Functie Datasteward

Als bewaker en verbeteraar van datakwaliteit til jij data-oplossingen en analyses naar een hoger niveau. De datasteward is kwaliteitsbewaker van de data die vanuit allerlei bronnen wordt ingewonnen en gebruikt voorĀ  analyses. De datasteward zorgt ervoor dat data in het juiste format wordt ingewonnen en op de juiste manier wordt opgeslagen en bijgehouden. Daarnaast werk je samen met datascientisten aan de ontwikkeling van geavanceerde analysemodellen. De datasteward zorgt dat de data actueel, betrouwbaar en compleet is. En dat draagt bij aan themaā€™s zoals energietransitie, duurzaamheid en mobiliteit.

Wat een Datasteward zoal doet

Als datasteward ben je de spil in het web van data binnen een organisatie. Je zorgt ervoor dat alle gegevens niet alleen correct en actueel zijn, maar ook veilig bewaard blijven. Je werk is cruciaal; je helpt namelijk mee aan het waarborgen van gegevenskwaliteit en het handhaven van dataveiligheid. Dagelijks ben je bezig met diverse taken die essentieel zijn voor de betrouwbaarheid en integriteit van data.

Hier zijn enkele van je kerntaken:

 • Toezicht houden op de naleving van datastandaarden en -protocollen.
 • Ontwikkelen en toepassen van data-analyse modellen voor geavanceerde inzichten.
 • Samenwerken met technische teams om de toepassing van GIS-kennis en Geo-Basisregistraties te optimaliseren.
 • Ondersteunen van de themaā€™s zoals energietransitie door data te koppelen aan beleidsvorming.

Deze rol vraagt niet alleen om een diepgaande technische kennis, zoals die in Python Data Science en SQL, maar ook om een goed begrip van hoe data de leefomgeving kan beĆÆnvloeden. Jouw bijdrage zorgt ervoor dat beslissingen gebaseerd zijn op de meest accurate en veilige informatie. Ben je klaar om je steentje bij te dragen aan een beter geĆÆnformeerde wereld?

Waarom is het werk van een Datasteward belangrijk?

Het belang van een datasteward in elke organisatie kan niet worden onderschat. In een tijdperk waar data als het nieuwe goud wordt beschouwd, speelt de datasteward een sleutelrol in het beschermen en optimaal benutten van deze kostbare hulpbron. Jouw werk als datasteward zorgt voor een robuuste databasis waarop organisaties kunnen vertrouwen voor hun besluitvorming en strategieontwikkeling.

Enkele redenen waarom jouw rol cruciaal is:

 • Vertrouwen in data: Je zorgt ervoor dat gegevens accuraat en betrouwbaar zijn, wat essentieel is voor kritische bedrijfsprocessen.
 • Beveiliging: Je beschermt gevoelige informatie tegen inbreuken en zorgt voor naleving van wet- en regelgeving rondom gegevensbescherming.
 • Innovatie: Door de juiste data-analyse kunnen nieuwe inzichten worden verkregen die leiden tot innovatie en verbeterde dienstverlening.
 • Impact op beleid: Met jouw hulp kunnen data direct worden gekoppeld aan beleidsvorming, wat bijdraagt aan themaā€™s zoals de energietransitie.

Door je inzet zijn organisaties beter in staat om proactief te handelen in plaats van reactief. Dit maakt jouw rol fundamenteel voor de toekomst en stabiliteit van elke datagedreven onderneming. Ben je klaar om deze verantwoordelijkheid op je te nemen?

Informatie aanvragen  Opleiding

  Als datasteward beschik je over een gedegen opleiding op HBO- of WO-niveau. Bij het Geo-ICT Training Center in Nederland kun je diverse gespecialiseerde opleidingen volgen die essentieel zijn voor jouw functie. Denk hierbij aan de Leergang Data-Analyse en GIS, Python en Data Science, R Programmeren, Matlab, en SQL Gevorderd. Deze opleidingen zorgen ervoor dat je niet alleen over theoretische kennis beschikt, maar ook praktisch zeer vaardig wordt in het omgaan met complexe datasets en geavanceerde analysemethoden.

   

  Bij Geo-ICT Training Center word je niet alleen opgeleid; je krijgt ook de kans om gedetacheerd te worden. Hierdoor kun je jouw vaardigheden in de praktijk brengen bij diverse opdrachtgevers zoals gemeenten, rijksoverheden, het kadaster, ingenieursbureaus, waterschappen, provincies en aannemers. Dankzij jouw expertise in GIS en kennis van Geo-Basisregistraties ben je een onmisbare schakel in elk project waar geodata een rol speelt.

   

  Deze opleidingen en ervaringen bereiden je voor om als datasteward een cruciale rol te spelen in de wereld van geo-informatie. Je draagt bij aan belangrijke projecten en helpt bij het vormgeven van de toekomst van geodata-analyse en -management. Jouw werk zorgt voor een betrouwbare basis waarop strategische beslissingen worden genomen.

  Taken

  Als datasteward speel je een cruciale rol in het beheren en beschermen van de gegevens binnen jouw organisatie. Hieronder vallen een aantal essentiƫle taken die je dagelijks uitvoert:

  • Gegevenskwaliteit bewaken: Het is jouw verantwoordelijkheid om te zorgen dat alle gegevens binnen de organisatie nauwkeurig, consistent en actueel zijn. Dit is cruciaal voor de betrouwbaarheid van bedrijfsprocessen.
  • Dataveiligheid handhaven: Je zorgt ervoor dat alle gegevens veilig worden opgeslagen en beschermd zijn tegen ongeautoriseerde toegang. Daarnaast zorg je ervoor dat jouw organisatie voldoet aan alle wettelijke voorschriften met betrekking tot gegevensbescherming.
  • Dataclassificatie en tagging: Een van je taken is het correct classificeren en taggen van gegevens. Dit helpt bij het organiseren van de data, waardoor deze gemakkelijker te vinden en te gebruiken is voor verschillende afdelingen binnen de organisatie.
  • Gegevensdocumentatie: Je bent ook verantwoordelijk voor het bijhouden van gedetailleerde documentatie over de gegevenssets. Dit omvat informatie over de oorsprong van de data, de betekenis en eventuele wijzigingen of transformaties die de gegevens hebben ondergaan.

   

  Door deze taken zorgvuldig en effectief uit te voeren, help je mee aan de ondersteuning van strategische beslissingen en het waarborgen van de integriteit van de organisatie. Jouw werk als datasteward is daarmee onmisbaar in het modern bedrijfsleven.