor het werken met MicroStation. Na de installatie zal de docent de cursisten kennis laten maken met de interface en de verschillende muisfuncties van het programma. Hierna zal er gewerkt worden met Accudraw. Onder begeleiding van de docent worden verschillende oefeningen gemaakt waarmee de cursist de eerste stappen zet met het tekenen in MicroStation.

  Dag 2

  Tekenen in MicroStation

  De vaardigheden die de eerste cursusdag zijn opgedaan worden op de tweede cursusdag verder ontwikkeld. Deze dag staat in het teken van tekenen. De cursisten maken veel oefeningen om deze vaardigheid in de vingers te krijgen. Er zal gebruik gemaakt worden naar verschillende snap- en tekenfuncties en er zal geleerd worden hoe de elementen in de tekening gemodificeerd en gemanipuleerd kunnen worden. Ook zal er op deze dag aandacht worden besteed aan lagen en arceren.

  Dag 3

  Geavanceerde functies en selecties

  Op de laatste cursusdag worden de geavanceerde functies in het programma behandelt en leren de cursisten werken met selecties en cellen. Om verschillende bestanden in te laden leren de cursisten werken met reference files. Tot slot zullen de tekeningen geannoteerd en geplot worden.

  Na afloop van de cursus kan de cursist zelfstandig aan de slag als tekenaar in MicroStaion

  Leerdoelen Cursus MicroStation 2D Basis

  • Begrip van de basisprincipes: Een leerdoel kan zijn dat cursisten de basisprincipes van MicroStation 2D begrijpen. Dit omvat het verkennen van de gebruikersinterface, het begrijpen van de verschillende gereedschappen en opdrachten, en het leren navigeren door het programma.
  • Vaardigheden in het maken van tekeningen: Een belangrijk leerdoel kan zijn dat cursisten de vaardigheden ontwikkelen om 2D-tekeningen te maken met behulp van MicroStation. Dit omvat het leren tekenen van lijnen, vormen en symbolen, het toepassen van verschillende tekentechnieken, en het maken van gestructureerde en leesbare tekeningen.
  • Efficiënt gebruik van gereedschappen en functies: Een leerdoel kan zijn dat cursisten leren hoe ze efficiënt gebruik kunnen maken van de gereedschappen en functies van MicroStation 2D. Dit omvat bijvoorbeeld het leren werken met lagen en niveaus, het gebruik van annotatietools, het toepassen van maatvoering en het werken met tekst en labels.
  • Bestandsbeheer en samenwerking: Een ander leerdoel kan zijn dat cursisten leren hoe ze bestanden kunnen beheren en effectief kunnen samenwerken binnen MicroStation. Dit omvat het leren maken, openen, opslaan en exporteren van tekenbestanden, het begrijpen van bestandsindelingen en compatibiliteit, en het leren werken met referentiebestanden en externe gegevens.

   

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Profiel foto van onze cursus coördinatrice Violet

  Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over Microstation 2D Basis

  Deze cursus geeft je een stevige basis in MicroStation 2D, met focus op Accudraw, Snap- en Tekenfuncties, en het werken met lagen.

  Ideaal voor zowel beginnende geo-specialisten als ervaren professionals die hun kennis willen opfrissen, en ook voor wie overweegt naar de geosector over te stappen.

  Drie dagen vol intensieve en praktijkgerichte training.

  Je leert de basisprincipes van MicroStation 2D, ontwikkelt vaardigheden voor het maken van 2D-tekeningen, en leert efficiënt gebruik te maken van de diverse gereedschappen en functies.

  Elke dag is een mix van theorie en praktijk, beginnend met een kennismaking met MicroStation, gevolgd door diepgaandere onderwerpen zoals tekenfuncties en bestandsbeheer.

  Absoluut, tot twee weken na de cursus kun je per e-mail vragen stellen. Voor specifieke praktische problemen bieden we ook persoonlijke online ondersteuning.

  Ja, kies voor online deelname via Google Meet of kom naar de locatie.

  Op locatie zorgen we voor koffie, thee, lunch en een laptop. Thuis deelnemers zorgen zelf voor hun voorzieningen.

  Zeker, we kunnen de cursus op jouw locatie organiseren, inclusief het leveren van de benodigde laptops.

  De eerste dag staat in het teken van kennismaking met MicroStation. Je leert over de interface, muisfuncties, en start met praktische oefeningen met Accudraw.

  Je leert hoe je 2D-tekeningen maakt, met vaardigheden zoals het tekenen van lijnen, vormen, en symbolen, en het toepassen van verschillende tekentechnieken.