Functie Data-Analist

Een geospatial data analistĀ is verantwoordelijk voor het verzamelen, opschonen, transformeren en analyseren van geospatiale gegevens. Je gaat aan de slag met verschillende soorten geospatiale datasets, zoals satellietbeelden, kaarten, demografische gegevens en georeferencede informatie.

Wat doet een Data Analist?

Geo-ICT Training Center, Nederland - Functie Geospatial Data-AnalistAls data analist speel je een cruciale rol in het interpreteren van geografische data om zinvolle inzichten te genereren. Jouw dagelijkse taken omvatten het verzamelen, verwerken en analyseren van data, wat essentieel is om strategische beslissingen te ondersteunen. Hier zijn enkele kernactiviteiten waar je je mee bezighoudt:

 • Data verzamelen: Je verzamelt gegevens uit diverse bronnen om een complete dataset te creĆ«ren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de data van het EU Copernicus Programma.
 • Data verwerken: Het opschonen en structureren van data voor analyse.
 • Analyseren: Je gebruikt geavanceerde analysetools en technieken zoals Python, R, en SQL om patronen en trends te identificeren.

Naast deze technische vaardigheden, is jouw vermogen om complexe informatie in begrijpelijke taal te vertalen van onschatbare waarde. Je bent niet alleen bezig met cijfers; je vertaalt deze naar praktische inzichten die het bedrijf vooruithelpen. Jouw analyses hebben directe invloed op de bedrijfsstrategie en -ontwikkeling, vooral in hoe geo-informatie wordt gebruikt om milieuproblemen te begrijpen of markt trends te voorspellen.

Laten we niet vergeten dat jouw werk impact heeft op veel sectoren, van openbaar bestuur tot de financiƫle wereld, waarbij jouw inzichten helpen om betere beslissingen te nemen. Jouw rol als data analist is dus niet alleen belangrijk; het is onmisbaar in onze data-gedreven wereld.

Waarom is het werk van een Data Analist belangrijk?

Het werk van een Data Analist is fundamenteel voor elke organisatie die op data gebaseerde besluitvorming hoog in het vaandel heeft staan. Door complexe data om te zetten in duidelijke informatie, maak je het mogelijk voor besluitvormers om geĆÆnformeerde keuzes te maken. Hier zijn enkele redenen waarom jouw rol als data analist zo cruciaal is:

 • Strategische beslissingen: Jouw analyses dragen bij aan het vormen van strategieĆ«n die het bedrijf vooruit helpen.
 • EfficiĆ«ntieverbetering: Je identificeert kansen voor procesverbetering die kosten besparen en efficiĆ«ntie verhogen.
 • Risicobeheersing: Door trends en patronen te herkennen, help je risicoā€™s te minimaliseren.

In de wereld van geo-informatie speelt jouw werk een sleutelrol bij het aanpakken van grotere vraagstukken zoals stadsplanning en milieubeheer. Je inzichten helpen bij het begrijpen van complexe geografische fenomenen en hebben invloed op beslissingen die variƫren van landgebruik tot rampenmanagement.

De invloed van jouw werk strekt zich dus ver uit over verschillende domeinen en maakt jou onmisbaar in de hedendaagse data-gedreven besluitvorming. Jouw vaardigheden zorgen ervoor dat grote hoeveelheden informatie behapbaar en bruikbaar worden voor iedereen binnen jouw organisatie.

De invloed van geo-informatie op een Data Analist

De rol van geo-informatie in het werk van een Data Analist is zowel diepgaand als transformerend. Geo-informatie biedt geografische context die essentieel is voor vele sectoren, van stedelijke ontwikkeling tot milieuwetenschappen. Jouw expertise stelt je in staat om deze complexe informatie te vertalen naar praktische inzichten. Enkele belangrijke aspecten waarin geo-informatie van invloed is op jouw werk zijn:

 • Locatieanalyse: Het bepalen van optimale locaties voor bedrijfsuitbreidingen of hulpdiensten.
 • Trendanalyse: Het volgen van demografische en economische trends over geografische gebieden.

Je gebruikt geavanceerde tools om datasets met locatiegegevens te manipuleren, waardoor je unieke inzichten kunt bieden die anders onopgemerkt zouden blijven. Dit maakt niet alleen jouw werk van vitaal belang voor strategische planning, maar versterkt ook jouw rol als brug tussen rauwe data en besluitvorming.

In de praktijk betekent dit dat je bijdraagt aan projecten die variƫren van het optimaliseren van leveringsroutes tot het voorspellen van stedelijke groei, wat directe economische en maatschappelijke voordelen heeft. Jouw analyses helpen dus niet alleen bij het nemen van betere beslissingen maar dragen ook bij aan een duurzamere en efficiƫntere samenleving.

Informatie aanvragen  Opleiding

  Als je de rol van Geospatial Data-Analist ambieert, is een opleiding op HBO of WO niveau essentieel. Bij het Geo-ICT Training Center, Nederland, kun je gespecialiseerde opleidingen volgen zoals de Leergang Data-Analyse en GIS, Python en Data Science, R Programmeren, Matlab, en SQL Basis.

  Onze data-analisten worden niet alleen opgeleid in geavanceerde data-analysetechnieken, maar krijgen ook grondige kennis van GIS en Geo-Basisregistraties, essentieel voor het werken met geografische informatie. Na je opleiding kun je bij ons aan de slag waar je kansen krijgt om gedetacheerd te worden bij diverse opdrachtgevers.

   

  Tot onze cliƫnten behoren gemeenten, rijksoverheden, het kadaster, ingenieursbureaus, waterschappen, provincies, en aannemers. Deze brede range van opdrachtgevers weerspiegelt de veelzijdigheid en de vraag naar jouw expertise in de markt.

  Taken

  Als Geospatial Data-Analist ben je verantwoordelijk voor een breed scala aan taken die cruciaal zijn voor het begrijpen en toepassen van geografische informatie. Jouw werkzaamheden omvatten onder meer:

   

  • Toepassen van GIS en Analysetechnieken: Je gebruikt geavanceerde geografische informatiesystemen (GIS) en analysetechnieken om ruimtelijke patronen, trends en relaties in gegevens te identificeren, wat essentieel is voor het oplossen van complexe vraagstukken.
  • Data Cleaning en Preprocessing: Het waarborgen van de kwaliteit van data door middel van grondige data cleaning en preprocessing. Dit omvat:
   • Opschonen van gegevens.
   • Detecteren en corrigeren van fouten.
  • Vertalen van Analyses naar Begrijpelijke Visualisaties: In overleg met belanghebbenden en besluitvormers vertaal je complexe analyses naar begrijpelijke visualisaties, rapporten en presentaties, waardoor strategische beslissingen ondersteund worden.
  • CreĆ«ren van Geografische Visualisaties: Je maakt gebruik van jouw expertise om geografische visualisaties zoals kaarten, grafieken en heatmaps te creĆ«ren, die helpen om gegevensinzichten effectief te communiceren.

   

  Elk van deze taken draagt bij aan een beter begrip van geografische gegevens en ondersteunt de besluitvorming binnen diverse sectoren. Door jouw werk wordt complexe informatie toegankelijk en bruikbaar voor een breed publiek.