Artificial Intelligence Fundamentals

GeoAI

GeoAI

De cursus Artificial Intelligence Fundamentals biedt een solide basiskennis van wat AI is en hoe u het kunt toepassen.

Cursusduur: 3 dagen

Gegeven door:

Violet Bothof

Introductie tot Artificial Intelligence

Artificial Intelligence (AI), of kunstmatige intelligentie in het Nederlands, is een fascinerende en snelgroeiende technologie die de manier waarop we leven, werken en spelen fundamenteel verandert. In de kern verwijst AI naar de simulatie van menselijke intelligentie in machines die zijn ontworpen om te denken en te leren zoals mensen. Deze technologie, die ooit beperkt was tot het rijk van sciencefiction, is nu een integraal onderdeel van ons dagelijks leven, van geavanceerde zoekmachines en persoonlijke assistenten tot geautomatiseerde gegevensanalyse en voorspellende modellering.

In de wereld van geo-informatie en geodata speelt AI een cruciale rol bij het analyseren van satellietbeelden en het genereren van inzichten die helpen bij stedelijke planning, milieubescherming en rampenmanagement.

Geo-ICT Training Center, Nederland - AI Fundamentals

Een van de meest opwindende aspecten van AI is de mogelijkheid tot zelflerende systemen. Deze systemen, aangedreven door machine learning en deep learning technologieƫn, kunnen patronen herkennen, leren van ervaringen en hun prestaties over tijd verbeteren zonder menselijke tussenkomst. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor automatisering en efficiƫntieverbetering in bijna elk domein van menselijke activiteit.

Ondanks de vele voordelen, brengt AI ook ethische en maatschappelijke vraagstukken met zich mee. Vraagstukken zoals privacy, veiligheid, en de impact op de arbeidsmarkt vereisen zorgvuldige overweging en verantwoordelijk beheer. Het is essentieel dat we deze technologie ontwikkelen en gebruiken op een manier die de maatschappij ten goede komt, terwijl we de risico’s minimaliseren.

De toekomst van AI is ongetwijfeld veelbelovend, met eindeloze mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en toepassing. Het is een sleutelfactor in de vierde industriĆ«le revolutie, die de manier waarop we leven en werken zal blijven transformeren. Voor iedereen die geĆÆnteresseerd is in de voorhoede van technologische innovatie, biedt AI een spannend en dynamisch veld om te verkennen, vol met kansen om bij te dragen aan de vormgeving van onze toekomst.

Wat is AI?

Kunstmatige intelligentie, beter bekend als AI, is het vermogen van een computer of een computergestuurd robot om taken uit te voeren die doorgaans menselijke intelligentie vereisen. Dit omvat zaken als leren, redeneren, probleemoplossing, perceptie, en zelfs het begrijpen van menselijke taal. Bij AI draait het niet alleen om het programmeren van een computer om bepaalde instructies te volgen; het gaat om het creƫren van algoritmen die deze systemen in staat stellen om te leren van gegevens en hun prestaties te verbeteren naarmate ze meer ervaring opdoen, zonder dat er directe menselijke tussenkomst nodig is.

In de basis bestaat AI uit twee hoofdcategorieƫn: smalle AI en algemene AI. Smalle AI, ook bekend als weak AI, is ontworpen en getraind voor een specifieke taak, zoals gezichtsherkenning of internetzoekopdrachten. Deze vorm van AI is overal om ons heen en vormt de ruggengraat van veel van de digitale diensten waar we dagelijks op vertrouwen. Aan de andere kant staat algemene AI, ook bekend als strong AI, wat verwijst naar systemen die de intellectuele processen van de mens kunnen repliceren, met het vermogen om elk probleem op te lossen waarmee ze worden geconfronteerd, net zoals een mens dat zou doen.

Een van de meest opwindende gebieden binnen AI is machine learning (ML), een subset van AI die computers het vermogen geeft om te leren en te evolueren op basis van nieuwe informatie, zonder expliciet geprogrammeerd te zijn voor elke specifieke taak. Dieper binnen machine learning ligt deep learning, een techniek die netwerken simuleert die lijken op de menselijke hersenen, waardoor machines complexe patronen in grote datasets kunnen herkennen.

AI heeft een significante invloed op de wereld van geo-informatie en geodata, waar het wordt gebruikt om enorme hoeveelheden gegevens te analyseren en inzichten te genereren die van cruciaal belang zijn voor besluitvorming in een breed scala aan toepassingen, van stedelijke planning en milieubeheer tot navigatie en logistiek. De mogelijkheid van AI om patronen te detecteren en voorspellingen te doen op basis van gegevens maakt het een onmisbaar hulpmiddel in het streven naar een efficiƫntere en begrijpelijke wereld.

Het begrijpen van AI en haar potentieel is essentieel in de hedendaagse technologiegedreven samenleving. Door de principes van AI te leren, open je de deur naar ongekende mogelijkheden voor innovatie en verbetering in bijna elk veld van menselijke inspanning. Het is een sleutelcomponent in de voortdurende zoektocht naar kennis, efficiƫntie en vooruitgang.

Geschiedenis en Ontwikkeling van AI

De reis van Artificial Intelligence (AI) door de tijd is niets minder dan een fascinerend avontuur, beginnend van pure wetenschappelijke fantasie tot een van de meest invloedrijke technologieƫn van de 21e eeuw. Laten we een duik nemen in de geschiedenis en ontwikkeling van AI, om te begrijpen hoe deze baanbrekende technologie is geƫvolueerd.

 • De Vroege Jaren: Het concept van machines die kunnen denken en handelen als mensen bestaat al eeuwen, maar de concrete fundamenten van AI werden in de jaren ’50 en ’60 gelegd. Pioniers zoals Alan Turing, die de Turing Test ontwikkelde, stelden de eerste vragen over “machine intelligentie”.
 • De Gouden Jaren: In deze periode zagen we de ontwikkeling van de eerste AI-programma’s. ELIZA en Shakey de robot zijn enkele van de vroegste voorbeelden die eenvoudige menselijke gesprekken konden nabootsen en navigeren in een fysieke ruimte.
 • AI Winter: Een term die verwijst naar de periodes in de jaren ’70 en ’80 waarin de hype rond AI niet werd waargemaakt, wat leidde tot een vermindering van financiering en interesse in het veld.
 • De Heropleving: Vanaf de late jaren ’90 tot nu heeft AI een significante heropleving ervaren, dankzij de explosie van beschikbare data, geavanceerde algoritmen en een enorme toename in rekenkracht. Dit tijdperk bracht ons doorbraken zoals deep learning, die de weg baanden voor moderne AI-toepassingen.

Doorheen de geschiedenis van AI zijn er enkele sleutelmomenten die de koers van de ontwikkeling hebben bepaald:

 • De Geboorte van Machine Learning: In de jaren ’80 werd machine learning geĆÆntroduceerd, waardoor machines konden leren van data, zonder expliciet geprogrammeerd te zijn voor elke taak.
 • Deep Learning Doorbraak: In 2012 maakte een deep learning model, ontwikkeld voor de ImageNet competitie, een enorme sprong voorwaarts in beeldherkenning, wat een golf van innovatie in AI-onderzoek teweegbracht.

De impact van AI op geo-informatie en geodata is niet te onderschatten. AI helpt bij het analyseren van complexe datasets om patronen te ontdekken die menselijke analisten misschien niet zien, van klimaatverandering tot stedelijke ontwikkeling. De toepassing van AI in deze velden transformeert hoe we omgaan met en begrijpen van de wereld om ons heen.

De geschiedenis van AI leert ons over het belang van geduld, doorzettingsvermogen, en vooral, de onbeperkte mogelijkheden die ontstaan wanneer menselijke creativiteit samengaat met technologische vooruitgang. Terwijl we vooruitkijken, blijft AI ons verrassen met nieuwe mogelijkheden, uitdagingen en kansen voor de toekomst.

Wat ga je leren in de Cursus Artificial Intelligence Basis

Kernconcepten en Fundamentals

Bij het verkennen van de kernconcepten en fundamenten van Artificial Intelligence (AI) duiken we in de bouwstenen die AI zo’n invloedrijke kracht in de moderne technologie maken. Deze concepten vormen de ruggengraat van AI en geven ons inzicht in hoe machines kunnen leren, redeneren, en handelen op manieren die menselijke intelligentie nabootsen.

 • Machine Learning (ML): Dit is het hart van AI, waarbij machines leren van data. ML stelt computers in staat om te leren en te verbeteren uit ervaring zonder expliciet geprogrammeerd te zijn voor elke taak.
 • Deep Learning: Een subset van ML, diep leren maakt gebruik van neurale netwerken met vele lagen (deep neural networks) om complexe patronen in grote datasets te leren en te herkennen. Dit is cruciaal voor taken zoals beeld- en spraakherkenning.
 • Neurale Netwerken: GeĆÆnspireerd door de structuur van het menselijk brein, simuleren deze netwerken de manier waarop menselijke neuronen signalen verwerken, wat machines in staat stelt te leren van ongestructureerde data.

Naast deze technische fundamenten zijn er ook enkele essentiƫle concepten die belangrijk zijn voor het begrijpen van AI:

 • Algoritmen: Dit zijn de regels of instructies die door AI-systemen worden gevolgd om taken uit te voeren of beslissingen te nemen. AI-algoritmen variĆ«ren van eenvoudige instructiesets tot complexe beslissingsbomen en neurale netwerken.
 • Data: De brandstof voor elke AI-machine. De kwaliteit en hoeveelheid data die aan een AI-systeem wordt gevoed, bepalen grotendeels zijn vermogen om te leren en nauwkeurige voorspellingen of beslissingen te nemen.
 • Automatisering en Besluitvorming: AI wordt gebruikt om processen te automatiseren die menselijke besluitvorming vereisen, waardoor efficiĆ«ntie en nauwkeurigheid worden verbeterd in een breed scala aan toepassingen.

Op het gebied van geo-informatie en geodata zijn deze kernconcepten en fundamenten bijzonder relevant. AI helpt bij het analyseren van ruimtelijke gegevens, het verbeteren van kaartnauwkeurigheid, en het voorspellen van geografische trends. Door AI toe te passen, kunnen we betere beslissingen nemen op het gebied van stadsplanning, milieubeheer, en rampenbestrijding.

Het begrijpen van deze kernconcepten is essentieel voor iedereen die de kracht van AI wil benutten. Of je nu geĆÆnteresseerd bent in de technische aspecten van machine learning en deep learning of in de praktische toepassingen van AI in geo-informatie, deze fundamenten vormen de basis waarop we kunnen bouwen en innoveren.

AI Toepassingen en Praktijkvoorbeelden

Artificial Intelligence (AI) heeft een breed scala aan toepassingen die ons dagelijks leven beĆÆnvloeden, variĆ«rend van eenvoudige taken tot complexe besluitvormingsprocessen. Hier zijn enkele praktijkvoorbeelden waar AI een significante impact heeft:

 • Gezondheidszorg: AI wordt gebruikt om diagnoses te versnellen, behandelplannen te personaliseren en nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Door het analyseren van patiĆ«ntgegevens kunnen AI-systemen patronen herkennen die voor menselijke artsen moeilijk te detecteren zijn.
 • FinanciĆ«le Dienstverlening: In de bank- en verzekeringssector helpt AI bij fraudepreventie, risicobeheer, en het personaliseren van klantenservice door het analyseren van transactiepatronen en klantgedrag.
 • Retail: AI transformeert de retailindustrie door het verbeteren van voorraadbeheer, het personaliseren van de winkelervaring voor klanten, en het optimaliseren van de supply chain.
 • Automatisering van Thuis en Kantoor: Van slimme assistenten zoals Siri en Alexa tot geautomatiseerde klantenservicesystemen, AI maakt ons leven gemakkelijker door routinetaken te automatiseren.
 • Vervoer en Logistiek: AI speelt een cruciale rol in het optimaliseren van routes, het voorspellen van onderhoudsbehoeften van voertuigen, en zelfs het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s.
 • Geo-informatie en Geodata Analyse: AI wordt ingezet voor het analyseren van geospatiale gegevens, wat helpt bij stadsplanning, milieubewaking, en rampenbeheersing. Door grote datasets van satellietbeelden te verwerken, kan AI inzichten bieden die helpen bij het maken van geĆÆnformeerde beslissingen op het gebied van landgebruik en duurzaamheid.

Deze voorbeelden illustreren slechts een fractie van de potentie die AI biedt. Wat echt opwindend is, is de snelheid waarmee nieuwe toepassingen worden ontwikkeld en geĆÆntroduceerd. Terwijl we deze technologieĆ«n blijven verkennen en integreren, openen we de deur naar ongekende mogelijkheden die onze manier van leven, werken en interactie met de wereld om ons heen kunnen transformeren.

Het is duidelijk dat AI niet alleen een technologische vooruitgang is maar ook een katalysator voor innovatie in vrijwel elk domein van menselijke activiteit. Terwijl we vooruitkijken, blijft het potentieel voor toekomstige toepassingen van AI grenzeloos, met beloften van verdere verbeteringen in efficiƫntie, personalisatie, en het oplossen van enkele van de meest uitdagende problemen waarmee onze samenleving vandaag wordt geconfronteerd.

Vaardigheden Ontwikkelen en AI Problemen Oplossen

In de wereld van Artificial Intelligence (AI) is het ontwikkelen van vaardigheden en het vermogen om problemen op te lossen essentieel, niet alleen voor AI zelf, maar ook voor de professionals die deze technologieĆ«n toepassen. Het begrijpen en beheersen van bepaalde kernvaardigheden kan het verschil maken in hoe effectief AI-oplossingen worden geĆÆmplementeerd en gebruikt. Hier zijn enkele sleutelvaardigheden en strategieĆ«n:

 • Analytisch Denken en Probleemoplossing: Het vermogen om complexe problemen te ontleden in beheersbare delen is cruciaal. AI-specialisten moeten patronen kunnen herkennen, variabelen analyseren, en oplossingen bedenken die de efficiĆ«ntie van AI-systemen maximaliseren.
 • Creativiteit en Innovatie: AI ontwikkelt zich in een ongekend tempo, en het vinden van nieuwe manieren om technologie toe te passen vereist creativiteit. Dit omvat het bedenken van innovatieve toepassingen voor AI in verschillende domeinen, zoals geo-informatie, waar AI kan helpen bij het analyseren en interpreteren van gegevens om nieuwe inzichten te verschaffen.
 • Technische Vaardigheden: Een diepgaand begrip van machine learning, programmeren, datawetenschap, en neurale netwerken is onmisbaar. Kennis van specifieke programmeertalen zoals Python, samen met ervaring in het werken met AI-frameworks, vormt de basis voor het ontwikkelen van effectieve AI-oplossingen.
 • Ethiek en Verantwoordelijkheid: Naarmate AI meer ingeburgerd raakt in ons dagelijks leven, is het van cruciaal belang om ethische overwegingen en de impact van AI-toepassingen op de samenleving in acht te nemen. Dit omvat het ontwikkelen van AI op een manier die eerlijkheid, privacy, en transparantie bevordert.
 • Voortdurend Leren: De AI-industrie evolueert voortdurend, dus het vermogen om nieuwe technologieĆ«n en methoden te leren en aan te passen is essentieel. Dit betekent ook op de hoogte blijven van de laatste onderzoeken en ontwikkelingen binnen het veld.

Het toepassen van AI om problemen op te lossen vereist een multidisciplinaire aanpak, waarbij kennis van het specifieke domein wordt gecombineerd met technische expertise en creatief denken. In de context van geo-informatie, bijvoorbeeld, kan het ontwikkelen van AI-systemen die geavanceerde analyses uitvoeren op geospatiale gegevens helpen bij het voorspellen van klimaatverandering, het optimaliseren van stadsplanning, en het verbeteren van noodresponsstrategieƫn.

Door deze vaardigheden te ontwikkelen en toe te passen, kunnen professionals niet alleen AI-problemen effectief oplossen, maar ook bijdragen aan de verdere groei en integratie van AI-technologieƫn in alle aspecten van ons leven en werk. Het is een opwindende tijd om deel uit te maken van dit veld, met onbeperkte mogelijkheden voor degenen die de uitdaging aangaan om te leren en te innoveren.

Waarom kiezen voor onze Cursus Artificial Intelligence Basis?

Onze Cursus Artificial Intelligence Basis bij Geo-ICT biedt unieke voordelen die hem onderscheiden:

 • Praktijkgerichte Aanpak: Leer door te doen met hands-on projecten die theorie omzetten in praktijk.
 • Deskundige Instructeurs: Krijg les van professionals actief in het AI-veld, met directe inzichten uit de praktijk.
 • Toegang tot de Laatste TechnologieĆ«n: Experimenteer met geavanceerde AI-tools en -platforms.
 • Focus op Geo-informatie: Ontwikkel vaardigheden in AI-toepassingen specifiek voor geospatiale analyses.
 • Flexibele Leerpaden: Kies een leerpad dat past bij jouw niveau en doelen, van beginner tot gevorderd.
 • Netwerkmogelijkheden: Sluit je aan bij een community van professionals en enthousiastelingen voor samenwerking en groei.

Door te kiezen voor onze cursus, investeer je in een programma dat je niet alleen technisch onderlegt, maar je ook voorbereidt om innovatief te denken en te handelen in de AI-industrie. Met een speciale focus op geo-informatie, rusten we je uit om de uitdagingen van morgen aan te gaan en een pionier te zijn in de toepassing van AI.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  ā‚¬1695,- Excl. btw

  ā‚¬1695,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  Tijdens de eerste dag komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Geschiedenis van AI
  • Wat is Intelligentie
  • Wat is AI
  • Voorbeelden van AI applicaties
  • Algoritmen
  • Deep Learning
  • Leren en kennis
  • Changemanagement
  • Ethische vraagstukken
  • Analytics

  Geo-ICT Training Center, Nederland - AI Fundamentals

  Dag 2

  Op de tweede dag komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Agents en Robotics
  • Wat is een robot
  • Voorbeelden van AI toepassingen
  • De juiste Usecases vinden
  • AI Mogelijkheden en kansen
  • AI Canvas oefeningen
  • AI projecten managen
  • Basis statistiek kennis
  • Data en big data
  • Datamanagement

  Dag 3

  In de derde en laatste dag komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Organisatorische aspecten
  • Data Engineering
  • AI en duurzaamheid
  • Kansen en Risicoā€™s van AI
  • Starten met AI
  • Open source software voor en Robots
  • Machine learning en bewustzijn
  • AGILE AI projecten
  • De toekomst van AI
  • Conclusies
  Cursusduur: 3 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Wat AI is, waarom het cruciaal is en welke voordelen het biedt.
  • Fundamentele concepten zoals robotica, algoritmen en benaderingen van machine learning.
  • Hoe organiseert u een team voor AI, de benodigde aanpak en benodigde tools.
  • De afhankelijkheid van AI van data en hoe data voor AI te beheren.
  • Hoe risico’s en ethische dilemma’s in te schatten voor betrouwbare AI.
  • Het naast elkaar bestaan van mensen en machines binnen een organisatie.
  • Bewustwording van toekomstige richtingen in AI.
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privƩ cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Artificial Intelligence Fundamentals

  In deze cursus krijg je een grondige introductie in AI, inclusief basiskennis, toepassingen, en ethische vraagstukken.

  De cursus behandelt de fundamentele principes van AI, waaronder algoritmen, data-analyse en deep learning.

  Je leert praktische toepassingen van AI in verschillende bedrijfsdomeinen en hoe je AI-problemen kunt oplossen.

  We bespreken de ethische aspecten en risicoā€™s van AI, en hoe je betrouwbare AI-systemen kunt ontwikkelen.

  Ja, na succesvolle afronding ontvang je een AI certificaat, erkend door de Nederlandse AI Coalitie.

  De cursus duurt 3 dagen en kost ā‚¬1695,- exclusief btw.

  We leggen in de cursus het verschil uit tussen AI en Machine Learning, inclusief benaderingen en toepassingen zoals robotica.

  We verkennen de toekomstige trends en ontwikkelingen in AI, en hoe deze de industrie zullen beĆÆnvloeden.