Spatial Datascience met ArcGIS Pro

GeoAI

GeoAI

De cursus Spatial Datascience met ArcGIS Pro behandelt de integratie van geavanceerde ruimtelijke analysemethoden en datascience-technieken binnen het ArcGIS Pro-platform.

Cursusduur: 2 dagen

Gegeven door:

Violet Bothof
Nederlands

Cursus spatial datascience met ArcGIS pro

Introductie tot Spatial Datascience

Geo-ICT Training Center, Nederland - Spatial Datascience met ArcGIS ProSpatial Datascience is een essentiƫle discipline binnen de wereld van geo-informatie. Het gaat over het analyseren en interpreteren van geografische gegevens om patronen, trends en relaties in ruimtelijke context te onthullen. Dit vakgebied combineert de principes van datascience met geavanceerde geospatiale analysemethoden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van machine learning en geostatistiek om complexe vraagstukken op te lossen. Door de integratie van deze technieken binnen platforms zoals ArcGIS Pro, kunnen gebruikers diepgaand inzicht verkrijgen in geospatiale datasets. Ook kun je voorspellende modellen creƫren die cruciaal zijn voor besluitvorming in diverse sectoren.

In onze cursus Spatial Datascience met ArcGIS Pro, duik je in de wereld van geavanceerde ruimtelijke analyses en datascience. Je leert hoe je complexe geospatiale problemen kunt benaderen en oplossen door gebruik te maken van geostatistiek, ruimtelijke modellering, en machine learning. Deze technieken stellen je in staat om verborgen ruimtelijke patronen te ontdekken, voorspellende modellen te bouwen, en geavanceerde analyses uit te voeren. De focus ligt op het ontwikkelen van vaardigheden om effectief te communiceren over de resultaten van je analyses. Hierdoor ben je in staat om gegevensgestuurde beslissingen te ondersteunen.

Geo-ICT benadrukt de praktische toepassing van datascience-technieken op echte geospatiale datasets. Dit stelt deelnemers in staat om niet alleen theoretische kennis op te doen, maar ook hands-on ervaring met het toepassen van deze technieken in de praktijk. De cursus is ontworpen om deelnemers vertrouwd te maken met het ArcGIS-platform. Dit is een toonaangevend geografisch informatiesysteem dat uitgebreide tools biedt voor ruimtelijke analyse en datavisualisatie. De toepassing van spatial datascience is breed en divers. Variƫrend van milieubeheer en stedelijke planning tot logistiek en noodhulp.

Voorkennis van ArcGIS is gewenst, bekijk daarvoor onze basis Cursus ArcGIS Desktop

Wat is Spatial Datascience?

Spatial Datascience is het snijvlak waar geavanceerde analytische technieken en geospatiale technologieƫn elkaar ontmoeten. Met als doel het onthullen van waardevolle inzichten uit geo-informatie. Deze discipline maakt gebruik van datascience-technieken zoals machine learning, geostatistiek, en ruimtelijke modellering. Dit wordt gebruikt om complexe ruimtelijke vraagstukken te analyseren en op te lossen. Maar wat maakt het nu zo uniek en essentieel?

In tegenstelling tot traditionele datascience, houdt spatial datascience rekening met de ruimtelijke dimensie van gegevens. Hierdoor wordt het mogelijk om patronen, trends en relaties te identificeren die alleen zichtbaar zijn wanneer geografische context wordt overwogen. Dit kan variƫren van het voorspellen van weerpatronen en het beheren van stedelijke ontwikkeling tot het optimaliseren van logistieke routes en het verbeteren van noodhulpstrategieƫn.

Onze cursus “Spatial Datascience met ArcGIS Pro” is speciaal ontworpen om jouw begrip van deze krachtige discipline te verdiepen. Je leert niet alleen hoe je geospatiale gegevens kunt verzamelen en analyseren. Maar ook hoe je deze gegevens kunt transformeren in actiegerichte inzichten met behulp van het ArcGIS Pro-platform. Dit platform biedt een rijke set aan tools voor geavanceerde ruimtelijke analyses, datavisualisatie, en het bouwen van voorspellende modellen. Op deze manier kanĀ je de kracht van spatial datascience volledig kunt benutten.

Door deel te nemen aan deze cursus betreed je een wereld waar geodata niet alleen wordt gezien als een verzameling van punten, lijnen en vlakken, maar als een sleutel tot het ontsluiten van diepere inzichten in onze wereld. Het is een avontuur dat je vaardigheden naar een nieuw niveau tilt. Hierdoor zal je in staat zijn om de complexiteit van de wereld om ons heen beter te begrijpen.

De rol van geostatistiek en machine learning

In de wereld van Spatial Datascience spelen geostatistiek en machine learning een cruciale rol bij het analyseren en interpreteren van geodata. Deze twee methoden vormen de ruggengraat van geavanceerde ruimtelijke analyses. Hierdoor kunnen wetenschappers, onderzoekers en professionals inzichten ontgrendelen die anders verborgen zouden blijven. Laten we eens dieper duiken in hoe deze technieken worden toegepast binnen onze cursus:

 • Geostatistiek: is essentieel voor het begrijpen van ruimtelijke variabiliteit en het modelleren van geospatiale fenomenen. Leer hoe je geostatistiek gebruikt voor:
  • Ruimtelijke patronen en correlaties te identificeren.
  • Voorspellingen te doen over onbekende locaties op basis van bekende gegevenspunten (kriging).
  • De nauwkeurigheid van ruimtelijke modellen te verbeteren en betrouwbare beslissingen te nemen.
 • Machine Learning: heeft de manier waarop we geospatiale gegevens analyseren getransformeerd door complexe patronen en relaties te herkennen die voor mensen moeilijk te identificeren zijn. Leer hoe je machine learning kunt toepassen voor:
  • Het bouwen van voorspellende modellen die toekomstige gebeurtenissen of trends kunnen voorspellen.
  • Het classificeren van gegevens en het identificeren van clusters binnen geospatiale datasets.
  • Het automatiseren van de analyse van grote hoeveelheden geodata, waardoor efficiĆ«nter en effectiever werk mogelijk is.

De integratie van geostatistiek en machine learning binnen ArcGIS Pro biedt een krachtige toolkit voor iedereen die geĆÆnteresseerd is in spatial datascience.

Door geostatistiek en machine learning te beheersen, ontgrendel je de volledige potentie van geospatiale analyses. Hierdoor open je nieuwe mogelijkheden voor innovatie en ontdekking binnen jouw vakgebied. Geo-ICT zorgt ervoor dat je niet alleen de theorie leert, maar ook praktische ervaring opdoet. Dit doe je door middel van hands-on oefeningen en projecten. Zo word je niet alleen bekend met de tools en technieken, maar leer je ook hoe je deze kunt toepassen in real-world scenarios.

Wat ga je leren in de Cursus Spatial Datascience met ArcGIS Pro

Geavanceerde ruimtelijke analysemethoden

Binnen het domein van Spatial Datascience openen geavanceerde ruimtelijke analysemethoden nieuwe deuren naar het begrijpen en oplossen van complexe geospatiale vraagstukken. Deze methoden staan centraal in onze cursus. Ze stellen je in staat om verder te gaan dan de basisanalyse en diepere, meer inzichtelijke conclusies te trekken uit geodata. Laten we enkele van deze geavanceerde technieken verkennen die je zult leren beheersen:

 • Ruimtelijke interpolatie: Hiermee kun je waarden op onbekende locaties voorspellen op basis van waarden van omliggende punten. Dit is vooral nuttig in gebieden zoals milieumonitoring, waar het essentieel is om informatie over brede geografische gebieden te extrapoleren.
 • Ruimtelijke clustering: Identificeer groepen of clusters binnen je geospatiale data. Deze techniek helpt bij het onthullen van patronen en trends die niet direct zichtbaar zijn. Dit is cruciaal voor bijvoorbeeld stadsplanning of het beheer van natuurlijke hulpbronnen.
 • Netwerkanalyse: Essentieel voor het optimaliseren van routes en het analyseren van connectiviteit binnen geografische netwerken. Dit is bijzonder relevant in logistiek en transportplanning, waar efficiĆ«ntie van het grootste belang is.

Door deze geavanceerde methoden toe te passen binnen ArcGIS Pro, kun je:

 • Diepgaande analyses uitvoeren die verder gaan dan het oppervlakkige niveau. Hierdoor kun je verborgen inzichten en patronen in je geospatiale data ontdekken.
 • Voorspellende modellen ontwikkelen die niet alleen de huidige toestand weergeven maar ook toekomstige scenario’s kunnen simuleren.
 • Effectieve oplossingen bieden voor een breed scala aan geospatiale uitdagingen, van stedelijke ontwikkeling tot milieubescherming.

Het beheersen van geavanceerde ruimtelijke analysemethoden binnen ArcGIS Pro betekent dat je de vaardigheden hebt om geo-informatie te transformeren in waardevolle inzichten en oplossingen. Deze kennis en ervaring zullen je onderscheiden in het veld van spatial datascience en je voorbereiden op de toekomstige uitdagingen binnen de geo-informatiesector.

Praktische toepassing van machine learning in ArcGIS

De integratie van machine learning in ArcGIS Pro biedt ongekende mogelijkheden voor het analyseren en interpreteren van geodata. Deze krachtige combinatie stelt je in staat om geavanceerde analyses uit te voeren en voorspellende modellen te ontwikkelen die een nieuw licht werpen op ruimtelijke vraagstukken. De cursus “Spatial Datascience met ArcGIS Pro” van Geo-ICT legt een sterke nadruk op de praktische toepassing van machine learning binnen dit platform. Hier zijn enkele manieren waarop je machine learning zult gebruiken:

 • Patroonherkenning: Ontdek en identificeer significante patronen in grote datasets die met het blote oog niet waarneembaar zijn.
 • Classificatie en clustering: Verdeel je geospatiale data in zinvolle groepen of categorieĆ«n op basis van hun kenmerken, wat essentieel is voor bijvoorbeeld milieustudies of stedelijke planning.
 • Voorspelling: Ontwikkel modellen die toekomstige gebeurtenissen of condities kunnen voorspellen op basis van historische gegevens, zoals het voorspellen van overstromingsrisico’s of stedelijke groei.

Wat deze toepassingen bijzonder maakt in ArcGIS Pro, is de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid voor professionals van alle niveaus. Je hoeft geen expert te zijn in programmeren om deze geavanceerde machine learning tools te gebruiken. Geo-ICT zorgt ervoor dat je door middel van hands-on oefeningen:

 • Leert hoe je machine learning-algoritmes kunt selecteren en toepassen die het beste passen bij je specifieke geospatiale vraagstukken.
 • Begrijpt hoe je de resultaten van je analyses interpreteert en deze inzichten gebruikt om geĆÆnformeerde beslissingen te nemen.
 • In staat bent om je bevindingen effectief te communiceren door middel van kaarten en visualisaties, waardoor je verhaal voor iedereen toegankelijk wordt.

De praktische toepassing van machine learning in ArcGIS biedt je de mogelijkheid om geo-informatie te transformeren in actiegerichte kennis. Dit opent nieuwe deuren voor het oplossen van complexe problemen en het creƫren van waarde in diverse sectoren, van milieubeheer tot openbare veiligheid.

Waarom kiezen voor onze Cursus Spatial Datascience met ArcGIS Pro?

De wereld van Spatial Datascience verkennen met ArcGIS Pro, begint bij Geo-ICT. Onze cursus onderscheidt zich door een aantal sleutelfactoren die het niet alleen een leerervaring, maar een transformatieve reis in je professionele ontwikkeling maken. Hier zijn enkele redenen waarom onze cursus de juiste keuze voor jou is:

 • Diepgaande Expertise: Onze instructeurs zijn niet alleen experts in hun vakgebied, maar ze zijn ook gepassioneerde professionals die hun kennis en ervaring willen delen. Ze zijn erop gericht jou de vaardigheden te geven die je nodig hebt om te slagen.
 • Praktijkgerichte Aanpak: Bij Geo-ICT geloven we in leren door doen. Onze cursus is ontworpen met een sterke focus op praktische toepassingen. Hierdoor kun je direct oefenen met wat je hebt geleerd.
 • State-of-the-Art Technologie: ArcGIS Pro is het toonaangevende platform voor geospatiale analyse. En met onze cursus krijg je diepgaand inzicht in hoe je deze tool kunt gebruiken om complexe geospatiale vraagstukken op te lossen.
 • Flexibiliteit: We begrijpen dat iedereen een andere leerstijl en -tempo heeft. Onze cursus is zo ontworpen dat je op je eigen tempo kunt leren. Met toegang tot online materialen en sessies die passen bij jouw schema.

Kiezen voor de cursus “Spatial Datascience met ArcGIS Pro” bij Geo-ICT betekent dat je kiest voor een opleiding die niet alleen je vaardigheden verrijkt, maar je ook voorbereidt op de toekomstige uitdagingen in de geo-informatiesector. Onze cursus biedt je de tools en technieken om te slagen in de boeiende wereld van spatial datascience.

Lees meer

Inschrijven






  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  ā‚¬1095,- Excl. btw

  ā‚¬1095,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  Tijdens de eerste dag van de cursus “Spatial Analysis and Data Science Capability of ArcGIS” ligt de nadruk op het begrijpen van de basisprincipes van ruimtelijke analyse en datascience binnen het ArcGIS-platform. De dag begint met een overzicht van de geavanceerde analyse-tools die beschikbaar zijn in ArcGIS en hoe ze kunnen worden toegepast op geospatiale datasets. Studenten leren over geostatistische technieken, zoals kriging en puntpatroonanalyse, om ruimtelijke variabiliteit te begrijpen en te modelleren.

  In de middag worden basisbegrippen van machine learning en datascience geĆÆntroduceerd, inclusief concepten zoals classificatie, regressie en clustering. Studenten krijgen inzicht in hoe deze technieken kunnen worden gebruikt om ruimtelijke patronen te identificeren en voorspellende modellen te bouwen. Praktische oefeningen stellen studenten in staat om gegevens te verkennen en eenvoudige analyses uit te voeren met behulp van ArcGIS-tools.

  Dag 2

  Op de tweede dag van de cursus gaan studenten dieper in op geavanceerde ruimtelijke analyse- en datascience-technieken. De ochtend begint met een diepgaandere verkenning van machine learning-algoritmen die specifiek geschikt zijn voor geospatiale gegevens, zoals beslissingsbomen en ruimtelijke regressie. Deelnemers leren hoe ze deze algoritmen kunnen toepassen op complexe datasets en hoe ze de resultaten kunnen evalueren.

  In de middag worden ruimtelijke visualisatie-technieken behandeld om de resultaten van analyses effectief te communiceren. Studenten leren hoe ze kaarten kunnen ontwerpen die ruimtelijke patronen en voorspellingen visueel weergeven. De cursus wordt afgesloten met praktische casestudy’s waarin studenten worden uitgedaagd om geavanceerde ruimtelijke analyses en datascience-toepassingen uit te voeren op complexe reĆ«le datasets.

  Tegen het einde van de cursus hebben studenten een grondig begrip van de geavanceerde mogelijkheden van ruimtelijke analyse en datascience binnen ArcGIS. Ze zullen in staat zijn om complexe geospatiale vraagstukken aan te pakken door gebruik te maken van geavanceerde technieken en de resultaten effectief te communiceren.

  Cursusduur: 2 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Verkenning van Geospatiale Analyse en Datascience-mogelijkheden in ArcGIS:
   • Aan het einde van de cursus kunnen deelnemers verschillende geavanceerde geospatiale analyse- en datascience-methoden toepassen binnen het ArcGIS-platform om complexe ruimtelijke problemen aan te pakken.
  • Verwerven van Fundamentele Kennis van Ruimtelijke Datascience:
   • Na afronding van de cursus moeten deelnemers in staat zijn om de kernconcepten en -technieken van ruimtelijke datascience te begrijpen, inclusief geostatistiek, machine learning en ruimtelijke visualisatie.
  • Verbetering van Probleemoplossende Vaardigheden:
   • Aan het einde van de cursus moeten deelnemers in staat zijn om complexe geospatiale problemen te analyseren, relevante gegevens te identificeren en geavanceerde analysetechnieken te gebruiken om oplossingen te genereren.
  • Verkennen van ArcGIS-technologie voor Uitvoeren van Ruimtelijke Analyse:
   • Na de cursus moeten deelnemers vertrouwd zijn met de geavanceerde analyse-instrumenten die beschikbaar zijn in ArcGIS en hoe deze technologie kan worden ingezet voor ruimtelijke analyse en datascience-toepassingen.
  • Ontwikkelen van Communicatievaardigheden voor Resultaten:
   • Na de cursus zouden deelnemers in staat moeten zijn om de resultaten van geospatiale analyses en datascience-processen effectief te communiceren door middel van goed ontworpen kaarten, visuele presentaties en heldere interpretaties.
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privƩ cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Spatial Datascience met ArcGIS Pro

  In deze cursus leer je geavanceerde technieken voor ruimtelijke analyses, geostatistiek, en het toepassen van machine learning in ArcGIS Pro.

  Basiskennis van ArcGIS Pro is aanbevolen, maar de cursus is ook toegankelijk voor beginners die zich willen verdiepen in geospatiale analyses.

  Geospatiale analyses helpen je bij het interpreteren en visualiseren van ruimtelijke patronen en trends, wat essentieel is in veel geo-gerelateerde beroepen.

  Spatial Datascience richt zich specifiek op de analyse en modellering van ruimtelijke gegevens, wat een extra dimensie toevoegt aan traditionele datascience.

  Je leert hoe je ruimtelijke data kunt modelleren en analyseren voor het maken van voorspellende modellen en het uitvoeren van geavanceerde analyses.

  Machine learning wordt gebruikt om complexe ruimtelijke patronen te herkennen en te voorspellen, wat waardevol is voor geavanceerde geospatiale analyses.

  Ja, na deze cursus heb je de kennis en vaardigheden om zelfstandig voorspellende modellen te ontwikkelen met behulp van ArcGIS Pro.

  Datavisualisatie is cruciaal voor het effectief communiceren van ruimtelijke analyse-resultaten, waardoor complexe data begrijpelijk wordt voor een breed publiek.