Leergang Explosieven Onderzoek

Basisregistraties

Basisregistraties

In deze Leergang Explosieven Onderzoek leert u GIS toe te passen bij onderzoek naar explosieven en oorlogsresten in de openbare ruimte. Zo'n onderzoek gaat vooraf aan alle bouw- en infraprojecten.

Cursusduur: 3 dagen

Gegeven door:

Violet Bothof

Introductie tot de Explosievenonderzoek

Geo-ICT Training Center, Nederland - Leergang Explosieven Onderzoek

In de wereld van vandaag is het essentieel om ons bewust te zijn van de sporen die het verleden in onze omgeving heeft achtergelaten, met name de resten van explosieven uit conflicten zoals de Tweede Wereldoorlog. Explosievenonderzoek speelt een cruciale rol in de veiligheid en ontwikkeling van bouw- en infrastructuurprojecten, door het identificeren en veilig verwijderen van onontplofte oorlogsresten die nog steeds een risico vormen. Deze discipline combineert historisch onderzoek, technologische toepassingen zoals GIS (Geografisch Informatie Systeem) en QGIS, en veldwerk om een grondige analyse en evaluatie van mogelijke risico’s te bieden.

Geo-ICT’s driedaagse cursus, Leergang Explosieven Onderzoek, biedt een diepgaande blik op de regelgeving, het opsporingsproces, en de toepassing van QGIS in dit gespecialiseerde veld. De cursus is ontworpen om deelnemers niet alleen te onderwijzen over de noodzakelijke theoretische kennis maar ook praktische vaardigheden te bieden door hands-on ervaring met oefendata. Van de basis van explosievenonderzoek tot geavanceerde analyse en rapportage, deelnemers leren hoe ze ontplofbare oorlogsresten kunnen opsporen, identificeren, en veiligstellen voor toekomstige generaties.

Door de focus op geodata en geo-informatie technologieƫn, biedt Geo-ICT een unieke kans om de expertise op dit gebied te verdiepen, essentieel voor iedereen die werkt in gebieden waar de geschiedenis nog steeds invloed heeft op het heden.

Het belang van explosievenonderzoek

Het belang van explosievenonderzoek kan niet worden onderschat. In gebieden waar ooit conflicten hebben plaatsgevonden, zoals de Tweede Wereldoorlog, liggen vaak nog onontdekte explosieven verborgen onder de grond. Deze onontplofte oorlogsresten vormen een aanzienlijk risico niet alleen voor de directe veiligheid van mensen, maar ook voor bouw- en infrastructuurprojecten. Door middel van explosievenonderzoek kunnen deze risico’s in kaart worden gebracht en worden geminimaliseerd.

Geo-ICT benadrukt de cruciale combinatie van historisch onderzoek en moderne technologie, zoals GIS en QGIS, om potentiĆ«le gevarenzones te identificeren en te analyseren. Dit zorgt voor een veiligere omgeving om in te wonen en te werken, en stelt ontwikkelaars in staat om geĆÆnformeerde beslissingen te nemen bij het plannen van nieuwe projecten. Dit onderzoek is niet alleen van vitaal belang voor de veiligheid, maar draagt ook bij aan de bescherming van ons erfgoed door het veiligstellen van historische vondsten.

Het begrijpen en toepassen van geo-informatie en geodata in explosievenonderzoek biedt een dieper inzicht in de impact van oorlogen op onze huidige omgeving en hoe we deze kennis kunnen gebruiken voor een veiligere toekomst.

Basisprincipes van explosievenonderzoek

De basis van explosievenonderzoek is fundamenteel voor iedereen die zich in dit vakgebied wil bekwamen. Geo-ICT’s cursus biedt een grondige inleiding tot de kernprincipes die essentieel zijn voor het veilig identificeren en omgaan met ontplofbare oorlogsresten. Hieronder valt een breed spectrum aan kennis en vaardigheden:

 • Historisch Vooronderzoek: Het belang van diepgaand historisch onderzoek om potentiĆ«le locaties van explosieven te identificeren.
 • Risicoanalyse: Leren hoe je effectief de risico’s kunt analyseren en inschatten die verbonden zijn aan specifieke locaties.
 • Toepassing van GIS en QGIS: De praktische inzet van geografische informatiesystemen voor het verzamelen, analyseren en visualiseren van geodata.

Belangrijke aspecten die tijdens de cursus worden benadrukt, zijn onder meer:

 • Het belang van een grondige voorbereiding en onderzoek voordat er veldwerk wordt uitgevoerd.
 • Hoe QGIS kan worden gebruikt om historische gegevens en risicoanalyses visueel te ondersteunen.
 • De noodzaak van veiligheidsprotocollen en procedures om te zorgen voor de veiligheid van alle betrokkenen.

Deze principes vormen de basis voor effectief explosievenonderzoek, waarbij de nadruk ligt op zowel de theoretische kennis als de praktische toepassing. Door deze aanpak kunnen cursisten van Geo-ICT een diepgaand begrip en praktische vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn om met succes en veiligheid in dit kritieke veld te werken.

Wat ga je leren in de Cursus Leergang Explosieven Onderzoek

GIS en QGIS toepassingen

De toepassing van GIS (Geografisch Informatie Systeem) en QGIS speelt een onmisbare rol in het proces van explosievenonderzoek. Deze technologieĆ«n stellen onderzoekers in staat om op een efficiĆ«nte en effectieve manier geo-informatie te verzamelen, te analyseren en te visualiseren, wat cruciaal is voor het identificeren van potentiĆ«le risico’s en het nemen van geĆÆnformeerde beslissingen. Geo-ICT biedt een diepgaande training over hoe deze tools kunnen worden ingezet voor:

 • Het uitvoeren van historisch vooronderzoek en risicoanalyses, waarbij QGIS wordt gebruikt om relevante data te verwerken en te analyseren.
 • De visualisatie van gegevens om inzicht te krijgen in de locatie van mogelijke explosieven en de omgeving waarin ze zich bevinden.

Door het aanleren van praktische vaardigheden met QGIS, krijgen cursisten de mogelijkheid om theorie toe te passen in praktijksituaties, waardoor ze een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de veiligheid van bouw- en infrastructuurprojecten. Deze kennis en vaardigheden zijn essentieel voor professionals die zich bezighouden met de opsporing van explosieven, waarbij de nadruk ligt op de integratie van geodata in het onderzoeksproces om de efficiƫntie en effectiviteit te verhogen.

Analyse en rapportage technieken

In de Leergang Explosieven Onderzoek wordt bijzondere aandacht besteed aan de analyse- en rapportagetechnieken die essentieel zijn voor een grondig explosievenonderzoek. Deze technieken omvatten een breed scala aan vaardigheden en kennis, van het verzamelen van gegevens tot het interpreteren en rapporteren van de bevindingen:

 • Gegevensverzameling: Het verzamelen van relevante geo-informatie en historische data om een basis te vormen voor verdere analyse.
 • Analyse: Het gebruik van QGIS om deze gegevens te analyseren, patronen te herkennen en mogelijke risicogebieden te identificeren.
 • Rapportage: Het samenstellen van duidelijke en begrijpelijke rapporten die de resultaten van het onderzoek weergeven, inclusief aanbevelingen en risicobeoordelingen.

Deze stappen zorgen ervoor dat professionals in het veld niet alleen de locaties van potentiƫle explosieven kunnen identificeren maar ook effectieve plannen kunnen ontwikkelen voor hun veilige verwijdering of omgang. Het uiteindelijke doel is om een veilige omgeving te garanderen voor zowel de huidige als toekomstige generaties.

Waarom kiezen voor onze Cursus Leergang Explosieven Onderzoek?

De keuze voor Geo-ICT’s Leergang Explosieven Onderzoek is een beslissing voor kwaliteit, diepgang, en praktische toepasbaarheid. Dit programma onderscheidt zich door:

 • Diepgaande Expertise: Geo-ICT brengt een schat aan kennis en ervaring in het opleiden van professionals in het gebruik van geo-informatietechnologieĆ«n, specifiek toegepast op explosievenonderzoek.
 • Praktijkgerichte Aanpak: Vanaf dag Ć©Ć©n worden cursisten ondergedompeld in realistische scenario’s, waarbij ze hands-on ervaring opdoen met QGIS en andere belangrijke technieken.
 • Brede Toepasbaarheid: De vaardigheden die je opdoet zijn direct toepasbaar in verschillende sectoren, waardoor je als professional een breder werkterrein kunt betreden.

Deze cursus biedt niet alleen een diepgaand inzicht in de technische aspecten van explosievenonderzoek maar benadrukt ook de praktische toepassing van deze kennis in het veld, waardoor deelnemers volledig worden voorbereid op de uitdagingen die zij in hun professionele leven kunnen tegenkomen.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  ā‚¬1695,- Excl. btw

  ā‚¬1695,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  Op de eerste dag van de cursus leergang explosieven onderzoek komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  Welkom en introductie tot de leergang.

  • Overzicht van explosieve materialen en hun eigenschappen.
  • Veiligheid en ethiek in explosievenonderzoek.
  • Introductie tot het gebruik van Geografische Informatiesystemen (GIS) in explosievenonderzoek.
  • Installatie en basisconfiguratie van QGIS.
  • Kennismaking met de interface en tools van QGIS.
  • Importeren van geografische gegevens en kaarten in QGIS.

  Dag 2

  • Verzamelen van veldgegevens met behulp van GPS-technologie.
  • Inleiding tot ruimtelijke databronnen en GIS-lagen.
  • Gegevenskwaliteit en -nauwkeurigheid.
  • Gegevensbeheer in QGIS: bewerken, organiseren en annoteren van gegevenslagen.
  • Ruimtelijke analysehulpmiddelen in QGIS: afstanden meten, bufferzones maken.
  • Praktische oefeningen met gegevensanalyse voor potentieel explosievenonderzoek.

  Dag 3

  • Principes van explosievenonderzoek, inclusief historisch onderzoek en bronnen.
  • Het identificeren van potentieel risicogebieden op basis van historische informatie en gegevensanalyses.
  • Introductie tot geofysische methoden voor het detecteren van begraven explosieven.
  • Praktische toepassing van QGIS in het identificeren van mogelijke verdachte locaties.
  • Het maken van kaarten en rapporten voor explosievenonderzoek.
  • Case studies en groepsoefeningen waarbij QGIS wordt gebruikt om potentiĆ«le locaties voor explosieven en oorlogsresten in kaart te brengen.
  Cursusduur: 3 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Begrijpen van Explosievenonderzoek: Deelnemers zullen theoretische kennis opdoen over explosievenonderzoek, waaronder de geschiedenis van explosieven in Nederland, de soorten explosieven die kunnen worden aangetroffen en de risico’s die ermee gepaard gaan.
  • Beheersing van QGIS: De cursus heeft als doel deelnemers vertrouwd te maken met het gebruik van QGIS als een krachtig hulpmiddel voor gegevensverzameling, analyse en rapportage. Deelnemers zullen leren hoe ze QGIS effectief kunnen gebruiken voor kaartvisualisatie, gegevensbeheer en ruimtelijke analyse.
  • Praktische Toepassing: Deelnemers zullen praktische training ontvangen om de geleerde kennis in de echte wereld toe te passen. Dit omvat het gebruik van QGIS om gegevens te verzamelen en te analyseren met betrekking tot mogelijke explosieven, evenals het opstellen van rapporten op basis van deze gegevens.
  • Identificeren van Risicogebieden: Een belangrijk leerdoel van de cursus is om deelnemers de vaardigheden en kennis te verschaffen die nodig zijn om mogelijke risicogebieden te identificeren. Dit houdt in dat ze in staat zijn om potentiĆ«le explosievenlocaties te herkennen en te evalueren, wat essentieel is voor het waarborgen van veilige bouw- en infrastructuurprojecten in gebieden die historisch gezien met explosieven geassocieerd kunnen worden.
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privƩ cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Leergang Explosieven Onderzoek

  In deze cursus leer je over de geschiedenis van explosieven, het identificeren van oorlogsresten, het gebruik van GIS en QGIS voor gegevensverzameling en analyse, en de toepassing van deze kennis in bouw- en infrastructuurprojecten.

  Ja, de cursus is ontworpen voor zowel beginners als ervaren professionals die hun kennis over explosievenonderzoek willen uitbreiden of opfrissen.

  GIS wordt gebruikt om geografische data te verzamelen en analyseren, wat essentieel is voor het onderzoek naar explosieven en oorlogsresten.

  Ja, QGIS is een van de belangrijkste tools die in de cursus worden behandeld, gericht op praktische toepassing in explosievenonderzoek.

  Absoluut, de cursus omvat uitgebreide training in het analyseren van verzamelde gegevens en het opstellen van professionele rapportages.

  De cursus bestaat uit een intensieve 3-daagse training, waarin alle essentiƫle aspecten van explosievenonderzoek worden behandeld.

  De cursus behandelt de historische context van de Tweede Wereldoorlog, vooral gericht op de impact ervan op het huidige landschap en de noodzaak van explosievenonderzoek in gebieden met oorlogsresten.

  Ja, de cursus omvat case studies en analyses van gebieden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gebombardeerd, en hoe deze kennis toe te passen in modern explosievenonderzoek.

  Ja, de cursus behandelt de rol van militaire vliegtuigen in de oorlog en de relevantie ervan bij het identificeren van potentiƫle explosievenlocaties.

  De cursus gaat in op verschillende soorten conventionele explosieven die tijdens de oorlog werden gebruikt en hoe deze tegenwoordig kunnen worden opgespoord en veilig verwijderd.

  De cursus biedt essentiƫle kennis en vaardigheden voor het identificeren en omgaan met explosieven, wat cruciaal is voor de veiligheid bij bouw- en infrastructuurprojecten op locaties met mogelijke oorlogsresten.