Leergang Geo-ICT

Landmeetkunde Cursusduur: 3 dagen

De deelnemers krijgen een brede introductie in GIS en Geo-ICT en maken daarmee een goede start in de geo-sector.

De deelnemers maken kennis met geografische data, zowel vector als rasterdata. Zij leren werken met tools om deze data te verwerken, te analyseren, te visualiseren en te converteren naar allerlei CAD en GIS formaten die in de geosector veel gebruikt worden.

Inschrijven






    Korting: 10% bij 3 cursisten
    15% vanaf 4 cursisten

    €1695,- Excl. btw

    Cursusduur: 3 dagen

    Dagindeling

    Dag 1

    QGIS Introductie

    Met QGIS gaat u lagen in vectorformaat en rasterformaat over elkaar leggen. U kunt per laag instellen op welke schaal de objecten zichtbaar worden op de kaart. Ook wordt er aandacht besteed aan tekstlabels, uitwisseling met andere systemen, thematische presentaties en nog veel meer. Na de basiscursus QGIS bent u een professionele gebruiker van QGIS. De volgende onderwerpen komen in deze eerste dag zeker aan de orde: algemeen gebruik van QGIS, toevoegen van lagen, presentatie en plot-instellingen, tekst en labels in QGIS, uitwisseling met Office, thematische presentaties, visualiseren geodata, gebruik van Nationaal Geo Register en andere Catalogue Services, Ontsluiten WMS services en gebruik publieke WMS en Tiling services, zoeken en opvragen alfanumerieke gegevens, PDOK, Openstreet Maps.

    Dag 2

    FME

    FME is een geïntegreerde verzameling Spatial ETL (Extract, Transform, Load) gereedschappen voor conversie en verwerking van geografische en niet-geografische data. Met ondersteuning voor alle populaire GIS-formaten en de mogelijkheid om alle denkbare GIS-bewerkingen uit te voeren is het een onmisbaar hulpmiddel voor de GIS-professional.

    Er wordt na het eerste deel ingegaan op het gebruik van transformers voor het verwerken van data. De FME Workbench bevat een verzameling transformers die elk een bepaalde actie uitvoeren op de data die door de transformer stroomt. Door deze transformers te combineren in een stroomschema-achtige omgeving is het mogelijk om snel complexe processen op te zetten. Er wordt op deze manier een goede balans gevonden tussen theorie en toepassing. Waar mogelijk zullen we al inhaken op voorbeelden van de werkomgeving van cursisten. Dit in het kader van lesgeven volgens het principe van Action Learning.

    Er wordt steeds meer eigen inbreng van cursisten verwacht. Naast praktische oefeningen betekent dit ook leren van elkaar.

    Dag 3

    Geografische data/Spatial Databases – PostGIS-PostGreSQL

    De opslag, syntax en semantiek van de geometrische datatypes die Oracle Spatial ondersteunt worden besproken. Deelnemers leren de Oracle native data types voor ruimtelijke data en geometrische primitieven kennen. Verder wordt het mechanisme van ruimtelijk indexeren behandeld. Tijdens deze training wordt de theorie van spatial database behandeld en daarbij wordt de veel gebruikte spatial database van Oracle als voorbeeld genomen. Op deze manier wordt daarmee een directe link gelegd van theorie naar de praktijk.
    De volgende onderwerpen komen in de cursus aan de orde: introductie werken met spatial databases, aansluiting met ESRI-programmatuur, werken met Oracle Administrator, laden van shapefiles en CSV-bestanden, maken van spatial queries, filteren, presenteren en combineren van data, import/export, werken met ODBC (Open DataBase Connectivity), creëren en laden van een spatial database. PostGIS/ SQL is de Open Source tegenhanger van o.a. Oracle Spatial databases. Oracle Spatial wordt breed toegepast en een aantal organisaties onderzoeken de mogelijkheden van de Open Source oplossing. Tijdens de cursus krijgen de deelnemers inzicht in de verschillen tussen PostGIS/ SQL en Oracle Spatial en leert de cursist de ins en outs van Spatial SQL op basis van Oracle Spatial. Er worden diverse oefeningen in ORACLE gedaan met SQL-commando’s, geometrie, spatial relaties en spatial joins, spatial indexering, linear referencing, 3D WebGIS, Nearest-Neighbour Searching, Tracking Edit History using Triggers, Tuning SQL for Spatial, SQL Security, ORACLE Schemas, SQL Backup Software Upgrades.

    Leerdoelen

    Kennis maken met Geo-ICT. Leren omgaan met FME. Leren omgaan met een Spatial Database. Leren werken met SQL. Leren werken met QGIS .

    Meer informatie?

    Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

    Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

    Andere cursussen

    Veelgestelde vragen

    Na de cursus mag je nog 2 weken vragen stellen aan de docent. De docent geeft al weer andere cursussen dus het best kun je je vragen mailen naar info@geo-ict.nl. Je vraag wordt voorgelegd aan de docent en binnen 24 uur krijg je antwoord op je vraag.

    Als je al wat verder bent en je loopt in de praktijk tegen problemen op waar je zelf niet uit komt dan kun je het best gebruik gaan maken van een Online Support. Je gaat dan één dag online met de docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

    Als je in de praktijk tegen problemen op loopt waar je zelf niet uit komt dan kun je 2 dingen doen. Je schrijft je in voor een basis of gevorderde cursus of je schrijft je in voor Online Support.

    Je gaat dan één dag online met een docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

     

    Alle cursussen worden in contact les gegeven. De cursustijden zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Voor koffie, thee, lunch en laptop wordt gezorgd. Online mee doen kan ook altijd. Je zit dan thuis op je eigen laptop en volgt de cursus in Google Meet mee. De lunch, koffie en thee moet je dan wel zorg voor zorgen.

    Je kunt per cursusdag beslissen of je naar onze locatie komt of dat je het online wil doen. Geef dit dan wel op tijd door aan de cursuscoördinator.

    Ja, dit doen we regelmatig. Onze docent komt dan naar uw locatie toe. Hij heeft laptops voor de cursisten bij zich. U hoeft alleen maar een lokaal bij u op locatie te regelen.

    U kunt uw wensen doormailen naar info@geo-ict.nl  dan mailen we u een offerte. Na opdrachtverlening neemt onze cursuscoördinator contact met u op om de lesdagen in te plannen.

    Na iedere cursus krijgen de cursisten een link naar ons evaluatieportaal. Daar kunt u melden wat je wel en niet goed vond aan de cursus. We doen altijd ons uiterste best maar toch kan het natuurlijk voorkomen dat u een klacht heeft. Klik op Klachtenregeling.  Daarin staat beschreven wat u kunt doen. Geo-ICT Training Center, Nederland is lid van de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden ( NRTO ).

    Na de cursus mailen we u een link naar ons evaluatieportaal. Daar kun u inloggen en een evaluatieformulier in vullen en daar kunt u ook uw deelname certificaat downloaden.