Leergang Bouw

Bouw Cursusduur: 3 dagen

In de cursus leergang bouw krijgt de cursist krijgt meer inzicht en overzicht in de bouw in het algemeen en in het toepassen van CAD en GIS in het bijzonder.

Geo-ICT Training Center, Nederland - Cursus leergang bouwOmdat geografische informatie dankzij de technische ontwikkelingen voor iedereen binnen handbereik komt, krijgen Geo-ICT toepassingen een strategische functie in de bouwsector. Het gaat om objectgeoriënteerde 2D- en 3D-informatie, waardoor het ook uit te wisselen en te koppelen is met allerlei andere informatie. Bij projecten in de bouw en in de civiele techniek zijn veel partijen betrokken. Grote organisaties zoals Rijkswaterstaat, Schiphol, de Spoorwegen en ministeries besteden de bouw- en civiele werken steeds meer uit maar willen wel de regie in handen houden. De komende jaren gaan er duizenden woningen gebouwd worden. Er is behoefte naar mensen die CAD en GIS weten toe te passen om zulke projecten voor te bereiden. Een goede voorbereiding en planning geldt overal maar zeker in de bouw. Dat leert u in de cursus leergang bouw.

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1695,- Excl. btw

  Cursusduur: 3 dagen

  Dagindeling

  Dag 1: Toepassen van AutoCAD en QGIS in de Bouw

  Op de eerste dag van de cursus leergang bouw krijgt u een algemene introductie in bouw. Daarmee wordt de context gelegd voor deze cursus. Bij het begin van een bouw project is heel veel kaartmateriaal nodig. U leert welk kaartmateriaal er allemaal voorhanden is en hoe u daar aan kunt komen. U gaat met QGIS de basisregistraties Kadaster, Grootschalige Topografie en Adressen en gebouwen raadplegen, downloaden en aanpassen voor gebruik binnen een civiel project. Deze eerste dag gaat u ook met AutoCAD aan de slag. U leert AutoCAD verder kennen met de nadruk op de praktische kant van het tekenen. De interface en instellingen worden doorgenomen waarna gestart wordt met oefeningen. Er worden verschillende objecten getekend, denk hierbij aan: lijnen, cirkels, bogen, rechthoeken en driehoeken. Vervolgens wordt gekeken naar hoe objecten gemodificeerd kunnen worden: verwijderen, roteren, verplaatsen, schalen en spiegelen.

  Dag 2: AutoCAD, Revit en BIM

  Op de tweede dag worden vervolgens teksten en tabellen aan de tekeningen toegevoegd. Het gebruik van lagen in tekeningen is belangrijk om zaken te kunnen scheiden. Verder wordt er uitgebreid aandacht besteed aan objectsnaps en grips, blocks en arceren van oppervlakte. Ook wordt de verhouding model- en paperspace behandeld.

  In de middag krijgt u een introductie in Revit Architecture. U krijgt een overzicht van de menu’s en alle functies. Het programma maakt het mogelijk tekeningen te maken op basis van parametrische modellen. Met Revit Architecture kan men 3D bouwkundige modellen modeleren en raadplegen.

  De docent legt in algemene termen uit hoe het bouwkundig tekenen zich de afgelopen jaren ontwikkeld heeft en waar we nu zijn aangekomen. De docent gaat ook in op het Bouw-Informatie Model ( BIM) en de uitwisseling van bouwkundige modellen. In AutoCAD kunt u het nog tekenen noemen, maar in Revit Architecture is het meer samenstellen en modeleren. Als u eenmaal een model hebt die goed opgezet is en gevuld is, kunt u daar als uitvoerend bouwer enorm veel profijt van hebben.

  Dag 3: 3D modellen in Revit

  U gaat bouwkundige modellen raadplegen in Revit. De cursist krijg zo een goed overzicht van het pakket. Daarna gaan de cursisten meerdere modellen in Revit openen en er allerlei raadpleeg acties op uitvoeren zoals: bouwkundig model van alle kanten bekijken door te draaien en in- en uit te zoomen, in het model dimensioneren en meten, vanuit het model plattegronden, doorsnedes, aanzichten genereren, kleine aanpassingen doen en dan bekijken hoe het gehele model automatisch mee wordt aangepast en het opzetten van plottekeningen met tekst, bematingen, details, hoeveelheden. De deelnemers zullen na deze dag het praktische nut van het hebben en gebruiken van zo’n bouwkundig model beseffen.

  De cursisten gaan een bouwkundig model opbouwen en muteren. Voordat u echter zo’n model helemaal compleet en bruikbaar hebt, gaat er wel wat werk aan vooraf. Op deze dag gaan de cursisten een bouwkundige plattegrond, een DWG uit AutoCAD inladen in Revit Architecture. Dat is het begin van het model die we nu verder op gaan bouwen. De deelnemers gaan: muren optrekken (van 2D naar 3D gaan), elementen maken, werken met teken- en bewerkingstools, in het 3D-model werken met muren, gevels, ramen en deuren, vloeren en daken toevoegen, plafondtekenen met verlichtingsarmaturen en componenten zoals meubilair en apparatuur toevoegen. Een wijziging van het model wordt direct op alle gerelateerde plaatsen doorgevoerd. De hele presentatie van het model blijft dus actueel. Een BIM-model kan bovendien informatie bevatten voor verschillende disciplines en voor verschillende bouwfasen (van concept t/m de sloop). Dit is mogelijk door de onderliggende relationele database-architectuur, welke door de ontwikkelaars parametric change enginegenoemd wordt.

  Leerdoelen

  In de cursus leergang bouw leren de deelnemers het volgende:

  • Professionele Vaardigheden in CAD en BIM Software: De cursist zal in staat zijn om complexe bouwtekeningen en ontwerpen te creëren en analyseren met behulp van AutoCAD en Revit. Dit omvat het ontwikkelen van een gedetailleerd begrip van bouwtekeningen, het toepassen van BIM (Building Information Modeling) principes voor efficiënte projectplanning en het leren van geavanceerde technieken voor het modelleren van bouwconstructies.
  • Toepassing van GIS in Bouwprojecten: De cursist zal vaardigheden ontwikkelen in het gebruik van QGIS voor het analyseren en integreren van geo-informatie in bouwprojecten. Dit doel richt zich op het begrijpen van ruimtelijke gegevens, het toepassen van GIS voor site-analyse, planning en beheer van bouwprojecten, en het gebruiken van geografische data voor besluitvorming en probleemoplossing in de bouwsector. Integratie van CAD en GIS voor
  • Geïnformeerde Besluitvorming: De cursist zal leren hoe CAD- en GIS-technologieën samen gebruikt kunnen worden om een uitgebreid inzicht te krijgen in bouwprojecten. Dit doel omvat het ontwikkelen van vaardigheden in het combineren van bouwkundige ontwerpen met geografische data, het efficiënt inzetten van deze technologieën voor projectbeheer en het maken van geïnformeerde beslissingen op basis van een combinatie van bouwkundige en geografische informatie.

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Profiel foto van onze cursus coördinatrice Violet

  Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

  Veelgestelde vragen over Leergang Bouw

  De Cursus Leergang Bouw bij Geo-ICT Training Center is een gespecialiseerde opleiding gericht op de toepassing van CAD en GIS in de bouwsector. Deze cursus biedt zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden in programma’s zoals AutoCAD en QGIS.

  Deze cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren geo-professionals, bedrijven in de geosector, omscholers en onderwijsinstellingen die hun kennis in de bouwsector willen uitbreiden of opfrissen.

  De cursus omvat training in diverse software, waaronder AutoCAD voor basis 2D-ontwerp, Revit Architecture, en QGIS, gericht op zowel 2D- als 3D-informatie en objectgeoriënteerde informatie.

  De cursus duurt 3 dagen en biedt een intensieve training in CAD en GIS toepassingen in de bouw.

  De leergang is geschikt voor mbo-ers en hbo-ers die vanuit een andere discipline in de bouwsector willen werken, evenals voor huidige professionals die hun kennis willen uitbreiden.

  De cursus richt zich op het bieden van inzicht in de bouwsector, het toepassen van CAD en GIS in bouwprojecten, en het gebruik van geo-informatie in grote bouwprojecten.

  Na afronding van de cursus ontvang je officiële ATC AutoDesk Certificaten voor AutoCAD Basis 2D en Revit Architecture.

  Op de eerste dag krijg je een introductie in de civiele techniek en leer je werken met kaartmateriaal en basisfuncties van AutoCAD.

  De tweede dag focust op het verder leren van AutoCAD, met nadruk op de praktische kant van het tekenen en het modificeren van objecten.

  Na de cursus kun je nog twee weken vragen stellen aan de docent via e-mail en is er de mogelijkheid voor Online Support voor 1-op-1 maatwerk les.