Functie Werkvoorbereider Bouw

Iemand in de functie werkvoorbereider bouw is  verantwoordelijk voor het voorbereiden van werkzaamheden op het gebied van bouw, zoals het bouwen van woningen, kantoren, winkels, scholen of andere gebouwen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de werkvoorbereider berekeningen maakt, tekeningen en plannen opstelt, materialen bestelt en de werkzaamheden coördineert.

Een werkvoorbereider bouw is  verantwoordelijk voor het voorbereiden van werkzaamheden op het gebied van bouw, zoals het bouwen van woningen, kantoren, winkels, scholen of andere gebouwen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de werkvoorbereider berekeningen maakt, tekeningen en plannen opstelt, materialen bestelt en de werkzaamheden coördineert. De werkvoorbereider is vaak het aanspreekpunt voor de uitvoerende partijen en zorgt ervoor dat de werkzaamheden efficiënt en binnen budget verlopen. De werkvoorbereider is zeer vaardig met CAD en GIS en weet in de werkvoorbereiding het juiste kaartmateriaal uit de geografische basisregistraties te halen.

Geo-ICT Training Center, Nederland - Functie Werkvoorbereider Bouw

Informatie aanvragen  Opleiding

  Iemand in de functie werkvoorbereider bouw beheerst AutoCAD en Revit. Hij / zij heeft vaak ook de Leergang BIM gevolgd. Vanuit Geo-ICT Training Center, Nederland wordt de werkvoorbereider ingezet bij opdrachtgevers.

  Taken

  Iemand in de functie werkvoorbereider bouw heeft verschillende taken die je kunt uitvoeren om ervoor te zorgen dat bouwprojecten efficiënt en effectief worden uitgevoerd. Hier zijn vier belangrijke taken van een werkvoorbereider in de bouw:

  • Planning en projectvoorbereiding: Een belangrijke taak van een werkvoorbereider is het opstellen en beheren van de planning voor bouwprojecten. Dit omvat het analyseren van bouwtekeningen en specificaties, het bepalen van de benodigde materialen, arbeid en middelen, en het opstellen van een gedetailleerde projectplanning. Je zorgt ervoor dat alle benodigde middelen beschikbaar zijn op het juiste moment, zodat het project volgens planning kan verlopen.
  • Materieel- en materiaalbeheer: Als werkvoorbereider ben je verantwoordelijk voor het beheren van het materieel en de materialen die nodig zijn voor het bouwproject. Dit omvat het bestellen en organiseren van bouwmaterialen, het bijhouden van de voorraad en het plannen van de levering ervan. Je zorgt ervoor dat het benodigde materieel, gereedschap en materiaal beschikbaar zijn op de bouwplaats, zodat het werk ononderbroken kan doorgaan.
  • Kostenraming en budgetbeheer: Een andere belangrijke taak van een werkvoorbereider is het opstellen van kostenramingen en het beheren van het budget voor het bouwproject. Dit houdt in dat je de kosten van materialen, arbeid en andere uitgaven analyseert en berekent. Je volgt het budget tijdens het bouwproces, bewaakt de kosten en rapporteert eventuele afwijkingen aan het management. Je ondersteunt bij het nemen van beslissingen om binnen het vastgestelde budget te blijven.
  • Coördinatie en communicatie: Als werkvoorbereider speel je een belangrijke rol in de coördinatie en communicatie tussen verschillende partijen binnen het bouwproject. Je werkt nauw samen met projectmanagers, uitvoerders, leveranciers en onderaannemers om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de planning, voortgang en eventuele wijzigingen. Je organiseert en woont vergaderingen bij, communiceert duidelijk met alle betrokkenen en zorgt ervoor dat de werkzaamheden soepel verlopen.