Leergang WOZ

Basisregistraties Cursusduur: 3 dagen

Ontdek de essentiële principes van de Wet WOZ (Waardering Onroerende Zaken) en verbreed uw kennis tijdens onze boeiende Leergang WOZ met GIS als invalshoek.

De cursist krijgt een algemeen overzicht van de basisregistraties met een geografische component en hoe deze registraties met elkaar zijn verbonden. De cursist krijgt een uitgebreide inleiding over de WOZ registratie waarbij de nadruk ligt op welke objecten, attributen en gebeurtenissen in de WOZ worden geregistreerd, en op welke manier deze actueel gehouden worden. Wat komt er allemaal kijken bij het opzetten en bijhouden van de WOZ en hoe ziet de beheerorganisatie eruit. Hierbij komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

 • U leert over de cruciale relatie tussen de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), de WOZ-registratie en andere relevante registraties, en hoe ze met elkaar verweven zijn.
 • Een diepgaande verkenning van objecten en de methodes voor het afbakenen ervan binnen de context van de WOZ.
 • We gaan dieper in op attributen, statussen, gebeurtenissen en hoe deze van invloed zijn op de waardering van onroerende zaken.
 • Een grondige bespreking van de benodigde brondocumenten en hun rol in het WOZ-proces.

Voor de nodige interactie wordt gebruik gemaakt van het opensource software product QGIS. Voorkennis van QGIS is niet nodig, maar wel handig.

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1695,- Excl. btw

  Cursusduur: 3 dagen

  Dagindeling Leergang WOZ

  Dag 1

  Inleiding basisregistraties en de WOZ. Wat is de WOZ, hoe, wanneer en ook waarom is deze ontstaan? We kijken alvast naar een aantal objectsoorten dat in de WOZ wordt geregistreerd.

  Geo-ICT Training Center, Nederland - Leergang WOZ

  Dag 2

  Verder met objectsoorten. Alle soorten WOZ objecten worden onder de loep genomen met behulp van voorbeelden en speciale gevallen. Een correcte objectafbakening is hierbij erg belangrijk. De attributen (eigenschappen) van de objecten worden uitvoerig behandeld.

  Geo-ICT Training Center, Nederland - Leergang WOZ

  Dag 3

  De levenscyclus van de objecten wordt beschreven door gebeurtenissen waarbij hun status verandert. We bekijken ze allemaal. Daarna sluiten we af met QGIS waarmee we selecties van de WOZ gegevens zichtbaar op de kaart kunnen maken en een WOZ objectenkaart kunnen genereren. Met een actuele WOZ-objectenkaart kan de WOZ medewerker de objectafbakening en kadastrale verantwoording op juistheid en volledigheid controleren. Denk aan de registratie van toegekende oppervlakte bij huurwoningen. WOZ-objectenkaarten bieden ook allerlei mogelijkheden om themakaarten te maken over actuele beleidsonderwerpen als marktontwikkelingen, bezwaren en leegstand.

   

   

  Leerdoelen

  • De cursist krijgt inzicht in- en overzicht van de basisregistratie WOZ
  • De cursist krijgt een zeer degelijke basis om aan de slag te gaan als WOZ medewerker bij een gemeente of waterschap
  • De cursist krijgt een goed inhoudelijk overzicht en inzicht in de WOZ en de werkomgeving rondom de WOZ
  • In deze leergang wordt niet gewerkt met WOZ-applicaties, daarvoor kunt u terecht bij betreffende softwareleveranciers.
  • De cursist is in staat een WOZ objectenkaart te maken in QGIS

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Profiel foto van onze cursus coördinatrice Violet

  Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

  Veelgestelde vragen over Leergang WOZ

  De Cursus Leergang Woz is een gespecialiseerde training gericht op de Wet WOZ en relevante geo-software, bedoeld voor zowel starters als ervaren professionals in de geosector.

  Deze cursus is ideaal voor startende en ervaren geo-specialisten, bedrijven in de geosector, omscholers, en onderwijsinstellingen die hun kennis over de Wet WOZ en gerelateerde geo-software willen vergroten.

  De cursus duurt drie dagen en omvat zowel theoretische als praktische aspecten van de Wet WOZ, basisregistraties, en het gebruik van WOZ objectenkaarten in QGIS.

  Voor de cursus is basiskennis van geo-informatiesystemen aanbevolen, maar geen strikte vereiste. Beginners kunnen ook deelnemen.

  De cursus omvat training in het gebruik van QGIS en andere relevante geo-software, gericht op WOZ objectenkaarten en basisregistraties.

  Ja, de cursus is ook geschikt voor omscholers die een carrièreswitch overwegen naar de geosector en basiskennis willen opdoen.

  De cursus wordt voornamelijk op locatie aangeboden, maar er kunnen ook mogelijkheden zijn voor online of blended learning. Neem contact op voor de huidige opties.

  De kosten variëren; voor actuele prijsinformatie en financieringsmogelijkheden kun je het beste direct contact opnemen met Geo-ICT Training Center.

  Deze cursus onderscheidt zich door een specifieke focus op de Wet WOZ en de praktische toepassing ervan in geo-informatiesystemen, wat uniek is in het opleidingsaanbod.