Cursus Leergang Civiel

Civiel Cursusduur: 3 dagen

De cursist krijgt een overzicht van de civiele techniek en leert diepgaand, AutoCAD, AutoCAD Civil 3D en QGIS toe te passen als werkvoorbereider en / of ontwerper.

Doordat geografische informatie dankzij de technische ontwikkelingen voor iedereen binnen handbereik komt krijgen Geo-ICT toepassingen een strategische functie in de civiel sector. Het gaat om zowel 2D als 3D object-georiënteerde geo-informatie, waardoor het ook uit te wisselen en te koppelen is met allerlei andere informatie.

Bij projecten in de bouw en in de civiele techniek zijn veel partijen betrokken. Grote organisaties zoals Rijkswaterstaat, Schiphol, de Spoorwegen en ministeries besteden de bouw- en civiele werken steeds meer uit maar willen wel de regie in handen houden. De komende jaren gaan er duizenden infrastructurele werken gebouwd en onderhouden worden. Er is behoefte naar mensen die CAD en GIS weten toe te passen om zulke projecten voor te bereiden en te managen. Een goede voorbereiding en planning geldt overal maar zeker bij civieltechnische projecten.

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1695,- Excl. btw

  Cursusduur: 3 dagen

  Dagindeling

  Dag 1: Toepassen van AutoCAD en QGIS in de Civiele techniek

  Geo-ICT Training Center, Nederland - Cursus Leergang CivielOp de eerste dag krijgt u een algemene introductie in de civiele techniek. Daarmee wordt de context gelegd voor deze cursus. Bij het begin van een civiel project is heel veel kaartmateriaal nodig. U leert welk kaartmateriaal er allemaal voorhanden is en hoe u daar aan kunt komen. U gaat met QGIS de basisregistraties Kadaster, Grootschalige Topografie en Adressen en gebouwen raadplegen, downloaden en aanpassen voor gebruik binnen een civiel project. Deze eerste dag gaat u ook met AutoCAD aan de slag de nadruk op de praktische kant van het tekenen. De interface en instellingen worden doorgenomen waarna gestart wordt met oefeningen. Er worden verschillende objecten getekend, denk hierbij aan: lijnen, cirkels, bogen, rechthoeken en driehoeken. Vervolgens wordt gekeken naar hoe objecten gemodificeerd kunnen worden: verwijderen, roteren, verplaatsen, schalen en spiegelen.

  Dag 2: AutoCAD Civil 3D - Deel 1

  Op deze dag worden vervolgens teksten en tabellen aan de tekeningen toegevoegd. Het gebruik van lagen in tekeningen is belangrijk om zaken te kunnen scheiden. Verder wordt er uitgebreid aandacht besteed aan objectsnaps en grips, blocks en arceren van oppervlakte. Ook wordt de verhouding model- en paperspace behandeld. Daarna alle onderdelen van AutoCAD Civil 3D behandeld, gebaseerd op 3D terreinmodellen. Hiermee leert de cursist oplossingen voor specifieke civiele vraagstukken te herkennen en in beginsel toe te passen.

  Dag 3: AutoCAD Civil 3D - Deel 2

  We beginnen met de werkomgeving van de applicatie (toolspace, workspace). Er wordt gekeken naar stijlen, template tekeningen en rapporten. Daarbij komen landmeetkundige toepassing aan het bod en wordt er bijvoorbeeld gewerkt met punten en terreinmodellen. Ook komen verschillende profielen aan bod zoals dwars- en lengteprofielen. De volgende onderwerpen komen aan de orde: Volumeberekeningen (grading), As Ontwerp (alignments), Typedwarsprofielen (sub assemblies), 3D Ontwerpmodel (corridors), leidingen en transportleidingen. In de middag maakt u een uitgebreid praktijkvoorbeeld. Hiermee wordt u getoetst of u in aanmerking komt voor het AutoDesk Certificaat AutoCAD Civil 3D Basis.

  Leerdoelen Cursus Leergang Civiel

  • Inzicht en overzicht van het vakgebied Civiel
  • CAD en GIS toe kunnen passen in uw functie als civieltechnische werkvoorbereider en / of uw werk als ( assistent) civiel technisch ontwerper.

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Profiel foto van onze cursus coördinatrice Violet

  Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

  Veelgestelde vragen over Leergang Civiel

  De ‘Cursus Leergang Civiel’ is een uitgebreid trainingsprogramma gericht op het aanleren van essentiële vaardigheden in CAD en GIS, specifiek voor de civiele techniek en bouwsector.

  Ja, AutoCAD en AutoCAD Civil 3D zijn belangrijke onderdelen van de cursus, waarbij deelnemers leren omgaan met deze software voor civieltechnische ontwerpen.

  Absoluut, QGIS is een essentieel onderdeel van de cursus, waarbij de focus ligt op het toepassen van deze software in geo-informatie projecten.

  Deze cursus is zeer relevant voor zowel startende als ervaren professionals in de civiele techniek, omdat het zowel fundamentele als geavanceerde aspecten van CAD en GIS behandelt.

  Ja, deze cursus is ideaal voor omscholers die een carrière in de geosector ambiëren, omdat het een grondige basis biedt in zowel theoretische als praktische aspecten van geo-informatie.

  De cursus duurt 3 dagen en biedt een diepgaand overzicht van civiele techniek met praktische toepassingen in AutoCAD, AutoCAD Civil 3D en QGIS.

  De cursus omvat een introductie in civiele techniek, het gebruik van kaartmateriaal met QGIS, en praktische oefeningen met AutoCAD, gericht op tekenen en ontwerpen in de civiele techniek.

  Ja, na het voltooien van de cursus ontvang je officiële Autodesk-certificaten voor AutoCAD Basis 2D en AutoCAD Civil3D Basis.

  De cursus is geschikt voor professionals uit aanpalende vakgebieden in de civiele techniek, zowel voor beginners als voor degenen die hun vaardigheden willen uitbreiden.

  De cursus wordt zowel fysiek als online aangeboden, met flexibele opties om per cursusdag te kiezen tussen aanwezigheid op locatie of deelname via Google Meet.