Leergang Bouw

Bouw

Bouw

In de cursus leergang bouw krijgt de cursist krijgt meer inzicht en overzicht in de bouw in het algemeen en in het toepassen van CAD en GIS in het bijzonder.

Cursusduur: 3 dagen
0
0

Gegeven door:

Introductie tot de Bouwtechniek

Geo-ICT Training Center, Nederland - Cursus leergang bouwBouwtechniek omvat de essentiƫle principes en technieken die nodig zijn om bouwprojecten van de grond te krijgen. Van het eerste ontwerp tot aan de uiteindelijke constructie, het is een veld waarin precisie, duurzaamheid, en innovatie centraal staan.

In het bijzonder heeft de opkomst van geo-informatie en geodata een revolutie teweeggebracht in hoe we denken over bouwen. Deze technologieƫn maken het mogelijk om met ongekende nauwkeurigheid grond en ruimte te analyseren, waardoor bouwprojecten efficiƫnter, veiliger, en meer in harmonie met hun omgeving kunnen worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van GIS (Geographic Information Systems) om de beste locaties voor bouwprojecten te identificeren, of CAD (Computer-Aided Design) software zoals AutoCAD en Revit voor het ontwerpen van gedetailleerde 2D- en 3D-modellen van gebouwen.

Onze Cursus Leergang Bouw omvat niet alleen deze moderne technologieĆ«n, maar gaat ook in op traditionele bouwtechnieken en hoe deze kunnen worden geĆÆntegreerd met nieuwe methodes. Door deze cursus zul je begrijpen hoe civiele techniek, bouwtechniek, en geo-informatietechnologie samenwerken om de bouwprojecten van morgen te realiseren. Of het nu gaat om het ontwerpen van een klein huis of het plannen van grote bouwprojecten, de kennis en vaardigheden die je hier opdoet, zullen je voorbereiden op een toekomst waarin je kunt bijdragen aan het vormgeven van onze gebouwde omgeving.

Wat is Bouwtechniek?

Bouwtechniek is het fundament van de bouwsector, waarin kennis, vaardigheden, en technologie samenkomen om gebouwen en infrastructuren te creƫren die niet alleen functioneel en duurzaam zijn, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Het omvat een breed scala aan disciplines, waaronder civiele techniek, architectuur, en milieuwetenschappen, en maakt gebruik van geavanceerde software en methoden om dit doel te bereiken.

 • Geo-informatie en geodata spelen een cruciale rol in bouwtechniek. Ze helpen bij het in kaart brengen van terreinen en het analyseren van omgevingsfactoren die cruciaal zijn voor het ontwerpen van bouwprojecten.
 • CAD en GIS zijn onmisbare tools in de moderne bouwtechniek. Ze bieden de mogelijkheid om gedetailleerde ontwerpen en plannen te maken, waarbij zowel 2D- als 3D-modellering wordt toegepast om een duidelijk beeld te geven van het eindresultaat.

Enkele belangrijke aspecten van bouwtechniek omvatten:

 • Ontwerp: Het creĆ«ren van bouwtekeningen en modellen met behulp van software zoals AutoCAD en Revit Architecture. Dit omvat zowel de esthetische aspecten van een project als de technische details die nodig zijn voor de constructie.
 • Constructie: De fysieke realisatie van bouwprojecten, waarbij rekening wordt gehouden met materialen, technieken, en duurzaamheidsprincipes.
 • Duurzaamheid en Milieu: Integratie van duurzame praktijken en materialen in bouwprojecten om de impact op het milieu te minimaliseren en de efficiĆ«ntie te maximaliseren.

Geo-ICT’s Cursus Leergang Bouw biedt een uitgebreide blik op deze aspecten, en rust studenten uit met de kennis en vaardigheden die nodig zijn om te slagen in dit dynamische veld. Door de focus op zowel traditionele bouwtechnieken als moderne technologische toepassingen, bereidt deze cursus je voor op een toekomst waarin je kunt bijdragen aan het ontwerpen en realiseren van innovatieve bouwprojecten.

Met een mix van theorie en praktijk, leer je niet alleen over de principes van bouwtechniek, maar krijg je ook hands-on ervaring met de tools en methoden die in de industrie worden gebruikt. Of je nu geĆÆnteresseerd bent in het ontwerpen van gebouwen, het plannen van infrastructuurprojecten, of het integreren van duurzame oplossingen in je werk, de Cursus Leergang Bouw bij Geo-ICT biedt je een stevige basis om je doelen te bereiken.

De Rol van Geo-ICT in de Bouw

De integratie van Geo-ICT binnen de bouwsector heeft een revolutionaire impact gehad op de manier waarop projecten worden gepland, uitgevoerd en beheerd. Geo-ICT, oftewel geografische informatie- en communicatietechnologie, speelt een sleutelrol in het efficiĆ«nter en effectiever maken van bouwprocessen. Deze technologieĆ«n stellen ons in staat om complexe geodata en geo-informatie te analyseren, wat resulteert in beter geĆÆnformeerde besluitvorming en innovatievere ontwerpen. Laten we eens kijken naar enkele specifieke voordelen van Geo-ICT in de bouw:

 • Verbeterde Planning en Ontwerp: Door gebruik te maken van GIS (Geographic Information Systems) en CAD (Computer-Aided Design) software kunnen bouwprofessionals nauwkeurige 2D- en 3D-modellen van bouwprojecten creĆ«ren. Dit helpt niet alleen bij het visualiseren van het eindresultaat maar zorgt ook voor een meer gedetailleerde en precieze planning.
 • EfficiĆ«nt Ruimtegebruik en Milieuoverwegingen: Geo-ICT maakt het mogelijk om rekening te houden met geografische, ecologische en sociale factoren bij de locatiekeuze en ontwikkeling van projecten. Dit leidt tot duurzamere bouwpraktijken en een verminderde impact op het milieu.
 • Risicobeheersing en Veiligheid: Door geavanceerde analyses van geodata kunnen risico’s zoals overstromingen, aardverschuivingen en andere natuurlijke bedreigingen in kaart worden gebracht. Dit stelt bouwteams in staat om proactieve maatregelen te nemen ter verbetering van de veiligheid op en rond de bouwplaats.

Geo-ICT biedt dus niet alleen tools voor het verbeteren van de bouwtechnische aspecten van projecten maar draagt ook bij aan duurzamere en veiligere bouwpraktijken. De Cursus Leergang Bouw van Geo-ICT is ontworpen om je niet alleen vertrouwd te maken met de basisprincipes van bouwtechniek, maar ook om je vaardigheden te ontwikkelen in het gebruik van Geo-ICT toepassingen. Dit bereidt je voor op een toekomst waarin je kunt bijdragen aan de realisatie van geavanceerde en duurzame bouwprojecten, met een stevige basis in zowel traditionele bouwtechnieken als moderne Geo-ICT oplossingen.

Wat je Zult Leren in de Cursus Leergang Bouw

Professionele Vaardigheden in CAD en BIM Software

In de moderne bouwsector zijn professionele vaardigheden in CAD (Computer-Aided Design) en BIM (Building Information Modeling) software onmisbaar geworden. Deze technologieƫn hebben de manier waarop bouwprojecten worden ontworpen, geanalyseerd en uitgevoerd fundamenteel veranderd. Door de Cursus Leergang Bouw van Geo-ICT te volgen, krijg je de kans om deze essentiƫle vaardigheden onder de knie te krijgen. Laten we eens kijken naar de voordelen die deze software biedt:

 • Precisie en EfficiĆ«ntie: Met CAD-software zoals AutoCAD, kun je complexe ontwerpen met ongekende nauwkeurigheid creĆ«ren. Dit niet alleen bespaart tijd tijdens de ontwerpfase, maar vermindert ook fouten en aanpassingen tijdens de constructie.
 • Samenwerking en Coƶrdinatie: BIM-software zoals Revit Architecture faciliteert een multidisciplinaire samenwerking tussen architecten, ingenieurs, en aannemers. Dit zorgt voor een betere coƶrdinatie van projecten en helpt conflicten in het ontwerp te voorkomen voordat de bouw begint.
 • Duurzaamheid en Kostenbeheersing: Door het gebruik van geavanceerde analyse- en simulatietools kunnen professionals duurzamere gebouwen ontwerpen en de operationele kosten over de levensduur van een gebouw optimaliseren.

Geo-ICT’s benadering in het onderwijzen van deze vaardigheden is gericht op praktische toepassing, waarbij je leert hoe je deze tools kunt gebruiken om echte problemen in de bouw op te lossen. De cursus omvat:

 • Gedetailleerde instructies in AutoCAD Basis 2D en de overgang naar 3D-modellering.
 • Training in Revit Architecture, gericht op het begrijpen en toepassen van BIM-principes in projecten.
 • Projectgebaseerd leren, waar je de kans krijgt om aan echte projecten te werken, waardoor je waardevolle ervaring opdoet die je direct kunt toepassen in je carriĆØre.

Het ontwikkelen van professionele vaardigheden in CAD en BIM software is cruciaal voor iedereen die succesvol wil zijn in de bouwsector. Door deze cursus te volgen, zet je een belangrijke stap in het voorbereiden op een toekomst waarin je kunt bijdragen aan de creatie van innovatieve en duurzame bouwprojecten. Geo-ICT biedt je de tools, kennis, en steun die je nodig hebt om deze vaardigheden meester te maken en je carriĆØre naar een hoger niveau te tillen.

Toepassing van GIS in Bouwprojecten

Het gebruik van GIS (Geographic Information Systems) in bouwprojecten heeft een transformerende impact op de sector. Deze geavanceerde systemen bieden diepgaande inzichten in geografische data, wat cruciaal is voor de planning, uitvoering, en het beheer van bouwprojecten. GIS stelt bouwprofessionals in staat om:

 • Locatie-analyses uit te voeren: Voordat een project van start gaat, biedt GIS waardevolle informatie over de locatie. Dit omvat zaken als bodemgesteldheid, nabijheid van belangrijke voorzieningen en potentiĆ«le risico’s zoals overstromingsgebieden.
 • EfficiĆ«nt ruimtegebruik te waarborgen: Door de ruimtelijke informatie die GIS levert, kunnen planners en architecten beter bepalen hoe een project het best in zijn omgeving past, wat leidt tot duurzamere en efficiĆ«ntere ontwerpen.
 • Projectmanagement te verbeteren: GIS helpt bij het monitoren van de voortgang van bouwprojecten door een helder overzicht te bieden van de verschillende projectfasen en locatiespecifieke uitdagingen.

Binnen de Cursus Leergang Bouw van Geo-ICT, krijg je de kans om de kracht van GIS toe te passen in de context van bouwprojecten. Dit omvat praktische training in:

 • Het gebruik van QGIS, een open-source GIS-programma, waarmee je leert hoe je ruimtelijke data kunt analyseren en visualiseren voor jouw bouwprojecten.
 • Het integreren van GIS-data met andere technologieĆ«n zoals CAD en BIM, om een holistisch beeld te krijgen van de projectomgeving en de interactie met bestaande infrastructuur.

De toepassing van GIS in bouwprojecten gaat verder dan alleen het technische aspect; het draagt bij aan de ontwikkeling van duurzamere, veiligere en meer geĆÆntegreerde projecten. Door de Cursus Leergang Bouw te volgen, zul je niet alleen je technische vaardigheden verbeteren, maar ook een dieper inzicht krijgen in hoe geo-informatie kan worden gebruikt om de bouwsector te innoveren en te verbeteren.

GeĆÆnformeerde Besluitvorming met CAD en GIS

De combinatie van CAD (Computer-Aided Design) en GIS (Geographic Information Systems) vormt een krachtige toolkit voor professionals in de bouwsector, waarmee geĆÆnformeerde beslissingen kunnen worden genomen gedurende het gehele bouwproces. Deze technologieĆ«n bieden een diepgaand inzicht in zowel het ontwerp als de context van bouwprojecten, waardoor besluitvorming op een aantal cruciale gebieden wordt verbeterd:

 • Locatiekeuze en Analyse: Door de integratie van GIS-data in CAD-ontwerpen, kun je de impact van geografische omstandigheden op je projecten beter begrijpen. Dit helpt bij het kiezen van de optimale locatie en het voorspellen van mogelijke uitdagingen.
 • Ontwerp en Planning: CAD biedt de mogelijkheid om gedetailleerde ontwerpen te maken, terwijl GIS contextuele informatie over de omgeving biedt. Samen stellen ze je in staat om ontwerpen te creĆ«ren die niet alleen technisch haalbaar zijn, maar ook in harmonie met hun omgeving.
 • Duurzaamheid en Milieuoverwegingen: De combinatie van CAD en GIS maakt het mogelijk om milieueffecten van bouwprojecten te analyseren en te minimaliseren, waardoor duurzamere projecten kunnen worden ontwikkeld.

De Cursus Leergang Bouw bij Geo-ICT legt een sterke nadruk op het ontwikkelen van vaardigheden in zowel CAD als GIS, met als doel om je te voorzien van:

 • Praktische ervaring in het toepassen van CAD- en GIS-technologieĆ«n in realistische bouwscenario’s.
 • Inzicht in hoe deze technologieĆ«n samenwerken om geĆÆnformeerde beslissingen te ondersteunen die leiden tot betere bouwprojecten.
 • Vaardigheden in het gebruik van geavanceerde softwaretools zoals AutoCAD, QGIS, en Revit Architecture, die essentieel zijn voor het moderne bouwproces.

Door deze cursus te volgen, word je niet alleen vaardig in het gebruik van deze tools, maar ontwikkel je ook een diepgaand begrip van hoe geĆÆnformeerde besluitvorming het succes van bouwprojecten kan bevorderen. Dit stelt je in staat om bij te dragen aan de ontwikkeling van projecten die zowel technisch geavanceerd als ecologisch verantwoord zijn.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Leergang Bouw bij Geo-ICT?

De keuze voor een opleiding is cruciaal voor je toekomst in de bouwsector. Onze Cursus Leergang Bouw bij Geo-ICT onderscheidt zich door een unieke combinatie van diepgaande kennis en praktische vaardigheden, gericht op zowel de traditionele aspecten van bouwtechniek als de nieuwste technologieĆ«n. Hier zijn enkele redenen waarom onze cursus de perfecte keuze is voor iedereen die zijn carriĆØre in de bouwsector naar een hoger niveau wil tillen:

 • Expert Docenten: Onze cursus wordt gegeven door ervaren professionals uit de sector die niet alleen theoretische kennis delen, maar ook hun rijke ervaring in het toepassen van deze kennis in echte projecten.
 • Praktijkgerichte Leerervaring: Wij geloven in leren door te doen. Onze cursus omvat hands-on projecten waar je de kans krijgt om te werken met CAD, BIM, en GIS software, waardoor je de vaardigheden ontwikkelt die direct toepasbaar zijn in je carriĆØre.
 • Flexibiliteit: We begrijpen dat iedereen uniek is, met verschillende leerbehoeften en -schema’s. Daarom bieden we verschillende leerformaten aan, inclusief online lessen en de mogelijkheid om in je eigen tempo te leren.
 • CarriĆØreontwikkeling: Naast het aanleren van technische vaardigheden, bieden we ook begeleiding en ondersteuning bij de carriĆØreontwikkeling om je te helpen succesvol te zijn in de steeds veranderende bouwsector.

Kiezen voor de Cursus Leergang Bouw bij Geo-ICT betekent investeren in een toekomst waarin je niet alleen bent uitgerust met de kennis en vaardigheden die nodig zijn om te slagen in de bouwsector, maar ook met het vertrouwen en de netwerken die essentieel zijn voor je carriĆØreontwikkeling. Onze cursus is zorgvuldig samengesteld om je voor te bereiden op de uitdagingen en mogelijkheden van de moderne bouwsector, met een sterke focus op geo-informatie en geavanceerde technologieĆ«n zoals CAD en GIS.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  ā‚¬1695,- Excl. btw

  ā‚¬1695,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1: Toepassen van AutoCAD en QGIS in de Bouw

  Op de eerste dag van de cursus leergang bouw krijgt u een algemene introductie in bouw. Daarmee wordt de context gelegd voor deze cursus. Bij het begin van een bouw project is heel veel kaartmateriaal nodig. U leert welk kaartmateriaal er allemaal voorhanden is en hoe u daar aan kunt komen. U gaat met QGIS de basisregistraties Kadaster, Grootschalige Topografie en Adressen en gebouwen raadplegen, downloaden en aanpassen voor gebruik binnen een civiel project. Deze eerste dag gaat u ook met AutoCAD aan de slag. U leert AutoCAD verder kennen met de nadruk op de praktische kant van het tekenen. De interface en instellingen worden doorgenomen waarna gestart wordt met oefeningen. Er worden verschillende objecten getekend, denk hierbij aan: lijnen, cirkels, bogen, rechthoeken en driehoeken. Vervolgens wordt gekeken naar hoe objecten gemodificeerd kunnen worden: verwijderen, roteren, verplaatsen, schalen en spiegelen.

  Dag 2: AutoCAD, Revit en BIM

  Op de tweede dag worden vervolgens teksten en tabellen aan de tekeningen toegevoegd. Het gebruik van lagen in tekeningen is belangrijk om zaken te kunnen scheiden. Verder wordt er uitgebreid aandacht besteed aan objectsnaps en grips, blocks en arceren van oppervlakte. Ook wordt de verhouding model- en paperspace behandeld.

  In de middag krijgt u een introductie in Revit Architecture. U krijgt een overzicht van de menuā€™s en alle functies. Het programma maakt het mogelijk tekeningen te maken op basis van parametrische modellen. Met Revit Architecture kan men 3D bouwkundige modellen modeleren en raadplegen.

  De docent legt in algemene termen uit hoe het bouwkundig tekenen zich de afgelopen jaren ontwikkeld heeft en waar we nu zijn aangekomen. De docent gaat ook in op het Bouw-Informatie Model ( BIM) en de uitwisseling van bouwkundige modellen. In AutoCAD kunt u het nog tekenen noemen, maar in Revit Architecture is het meer samenstellen en modeleren. Als u eenmaal een model hebt die goed opgezet is en gevuld is, kunt u daar als uitvoerend bouwer enorm veel profijt van hebben.

  Dag 3: 3D modellen in Revit

  U gaat bouwkundige modellen raadplegen in Revit. De cursist krijg zo een goed overzicht van het pakket. Daarna gaan de cursisten meerdere modellen in Revit openen en er allerlei raadpleeg acties op uitvoeren zoals: bouwkundig model van alle kanten bekijken door te draaien en in- en uit te zoomen, in het model dimensioneren en meten, vanuit het model plattegronden, doorsnedes, aanzichten genereren, kleine aanpassingen doen en dan bekijken hoe het gehele model automatisch mee wordt aangepast en het opzetten van plottekeningen met tekst, bematingen, details, hoeveelheden. De deelnemers zullen na deze dag het praktische nut van het hebben en gebruiken van zoā€™n bouwkundig model beseffen.

  De cursisten gaan een bouwkundig model opbouwen en muteren. Voordat u echter zoā€™n model helemaal compleet en bruikbaar hebt, gaat er wel wat werk aan vooraf. Op deze dag gaan de cursisten een bouwkundige plattegrond, een DWG uit AutoCAD inladen in Revit Architecture. Dat is het begin van het model die we nu verder op gaan bouwen. De deelnemers gaan: muren optrekken (van 2D naar 3D gaan), elementen maken, werken met teken- en bewerkingstools, in het 3D-model werken met muren, gevels, ramen en deuren, vloeren en daken toevoegen, plafondtekenen met verlichtingsarmaturen en componenten zoals meubilair en apparatuur toevoegen. Een wijziging van het model wordt direct op alle gerelateerde plaatsen doorgevoerd. De hele presentatie van het model blijft dus actueel. Een BIM-model kan bovendien informatie bevatten voor verschillende disciplines en voor verschillende bouwfasen (van concept t/m de sloop). Dit is mogelijk door de onderliggende relationele database-architectuur, welke door de ontwikkelaars parametric change enginegenoemd wordt.

  Cursusduur: 3 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  In de cursus leergang bouw leren de deelnemers het volgende:

  • Professionele Vaardigheden in CAD en BIM Software: De cursist zal in staat zijn om complexe bouwtekeningen en ontwerpen te creĆ«ren en analyseren met behulp van AutoCAD en Revit. Dit omvat het ontwikkelen van een gedetailleerd begrip van bouwtekeningen, het toepassen van BIM (Building Information Modeling) principes voor efficiĆ«nte projectplanning en het leren van geavanceerde technieken voor het modelleren van bouwconstructies.
  • Toepassing van GIS in Bouwprojecten: De cursist zal vaardigheden ontwikkelen in het gebruik van QGIS voor het analyseren en integreren van geo-informatie in bouwprojecten. Dit doel richt zich op het begrijpen van ruimtelijke gegevens, het toepassen van GIS voor site-analyse, planning en beheer van bouwprojecten, en het gebruiken van geografische data voor besluitvorming en probleemoplossing in de bouwsector. Integratie van CAD en GIS voor
  • GeĆÆnformeerde Besluitvorming: De cursist zal leren hoe CAD- en GIS-technologieĆ«n samen gebruikt kunnen worden om een uitgebreid inzicht te krijgen in bouwprojecten. Dit doel omvat het ontwikkelen van vaardigheden in het combineren van bouwkundige ontwerpen met geografische data, het efficiĆ«nt inzetten van deze technologieĆ«n voor projectbeheer en het maken van geĆÆnformeerde beslissingen op basis van een combinatie van bouwkundige en geografische informatie.
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privƩ cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Leergang Bouw

  De Cursus Leergang Bouw bij Geo-ICT Training Center is een gespecialiseerde opleiding gericht op de toepassing van CAD en GIS in de bouwsector. Deze cursus biedt zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden in programma’s zoals AutoCAD en QGIS.

  Deze cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren geo-professionals, bedrijven in de geosector, omscholers en onderwijsinstellingen die hun kennis in de bouwsector willen uitbreiden of opfrissen.

  De cursus omvat training in diverse software, waaronder AutoCAD voor basis 2D-ontwerp, Revit Architecture, en QGIS, gericht op zowel 2D- als 3D-informatie en objectgeoriƫnteerde informatie.

  De cursus duurt 3 dagen en biedt een intensieve training in CAD en GIS toepassingen in de bouw.

  De leergang is geschikt voor mbo-ers en hbo-ers die vanuit een andere discipline in de bouwsector willen werken, evenals voor huidige professionals die hun kennis willen uitbreiden.

  De cursus richt zich op het bieden van inzicht in de bouwsector, het toepassen van CAD en GIS in bouwprojecten, en het gebruik van geo-informatie in grote bouwprojecten.

  Na afronding van de cursus ontvang je officiƫle ATC AutoDesk Certificaten voor AutoCAD Basis 2D en Revit Architecture.

  Op de eerste dag krijg je een introductie in de civiele techniek en leer je werken met kaartmateriaal en basisfuncties van AutoCAD.

  De tweede dag focust op het verder leren van AutoCAD, met nadruk op de praktische kant van het tekenen en het modificeren van objecten.

  Na de cursus kun je nog twee weken vragen stellen aan de docent via e-mail en is er de mogelijkheid voor Online Support voor 1-op-1 maatwerk les.