Leergang Explosieven Onderzoek

Basisregistraties Cursusduur: 3 dagen

In deze Leergang Explosieven Onderzoek leert u GIS toe te passen bij onderzoek naar explosieven en oorlogsresten in de openbare ruimte. Zo'n onderzoek gaat vooraf aan alle bouw- en infraprojecten.

Deze driedaagse leergang Explosieven Onderzoek combineert theoretische kennis over explosievenonderzoek met praktische training in het gebruik van QGIS als een krachtig hulpmiddel voor gegevensverzameling, analyse en rapportage. Deelnemers zullen worden uitgerust met de vaardigheden en kennis die nodig zijn om effectief explosievenonderzoek uit te voeren en mogelijke risicogebieden te identificeren.

Geo-ICT Training Center, Nederland - Leergang Explosieven OnderzoekNederland is gedurende de Tweede Wereldoorlog talloze keren gebombardeerd. Er hebben hier in zowel 1940 als 1944-1945 veel grondgevechten plaatsgevonden. Daarnaast zijn er duizenden militaire vliegtuigen neergestort. Om te waarborgen dat de toekomstige werkzaamheden veilig worden uitgevoerd wordt er onderzoek gedaan naar mogelijke aanwezigheid van conventionele explosieven voordat bouw- en infra projecten in het terrein worden uitgevoerd.

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1695,- Excl. btw

  Cursusduur: 3 dagen

  Dagindeling

  Dag 1

  • Welkom en introductie tot de leergang.
  • Overzicht van explosieve materialen en hun eigenschappen.
  • Veiligheid en ethiek in explosievenonderzoek.
  • Introductie tot het gebruik van Geografische Informatiesystemen (GIS) in explosievenonderzoek.
  • Installatie en basisconfiguratie van QGIS.
  • Kennismaking met de interface en tools van QGIS.
  • Importeren van geografische gegevens en kaarten in QGIS.
  Dag 2

  • Verzamelen van veldgegevens met behulp van GPS-technologie.
  • Inleiding tot ruimtelijke databronnen en GIS-lagen.
  • Gegevenskwaliteit en -nauwkeurigheid.
  • Gegevensbeheer in QGIS: bewerken, organiseren en annoteren van gegevenslagen.
  • Ruimtelijke analysehulpmiddelen in QGIS: afstanden meten, bufferzones maken.
  • Praktische oefeningen met gegevensanalyse voor potentieel explosievenonderzoek.
  Dag 3

  • Principes van explosievenonderzoek, inclusief historisch onderzoek en bronnen.
  • Het identificeren van potentieel risicogebieden op basis van historische informatie en gegevensanalyses.
  • Introductie tot geofysische methoden voor het detecteren van begraven explosieven.
  • Praktische toepassing van QGIS in het identificeren van mogelijke verdachte locaties.
  • Het maken van kaarten en rapporten voor explosievenonderzoek.
  • Case studies en groepsoefeningen waarbij QGIS wordt gebruikt om potentiële locaties voor explosieven en oorlogsresten in kaart te brengen.

  Leerdoelen

  • Begrijpen van Explosievenonderzoek: Deelnemers zullen theoretische kennis opdoen over explosievenonderzoek, waaronder de geschiedenis van explosieven in Nederland, de soorten explosieven die kunnen worden aangetroffen en de risico’s die ermee gepaard gaan.
  • Beheersing van QGIS: De cursus heeft als doel deelnemers vertrouwd te maken met het gebruik van QGIS als een krachtig hulpmiddel voor gegevensverzameling, analyse en rapportage. Deelnemers zullen leren hoe ze QGIS effectief kunnen gebruiken voor kaartvisualisatie, gegevensbeheer en ruimtelijke analyse.
  • Praktische Toepassing: Deelnemers zullen praktische training ontvangen om de geleerde kennis in de echte wereld toe te passen. Dit omvat het gebruik van QGIS om gegevens te verzamelen en te analyseren met betrekking tot mogelijke explosieven, evenals het opstellen van rapporten op basis van deze gegevens.
  • Identificeren van Risicogebieden: Een belangrijk leerdoel van de cursus is om deelnemers de vaardigheden en kennis te verschaffen die nodig zijn om mogelijke risicogebieden te identificeren. Dit houdt in dat ze in staat zijn om potentiële explosievenlocaties te herkennen en te evalueren, wat essentieel is voor het waarborgen van veilige bouw- en infrastructuurprojecten in gebieden die historisch gezien met explosieven geassocieerd kunnen worden.

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Profiel foto van onze cursus coördinatrice Violet

  Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

  Veelgestelde vragen over Leergang Explosieven Onderzoek

  In deze cursus leer je over de geschiedenis van explosieven, het identificeren van oorlogsresten, het gebruik van GIS en QGIS voor gegevensverzameling en analyse, en de toepassing van deze kennis in bouw- en infrastructuurprojecten.

  Ja, de cursus is ontworpen voor zowel beginners als ervaren professionals die hun kennis over explosievenonderzoek willen uitbreiden of opfrissen.

  GIS wordt gebruikt om geografische data te verzamelen en analyseren, wat essentieel is voor het onderzoek naar explosieven en oorlogsresten.

  Ja, QGIS is een van de belangrijkste tools die in de cursus worden behandeld, gericht op praktische toepassing in explosievenonderzoek.

  Absoluut, de cursus omvat uitgebreide training in het analyseren van verzamelde gegevens en het opstellen van professionele rapportages.

  De cursus bestaat uit een intensieve 3-daagse training, waarin alle essentiële aspecten van explosievenonderzoek worden behandeld.

  De cursus behandelt de historische context van de Tweede Wereldoorlog, vooral gericht op de impact ervan op het huidige landschap en de noodzaak van explosievenonderzoek in gebieden met oorlogsresten.

  Ja, de cursus omvat case studies en analyses van gebieden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gebombardeerd, en hoe deze kennis toe te passen in modern explosievenonderzoek.

  Ja, de cursus behandelt de rol van militaire vliegtuigen in de oorlog en de relevantie ervan bij het identificeren van potentiële explosievenlocaties.

  De cursus gaat in op verschillende soorten conventionele explosieven die tijdens de oorlog werden gebruikt en hoe deze tegenwoordig kunnen worden opgespoord en veilig verwijderd.

  De cursus biedt essentiële kennis en vaardigheden voor het identificeren en omgaan met explosieven, wat cruciaal is voor de veiligheid bij bouw- en infrastructuurprojecten op locaties met mogelijke oorlogsresten.