Google Earth Engine Applications

Google

Google

In de cursus Google Earth Engine apps leert de cursist werken met dit cloud-gebaseerd platform voor ruimtelijke analyses waarmee satellietbeelden van onze planeet kunnen gevisualiseerd en ge-analyseerd. De cursist krijgt een overzicht van visualisaties en gaat oefenen met time series en animaties.

Cursusduur: 1 dag

Gegeven door:

Violet Bothof

Introductie tot Geospatiale Analyses

In de wereld van vandaag, waar data sneller groeit dan ooit tevoren, speelt geospatiale analyse een cruciale rol in het begrijpen en beheren van complexe vraagstukken die onze planeet beïnvloeden. Deze analysevorm, die zich richt op de studie van gegevens met een specifieke locatie op de aardoppervlakte, is niet alleen boeiend maar ook uiterst relevant voor tal van sectoren. Van klimaatverandering en stedelijke planning tot aan landbouwontwikkeling en rampenbeheersing, geospatiale analyses bieden inzichten die anders verborgen zouden blijven. Geo-informatie en geodata vormen de basis van deze analyses, waarmee patronen, trends en relaties in grote datasets visueel inzichtelijk worden gemaakt.

Bij Geo-ICT begrijpen we de kracht en het potentieel van geospatiale technologieën. Onze cursus over Google Earth Engine Applications is specifiek ontworpen om jou de vaardigheden te leren die nodig zijn om deze technologieën effectief in te zetten. Door het combineren van interactieve kaarten, tijdreeksen en animaties met geavanceerde data-analyse technieken, stelt onze cursus je in staat om diepgaande geospatiale analyses uit te voeren met een focus op duurzaamheid en milieu-impact.

De cursus belicht hoe je met behulp van de Google Earth Engine krachtige analyses kunt uitvoeren op gebieden zoals ontbossing, bosbranden, en luchtkwaliteit. Deze thema’s zijn niet alleen actueel maar ook van groot belang voor het bewaken en behouden van onze natuurlijke hulpbronnen. Door de integratie van JavaScript en Python in de leerstof, bieden we een solide basis waarmee je niet alleen de huidige milieuproblematiek kunt adresseren, maar ook kunt bijdragen aan innovatieve oplossingen voor de toekomst.

Als voorkennis voor deze cursus is de cursus Google Earth Engine Basis vereist.

Wat is Geospatiale Analyse?

Geospatiale analyse is een fascinerend veld dat zich bezighoudt met de collectie, visualisatie, en interpretatie van gegevens die geografisch gelokaliseerd zijn. Dit betekent dat elke data die we verzamelen, analyseren of presenteren, gekoppeld is aan een specifieke locatie op de aarde. Door het gebruik van geospatiale analyse kunnen we patronen, trends, en relaties in data ontdekken die anders onzichtbaar zouden blijven.

In de context van de cursus Google Earth Engine Applications op de website van Geo-ICT, ligt de focus op het gebruik van geavanceerde tools en technologieën om geospatiale analyses uit te voeren. Deze cursus helpt je om vaardigheden te ontwikkelen in het werken met Google Earth Engine, een platform dat een enorme hoeveelheid satellietbeelden en geospatiale datasets aanbiedt. Hiermee kun je complexe milieuvraagstukken onderzoeken, zoals ontbossing, bosbranden, en veranderingen in luchtkwaliteit, door middel van tijdreeksen en animaties.

Het unieke aan geospatiale analyse is dat het ons in staat stelt om de aarde te observeren en milieuveranderingen te monitoren op een manier die zowel informatief als interactief is. Of het nu gaat om het maken van educatieve apps, het ontwikkelen van monitoringapps voor milieubeheer, of het visualiseren van interactieve kaarten, de tools en technieken die je leert, stellen je in staat om gegevens te vertalen naar inzichtelijke en actiegerichte informatie.

Deze cursus is niet alleen een technische duik in geospatiale technologieën maar ook een avontuur dat je in staat stelt om de wereld om ons heen op een diepere manier te begrijpen. Door de kracht van geo-informatie te benutten, ontgrendel je nieuwe perspectieven op hoe we milieuproblemen kunnen benaderen en oplossen.

In deze cursus ontdek je niet alleen wat geospatiale analyse is, maar leer je ook hoe je deze krachtige tool kunt gebruiken om echte problemen op te lossen met behulp van gegevens en technologie. Het is een kans om jouw bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld, met behulp van de nieuwste inzichten en technologieën in geo-informatie.

Waarom is Geospatiale Technologie Belangrijk?

Geospatiale technologie is tegenwoordig belangrijker dan ooit. In een wereld waar milieuvraagstukken zoals klimaatverandering, ontbossing, en stedelijke expansie steeds dringender worden, biedt geospatiale technologie ons de middelen om deze complexe problemen te begrijpen, monitoren, en aan te pakken. Maar waarom is het zo cruciaal voor ons, zowel op globale als lokale schaal?

Allereerst stelt geospatiale technologie ons in staat om grootschalige veranderingen op onze planeet te observeren en te documenteren. Via satellietbeelden en geospatiale gegevens kunnen we veranderingen in onze omgeving volgen en voorspellen, van smeltende ijskappen tot stedelijke ontwikkeling. Deze informatie is cruciaal voor beleidsmakers, wetenschappers, en burgers om geïnformeerde beslissingen te nemen over milieubeheer en duurzaamheidsstrategieën.

Binnen de context van de Google Earth Engine Applications cursus die Geo-ICT aanbiedt, wordt de kracht van geospatiale technologie gebruikt om niet alleen deze mondiale uitdagingen te adresseren, maar ook om lokale projecten te ondersteunen. Studenten leren hoe ze interactieve kaarten en animaties kunnen creëren om milieutrends te visualiseren en educatieve of monitoringapps te ontwikkelen die real-time inzichten bieden in veranderende omstandigheden.

Deze technologieën maken het ook mogelijk voor individuen en organisaties om data-gedreven beslissingen te nemen. Of het nu gaat om het optimaliseren van landbouwproductie, het plannen van stedelijke infrastructuur, of het beheren van natuurlijke hulpbronnen, geospatiale gegevens bieden de inzichten die nodig zijn om efficiënt en effectief te handelen. Door de integratie van geo-informatie in besluitvormingsprocessen, kunnen we niet alleen kosten besparen maar ook onze impact op het milieu minimaliseren.

Bovendien bevordert geospatiale technologie de samenwerking tussen verschillende sectoren en disciplines. Door een gemeenschappelijke taal van geodata te gebruiken, kunnen wetenschappers, planners, ontwikkelaars, en beleidsmakers samenwerken aan geïntegreerde oplossingen voor complexe uitdagingen. Deze interdisciplinaire aanpak is essentieel voor het ontwikkelen van duurzame oplossingen die rekening houden met ecologische, economische, en sociale factoren.

Kortom, geospatiale technologie is een onmisbaar instrument in onze hedendaagse toolbox voor het aanpakken van zowel lokale als globale uitdagingen. Het stelt ons in staat om de wereld om ons heen met nieuwe ogen te zien en te begrijpen, en biedt de mogelijkheid om actie te ondernemen op basis van robuuste en toegankelijke geo-informatie. Door deel te nemen aan de Google Earth Engine Applications cursus bij Geo-ICT, doe je niet alleen vaardigheden op die van cruciaal belang zijn in het huidige landschap van geodata en analyse, maar draag je ook bij aan een duurzamere toekomst.

Wat Je Zult Leren in de Cursus Google Earth Engine Applications

Basisbeginselen van Google Earth Engine

Google Earth Engine is een krachtig platform dat de potentie van geospatiale analyse naar een hoger niveau tilt. Het stelt onderzoekers, wetenschappers, en nu ook jou, in staat om toegang te krijgen tot een enorme hoeveelheid satellietbeelden en geospatiale datasets. Deze data, die soms teruggaat tot meer dan veertig jaar, biedt ongekende mogelijkheden om de aarde te observeren en te analyseren over langere tijd.

Aan de hand van de cursus Google Earth Engine Applications bij Geo-ICT, duik je in de wereld van geodata-analyse met een focus op hoe deze technologie kan worden ingezet voor milieustudies en duurzaamheidsinitiatieven. Je leert de basistechnieken voor het verzamelen en verwerken van geospatiale gegevens, hoe je interactieve kaarten en visualisaties creëert, en hoe je analyses uitvoert die kunnen helpen bij het oplossen van complexe milieuproblemen.

Een fundamenteel aspect van de cursus is het begrip van hoe Google Earth Engine werkt met cloud-based processing. Dit betekent dat je complexe datasets kunt analyseren zonder de noodzaak voor krachtige computers of uitgebreide lokale dataopslag. Door gebruik te maken van JavaScript of Python scripts in de Earth Engine, kun je effectief data manipuleren en analyseren, wat essentieel is voor het monitoren van veranderingen in het milieu, zoals ontbossing, bosbranden, en luchtkwaliteitsmetingen.

In deze sectie van de cursus ontdek je ook hoe je tijdreeksen kunt gebruiken om veranderingen over tijd te visualiseren. Deze vaardigheid is bijzonder waardevol voor het volgen van seizoensgebonden veranderingen, langetermijntrends in landgebruik, en het impact van klimaatverandering. Door animaties te creëren, kun je deze veranderingen niet alleen zichtbaar maken, maar ook delen met een breder publiek, waardoor bewustwording en begrip voor deze belangrijke kwesties toeneemt.

De cursus richt zich niet alleen op de technische vaardigheden, maar ook op het begrijpen van best practices voor het gebruik van Google Earth Engine. Dit omvat gebruikersinteractie, het vermijden van script-errors, en het efficiënt navigeren door de database van Earth Engine. Met deze kennis ben je goed uitgerust om de uitdagingen van geospatiale analyses aan te gaan en innovatieve oplossingen te vinden voor de milieuproblemen van vandaag.

Door je te verdiepen in de basisbeginselen van Google Earth Engine, zet je de eerste stap naar het worden van een deskundige in geo-informatie en geodata-analyse. Geo-ICT biedt je een unieke kans om hands-on ervaring op te doen met deze geavanceerde technologie, waarmee je een waardevolle bijdrage kunt leveren aan het begrijpen en beschermen van onze planeet.

Ontwikkelen van Interactieve Kaarten en Visualisaties

Het ontwikkelen van interactieve kaarten en visualisaties is een essentieel onderdeel van de geospatiale wetenschap, en met Google Earth Engine heb je toegang tot een krachtige toolbox om precies dat te doen. Deze tools stellen je in staat om complexe geospatiale data niet alleen te analyseren maar ook op een interactieve en begrijpelijke manier te presenteren. Maar waarom is dit zo belangrijk en hoe kun je deze vaardigheden ontwikkelen?

Interactieve kaarten bieden een dynamische manier om gegevens te verkennen en inzichten te delen met een breed publiek. In plaats van statische afbeeldingen, kunnen gebruikers inzoomen, verschillende lagen aan- en uitzetten, en specifieke aspecten van de gegevens in detail onderzoeken. Dit maakt het mogelijk om complexe informatie toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen, ongeacht hun technische achtergrond.

In de cursus Google Earth Engine Applications bij Geo-ICT leer je hoe je deze interactieve kaarten kunt maken. Je zult ontdekken hoe je satellietbeelden en andere geospatiale datasets kunt gebruiken om tijdreeksen te creëren die veranderingen in het landschap tonen, zoals ontbossing of de uitbreiding van stedelijke gebieden. Door animaties te gebruiken, kun je de dynamiek van deze processen over tijd visualiseren, wat een krachtig hulpmiddel is voor onderwijs en bewustwording.

Bovendien gaat de cursus dieper in op het ontwikkelen van educatieve en monitoringapps. Deze applicaties kunnen real-time data weergeven, waardoor ze bijzonder waardevol zijn voor milieumonitoring en -beheer. Denk aan apps die de luchtkwaliteit in verschillende steden weergeven of de voortgang van bosherstelprojecten monitoren. Je leert hoe je gebruikersinteractie kunt integreren, zoals schuifregelaars om verschillende tijdspunten of datasets te verkennen, wat de gebruikerservaring aanzienlijk verbetert.

Deze vaardigheden zijn niet alleen relevant voor milieuwetenschappers of -beheerders. Ze zijn ook cruciaal voor iedereen die geïnteresseerd is in het visualiseren van geodata, van stedenbouwkundigen tot onderwijsprofessionals. Door best practices voor gebruikersinteractie en visuele presentatie te leren, kun je geospatiale analyses omzetten in interactieve verhalen die mensen informeren, betrekken en tot actie aanzetten.

Geo-ICT biedt met deze cursus een unieke kans om de grenzen van geo-informatie te verleggen. Je wordt niet alleen bedreven in het gebruik van Google Earth Engine maar leert ook hoe je geavanceerde visualisatietechnieken kunt toepassen om inzichtelijke en interactieve kaarten te ontwikkelen. Dit opent een wereld van mogelijkheden voor het delen van je analyses en het bevorderen van een breder begrip van geospatiale processen en hun impact op onze wereld.

Toepassingen van Google Earth Engine in Milieuonderzoek

Google Earth Engine heeft zich ontpopt als een revolutionair hulpmiddel in milieuonderzoek, waardoor wetenschappers, beleidsmakers en milieuactivisten over de hele wereld toegang hebben tot krachtige analyses en visualisaties. Maar hoe wordt dit platform precies gebruikt om onze planeet te begrijpen en te beschermen?

Een van de meest indrukwekkende toepassingen is het monitoren van ontbossing en bosbranden. Door gebruik te maken van Google Earth Engine’s uitgebreide databanken van satellietbeelden, kunnen onderzoekers veranderingen in bosgebieden over de hele wereld volgen, bijna in real-time. Dit stelt ons in staat om snel te reageren op illegale houtkap of zich snel verspreidende branden, en effectieve maatregelen te nemen om deze waardevolle ecosystemen te beschermen.

In de cursus Google Earth Engine Applications aangeboden door Geo-ICT leer je hoe je deze technologie kunt inzetten om dergelijke milieu-uitdagingen aan te pakken. Studenten krijgen inzicht in het gebruik van tijdreeksanalyses om de impact van menselijke activiteiten en natuurlijke fenomenen op het milieu te observeren. Of het nu gaat om het volgen van stedelijke uitbreiding of het evalueren van de effecten van klimaatverandering op gletsjers, Google Earth Engine biedt de data en tools om deze veranderingen nauwkeurig te kwantificeren.

Bovendien speelt luchtkwaliteit een cruciale rol in de volksgezondheid en het milieu. Met Google Earth Engine kun je luchtkwaliteitsindices over de hele wereld analyseren, waardoor belangrijke inzichten worden verkregen in hoe vervuiling invloed heeft op steden en landelijke gebieden. Deze analyses zijn van onschatbare waarde voor overheden en organisaties die werken aan het verminderen van luchtvervuiling en het verbeteren van de volksgezondheid.

Een ander opmerkelijk gebruik van Google Earth Engine in milieuonderzoek is het creëren van interactieve visualisaties die complexe gegevens toegankelijk maken voor een breder publiek. Of het nu gaat om het visualiseren van de smeltende ijskappen of het modelleren van toekomstige zeespiegelstijgingen, deze visualisaties helpen om de urgentie en de omvang van milieu-uitdagingen te communiceren naar een wereldwijd publiek.

Geo-ICT zorgt ervoor dat deelnemers aan de cursus niet alleen de technische vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn om met Google Earth Engine te werken, maar ook een diep begrip krijgen van de manieren waarop geospatiale technologie kan worden ingezet om onze planeet te beschermen. Door je te verdiepen in de toepassingen van Google Earth Engine in milieuonderzoek, draag je bij aan de essentiële inspanningen om onze natuurlijke wereld te begrijpen en te behouden voor toekomstige generaties.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Google Earth Engine Applications bij Geo-ICT?

De keuze voor een cursus in geospatiale technologieën, en specifiek voor Google Earth Engine, is een belangrijke stap in je professionele of academische ontwikkeling. Maar waarom zou je specifiek voor de cursus bij Geo-ICT kiezen? Er zijn meerdere redenen die Geo-ICT onderscheiden als de voorkeurspartner voor jouw leertraject in geospatiale analyses en applicatieontwikkeling:

 • Toonaangevende Expertise: Bij Geo-ICT zijn we trots op onze diepgaande kennis en ervaring in geospatiale technologieën. Onze instructeurs zijn niet alleen deskundigen in hun vakgebied maar zijn ook actief betrokken bij innovatieve projecten en onderzoek. Dit betekent dat je leert van professionals die weten wat er speelt in de industrie en die jou de meest actuele en relevante kennis kunnen bieden.
 • Praktijkgerichte Aanpak: Onze cursus is ontworpen om je niet alleen theoretische kennis bij te brengen maar vooral ook praktische vaardigheden. Je gaat aan de slag met real-world projecten en case studies die je direct kunt toepassen in je werk of studie. We geloven sterk in leren door te doen, en onze cursus weerspiegelt dit principe.
 • Flexibiliteit en Toegankelijkheid: We begrijpen dat iedereen een druk leven heeft. Daarom bieden we flexibele leertrajecten aan die je kunt aanpassen aan jouw schema. Of je nu voorkeur geeft aan online leren of persoonlijke interactie waardeert in onze workshops in Apeldoorn, we hebben opties die bij jouw leerstijl passen.

Waarom is dit alles belangrijk? Omdat kiezen voor de cursus Google Earth Engine Applications bij Geo-ICT betekent dat je investeert in jezelf, in je toekomst, en in de vaardigheden die nu en in de toekomst relevant zijn. Geo-informatie en geodata zijn onmisbaar geworden in een breed scala aan sectoren, van milieuwetenschappen tot stadsplanning en landbouw. Door deze cursus te volgen, zet je een belangrijke stap richting het worden van een gevraagde professional die kan bijdragen aan het oplossen van enkele van de grootste uitdagingen van onze tijd.

Kortom, Geo-ICT biedt niet alleen een cursus; we bieden een ervaring die je vaardigheden, kennis en professionele netwerk zal vergroten. Stap in de wereld van geospatiale technologie met ons en ontdek hoe jij het verschil kunt maken met de kracht van geo-informatie.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €895,- Excl. btw

  €895,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  Tijdens de cursus google earth engine applications komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Overzicht van visualisatietechnieken in Google Earth Engine
  •  Geavanceerde visualisatie-opties: tijdreeksen, animaties
  • Best practices voor het ontwerpen van interactieve en boeiende visualisaties
  • Verkennen van gebruikersinteractiemethoden (bijv. schuifregelaars, knoppen, kaarten)
  • Het maken van een basis interactieve kaarttoepassing
  • Het toevoegen van lagen en widgets aan de toepassing
  • Het toevoegen van interactiviteit aan GEE-toepassingen met behulp van JavaScript
  • Implementeren van dynamische gegevensquery’s en -filtering
  Cursusduur: 1 dag
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Begrip van geavanceerde visualisatietechnieken: Leer hoe verschillende visualisatietechnieken, zoals tijdreeksen en animaties, kunnen worden toegepast in Google Earth Engine om complexe geospatiale gegevens effectief te presenteren.
  • Ontwikkeling van vaardigheden in interactief ontwerp: Verkrijg expertise in het ontwerpen van interactieve en boeiende visualisaties door middel van praktische toepassingen en het volgen van best practices.
  • Vertrouwdheid met gebruikersinteractiemethoden: Verken verschillende methoden van gebruikersinteractie, zoals sliders, knoppen en kaarten, en begrijp hoe ze kunnen worden toegepast om de gebruikerservaring te verbeteren.
  • Competentie in het bouwen van interactieve kaarttoepassingen: Leer hoe je basisinteractieve kaarttoepassingen kunt maken in Google Earth Engine, inclusief het toevoegen van lagen, widgets en het implementeren van interactiviteit met behulp van JavaScript.
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Google Earth Engine Applications

  Google Earth Engine Applications is een krachtig platform voor het visualiseren en analyseren van geospatiale data, gebruikt voor diverse toepassingen zoals milieumonitoring en stadsplanning.

  Deze cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren geo-professionals, bedrijven in de geosector, omscholers en onderwijsinstellingen die hun vaardigheden in geo-informatie technologieën willen uitbreiden.

  De cursus duurt 1 dag en wordt zowel online als in Apeldoorn aangeboden.

  Je leert werken met de Google Earth Engine API voor het creëren van interactieve visualisaties, het analyseren van time series en het ontwikkelen van educatieve en monitoringapps.

  Basiskennis van programmeren in JavaScript of Python is aanbevolen, maar niet verplicht. Beginners in de geosector zijn ook welkom.