GIS voor Geografie docenten

Onderwijs en Omscholing Cursusduur: 3 dagen

De deelnemers leren werken met GIS en krijgen handvatten GIS te gaan toe passen in hun aardrijkskundelessen.

Deze leergang GIS is ontwikkeld door bevoegde docenten aardrijkskunde. Na het volgen van deze leergang kunt u meteen van start met GIS in uw aardrijkskundelessen. De software QGIS is gratis te downloaden en u krijgt in deze leergang GIS data en oefeningen. Tijdens de cursus wordt aandacht besteed aan de mogelijkheden van EduGIS.

Geo-ICT Training Center, Nederland kan u ook op gang helpen in de klas. We hebben docenten aardrijkskunde op inhuurbasis beschikbaar.

GIS kan een positief effect hebben op het inzicht in geografische vraagstukken. Het is een manier om ruimtelijk inzicht te stimuleren en te ondersteunen.

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1695,- Excl. btw

  Cursusduur: 3 dagen

  Dagindeling

  Dag 1

  Intro, cursus QGIS basis

  Deze dag krijgt u een compleet overzicht van het pakket. De hele gebruikersinterface wordt doorlopen zodat u daar al snel de weg in weet. De volgende onderwerpen komen in deze eerste dag zeker aan de orde: algemeen gebruik van QGIS, toevoegen van lagen, presentatie en plot-instellingen, visualiseren geodata, tekst labels, thematische presentaties, uitwisseling met andere systemen zoals Office, gebruik van Nationaal Geo Register en andere Catalogue Services, Ontsluiten WMS services en gebruik publieke WMS en Tiling services, zoeken en opvragen alfanumerieke gegevens, PDOK, Openstreet Maps.

  Dag 2

  Analyse en Queries

  Op een goed gevulde GIS database kunnen diverse queries en analyses losgelaten worden. Dat is de kracht van GIS. Analyses doen en de resultaten visualiseren. In deze dag krijgt u kennis van en inzicht in het structureren van ruimtelijke informatie in rastermodellen en vectormodellen. Aan de hand verschillende vraagstukken en praktijktoepassingen wordt duidelijk gemaakt hoe GIS analyses kunnen bijdragen aan het verstrekken of verkrijgen van informatie over ruimtelijke vraagstukken. De cursist oefent met overlay analyses en buffer analyses, en nabijheidsanalyses. Tot slot leert u een fraaie opmaak te maken en kaartjes af te drukken.

  Dag 3

  QGIS toepassen in Aardrijkskunde

  Er worden een aantal cases behandeld die bruikbaar zijn voor Aardrijkskunde lessen,

  Leerdoelen

  • Het kunnen uitvoeren van GIS gerelateerde oefeningen
  • Het kunnen onderwijzen in GIS tijdens uw aardrijkskunde lessen

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Profiel foto van onze cursus coördinatrice Violet

  Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

  Veelgestelde vragen over GIS voor Geografie docenten

  Deze cursus is gericht op geografie docenten die hun kennis van GIS willen uitbreiden en praktisch willen toepassen in hun lessen.

  De cursus is speciaal ontworpen voor geografie docenten die GIS willen integreren in hun onderwijs.

  De cursus omvat het werken met QGIS softwarepakket en Openstreet Maps.

  De cursus biedt praktische kennis en oefeningen om GIS effectief te integreren in aardrijkskundelessen, wat bijdraagt aan een beter ruimtelijk inzicht bij studenten.

  Er zijn geen specifieke toelatingseisen, maar enige voorkennis van GIS is aanbevolen.

  De cursus duurt een aantal weken en bestaat uit een mix van theorie en praktische oefeningen.

  Ja, na afronding van de cursus ontvangen deelnemers een certificaat dat hun kennis en vaardigheden in GIS aantoont.

  Je leert werken met GIS, met name het QGIS softwarepakket, en hoe je dit kunt toepassen in de aardrijkskundelessen.

  De cursus duurt 3 dagen en omvat een mix van theorie en praktische oefeningen met GIS data.

  Onderwerpen zoals algemeen gebruik van QGIS, visualiseren van geodata, en het gebruik van publieke WMS en Tiling services worden behandeld.